Γάλλοι κτηνοτρόφοι και ανάπτυξη.

Μιχάλης Μιχελής
Εσύ είσαι ο Πολύφημος κι εγώ ένας κανένας. Δαβίδ λοιπόν εναντίον Γολιάθ, με κόντρα για ένα γήπεδο.
Όταν λοιπόν έχεις  τα κότσια, τραβάς τον οικολογικό σου σεβντά μέχρις … εκεί που σε βγάλει.
Γιατί ο εν λόγω κύριος (Φιλίπ Λαγιάτ),  που τα έχει βάλλει με την κυβέρνηση του Ολάντ , έχει γίνει σήμερα το πρότυπο της αποανάπτυξης στη Γαλλία και το δίδαγμα για πολλούς περιφερόμενους θιάσους, που μιλούν για την οικολογική αντίσταση, χωρίς να έχουν νιώσει στο πετσί τους την εξουσιαστική βία.


Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος. Στη Λυών αποφάσισαν το 2007 να φτιάξουν νέο γήπεδο για την αγαπημένη τους ομάδα Ολυμπίκ Λιονέζ.  Ο σοσιαλιστής δήμαρχος ενέκρινε το έργο, που έδινε τη δυνατότητα στην ιδιωτική επιχείρηση της ποδοσφαιρικής Λυών να το κατασκευάσει, 15 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη (συνημμένη φωτογραφία). Τον χειροκρότησε ο Μοσκοβισί και ο Ολάντ. Άλλωστε η Λυών είναι το προπύργιο των σοσιαλιστών και η υποστήριξη του κόμματος στο να πέσουν χρήματα είναι ανάλογη.

Βρέθηκαν τα χωράφια και αποφασίστηκε ν’ αποζημιωθούν οι 80 ιδιοκτήτες τους, με 40 ευρώ το τετραγωνικό. Τα σχέδια μπήκαν σε άμεση εφαρμογή, μια και βιάζονταν ως προς την εκτέλεση των εργασιών, επειδή το καλοκαίρι του 2016 θα γίνει το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου στη Γαλλία και φυσικά η Λυών, που είναι η τρίτη σε μέγεθος πόλη της χώρας, θα έχει την τιμητική της.

Το έργο λοιπόν που θα έπρεπε να είχε ήδη τελειώσει, δεν έχει καν αρχίσει να γίνεται, εξ αιτίας της υπαιτιότητας ενός ξεροκέφαλου βοσκού (συνημμένη φωτογραφία, στην αρχή του ποστ).

Είναι ένας και μοναδικός, από τους 80 ιδιοκτήτες, ο μόνος που δεν δέχθηκε να πάρει την αποζημίωση (που αποδέχθηκαν οι υπόλοιποι 79)!


Για να μην σας τα πολυλογώ, ξεσήκωσε όλο το χωριό (το Ντεσιέ, που θα γίνει εκεί το έργο του γηπέδου) κι έτσι σύντομα η πλειοψηφία του κόσμου στράφηκε εναντίον του δημάρχου τους, που δεν έβαλε (όπως όφειλε), την απόφαση της παραχώρησης των χωραφιών, σε δημόσια διαβούλευση. Μπορεί τα κτήματα να είναι ιδιωτικά (αποφάνθηκαν), αλλά η φυσική εικόνα των συγκεκριμένων βοσκοτόπων, είναι σε αγαστή συσχέτιση με το τοπίο του χωριού τους.  Χάρη σ’ αυτό τον παράγοντα ζούνε οικολογικά, έχοντας δίπλα τους ένα νατουραλιστικό στοιχείο, που δεν θέλουν με οποιοδήποτε τρόπο ν’ αντικατασταθεί η ειδυλλιακή εικόνα κι η χρήση του, με τις τεράστιες γηπεδικές  εγκαταστάσεις, που φυσικά θ’ ανατρέψουν την αρμονικότητα του τοπίου. Ζητάνε λοιπόν εδώ και τώρα δημοψήφισμα, μετά τη συγκέντρωση των απαραίτητων υπογραφών. Ο δήμαρχος έγινε έξω φρενών. Οι κατασκευαστικές εταιρίες το ίδιο. ΟΙ μεγαλοξενοδόχοι και τα μεγαλοεστιατόρια της Λυών, που φοβούνται ότι μπορεί να χάσουν τις μπίζνες, πήγαν να λυντσάρουν το βοσκό. Στη συνέχεια κατέφυγαν στα διοικητικά δικαστήρια για να πάρουν άδεια εργασιών. Ο πρόεδρος, παρά την παρουσία των αγροτών-κτηνοτρόφων στο δικαστήριο μαζί με τα προβατάκια τους (συνημμένη φωτογραφία), έδωσε προσωρινή άδεια κατασκευών. Με το ζόρι λοιπόν πήγαν τα εκσκαφικά μηχανήματα τον προηγούμενο μήνα, για ν’ αλώσουν την επίμαχη περιοχή. Έγινε το σώσε από τους κατοίκους, που αντιστάθηκαν με καθιστική διαμαρτυρία. Στη συνέχεια βρήκαν δήθεν οπλισμό στο σπίτι του Φιλίπ Λαγιάτ, ως ένδειξη ότι επιχείρησε ν’ απειλήσει τους καταπατητές της περιουσίας του. Κρίθηκε τελικά αθώος, αλλά και σκληρό καρύδι. Στο τόπο αυτό (δήλωσε), οι πρόγονοί μου επί 400 χρόνια έβοσκαν πρόβατα και καλλιεργούσαν τα χωράφια. Δεν θα τους χαλάσω εγώ την ιστορία τους! Τα ζώα μου απαιτούν την αξιοπρέπεια που τους αρμόζει, για να παράγουν το γάλα και τα παραδοσιακά τυριά του τόπου μας. Άλλωστε η Γαλλία υπερηφανεύεται διεθνώς, για τα εν λόγω ποιοτικά προϊόντα που λανσάρει.


Σήμερα 19 Οκτωβρίου έχει οργανωθεί συγκέντρωση για την υπεράσπιση του Γάλλου κτηνοτρόφου (συνημμένη φωτογραφία). Του συμπαραστέκεται το Γαλλικό Πράσινο κόμμα και ο Μποβέ, που είναι όλο αυτό το διάστημα στο πλευρό του.
Μιχάλης Μιχελής
Πηγή

Σχόλια