Ο ΧΕΛΜΟΥΤ ΣΜΙΤ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΣ Α. ΜΕΡΚΕΛ

ΦΩΤΟ από παλαιά επίσκεψη του Χέλμουτ Σμιτ στην Ελλάδα.

Σήμερα το μεσημέρι στο Αμβούργο, στη Μεγάλη Αίθουσα του Δημαρχείου, έγινε η τελετή αναγόρευσης του Χέλμουτ Σμιτ σε επίτιμο διδάκτορα της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Και έγινε εκεί, από εκπροσώπους του Πανεπιστημίου Αθηνών με επικεφαλής τον Πρύτανη Θ. Φορτσάκη, επειδή η μετακίνηση του Χέλμουτ Σμιτ στην Αθήνα ήταν εξαιρετικά δυσχερής ως αδύνατη.
Τεράστια σημασία, για την Ελλάδα αλλά και όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει η αντιφώνηση του Χέλμουτ Σμιτ. Ένας πραγματικός ύμνος για την Ελλάδα και ένας κόλαφος για την Άνκελα Μέρκελ.
Στην αρχή ο Χέλμουτ Σμιτ έπλεξε το εγκώμιο του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ως ηγέτη που υπερέβη τα ελληνικά σύνορα και αναδείχθηκε σε ευρωπαϊκή φυσιογνωμία. Εκείνο όμως που ήταν ακόμη πιο συγκινητικό ήταν η θέση του Χέλμουτ Σμιτ για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την σημερινή Γερμανία. Μια θέση που συνοψίζεται στα εξής τέσσερα σημεία:

  • 1. Η Γερμανία, που αντιπροσωπεύει το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού, δεν έχει το δικαίωμα να θέλει να ποδηγετήσει τον κόσμο ολόκληρο.
  • 2. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωζώνη βρίσκονται σε λάθος οικονομικό δρόμο, επειδή δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη με υψηλή ανεργία.
  • 3. Άρα η ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική πρέπει να αλλάξει δραστικά μέσα από την υιοθέτηση και εφαρμογή ενός ουσιαστικού και οργανωμένου προγράμματος δημοσίων επενδύσεων. Δηλαδή εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής του Κέινς.
  • 4. Ο Ελληνικός Λαός έχει κάνει τεράστιες θυσίες. Ήρθε η ώρα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Το ακούσατε κύριε Σαμαρά και κύριε Βενιζέλε; Ποιος από σας θα μπορούσε να μιλήσει στην Α. Μέρκελ για την Ελλάδα και τον Λαό της όπως μίλησε ο Χέλμουτ Σμιτ; Αυτή είναι και η διαφορά που κάνει τον Ηγέτη… Πηγή

Σχόλια