Στα γερμανικά, η ίδια λέξη («schuld») σημαίνει χρέος, αλλά και «ενοχή»!

Blogger: από το:  https://omadeon.wordpress.com/2015/02/20/stuart-holland-on-schuld-guilt-debt/
Ο Stuart Holland (μέντορας του Γιάνη Βαρουφάκη) μιλά στο κανάλι ALPHA για τον Σόιμπλε και τον Βαρουφάκη, εξηγώντας ΠΩΣ μπορεί να παρακαμφθεί η Γερμανική αδιαλλαξία, μέσω του ευρωπαϊκού θεσμού της «ενισχυμένης συνεργασίας» / «enhanced cooperation»:



Κατέγραψα αυτή την εκπληκτική συνέντευξη χθες βράδυ (19-2-2015) και παραθέτω τώρα το πλήρες transcript των δηλώσεων του Χόλαντ:

Stuart Holland:

«Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν έχει τον τελικό λόγο, αν και λέει ότι τον έχει. Αυτή η απόφαση μπορεί να ληφθεί με τη λεγόμενη «ενισχυμένη συνεργασία». Είναι μια διαδικασία της Ευρωπαϊκής  Ένωσης που δεν απαιτεί ομοφωνία. Η Μέρκελ τη χρησιμοποίησε για να παρακάμψει τον Ντέιβιντ Κάμερον. Άλλα κράτη-μέλη που θέλουν ανάκαμψη, όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Πολωνία και το Ην. Βασίλειο… μπορούν, με την ίδια διαδικασία, να παρακάμψουν τον Σόιμπλε και τη Μέρκελ.
Ο Σόιμπλε δεν ξέρει και πολλά από οικονομικά. Το εκπληκτικό όμως, είναι ότι αγνοεί τι μπορούν να κάνουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί. Αυτός νομίζει ότι πρέπει να πληρώσουν οι γερμανοί φορολογούμενοι. Αλλά δεν χρειάζεται να πληρώσουν τίποτα!
Ο δανεισμός της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων δεν επιβαρύνει το εθνικό χρέος της Γερμανίας. Όμως ο Σόιμπλε το ανάγει εκεί, εν μέρει εξαιτίας της… γερμανικής ψυχοσύνθεσης, διότι στη Γερμανία η λέξη «χρέος» είναι ίδια με τη λέξη «ενοχή». Ο Νίτσε στη «Γενεαλογία της Ηθικής» επισημαίνει -ήδη από το 1880- ότι οι γερμανοί πιστωτές δεν θέλουν μόνο λεφτά από τους αδύναμους οφειλέτες! Θέλουν την τιμωρία τους.
Ο Βαρουφάκης είναι ευφυής και καλύτερα ενημερωμένος από κάθε άλλο Υπ. Οικονομικών, ή από άλλους ανώτατους αξιωματούχους των Βρυξελλών, όπως για το σημείο-κλειδί ότι τα ευρωπαϊκά ομόλογα δεν επιβαρύνουν το εθνικό χρέος.
Η Ευρώπη μπορεί να ξεφύγει από την παγίδα του χρέους και της λιτότητας. Ο Βαρουφάκης το γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλον στις Βρυξέλλες. Και κανείς δεν μπορεί να το στηρίξει καλύτερα από αυτόν… Πηγή

Σχόλια