Κρούγκμαν: Ο Τσίπρας κάνει το σωστό για δύο λόγους

 OXI

αφού το ΝΑΙ σημαίνει την πλήρη υποταγή και την μετατροπή μας σε δούλους!
Μια  υποταγή που δεν θα έχει τέλος, αφού θα υπάρχει πάντα κάπου και χαμηλώτερα να μας  οδηγήσουν! Μας ρίχνουν σε μια τρύπα από την οποία είναι αδύνατον να αποδράσουμε!*
-----------------
Υπέρ της απόφασης Τσίπρα για δημοψήφισμα τάσσεται με άρθρο του στους New York Times ο Πολ Κρούγκμαν σημειώνοντας ότι ο Τσίπρας μοιάζει απρόθυμος να αυτοκτονήσει όπως τα κόμματα της κεντροδεξιάς, υποκύπτοντας στις απαιτήσεις της Τρόικα. Σημειώνει ότι το να οδηγήσουν οι δανειστές και οι κυβερνήσεις τα πράγματα στα άκρα ήταν μια κίνηση τερατώδους βλακείας και ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός κάνει το σωστό, εξηγώντας τους λόγους.

Γράφει ο νομπελίστας οικονομολόγος: «Έως τώρα, κάθε προειδοποίηση για μια επερχόμενη διάσπαση της ευρωζώνης είχε αποδεχτεί λάθος. Οι κυβερνήσεις, ό,τι κι αν λένε προεκλογικά, μετεκλογικά υποκύπτουν στις απαιτήσεις της τρόικα. Στο μεταξύ, η ΕΚΤ προχωράει σε ενέργειες για να καθησυχάσει τις αγορές. Αυτή η διαδικασία κράτησε το νόμισμα ενιαίο, όμως διαιωνίζει την βαθειά και καταστροφική λιτότητα – χωρίς να αφήνει έστω και ελάχιστο χώρο στην ανάπτυξη, καθώς μερικά τρίμηνα μέτριας ανάπτυξης επισκιάζουν το τεράστιο κόστος πέντε χρόνων ανεργίας. Όσον αφορά το πολιτικό σκέλος της υπόθεσης, ο μεγάλος χαμένος αυτού του προτσές υπήρξαν τα κόμματα της κεντροαριστεράς, που η συναίνεσή τους στην σκληρή λιτότητα – και η αναγκαστική εγκατάλειψη κάθε «κόκκινης γραμμής» που υποτίθεται ότι υπερασπίζονταν – τους έχει προκαλέσει πολύ μεγαλύτερη ζημιά απ’ ότι στα κόμματα της κεντροδεξιάς.
  • Μου φαίνεται ότι η τρόικα – νομίζω ότι είναι πια ώρα να σταματήσουμε να προσποιούμαστε ότι έχει αλλάξει κάτι, και να χρησιμοποιήσουμε το παλιό όνομα – περίμενε, ή τουλάχιστον ήλπιζε, ότι η περίπτωση της Ελλάδας θα αποτελούσε μια επανάληψη του ίδιου σεναρίου. Ο Τσίπρας είτε θα ακολουθούσε την πεπατημένη, σπάζοντας τον κυβερνητικό συνασπισμό και πιθανότατα εξαναγκαζόμενος σε μια συνεργασία με την κεντροδεξιά, ή η κυβέρνησή του θα έπεφτε. Και αυτό ακόμα ενδέχεται να συμβεί. Αλλά τουλάχιστον προς το παρόν ο Τσίρας μοιάζει απρόθυμος να αυτοκτονήσει.  
  • Αντιθέτως, βρισκόμενος αντιμέτωπος με ένα τελεσίγραφο της τρόικας, αποφάσισε να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για το αν πρέπει να αποδεχτεί την πρόταση των δανειστών. 
Λόγω αυτής της κίνησης κυριαρχεί μια φιλολογία ότι είναι ανεύθυνος, όμως, στην πραγματικότητα, κάνει το σωστό για δύο λόγους: 
  • Πρώτον, αν κερδίσει το δημοψήφισμα, η ελληνική κυβέρνηση θα έχει ενδυναμωθεί από τη δημοκρατική νομιμοποίηση, που ακόμα, νομίζω, μετράει στην Ευρώπη. (Και αν δεν μετράει, είναι κάτι που πρέπει να ξέρουμε, επίσης). 
  • Δεύτερον, μέχρι τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στριμωγμένος πολιτικά, με τους ψηφοφόρους να είναι έξαλλοι με τις ολοένα και μεγαλύτερες απαιτήσεις για λιτότητα αλλά παράλληλα απρόθυμοι να εγκαταλείψουν το ευρώ. Ήταν πάντα δύσκολο να δει κανείς πώς και οι δύο επιθυμίες θα μπορούσαν να ικανοποιηθούν – και είναι ακόμα δυσκολότερο τώρα. Στην πραγματικότητα, το δημοψήφισμα αναγκάζει τους ψηφοφόρους να θέσουν τις προτεραιότητές τους, και να δώσουν στον Τσίπρα ένα μήνυμα να κάνει ότι χρειάζεται σε περίπτωση που η τρόικα συνεχίσει να απαιτεί τα πάντα.  
  • Κατά τη γνώμη μου, επρόκειτο για μια κίνηση τερατώδους βλακείας των κυβερνήσεων των πιστωτριών χωρών και των θεσμών να ωθήσουν τα πράγματα σε αυτό το σημείο. Όμως το έκαναν, και δεν μπορώ ούτε κατ’ ελάχιστον να κατηγορήσω τον Τσίπρα που μεταβίβασε την απόφαση στους πολίτες, αντί για αυτούς.» 
 Πηγή: www.lifo.gr
--------------------------
* Το ξαναλέμε: 
Το ευρώ είναι ένα κατασκεύασμα που παράγει χρέος και αφαιρεί από τα κράτη (ναι αυτά τα κράτη με τα προβλήματα, που κάποιοι θέλουν να τα διαλύσουν!) τη δυνατότητα να τυπώνουν χρήμα και να χαράσουν δημοσιονομική πολιτική. Το ευρώ κατέστη ακόμα πιο επικίνδυνο όταν μετατράπηκε σε Θρησκεία με πρώτους θρησκόληπτους φανατικούς την γραφειοκρατική ελίτ των Βρυξελών και τους Γερμανούς!  
Το ευρώ -κατάφερε - βοηθούντων των καλοταϊσμένων παπαγάλων - να γίνει το ΤΟΤΕΜ που πρέπει όλοι να προσκυνάμε!  (Δεν μιλάμε να φτάσουμε στο σημείο να φανταστούμε τη ζωή μας χωρίς αυτό!!!)
Μιλάμε για ειδωλολατρία! (Κάτι σαν το χρυσό μόσχο της παλαιάς διαθήκης!). Ξεχνάμε έτσι το βασικό! Τα νομίσματα υπάρχουν για να υπηρετούν τις κοινωνίες - αν αυτές θέλουν να είναι στοιχειωδώς δημοκρατικές - αλλιώς στην αντίθετη περίπτωση τα νομίσματα και το χρέος που αυτά παράγουν γίνονται όχημα για να στηθούν αυτοκρατορίες που φυσικά χρειάζονται τους δικούς τους δούλους!  
  • Καλώς ήρθατε στη ζώνη του ευρώ! 
  • Τη ζώνη των νέων δούλων ή αλλιώς καλώς ήρθατε στην νέα ζώνη των δούλων! 
  • Τώρα ας μιλήσουμε για πρόοδο!!
  • Καλώς ήρθατε στον 21ο αιώνα!

Σχόλια