Η επιβεβαίωση του Όργουελ

Όλα τα ζώα είναι ίσα, αλλά μερικά ζώα είναι πιο ίσα από τα άλλα… και η οικονομική κρίση στην Ευρωζώνη επιβεβαιώνει για ακόμη μια φορά το πόσο επίκαιρη είναι η γνωστή ρήση του Τζορτζ Όργουελ. Το επιβεβαιώνουν, απροκάλυπτα, ακόμη και οι διεθνείς οργανισμοί που έχουν σχεδιάσει και επιβλέπουν τη σημερινή νεοφιλελεύθερη σταυροφορία. Μέχρι και το ΔΝΤ το αναγνωρίζει και εκφράζει, τάχα μου, «ανησυχία».

Πριν από λίγες ημέρες ήταν ο ΟΟΣΑ που προειδοποιούσε για την «επικινδυνότητα» του χάσματος ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς στην Ε.Ε. Η ψαλίδα, παρατηρούσε, ανάμεσα στους έχοντες και τους μη έχοντες έχει αυξηθεί δραματικά κατά τη διάρκεια της κρίσης και πρέπει επειγόντως οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. να αντιμετωπίσουν το ζήτημα. Μάλιστα!
Σύμφωνα λοιπόν με τον Οργανισμό, το 10% των πλουσίων στην Ε.Ε. έχει ξεκινήσει να ξεπερνάει την κρίση σε αντίθεση με το 10% των φτωχών, και πρέπει οι ευρωπαϊκές ηγεσίες (κρατηθείτε) να μοιράσουν καλύτερα τα (ανύπαρκτα πια) «επιδόματα»! Αλλά δεν είναι μόνο αυτό.
Όπως «ανακαλύπτει» ο ΟΟΣΑ, το 10% των πλουσιότερων στην πραγματικότητα δεν ένιωσαν παρά μόνον ελάχιστα τι εστί κρίση σε σχέση με το 10% των φτωχότερων που τους πήρε και τους σήκωσε. Συγκεκριμένα, στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, για να μην ξεχνιόμαστε, το 10% του πληθυσμού που «επιβιώνει» όπως μπορεί είδε το εισόδημά του να εξατμίζεται σε ρυθμούς που αγγίζουν το 15% ετησίως, ενώ οι πιο πλούσιοι έχασαν μόλις 4% των εισοδημάτων τους από το 2007 έως το 2010. Και το παραμύθι συνεχίζεται:
Στην Ισπανία, λόγου χάρη, όπου το χάσμα ανάμεσα σε έχοντες και μη έχοντες αυξήθηκε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα (κι όμως, όσο περίεργο και να ακούγεται, εδώ δεν έχουμε την πρωτιά), η τσέπη των πλουσιότερων έχασε μόλις 1% των εισοδημάτων της κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου σε αντίθεση με τις στρατιές των νεόπτωχων που είδαν το πορτοφόλι τους να ατροφεί και να χάνει 14% τον χρόνο.
Α ναι, και ακούστε και το καλύτερο: στην έκθεσή του ο Οργανισμός επισημαίνει ότι όλα τα παραπάνω δεν ισχύουν σε χώρες όπως η… Ισλανδία (την οποία, υπενθυμίζουμε, κατακεραύνωναν για τον τρόπο με τον οποίο είχε αντιμετωπίσει την κρίση), όπου οι πλούσιοι είδαν το εισόδημά τους να πέφτει κατά 12% ετησίως σε αντίθεση με τους φτωχούς, που είχαν μείωση της τάξης του 8%.
πηγή - topontiki.gr 

Σχόλια