MKO & πως τρώς λεφτά...(να πως οι πρίγκιπες της πολιτικής σιτίζονται κλέβοντας το δημόσιο)

Για σειρά ετών το βαθύ ΠΑΣΟΚ διαχειρίστηκε πακτωλό χρημάτων μέσω του ιδρύματος ΙΣΤΑΜΕ (και όχι μόνον) και τώρα κανείς δεν ξέρει τίποτα.
12
Όλοι σφυρίζουν αδιάφορα και καμία υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών δεν προχωρά ως οφείλει σε εξονυχιστικό έλεγχο.
  • Η είδηση πέρασε στα ψιλά. Το ΙΚΑ έστειλε εντολή και δεσμεύτηκαν οι λογαριασμοί του Ηλία Μόσιαλου για μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών προς τους εργαζομένους του ΙΣΤΑΜΕ ύψους περίπου 170.000 ευρώ, αφού ο κ. Μόσιαλος ήταν μέχρι τον Απρίλιο πρόεδρος του περίφημου Πασοκικού Ιδρύματος!
  • Δημιουργήθηκε μια αρχική σύγχυση, μετά βγήκε μια ανακοίνωση από το ΠΑΣΟΚ που έλεγε – ούτε λίγο ούτε πολύ ότι ο κ.
  • Μόνο που τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι διότι αν υπάρχει έστω κι ένας σοβαρός δικαστικός λειτουργός που να τιμά τον όρκο του, σήμερα θα έπρεπε το συγκεκριμένο ίδρυμα να έχει γίνει φύλλο και φτερό από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους και από τις διωκτικές αρχές.
  • Θα έπρεπε οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους να ενημερώσουν τον ελληνικό λαό πόσα χρήματα πήρε το ΙΣΤΑΜΕ από την πρώτη μέρα λειτουργίας του, ποιος ήταν ο προϋπολογισμός του, πόσους ανθρώπους απασχολούσε και τι μισθούς έπαιρναν.
Το βασικά ερωτήματα που θα έπρεπε να απασχολούν τους πάντες και που τα αρμόδια υπουργεία θα έπρεπε να απαντήσουν είναι τα ακόλουθα:

-Από πού έπαιρνε λεφτά το ΙΣΤΑΜΕ και τι ακριβώς προσέφερε στην κοινωνία;
Η απάντηση είναι γνωστή. Το ΙΣΤΑΜΕ λειτουργούσε ως ΜΚΟ και έπαιρνε επιδοτήσεις (αγνώστου συνολικού ποσού) από τα κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών και από τα χρήματα που έδινε το κράτος στα κόμματα για θέματα επιμόρφωσης και έρευνας.

-Τι προσέφερε το ΙΣΤΑΜΕ στην κοινωνία; Τίποτα. Εξέδιδε βιβλία, πραγματοποιούσε άχρηστες διαλέξεις περί της οικονομίας και του σοσιαλισμού και λάμβανε χρήματα για ανύπαρκτες δράσεις στο εξωτερικό.

ΠΛΗΡΗΣ ΣΙΩΠΗ ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
Η ιστορία των αμαρτωλών ιδρυμάτων που έχουν τα κόμματα είναι βαθιά πληγή την οποία αρνείται να ανοίξει το πολιτικό σύστημα για δύο λόγους:

-Διότι τα λεφτά που έρρεαν ήταν πολλά.

-Διότι μέσα από αυτά τα πολιτικά παραμάγαζα βολεύονταν – εργασιακά- οι κομματικοί στρατοί του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Το θολό τοπίο που υπάρχει γύρω από τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ συνδέεται άμεσα με τα οικονομικά του περίφημου ΙΣΤΑΜΕ.

Αλήθεια οι εκθέσεις που υποτίθεται ότι έχει ζητήσει ο κ. Βενιζέλος από ορκωτούς λογιστές για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ που είναι;

Δεν έχουν ολοκληρωθεί;

Γιατί δεν δίνονται στην δημοσιότητα;

Τους έχει στείλει ο κ. Βενιζέλος στον εισαγγελέα;

Διαβάζοντας την είδηση για την υποτιθέμενη περιπέτεια του κ. Μόσιαλου διαπιστώνουμε δύο πράγματα:

1. Όσοι ήταν μέλη του Δ.Σ. έχουν παραιτηθεί και όλοι αποποιούνται οποιαδήποτε ευθύνη για τα οικονομικά του Ινστιτούτου. Αφού λοιπόν μέσα από αυτό το ίδρυμα μελετών πέρασαν ένας σκασμός λεφτά τώρα κανείς δεν ξέρει τίποτα.

