Ζώμεν γαρ ου ως θέλομεν, αλλ´ ως δυνάμεθα

Κι αν το ρηθέν υπό του Μενάνδρου αφορούσε την τρέχουσα πολιτική, θα το μεταφράζαμε ότι πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού. Το γνωρίζουν και οι κότες. Πάμε παρακάτω…
Είναι γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έφαγε τα χαστούκια του. Το φιλόδοξο «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» πέρασε στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας. Ούτε το μνημόνιο έγινε χίλια κομμάτια, ούτε οι ιδιωτικοποιήσεις σταμάτησαν. Οι υποσχέσεις έγιναν από τη μια στιγμή στην άλλη γράμμα νεκρό. Και παλεύει τώρα, μπας κι εξασφαλίσει τα ελάχιστα. Μια σχετική ανακούφιση της μεσαίας τάξης από τη βαριά φορολογία, μια κάποια ανακούφιση από τα κόκκινα δάνεια, μια κάποια χαλάρωση έτσι ώστε ν ασκήσει μια πιο αποτελεσματική κοινωνική πολιτική.
Κι αλήθεια, υπάρχει σώφρων νους που πίστευε ότι από τη μια στιγμή στην άλλη, η Ευρώπη των μονοπωλίων θα επέτρεπε σε μια αριστερή Κυβέρνηση να φέρει τα πάνω κάτω στην Ευρώπη; Από τη στιγμή μάλιστα που αν κλείσει για λίγο ο κρουνός της Κεντρικής Τράπεζας, υπάρχει κίνδυνος να τιναχτεί ολόκληρη η χώρα στον αέρα;
Εκείνο λοιπόν που έχουμε ως δεδομένο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αναθεώρησε ένα μεγάλο μέρος των δεσμεύσεων του απέναντι στον ελληνικό λαό. Κι εκείνο που δεν μπορούμε όμως να αγνοήσουμε είναι ότι έδωσε μια μάχη για να εξασφαλίσει τα ελάχιστα (αν τελικά τα εξασφαλίσει).
Όμως, αν πετύχει να αντιμετωπίσει την φοροκλοπή και την φοροδιαφυγή από τούς μεγαλόσχημους, να στριμώξει τους λαθρέμπορους και να καταπολεμήσει τη διαφθορά, αυτό θα είναι μια ενδιαφέρουσα επιτυχία.
Ας δούμε όμως τον άλλον δρόμο.
Σκίζουμε το Μνημόνιο εδώ και τώρα. Η Ελλάδα μετ ου πολύ βρίσκεται εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η χώρα καταγγέλλει τις κάθε είδους συμμαχίες της και βασίζεται στις ίδιες δυνάμεις της, εκμεταλλευόμενη τις πλουτοπαραγωγικές της πηγές.
Με το που πάμε στη δραχμή, ο μέσος Έλληνας χάνει τουλάχιστον το τριάντα τοις εκατό του εισοδήματός του. Ο πληθωρισμός καλπάζει ανεξέλεγκτα. Οι αγορές είναι ερμητικά κλειστές. Τα τέσσερα πέμπτα τού αστικοποιημένου πληθυσμού καλείται να γυρίσει πάλι στα χωριά να καλλιεργήσει τα κτήματα και μια σειρά ακόμα από δράσεις που καλείται ο λαός να συστρατευθεί για να τα βγάλει πέρα.
