Η ανεργία, οι Έλληνες και οι…αρουραίοι

Σε πείραμα για την ψυχολογία των αρουραίων, κάτω από πίεση, νευροβιολόγοι τοποθετούν τρωκτικό σε κλουβί με δύο χώρους. Ένα κόκκινο φως άναβει, κάθε φορά, πριν πραγματοποιηθεί μία ηλεκτρική εκκένωση. Ο αρουραίος μαθαίνει, γρήγορα, να διαφεύγει στον ασφαλή διπλανό χώρο, χωρίς κανένα πρόβλημα για την υγεία του.

Σε μία άλλη εκδοχή, υπάρχει ένα «διαμέρισμα» αλλά πολλοί αρουραίοι. Όταν γίνεται ηλεκτρική εκκένωση, τα τρωκτικά παλεύουν με νύχια και με δόντια. Το τελευταίο σενάριο του πειράματος εκτελείται με έναν αρουραίο που υφίσταται τα ηλεκτροσόκ κλεισμένος σε έναν χώρο, χωρίς να μπορεί να ξεφύγει ή να παλέψει. Πεθαίνει, σε σύντομο χρονικό διάστημα.


Για τους Έλληνες, η ηλεκτρική εκκένωση είναι η ανεργία. Σε αντίθεση με την πρώτη εκδοχή που περιγράψαμε, πολλοί πολίτες δεν έχουν τη δυνατότητα να ξεφύγουν από το βασανιστήριο της μαζικής ανεργίας και της υποαπασχόλησης με μισθούς-χαρτζιλίκι. Δεν είναι, βεβαίως, λίγοι οι νέοι που επιλέγουν τη μετανάστευση. Ωστόσο, η συντριπτική πλειονότητα των ανέργων είναι παγιδευμένη εντός των συνόρων.

  • Η πίεση που προκαλεί η μη εύρεση εργασίας συμβάλλει στην αύξηση της ανομίας σε αρκετές περιοχές, ενώ ενισχύει τις προβλέψεις για μεγάλες κοινωνικές αναταραχές. Φυλακισμένοι, στην ίδια τους τη χώρα, όλο και περισσότεροι Έλληνες καταφεύγουν στη χρήση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων, με το ποσοστό απαισιοδοξίας τους να είναι πιο υψηλό και από αυτό των Ιρακινών.
  • Παθολογικά σημάδια ενός λαού που βιώνει, τα τελευταία χρόνια, πρωτοφανή οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα.

Τα νούμερα είναι εφιαλτικά και καταδεικνύουν, χωρίς κανένα περιθώριο αμφισβήτησης, την αποτυχία των κυβερνήσεων, όχι να λύσουν, αλλά έστω να περιορίσουν το μέγεθος του προβλήματος. Υπουργοί και βουλευτές προκαλούν θυμηδία όταν παρελαύνουν, κατά καιρούς, στα τηλεοπτικά παράθυρα για να υποσχεθούν, για άλλη μία φορά, ότι τώρα θα τα καταφέρουν…

Αντιπαραβάλλοντας τη μάστιγα της ανεργίας με τις ηλεκτρικές εκκενώσεις στο πείραμα, φαίνεται ότι οι δοκιμαζόμενοι πολίτες έχουν μόνο δύο επιλογές : να παλέψουν ή να πεθάνουν.
Πηγή: infocannibal.wordpress.com
koutipandoras

Σχόλια