2. Ο άνθρωπος που κίνησε τη διαδικασία για κατά του Μόσιαλου είναι ο διοκητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος ο οποίος είναι και κύριος μέτοχος του ΙΣΤΑΜΕ!!!! Απίστευτο! Επί της ουσίας ο ένας προσπαθεί αν χρεώσει τον άλλον!

ΤΟ ΚΟΛΠΟ ΓΚΡΟΣΟ ΤΗΣ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣ
Δείτε λοιπόν πως όλοι αυτοί οι κύριοι που υπηρέτησαν στο ΔΣ του ΙΣΤΑΜΕ και γυρνούσαν την Ελλάδα δίνοντας διαλέξεις περί σοσιαλισμού και διαφόρων άλλων θεωριών τώρα εξαφανίζονται ως αθώες περιστερές: Παράλληλα με τον κ. Μόσιαλο είχαν δηλώσει παραίτηση και επτά μέλη του ΔΣ του ΙΣΤΑΜΕ (μεταξύ των οποίων και ο αδερφός του ΓΑΠ, Νίκος Παπανδρέου), με αποτέλεσμα το όργανο αυτό να μην έχει νόμιμη σύνθεση.
Ενδιαφέρον όμως έχει και η νομική υπόσταση του ΙΣΤΑΜΕ, το οποίο, σύμφωνα με το Καταστατικό του, είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία με κύριο μέτοχο (σε ποσοστό 90%) τον νυν διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτο Σπυρόπουλο. Το υπόλοιπο ποσοστό μοιράζονται οι Ι. Σουλαδάκης και Ι. Παπαδάτος.

Από τις 7 Απριλίου 2012 που δήλωσε παραίτηση ο κ. Μόσιαλος προσπάθησε με επανειλημμένες επικοινωνίες του ιδίου αλλά και του δικηγόρου του Ι. Νικολαΐδη να απεμπλακεί από τις τυπικές ευθύνες της διοίκησης του ΙΣΤΑΜΕ. Το θέμα αποδείχθηκε ότι δεν ήταν απλό. Μετά την παραίτηση του προηγούμενου ΔΣ δεν ορίστηκε νέο με τις διαδικασίες που προβλέπει το Καταστατικό του ΙΣΤΑΜΕ, παρότι στο μεταξύ άλλαξαν δύο πρόεδροι: ο Κ. Σκανδαλίδης, ο οποίος έπειτα από ολιγοήμερη θητεία διαγράφηκε για κάποιους μήνες από το ΠαΣοΚ, και ο σημερινός πρόεδρος Χρ. Δερβένης.

Παρά τις αλλαγές αυτές, υπόλογος για το ΙΣΤΑΜΕ ενώπιον της Εφορίας και του ΙΚΑ παραμένει ο κ. Μόσιαλος, εφόσον οι τρεις μέτοχοι της εταιρείας δεν φρόντισαν να ορίσουν άλλο πρόσωπο.

Τον Ιούλιο του 2012 ο κ. Μόσιαλος και τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ που δήλωσαν παραίτηση προώθησαν τις σχετικές επιστολές και στον διευθυντή του ΙΣΤΑΜΕ Ι. Κρίκο, ο οποίος ενημέρωσε τον κ. Σπυρόπουλο και τον γενικό διευθυντή του ΠαΣοΚ Νίκο Σαλλαγιάννη. Δύο εβδομάδες μετά, μη έχοντας καμία αντίδραση, ο κ. Μόσιαλος επικοινώνησε με τον κ. Σπυρόπουλο και έλαβε τη διαβεβαίωση ότι θα οριστεί σύντομα νέο διοικητικό συμβούλιο. Τον Ιανουάριο του 2013 απηύθυνε επιστολή ζητώντας από τον κύριο μέτοχο του ΙΣΤΑΜΕ να τον ενημερώσει αν χρειάζεται κάτι περαιτέρω από το διάστημα της θητείας του, δεδομένου ότι πλέον δεν ανήκε στο ΠαΣοΚ και είχε ιδρύσει την Κίνηση Δυναμική Ελλάδα. Ούτε αυτή τη φορά έλαβε απάντηση.