Είναι κανείς έτοιμος για όλα αυτά; Και ποιος ηγέτης αυτής της χώρας θα αναλάβει την ευθύνη να καταγγείλει τις συμμαχίες, όταν ξέρουμε ότι δεν ζούμε σ΄ ένα περιβάλλον αγγέλων, που είναι έτοιμοι να σεβαστούν την εθνική μας ακεραιότητα και ανεξαρτησία; Όταν γνωρίζουμε πολύ καλά ότι εκείνο που δυστυχώς μετράει ακόμα είναι η άποψη του ισχυρότερου; Όταν είναι σ΄ όλους γνωστό τι σημαίνει να εκφράσει η αμερικανική πρεσβεία την «ανησυχία» της για τα τεκταινόμενα στην χώρα;
Υπάρχει κάποια απάντηση σ΄ αυτά, ή απλώς καλλιεργούμε φρούδες ελπίδες σ΄ ένα λαό σχεδόν καθημαγμένο; Κι αλήθεια υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποια άλλη σοβαρή κυβερνητική πρόταση; 
==================
Σκέψεις ενός Πολίτη (πηγή)
Κείμενο που λάβαμε στο ηλεκτρονικό μας ταχυδρομείοhttps://i1.wp.com/eranistis.net/wordpress/wp-content/uploads/2013/07/%CE%A3%CE%B5%CE%B9%CF%83%CE%AC%CF%87%CE%B8%CE%B5%CE%B9%CE%B11.jpg 
Φάνης Ξουργιάς
Εμπρός για μιά Ελλάδα με μιά γενικευμένη νέα Σεισάχθεια αλλά Σόλωνα! *
Bank Run τώρα!
Πάρτε τα όποια λεφτά σας από τις τράπεζες τώρα. Είναι το ελάχιστο και πιό συνετό για όλους μας, τούτη την ώρα από όποια πλευρά και να το δούμε. Ας τους δώσουμε μόνοι μας το τελειωτικό χτύπημα.
Ας ξαναφτιάξουμε την πατρίδα μας από την αρχή με πολύ δουλειά πάνω στην καμμένη γή μας, με αμέτρητες προσωπικές και οικογενειακές θυσίες και ας αρχίσουμε να παράγουμε, βασισμένοι στην δύναμη της θέλησης και της αξιοπρέπειά μας!
Η θέση μου είναι και παραμένει συγκεκριμένη: Ελλάδα με Δραχμή και Ελλάδα εκτός της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Ζώνης. Μιά Ελλάδα που θα ακούγονται οι γειτονιές και με την -όσο το δυνατό μικρότερη- κεντρική εξουσία.
Η δύναμη βρίσκεται στα χέρια μας και στον καθημερινό αγώνα μας. Ας γνωριστούμε πραγματικά μεταξύ μας και ας ενεργοποιηθούμε στις γειτονιές μας γιατί αυτό επιβάλλει η αναγκαιότητα της επιβίωσής μας!
Αφορμή να γράψω τις παραπάνω γραμμές που έδωσε η δήλωση του Γιάνη Βαρουφάκη σε ραδιοφωνική συνέντευξη: «Υπήρξαν, ιδιαίτερα δυνατές και ταξικές δυνάμεις μέσα στην Ευρώπη που ήθελαν το κλείσιμο των τραπεζών και τη μετατροπή μας σε μια μορφή επαρχίας τύπου Κοσόβου και τις απομονώσαμε» **
Και γιατί αγαπητέ (και ελπίζω εντελώς προσωρινέ) Υπουργέ των Οικονομικών αυτό μας το παρουσιάζεις ως κάτι το κακό;
Μην γελιέστε! Το πρόβλημά μας δεν είναι οικονομικό. Είναι καθαρά πολιτικό. Το χρέος είναι εξάρτηση, το χρέος είναι δουλεία. Το πρόβλημά μας είναι να αποκτήσουμε παραγωγή και συνεπώς ανάπτυξη. Αγγίξτε την αλήθεια και την πραγματικότητα: Είχαμε μνημόνιο και θα συνεχίσουμε να έχουμε μνημόνιο.
Η κυβέρνηση που εκλέξαμε ακριβώς για το αντίθετο (διαγραφή του χρέους κλπ) μας διαψεύδει και δεν μας εκφράζει πιά. Γιατί να πιστεύω πλέον “το κόμμα οινομαγειρείου 3% που βρήκε τον δρόμο του μόνο με τον Αλέξη Τσίπρα” *** που δεν τηρεί τις αρχές/σημεία με τις οποίες εκλέχτηκε; Γιατί να ξαναπιστέψω “όλους τους ΝΔΠΑΣΟΚ κλέφτες της ζωής μας” που μας κυβέρνησαν πολλαπλά ψευδόμενοι από το 1974 και μετά;
Η δύναμη βρίσκεται στα χέρια μας και στον αγώνα μας!
