Το «Οχι» σάρωσε τα πάντα


Γράφει ο Γιώργος Δελαστικ

Τίποτα δεν άφησε όρθιο η συντριπτική επικράτηση του «Οχι» στο προχθεσινό δημοψήφισμα με 61,3%. Σάρωσε πρώτα πρώτα το παλιό πολιτικό σύστημα. Η ακαριαία παραίτηση του Αντώνη Σαμαρά από την ηγεσία της ΝΔ αποτελεί τη σημαντικότερη ένδειξη περί αυτού. Απογύμνωσε ως λυσσώδεις εχθρούς της πατρίδας μας τους Ευρωπαίους ηγέτες πάσης φύσεως και έριξε στο κενό την προσπάθειά τους να πείσουν τον ελληνικό λαό ότι αν έλεγε «Οχι» στις προτάσεις των Γερμανών και των υπολοίπων δανειστών, τότε αυτοί θα μας πετούσαν κλωτσηδόν έξω από την Ευρωζώνη για εκδίκηση! Ο λαός μας, αντί να τρομοκρατηθεί, τους... «έφτυσε» απορρίπτοντας τον εκβιασμό που επιχείρησαν να ασκήσουν. 

Γελοιοποίησε σε πρωτοφανή βαθμό όλους ανεξαιρέτως τους δημοσκόπους, οι οποίοι ακόμη και στις δημοσκοπήσεις που ανακοίνωσαν αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης μιλούσαν για οριακή επικράτηση του «Οχι» με δύο - τρεις εκατοστιαίες μονάδες, χωρίς να αποκλείουν ακόμη και νίκη του «Ναι», όταν το «Οχι» σάρωσε με... 22,6 (!!!) εκατοστιαίες μονάδες διαφορά. 

Το παλιό πολιτικό σύστημα, νομίζοντας προφανώς ότι μπορεί να μετατρέψει σε πράξη τη φαντασίωσή του περί «αριστερής παρένθεσης» και να επιστρέψει στην εξουσία, μετέτρεψε σε «υπέρ πάντων αγώνα» μια εκ προοιμίου χαμένη μάχη. Το σύστημα όφειλε να αντιληφθεί πως ήταν αδύνατον η πλειοψηφία του λαού να αποδεχθεί με την ψήφο της την περαιτέρω εξαθλίωση στο οικονομικό επίπεδο, όσο και αν φοβόταν την καταιγιστική προπαγάνδα την έξω και μέσα στη χώρα μας. 

Δεν είναι μόνο ότι έχασε τη μάχη κατά κράτος το παλιό σύστημα. Είναι πρωτίστως ότι κατασπατάλησε το πολιτικό κεφάλαιο σοβαρών εφεδρειών του. Είναι δυνατόν να πιστεύουν ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο Κώστας Σημίτης, πολιτικοί συνταξιούχοι και οι δύο, ο ένας συνταξιοδοτηθείς άνω της εικοσαετίας και ο άλλος άνω της δεκαετίας, είναι δυνατόν να πείσουν τους σημερινούς ψηφοφόρους να συμπαραταχθούν μαζί τους; Και καλά αυτοί.

Ο Κώστας Καραμανλής όμως; Ο Γιώργος Παπανδρέου, η Βάσω Παπανδρέου, ο Γιάννος Παπαντωνίου και λοιποί αυτής της κατηγορίας πολιτικοί συνταξιούχοι, είναι δυνατόν να πείσουν ή έστω να απειλήσουν και να φοβίσουν σημερινούς ψηφοφόρους; Αυτοί είναι συνταξιούχοι της πολιτικής. Ο Κ. Καραμανλής όμως κατασπατάλησε το πολιτικό κεφάλαιό του, περιορίζοντας δραστικά την πολιτική του εμβέλεια. Δεν είναι πια για κάτι σοβαρό. Ετσι, παρά την παγκινητοποίηση όλων των εφεδρειών του συστήματος, το ποσοστό του «Ναι» δεν έφτασε ούτε καν στο 39%. 

Περιορίστηκε σε αυτούς που είχαν συμφέροντα να διαφυλάξουν αποδεχόμενοι τους όρους των δανειστών που φυσικά τους ίδιους δεν τους έθιγαν και αδιαφορώντας για τη βλάβη που θα υποστούν οι υπόλοιποι Ελληνες.

Σε αυτούς πρέπει να προστεθούν και μάζες πανικόβλητων ανθρώπων, οι οποίοι ψήφισαν «Ναι» για να μην τους αρπάξει το κράτος τις σχεδόν ανύπαρκτες καταθέσεις τους. Μπροστά μου, σε ταχυδρομικό γραφείο, συνταξιούχος που είχε στον λογαριασμό του όλα κι όλα... 354 ευρώ, πήρε τα 250 για να μην του... φάει ο ΣΥΡΙΖΑ τις καταθέσεις! Το εντυπωσιακό είναι μάλιστα ότι ρωτούσε την ταχυδρομική υπάλληλο αν έχουν αυξηθεί οι αναλήψεις! Εξόφθαλμο είναι ότι ο συνταξιούχος ήταν τρομοκρατημένο θύμα προπαγάνδας.

Εν πάση περιπτώσει, η ουσία είναι πως ο Τσίπρας κέρδισε το δημοψήφισμα και φυσικά κανένας τώρα δεν μιλάει για το κατά φαντασίαν δίλημμα ευρώ ή δραχμή. Ο πρωθυπουργός, ενισχυμένος, διακήρυξε όπως και πριν από το δημοψήφισμα, ότι επιδιώκει ταχύτατα συμφωνία με τους Γερμανούς. Αυτοί έκαναν χθες σκληρές δηλώσεις, αλλά έδωσε το Βερολίνο εντολή να συγκληθεί σήμερα κιόλας έκτακτη σύνοδος κορυφής με θέμα «Ελλάδα»! Το χαστούκι του 61,3% του «Οχι» ήταν πολύ ισχυρό στο μάγουλο των Ευρωπαίων. Βλαστημούν τους εαυτούς τους οι ηγέτες των μεγάλων κρατών της Ευρωζώνης που οι εσφαλμένες πληροφορίες από τις εν Αθήναις πρεσβείες τους περί της δυνατότητας νίκης του «Ναι», τους γελοιοποίησαν σε ολόκληρη τη Γηραιά Ηπειρο, καθώς εκτέθηκαν με τη στάση που τήρησαν. Πού να φανταστούν ότι αυτοί οι Ελληνες θα τους απαντούσαν με ποσοστό απόρριψης άνω του 61%!

Οσο για το τι θα γίνει στη σημερινή σύνοδο κορυφής, είναι αυξημένες οι πιθανότητες να υπάρξει μια κατ' αρχήν πολιτική προσέγγιση επί των αρχών της συμφωνίας, η οποία θα διευκολύνει και την πρακτική επίτευξή της. Η ουσία είναι πως η απομάκρυνση του ακραίου μνημονιακού Αντώνη Σαμαρά, ενδέχεται να οδηγήσει σε επαναπροσδιορισμό της πολιτικής της ΝΔ υπό τον μεταβατικό αρχηγό της, Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ, ακραίες φιλογερμανικές δυνάμεις, δεν έχουν ούτε 10% και τα δύο κόμματα μαζί πλέον. Αν η ΝΔ απομακρυνθεί από το Βερολίνο, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ δεν αξίζουν τίποτα.


http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22792&subid=2...


Σχόλια