Εφιάλτης φτώχειας

6,3 εκατομμύρια Έλληνες βρίσκονται ή κινδυνεύουν να βρεθούν κάτω από το όριο
Σε κοινωνία του ενός τρίτου εξελίσσεται τάχιστα η ελληνική με τη βοήθεια των Μνημονίων, καθώς ήδη 6 στους 10 Έλληνες αντιμετωπίζουν το φάσμα της φτώχειας.
  • Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, 2,5 εκατ. πολίτες βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας και άλλα 3,8 εκατ. αντιμετωπίζουν τον ίδιο κίνδυνο. Ως όριο φτώχειας για το 2013 θεωρείται το μηνιαίο εισόδημα των 432 ευρώ για ένα άτομο ή τα 908 ευρώ για τετραμελή οικογένεια.
Επίσης οι συντάκτες της έκθεσης επισημαίνουν ότι, σε αντίθεση με όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα έχει καθυστερήσει ανεπίτρεπτα να θεσπίσει ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, παρ' ότι αντιμετωπίζει οξύτατα φαινόμενα ακραίας φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.
Η έκθεση-κόλαφος

Η Ελλάδα είναι το μοναδικό κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν έχει υλοποιήσει το μέτρο του ελαχίστου εγγυημένου εισοδήματος, συμπεραίνει έκθεση που κατήρτισε το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους, στη Βουλή, υπό τον τίτλο «Πολιτικές ελαχίστου εισοδήματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ελλάδα: Μία συγκριτική ανάλυση».

Στην έκθεση καταγράφονται ορισμένοι ιδιαίτερα ανησυχητικοί δείκτες. Συγκεκριμένα, το 2013 τοόριο φτώχειας ήταν 432 ευρώ το μήνα για ένα άτομο και 908 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια. Το σταθερό όριο φτώχειας για το 2013 ήταν 665 ευρώ για ένα άτομο και 1.397 ευρώ για τετραμελή οικογένεια. Τέλος, το όριο της ακραίας φτώχειας μπορεί να καθοριστεί από το κόστος του βασικού καλαθιού αγαθών για ένα ελάχιστο επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης. Ένα τέτοιο καλάθι για την Αττική (για το έτος 2013), για ένα νοικοκυριό χωρίς έξοδα στεγαστικού δανείου και ενοικίου είναι 233 ευρώ για ένα άτομο και 684 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια.
  • Με βάση την έρευνα εισοδημάτων και συνθηκών διαβίωσης των νοικοκυριών 2,5 εκατομμύρια άτομα βρίσκονται κάτω από το χρηματικό όριο της σχετικής φτώχειας, με βάση το εισόδημα του μεσαίου νοικοκυριού (το 60%). Επιπλέον, 3,8 εκατομμύρια άτομα βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας λόγω υλικών στερήσεων και ανεργίας. Η Ελλάδα σύμφωνα με την Eurostat βρίσκεται στην χειρότερη θέση στην ΕΕ-28 όσον αφορά τον κίνδυνο φτώχειας. Η Ελλάδα επίσης συγκαταλέγεται στην ομάδα των χωρών με τη μεγαλύτερη φτώχεια (23,1%) και προηγείται της Ισπανίας, Ρουμανίας και Βουλγαρίας ενώ κατέχει την τέταρτη χειρότερη θέση ως προς τον δείκτη χάσματος της φτώχειας μετά την Ισπανία, Ρουμανία και Βουλγαρία.
Επίσης, σύμφωνα με έρευνα του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα βρίσκεται στην τέταρτη χειρότερη θέση μεταξύ 35 χωρών με βάση τους δείκτες ευημερίας και ποιότητας ζωής, χειρότερα ακόμα και από την Τουρκία. Μια άλλη σημαντική διάσταση της φτώχειας, αφορά την παιδική φτώχεια (26,5% το 2012), τα μονογονεϊκά νοικοκυριά, τα πολυμελή νοικοκυριά, οι μη οικονομικά ενεργοί και τα άτομα με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο.

Ολόκληρη η έκθεση ΕΔΩ

Η κυβέρνηση μετατρέπει την Ελλάδα σε μία χώρα φτωχών, ανέργων και απελπισμένων

Σχόλιο του Δημήτρη Στρατούλη, Βουλευτή Β Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνου της ΕΕΚΕ Εργασίας, για τα ποσοστά των ευρισκομένων κάτω από τα όρια της φτώχειας, που περιέχονται σε έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής για το 2013

Ο αριθμός των κατοίκων της χώρας μας, που βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας ή απειλούνται άμεσα από την φτώχεια (6,3 εκατομμύρια), έχουν αυξηθεί σε ακόμα πιο εφιαλτικά επίπεδα και έσπασαν κάθε ιστορικό ρεκόρ με κύρια θύματα τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τους νέους, τους εργαζόμενους και τους κατεστραμμένους μικρομεσαίους επαγγελματίες και αγρότες.

Η πρωτοφανής επέκταση της φτώχειας, ανεργίας, οικονομικής και κοινωνικής εξαθλίωσης οφείλεται στις εφαρμοζόμενες αντικοινωνικές πολιτικές κατεδάφισης μισθών και συντάξεων, καταστροφής κοινωνικών παροχών και θέσεων εργασίας και αβάσταχτων φορολογικών βαρών όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων, και κυρίως της σημερινής.

Η συνέχιση των μνημονιακών πολιτικών της άγριας λιτότητας θα οδηγήσει στην μετατροπή της Ελλάδας σε μία χώρα φτωχών, ανέργων και απελπισμένων.

Ο λαός με τους αγώνες και την ψήφο του μπορεί να βάλει ένα τέλος σε αυτή την ανθρωπιστική καταστροφή και να ανατρέψει την κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου, πριν ολοκληρώσει το στόχο της για καθολική φτωχοποίησή του.
Πηγή
===================
“Το μεροκάματο του τρόμου”Ολόκληρη η ταινία
Φώτης Μπατσίλας

Το μεροκάματο του τρόμου (The wages of fear ή Le salaire de la peur – 1953) του Γάλλου σκηνοθέτη Ανρί Ζορζ Κλουζό (Henri-Georges Clouzot, 1907-1977), ωδή στη ματαιότητα, σπουδή στην απελπισία, κάτι μεταξύ νεορεαλισμού και γερμανικού εξπρεσιονισμού, στις παρυφές του νουάρ, ίσως, δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Είναι η ταινία που μου ’ρχεται στο μυαλό κάθε φορά που περπατώ στους δρόμους της Αθήνας και βλέπω, όλο και πιο συχνά πια, τους απελπισμένους άστεγους και πεινασμένους, τους νέο-άθλιους των Αθηνών, αυτούς που ούτε κι οι ίδιοι δεν ξέρουν πού μπορούν να φτάσουν, τι μπορεί να κάνουν, όπως οι τέσσερεις ήρωες της ταινίας, ακριβώς…

===================



Σχόλια