Για τη διαφάνεια στα κόμματα... Κι ακόμη δεν έχουν αυτοκτονήσει και θέλουν να μας σώσουν!

Τα ποσά που φαίνεται να έχουν δαπανηθεί από το ΠΑΣΟΚ κατά την τετραετία 2007-2010, χωρίς να υπάρχουν νόμιμα παραστατικά, μπορεί να μην προκαλούν ως προς το ύψος τους, αν και ο αριθμός δεν είναι ευκαταφρόνητος. Σύμφωνα με στοιχεία της «Εφ.Συν.», υπερβαίνουν τα 100 εκατομμύρια ευρώ συν περίπου 15 εκατ. ευρώ που υπήρχαν στο αποθεματικό το 2007 και έκτοτε ουδείς ξέρει πού «πέταξαν».
Οταν, όμως, διαβάζει κάποιος ότι για την τετραετία αυτή εντοπίστηκε να έχουν εκδοθεί 45.000 αεροπορικά εισιτήρια για ένα μόνο χρόνο (!), χωρίς οι δαπάνες αυτές να έχουν νόμιμα παραστατικά, ε, τότε φαντάζει λογικό ο έλεγχος να φτάσει σε βάθος και να αποδοθούν τυχόν ευθύνες. Δεν φαίνεται να είναι τυχαίο ότι υπάρχει μεγάλη χρονική καθυστέρηση στην εξέλιξη της δικαστικής έρευνας. Το επίμαχο πόρισμα δεν έχει παραδοθεί στις δικαστικές αρχές, παρά τα αιτήματα που έχουν υποβληθεί. Οπως επίσης δεν πρέπει να παραβλεφθεί, το αντίθετο μάλιστα, η σύγκρουση μεταξύ νυν και πρώην προέδρων του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Βενιζέλος, όμως, ο οποίος, όπως συνηθίζει χάριν των εντυπώσεων και μόνο, είχε διαμηνύσει ότι η υπόθεση θα φτάσει μέχρι το κόκκαλο, κατάπιε τη γλώσσα του στην πορεία, για να διατηρηθούν τάχα η εσωτερική ειρήνη του κόμματος, οι εύθραυστες εσωκομματικές ισορροπίες. Και οι δύο μορφές αντιμετώπισης εκ μέρους του είναι κατακριτέες. Από τη μια βρυχηθμοί λέοντος και από την άλλη απόλυτος συμβιβασμός με τις επιταγές και τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος.
Η όλη διαδικασία δίνει στην κοινή γνώμη την ευκαιρία, μέσα από τα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.», να εκτιμήσει το πώς διαχειρίζονταν τα οικονομικά του οίκου τους εκείνοι στους οποίους ανατέθηκε και η διαχείριση της οικονομίας της χώρας. Ιδού: κατασπατάληση, «γαλαντομία», υπερπολυτέλεια, αδιαφάνεια, «γενναιοδωρία», εντυπωσιασμός (νέα γραφεία, γυμναστήρια και λοιπά).
  • Εχει μεγάλη σημασία ότι οι υπογραφές για να καλύπτονται οι δαπάνες έμπαιναν σε ανεπίσημα έγγραφα και όχι σε νόμιμα παραστατικά. Την ίδια εποχή, μάλιστα, το κόμμα συνέχιζε να δανειοδοτείται με τα περίφημα θαλασσοδάνεια, άλλη μεγάλη πληγή για το πολιτικό σύστημα, το οποίο βεβαίως το ίδιο την προκάλεσε.
H υπόθεση της υπεξαίρεσης και της φοροδιαφυγής είναι το παθογενές στοιχείο στην ελληνική πολιτική ζωή και, δυστυχώς, εκεί εντάσσεται η διακρίβωση της στάσης του κόμματος στα εν λόγω κακουργήματα. Είναι πάντως μια ευκαιρία και για τη δικαιοσύνη και για την κοινωνία να έλθουν όλα στο φως όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Πηγή
==================

Εισαγγελική έρευνα για τη μαύρη τρύπα στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ

27/04/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Εισαγγελική έρευνα για τη μαύρη τρύπα στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ
Το ζητούμενο της προκαταρκτικής εξέτασης είναι η διακρίβωση της τυχόν διάπραξης του κακουργήματος της υπεξαίρεσης και ο φορολογικός έλεγχος.
   
