Στη Γερμανία: Τα CD αναγκάζουν φοροφυγάδες να... «παραδοθούν»

Οπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Bild am Sonntag οι αρχές του ομόσπονδου κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας απέκτησαν CD στο οποίο φέρεται ότι υπάρχουν ονόματα χιλιάδων Γερμανών με λογαριασμούς 5 εκατ. ευρώ σε τράπεζα της Ελβετίας.
  • Στην υπερχρεωμένη Ελλάδα των μνημονίων, οι λίστες με τους φοροφυγάδες εξαφανίζονται ή ξεχνιούνται σε κλειστά συρτάρια υπουργών. Οχι όμως στη Γερμανία, όπου η ομοσπονδιακή και οι τοπικές κυβερνήσεις κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους προκειμένου να ανακτήσουν απολεσθέντα δημόσια έσοδα. Μεταξύ άλλων και αγοράζοντας CD με στοιχεία Γερμανών πολιτών, οι οποίοι έχουν βγάλει τον αφορολόγητο πλούτο τους στο εξωτερικό παρανόμως.
Ενα τέτοιo CD απέκτησαν πρόσφατα -σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Bild am Sonntag- και οι αρχές του ομόσπονδου κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Σε αυτό φέρεται ότι υπάρχουν τα ονόματα χιλιάδων Γερμανών, οι οποίοι διατηρούν λογαριασμούς τουλάχιστον 5 εκατ. ευρώ έκαστος σε τράπεζα της Ελβετίας. Οι λογαριασμοί αυτοί αναλύονται από τις αρχές, προκειμένου να εξακριβωθεί αν τα χρήματα έχουν εξαχθεί παράνομα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι αρχές της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας προσφέυγουν στην «ελεύθερη αγορά» για την αγορά CD με λίστες φοροφυγάδων. Σύμφωνα με το δημοσίεμα της γερμανικής εφημερίδας, την περασμένη εβδομάδα οι φορολογικές αρχές του κρατιδίου επέδραμαν μαζικά ερευνώντας λογαριασμούς -και μη δηλωμένα εισοδήματα- πελατών της Credit Suisse, τα στοιχεία των οποίων έπεσαν στα χέρια τους από CD που αγόρασαν το 2012.
  • Οι επανειλημμένες αγορές CDs από το 2010 έχουν φέρει αποτέλεσμα. Εκτός από αυτούς που τσάκωσαν οι αρχές της Β. Ρηνανίας-Βεστφαλίας, περίπου 19.000 φοροφυγάδες επέλεξαν οικειοθελώς να αποκαλύψουν τα στοιχεία τους σε αυτές, ενώ κάτι ανάλογο συνέβη και στα άλλα κρατίδια της Γερμανίας. Αυτό οφειλόταν εν μέρει και στη σχετική νομοθεσία, που προέβλεπε μέχρι πρόσφατα ότι όσοι φοροφυγάδες αποκαλύπονται οικειοθελώς στις Αρχές πριν αυτές ξεκινήσουν έρευνες, μπορούν να αποφύγουν τη φυλάκισή τους καταβάλλοντας τον φόρο που οφείλουν μαζί με τους τόκους υπερημερίας. Από 1ης Ιανουαρίου όμως η νομοθεσία αλλάζει και τα κριτήρια υπαεξαίρεσης γίνονται αυστηρότερα. 
Πηγή
Blogger: 
Τα παραπάνω στη Γερμανία ή σε αλλιώς σε κράτη ευνομούμενα. Στα καθ' υμάς ο κ. αντιπρόεδρος και όχι μόνο αυτός, ξέχασε τη λίστα σε κάποιο USB στο γραφείο και ...δεν άνοιξε μύτη. Έκανε τα αδύνατα δυνατά να φανεί αρεστός στους εντός της λίστας - ίσως εκεί είδε τ' αφεντικά του - και έδωσε επιχειρήματα στους πονηρούς "λήσταρχους" να σβήσουν τα ίχνη τους. Έφτασε το σημείο να μας ζητήσει και τα ρέστα γιατί λέει κάποιοι μπορεί να σκέφτηκαν ότι τέτοιες πληροφορίες μπορεί να ωφέλησαν προσωπικά κάποιους - λέμε τώρα. Μπανανία, Ω μπανανία! Ο χειρισμός των στοιχείων της υπόθεσης Χαϊκάλη ήλθε να βάλει την ταφόπλακα στην όποια αξιοπιστία είχε απομείνει σε δικαστική και εκτελεστική εξουσία. Ο φερετζές έπεσε και φάνηκε το δύσμορφο πρόσωπό τους. 

Σχόλια