Ίλιον,  26 Φεβρουαρίου 2015
*
Λίγα λόγια για την ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ
Όταν ο Σόλων έγινε άρχων της Αθήνας το 594 π.Χ. ο πλούτος και δύναμη ανήκαν σε λίγα χέρια. Οι φτωχοί ήταν βουτηγμένοι στα χρέη και πολλοί από αυτούς είχαν γίνει δούλοι γιατί δεν είχαν να εξοφλήσουν τα χρέη τους.
Ο Σόλων, άνθρωπος που αγαπούσε την δικαιοσύνη, προσπάθησε να αλλάξει την σκληρή ζωή των φτωχών ανθρώπων της Αθήνας. Απέρριψε προτάσεις να γίνει τύραννος και αντί αυτού έκανε τον αξιομνημόνευτο νόμο Σεισάχθεια, μια λέξη που σημαίνει, ότι αποτίναξε από τους ώμους των φτωχών το φορτίο, που τους προκαλούσε τόσο πόνο και οδύνη.
Ο νόμος Σεισάχθεια απάλειψε όλα τα συμβόλαια των φτωχών ανθρώπων, που είχαν βάλει ενέχυρο τον ίδιο τον εαυτό τους ή την περιουσία τους. Απαγορεύθηκαν όλα τα μελλοντικά δάνεια τέτοιου είδους και κατήργησε την δύναμη του πιστωτή, να υποδουλώνει ή να φυλακίζει. Ο νόμος, με την κατάργηση των πολυαρίθμων υποθηκών στις κτηματικές περιουσίες της Αττικής, απελευθέρωσε την γη από τα παλαιά χρέη. Με άλλους νόμους, βοήθησε τους πλούσιους οφειλέτες, οι οποίοι μπορούσαν να πληρώσουν τα χρέη τους. Ο Σόλων γι’ αυτό αύξησε την αξία της μνας, έως είκοσι επτά τοις εκατό, αλλάζοντας το νόμισμα από το Αιγινίτικο στο Ευβοιακό, κάτι το οποίο αποδείχθηκε ευνοϊκό και για το Αθηναϊκό εμπόριο, διευκολύνοντας τις συναλλαγές με την Κόρινθο, Χαλκίδα και Ερέτρια και άλλες αποικίες. Ο Σόλων δεν απαγόρευσε μόνο την υποθήκη ανθρώπων, αλλά περιόρισε τον αριθμό στρεμμάτων γης, τα οποία ένα άτομο μπορούσε να κατέχει. Απαγόρευσε στους μεγάλους κατόχους γης να εξάγουν σιτηρά από την Αθήνα, βάζοντας τους μεγάλο πρόστιμο. Επίσης απαγόρευσε την εξαγωγή όλων των δημητριακών προϊόντων, εκτός από το λάδι της ελιάς. Ο Σόλων ακύρωσε τους νόμους του Δράκου, εκτός από εκείνον της ανθρωποκτονίας και κατήργησε την θανατική καταδίκη, από όλα τα μικρά εγκλήματα.Πολλοί που είχαν τιμωρηθεί με τους παλαιούς νόμους αποκαταστήθηκαν, λαμβάνοντας πλήρη δικαιώματα του πολίτη.
(Ο Σόλων, περ. 639 – 559 π.Χ., ήταν σημαντικός Αθηναίος νομοθέτης, φιλόσοφος, ποιητής και ένας από τους επτά σοφούς της αρχαίας Ελλάδας.)
**
πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ, “Βαρουφάκης: Από όλους τους ΥΠΟΙΚ χαίρομαι να συνομιλώ με τον Σόιμπλε”, 25/02/2015 20:01, http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=680390
***
“το κόμμα οινομαγειρείου 3% που βρήκε τον δρόμο του μόνο με τον Αλέξη Τσίπρα”
Ο ανωτέρω χαρακτηρισμός ανήκει στον δημοσιογράφο Γιώργο Tράγκα όπως ακούστηκε σήμερα το πρωί Πέμπτης 26/02/2015 στην εκπομπή του στον ραδιοφωνικό σταθμό RealFM 97.8
Fanis.Xouryas@gmail.com
www.facebook.com/Fanis.Xouryas

Σχόλια