Στις 24 Φεβρουαρίου 2014, με αφορμή την κλήση του σε απολογία για την υπόθεση εργαζομένης που προσέφυγε στη Δικαιοσύνη για τα δεδουλευμένα της, ο κ. Μόσιαλος έστειλε εξώδικο στον κ. Σπυρόπουλο με τη διπλή ιδιότητά του ως εταίρου του ΙΣΤΑΜΕ και ως διοικητή του ΙΚΑ/ΕΤΑΜ. Με αυτό διαμαρτύρεται για την αδιαφορία που επιδείχθηκε στην υπόθεση της εργαζομένης αλλά ζητεί και να διευκρινιστεί η θέση του και η οποιαδήποτε σχέση του με τη διοίκηση του ΙΣΤΑΜΕ από τον Απρίλιο του 2012. Ούτε η εξώδικη διαμαρτυρία είχε κάποιο αποτέλεσμα. Στο μεταξύ όμως ο κ. Μόσιαλος προσκαλείτο είτε ως εκπρόσωπος της Δυναμικής Ελλάδας είτε ως καθηγητής της London School of Econimics σε εκδηλώσεις του ΙΣΤΑΜΕ, στο συμπόσιο για τα 39 χρόνια από την ίδρυση του ΠαΣοΚ (3 Σεπτεμβρίου 2013) αλλά και σε εκδήλωση του ΙΣΤΑΜΕ για την Υγεία (12 Δεκεμβρίου 2013). Ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος σε επικοινωνία που είχε μαζί του «Το Βήμα της Κυριακής» σημείωσε ότι δεν γνώριζε τα περί δέσμευσης του λογαριασμού του κ. Μόσιαλου επειδή ακολουθήθηκε η τυπική διαδικασία και προσέθεσε ότι υπάρχει συνεννόηση με τον κ. Σαλλαγιάννη να τακτοποιηθεί η οφειλή σε 120 δόσεις.

Αυτό είναι το βαθύ ΠΑΣΟΚ
Το ΙΣΤΑΜΕ όπως γράψαμε και παραπάνω έβρισκε κονδύλια μέσω του Κρατικού Προϋπολογισμού, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα για την οικονομική ενίσχυση των κομμάτων και των «ερευνητικών» τους κέντρων. Για παράδειγμα, το 1999 είχε λάβει το ποσό των 58.693, ενώ τρία χρόνια αργότερα το νούμερο τριπλασιάστηκε, φτάνοντας τα 155.000 ευρώ. Το ΙΣΤΑΜΕ έλαβε επιχορήγηση από το υπουργείο Εξωτερικών συνολικά 400.000 ευρώ στο διάστημα 2002-2004, όταν ήταν δηλαδή πρωθυπουργός ο κ. Σημίτης και υπουργός ο Γιώργος Παπανδρέου.

ΧΡΕΩΣΑΝ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΙΣΤΑΜΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ
Με το ταμείο πλέον να είναι μείον και τον Νίκο Παπανδρέου να αποχωρεί τον Φεβρουάριο του 2012 από το διοικητικό συμβούλιο, η κατάσταση είναι κάτι παραπάνω από τραγική. Το θέμα πήρε νέα διάσταση ύστερα από την αποκάλυψη ότι το ινστιτούτο χρωστά αρκετές χιλιάδες ευρώ σε ενοίκια για τα γραφεία στην οδό Ακαδημίας 4. Στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ έχει ήδη αποσταλεί εξώδικο από τον ιδιοκτήτη του οικήματος, το Ιδρυμα Χαροκόπου. Επειδή όμως η Χαριλάου Τρικούπη δεν έχει λεφτά να πληρώσει, ο κ. Βενιζέλος… χρέωσε στο κράτος την οφειλή. Με ποιον τρόπο; Τα πρώην γραφεία του ΙΣΤΑΜΕ επελέγησαν, και μάλιστα με απευθείας ανάθεση, να χρησιμοποιηθούν ως χώρος φιλοξενίας για την (εξάμηνη) ελληνική προεδρία, όμως με συμβόλαιο ενός έτους και με δυνατότητα επέκτασης για άλλον ένα χρόνο και με μηνιαίο μίσθωμα 4.000 ευρώ!