Το ζητούμενο της προκαταρκτικής εξέτασης είναι η διακρίβωση της τυχόν διάπραξης του κακουργήματος της υπεξαίρεσης και ο φορολογικός έλεγχος

→Δαπάνες εκατομμυρίων ευρώ γίνονταν δίχως να υπάρχουν νόμιμα παραστατικά


Της Κατερίνας Κατή

Αντικείμενο εισαγγελικής έρευνας το σκάνδαλο που είχε αποκαλύψει πριν από περίπου ένα χρόνο η «Εφ.Συν.» με τη «μαύρη τρύπα» στα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ, ιδίως κατά τη χρονική περίοδο 2007-2010, οπότε διαπιστώθηκαν οι πιο σοβαρές οικονομικές ατασθαλίες.

Η υπόθεση, αφού πέρασε από τουλάχιστον δύο «βαριά» τμήματα της Eισαγγελίας Αθηνών, τους οικονομικούς εισαγγελείς και την Εισαγγελία Διαφθοράς, διερευνάται ήδη έπειτα από παραγγελία εισαγγελέως Πρωτοδικών.

Αφαντο το πόρισμα
Το ζητούμενο της προκαταρκτικής εξέτασης είναι -ευλόγως- η διακρίβωση της τυχόν διάπραξης του κακουργήματος της υπεξαίρεσης καθώς και ο φορολογικός έλεγχος. Για το θέμα έχει κάνει δύο φορές επώνυμη έγγραφη αναφορά-καταγγελία στη Δικαιοσύνη ο νόμιμος ελεγκτής- ορκωτός λογιστής Π.Ν. (τα πλήρη στοιχεία του είναι στη διάθεση της «Εφ.Συν.»). Πλην όμως, μέχρι και σήμερα το επίμαχο πόρισμα δεν έχει παραδοθεί στις δικαστικές αρχές, παρά τα αιτήματα που έχουν υποβληθεί.

Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο ζήτημα προκάλεσε αντιπαράθεση μεγατόνων στο ΠΑΣΟΚ μεταξύ Ευάγγελου Βενιζέλου και Γιώργου Παπανδρέου, με την πλευρά τού νυν προέδρου του κόμματος να διαμηνύει αρχικά ότι θα φτάσει την υπόθεση μέχρι τέλους αλλά στην πορεία να κάνει στροφή 180 μοιρών, «κλειδώνοντας» στο συρτάρι το πόρισμα, χάριν διατήρησης των εύθραυστων εσωκομματικών ισορροπιών, αφού τυχόν διασάλευσή τους ίσως είχε σοβαρό αντίκτυπο και στο κυβερνητικό σχήμα. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή για να εξηγηθεί και το γεγονός της καθυστέρησης στην εξέλιξη της δικαστικής έρευνας για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα.

Τον περασμένο Απρίλη με σειρά δημοσιευμάτων η «Εφ.Συν.» έφερε στα φως τα «σημεία και τέρατα» για την οικονομική διαχείριση του ΠΑΣΟΚ, τα οποία περιλαμβάνονται στο πόρισμα που συνέταξαν κατόπιν εντολής της σημερινής ηγεσίας του κόμματος πέντε διεθνούς κύρους ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες ορκωτών λογιστών, και πιο συγκεκριμένα οι Grant Thorton, Ernst and Young, KPMG, Deloitte Touche και PWC Greece. Οι ορκωτοί ελεγκτές είχαν στην κυριολεξία εγκατασταθεί στο κτίριο της οδού Ιπποκράτους προκειμένου να διενεργήσουν εξονυχιστικό έλεγχο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε η εφημερίδα μας, η «μαύρη τρύπα» φέρεται να υπερβαίνει το ιλιγγιώδες ποσόν των 100 εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται περίπου 14,5 εκατ., τα οποία υπήρχαν στο αποθεματικό του ΠΑΣΟΚ το 2007 και, για λόγους που δεν έχει καταστεί δυνατόν να εξηγηθούν, έκαναν «φτερά».
Με βάση τα ίδια συνταρακτικά στοιχεία, 500.000 ευρώ εμφανίζονται ως δαπάνες που έχουν εγκριθεί με την υπογραφή του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου του κόμματος, Γιώργου Παπανδρέου. Επίσης, ποσό περίπου 800.000 ευρώ φέρεται να εμφανίζεται στο όνομα του Νίκου Αθανασάκη, διευθυντή την επίμαχη περίοδο του πολιτικού γραφείου του κ. Παπανδρέου και μετέπειτα διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου.

Δαπάνες ύψους 1,5 εκατ. ευρώ αποδίδονται στο όνομα «Καλογεροπούλου», η οποία είχε διατελέσει συνεργάτιδα του Γιώργου Παπανδρέου στο υπουργείο Εξωτερικών και αργότερα μετακόμισε στο γραφείο του πρώην γενικού διευθυντή του ΠΑΣΟΚ Ροβέρτου Σπυρόπουλου, με δικό της γραφείο και αρμοδιότητα τις μετακινήσεις και τις αποστολές του προέδρου και των κομματικών στελεχών.

