Ηλιοβασίλεμα στη γιγαντοοθόνη, λόγω αιθαλομίχλης

Μέσα στην πυκνή αιθαλομίχλη του Πεκίνου, ένας κατακόκκινος ήλιος ετοιμάζεται να δύσει, και η ομορφιά των ζεστών χρωμάτων του καθηλώνει τους περαστικούς στην Τιεν Αν Μεν. Μόνο που το ηλιοβασίλεμα προβάλλεται σε μία γιγαντοοθόνη τεραστίων διαστάσεων, γιατί στην πραγματικότητα το στρώμα της αιθαλομίχλης κρύβει πλέον το φυσικό φαινόμενο.

Σε μία κίνηση, που μοιάζει βγαλμένη από ταινίες επιστημονικής φαντασίας στις οποίες εικόνες της φύσης προβάλλονται σε επιζώντες κρυμμένους ή παγιδευμένους σε καταφύγια, οι κινεζικές Αρχές αποφάσισαν να «διατηρήσουν» τη σχέση των πολιτών του Πεκίνου και των νότιων επαρχιών της χώρας με τη φύση, προβάλλοντας μαγνητοσκοπημένο το ηλιοβασίλεμα.

  • «Και το πρωί πάλι θα σταθώ για λίγο μπροστά της, γιατί στη γιγαντοοθόνη της Τιεν Αν Μεν μπορώ να δω και την ανατολή» λέει ο Ζανγκ, τροχονόμος σε κομβικό σταυροδρόμι που οδηγεί στην πλατεία. Ο Ζανγκ, που δεν αποχωρίζεται λεπτό τη μάσκα που καλύπτει τη μύτη και το στόμα του, υποστηρίζει ότι η μόλυνση έχει γίνει αφόρητα χειρότερη τους τελευταίους μήνες και μοιάζει να κατανοεί την απόφαση των Αρχών για μαγνητοσκοπημένες ανατολές και δύσεις. «Σε προσωπικό επίπεδο, τι μπορώ να κάνω για την αιθαλομίχλη; Ολοένα και πιο συχνά ξεπερνά τα επικίνδυνα ψηλά επίπεδα. Απλώς πίνω πιο πολύ ώστε να βοηθώ τον οργανισμό μου να αποβάλει τις τοξίνες», λέει.

Λίγες μόνο ημέρες πριν, μια άλλη εικόνα της κινεζικής αιθαλομίχλης έκανε το γύρο του κόσμου κόβοντας την ανάσα. Δορυφόρος της NASA κατέγραψε το «σύμβολο» της ραγδαίας ανάπτυξης της σύγχρονης Κίνας, δείχνοντας ένα γιγαντιαίο σύννεφο, μήκους περίπου 1.200 χ.λμ., να καλύπτει τη Σανγκάη και το Πεκίνο περνώντας πάνω από τη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας. Πηγή

Σχόλια