Το ινστιτούτο πάντως έχει ήδη αλλάξει κτίρια δύο φορές μέσα σε περίπου έναν χρόνο. Αφού έφυγε από την Ακαδημίας, μεταφέρθηκε προσωρινά στην Ιπποκράτους και μετά νοίκιασαν γραφεία σαφώς μικρότερα επί της οδού Λυκαβηττού στο κέντρο της Αθήνας. Σε ό,τι αφορά τους υπαλλήλους που έχουν απομείνει, είναι απλήρωτοι ,όπως άλλωστε και οι συνάδελφοί τους του ΠΑΣΟΚ.

ΕΠΑΙΡΝΑΝ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ!
Επί υπουργίας Γ. Παπανδρέου, το κράτος χρηματοδότησε το (έχον και την ιδιότητα της ΜΚΟ) ΙΣΤΑΜΕ με 413.399 ευρώ για το πρόγραμμα «Αναδιάρθρωση της Βουλής της Γεωργίας» (!), με υπογραφή του διευθυντή της τότε νεοσύστατης ΥΔΑΣ, Αλεξ Ρόντου. Οι ελεγκτές ζητούν την επιστροφή χρημάτων που δεν δικαιολογούνται από τα παραστατικά…

Η έκθεση ολοκληρώθηκε μέσα στο 2013, γεγονός που αυτόματα εγείρει ερωτήματα για την αξιοποίησή της από την παρούσα πολιτική ηγεσία, δηλαδή τον υπουργό Εξωτερικών και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, καθώς τα ευρήματα τέθηκαν σε γνώση της υφισταμένης του υπηρεσίας

Με «χρυσά» κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών χρηματοδοτήθηκε το ΙΣΤΑΜΕ, που -εκτός από ερευνητικό κέντρο του ΠΑΣΟΚ- είναι και ΜΚΟ! Το 2002, οπότε και τοποθετήθηκε ο εκλεκτός του Γιώργου Παπανδρέου, Αλεξ Ρόντος, στη θέση του διευθυντή της νεοσύστατης τότε ΥΔΑΣ (Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας), υπεγράφη σύμβαση μεταξύ της υπηρεσίας αυτής και του ΙΣΤΑΜΕ, για το πρόγραμμα «Αναδιάρθρωση της Βουλής της Γεωργίας» συνολικού προϋπολογισμού 413.399 ευρώ και συμμετοχή της ΥΔΑΣ κατά 75%. Η διάρκεια του προγράμματος ήταν 18 μήνες, από τις 30/9/2002 μέχρι τις 30/3/2004, έτος κατά το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλ. Ρόντος ανέλαβε χρέη συμβούλου του τότε προέδρου της Γεωργίας, Μιχαήλ Σαακασβίλι.

Εμπιστευτική έκθεση ελέγχου εταιρείας ορκωτών ελεγκτών, που έφερε στο φως η Ελευθεροτυπία αποκάλυψε ότι το ΙΣΤΑΜΕ, με βάση τα παραστατικά που προσκόμισε, δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει τα 340.400 από τα 413.399 ευρώ της χρηματοδότησης του προγράμματος. Επιπλέον, οι ελεγκτές από την εξέταση των φακέλων δεν μπόρεσαν να διαπιστώσουν αν το πρόγραμμα τελικά ολοκληρώθηκε. Κατέληξαν, ως εκ τούτου, ότι η ΜΚΟ πρέπει να επιστρέψει στην ΥΔΑΣ 199.445 ευρώ!

Για όλα τα παραπάνω, ακόμα και αυτή την στιγμή δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Και την ώρα που το υπουργείο Οικονομικών απειλεί να βάλει στη φυλακή τους φουκαριάρηδες που χρωστούν στην εφορία άλλος 2.000 κι άλλος 3.000 ευρώ, η «Ελίτ Εξουσίας» απολαμβάνει μια πρωτοφανή για τα ευρωπαϊκά δεδομένα ασυλία.
=============
«Ο βίος και η πολιτεία» του προέδρου της ΝΕΡΙΤ Α. Μακρυδημήτρη... Εμπλεκόμενος στο σκάνδαλο της οργάνωσης για τις ΜΚΟ «Έργο Πολιτών», που ελέγχεται από τη δικαιοσύνη και απασχόλησε πριν από μερικούς μήνες όλα τα ΜΜΕ, είναι ο νέος πρόεδρος της ΝΕΡΙΤ, Αντώνης Μακρυδημήτρης, παρότι έχει εξαφανιστεί από το βιογραφικό του ότι υπήρξε αντιπρόεδρος της και μάλιστα με ρουσφετολογικό διορισμό...

Σχόλια