Για ταξίδια…
Επιπλέον, για την ίδια τριετία, στα 53,5 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι δαπάνες προς γνωστό ταξιδιωτικό πρακτορείο με το οποίο συνεργαζόταν το ΠΑΣΟΚ για αποστολές στελεχών του Κινήματος, ενώ εντοπίστηκαν να έχουν εκδοθεί 45.000 αεροπορικά εισιτήρια για μόνο ένα χρόνο. Ολα τα παραπάνω ποσά εμφανίζονται να φέρουν και την υπογραφή του κ. Σπυρόπουλου, διευθυντή σήμερα του ΙΚΑ, που συνυπέγραφε με τη θεσμική ιδιότητα του γενικού διευθυντή.

Το εντυπωσιακό στοιχείο της έρευνας είναι ότι για τις δαπάνες που εντόπισαν οι ορκωτοί λογιστές φέρεται να μην υπάρχουν νόμιμα παραστατικά, καθώς όλες οι υπογραφές έμπαιναν σε ανεπίσημα έγγραφα.

Το ίδιο χρονικό διάστημα βεβαίως, 2007-2010, το ΠΑΣΟΚ συνέχιζε να δανειοδοτείται (με τα περίφημα… θαλασσοδάνεια των κομμάτων), προκειμένου να καλύπτει τις αυξημένες οικονομικές του υποχρεώσεις. Η δε διαφαινόμενη -με βάση το πόρισμα- κατασπατάληση αφορά μια εποχή «γαλαντομίας» εκ μέρους του Κινήματος, κατά την οποία έγινε η μετακόμιση στα πολυτελή γραφεία της Ιπποκράτους με τις υπερβολικές ανέσεις και το γυμναστήριο, αυξήθηκε εντυπωσιακά ο αριθμός των απασχολουμένων στο κόμμα, ενώ το ίδιο γενναιόδωρες ήταν και οι δημοσιογραφικές αποστολές.

 ……………………………………………………..

Υπό εξέλιξη η δικαστική έρευνα

Λίγο μετά τις αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.» έγινε η πρώτη καταγγελία στη Δικαιοσύνη, και συγκεκριμένα προς τους τότε οικονομικούς εισαγγελείς, Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη, οι οποίοι όμως αντικαταστάθηκαν τον περασμένο Μάιο από τους Παναγιώτη Αθανασίου και Γαληνό Μπρη.

Η δικογραφία που είχε σχηματιστεί διαβιβάστηκε από τους αποχωρήσαντες οικονομικούς εισαγγελείς, μαζί με ακόμα δεκάδες σοβαρές υποθέσεις, στην Εισαγγελία Διαφθοράς. Από εκεί διαβιβάστηκε αρμοδίως στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, όπου η προϊσταμένη, Παναγιώτα Φάκου, τη χρέωσε προς διερεύνηση στην εισαγγελέα Πρωτοδικών, Καλλιόπη Νταγιάντα.

Η εισαγγελέας αναζήτησε το πόρισμα από την ελεγκτική αρχή (σώμα ορκωτών λογιστών), η οποία απέστειλε μόνο κάποιες εκθέσεις με ελλιπή στοιχεία, επικαλούμενη μάλιστα ως εξήγηση κώλυμα το οποίο προκύπτει από το γεγονός ότι επρόκειτο για έρευνα που είχε παραγγελθεί από ιδιώτη.

Πολύ πρόσφατα, στις 6.4.2014, δόθηκε παραγγελία από την κ. Νταγιάντα στον 24ο πταισματοδίκη της Αθήνας για τη διενέργεια συγκεκριμένων προανακριτικών πράξεων. Η πρώτη πράξη που παραγγέλλεται είναι να ζητηθεί εκ νέου το πόρισμα, ακόμα και από το ίδιο το ΠΑΣΟΚ. Λίγες ημέρες όμως αργότερα, στα μέσα του τρέχοντος μήνα, ο καταγγέλλων μη γνωρίζοντας ότι πλέον… το νερό έχει μπει στο αυλάκι, απέστειλε νέα καταγγελία στα γραφεία των οικονομικών εισαγγελέων, κυρίων Αθανασίου και Μπρη, στα γραφεία τους στο ΣΔΟΕ.

Θα γίνει πλέον συσχετισμός με την ήδη σχηματισθείσα δικογραφία και σε εύλογο χρόνο θα κληθούν σε εξέταση οι πρώτοι μάρτυρες.


Κ.ΚΑΤ. 

Σχόλια