Καταπέλτης ο επιχειρηματίας Γιώργος Φλωράς για Χατζηδάκη και καρτέλ

Aπό τον Γιώργο Φλωρά

(Μέλος του ΔΣ του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών)
Φυσικά κ. Χατζηδάκη με τάματα στην Παναγία δεν πέφτουν οι τιμές. Αυτό οφείλατε να το γνωρίζετε ως τόσα χρόνια Υπουργός για τα θέματα του Ανταγωνισμού.


Οι τιμές πέφτουν όταν λειτουργεί ο ελεύθερος ανταγωνισμός. Για να λειτουργεί ο ελεύθερος ανταγωνισμός πρέπει να λειτουργεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού, να συλλαμβάνει τα κάθε είδους καρτέλ στην ώρα τους.
Λειτουργεί κ. Χατζηδάκη ή περιμένει και εκείνη τα τάματα στην Παναγία?
Ας μάθει ο κόσμος λοιπόν πόσα τάματα πρέπει να κάνει για να λειτουργήσει η εκλεκτή σας Επιτροπή Ανταγωνισμού:

ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΚΑΡΤΕΛ

Ο νόμος αυτός ανακοινώθηκε πρώτη φορά από την κ. Κατσέλη τον Μάιο του 2010, εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο και ουδέποτε έφτασε στην Βουλή. Από τότε ανακοινώθηκε περίπου 13 φορές από την Κατσέλη και τους επόμενους Υπουργούς. Και εσείς τον ανακοινώσατε 3 φορές και όμως ουδέποτε ο νόμος αυτός ήρθε στην Βουλή.

Τι περιμένετε κ. Χατζηδάκη, να ευοδώσουν τα Τάματα στην Παναγία?

ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΑΡΤΕΛ ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ

Με βάση την απόφαση 2903/2013 του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών η συγκεκριμένη υπόθεση θάφτηκε σχεδόν 4 χρόνια από τα στελέχη της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Το γνωρίζετε άριστα προσωπικά κ. Χατζηδάκη και σας ερωτώ: ποια πρόσωπα ήταν υπεύθυνα για αυτό? Τιμωρήθηκε κανείς από εσάς?

Στις 12/6/2013 κατέθεσα στο Υπουργείο Ανάπτυξης, υπόψη του κ. Χατζηδάκη, επιστολή με αριθμό πρωτοκόλλου 4676 με την οποία τον ενημέρωνα για συγκεκριμένο θέμα αναφορικά με το «θάψιμο» της καταγγελίας της εταιρείας μου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Την ίδια ημέρα παρέδωσα την ίδια επιστολή και στον υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Σκορδά με αριθμό πρωτοκόλλου 2438.

Στις 24/7/2013 προσκόμισα στο Υπουργείο Ανάπτυξης, υπόψη του κ. Χατζηδάκη, επιστολή με αριθμό πρωτοκόλλου 5708 με την οποία κοινοποίησα την από 26/6/2013 απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, με αριθμό 2903/2013 η οποία έκανε δεκτή την έφεση της ΜΑΡΙΑ ΦΛΩΡΑ ΕΠΕ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ ΦΛΩΡΑΣ κατά της πρωτόδικης απόφασης 19851/2010 και υποχρεώνει την Επιτροπή Ανταγωνισμού να καταβάλει στα ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ ΦΛΩΡΑΣ το ποσό των 350.000€ ως ηθική βλάβη, έντοκα από το 2008. Την ίδια ημέρα παρέδωσα την ίδια επιστολή και στον υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Σκορδά με αριθμό πρωτοκόλλου 2772 (ΣΧΕΤΙΚΟ 24).

Και στις δυο επιστολές ΣΑΣ καλούσα να δράσετε άμεσα προς αποκάλυψη της αλήθειας (ΕΔΕ, Εισαγγελέας ή ότι κριθεί το νόμιμο και σωστό). ΔΕΝ ΚΑΝΑΤΕ ΤΙΠΟΤΑ

ΤΟ «ΘΑΨΙΜΟ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΕΣ»

Στις 12/7/2013 προσκόμισα στο Υπουργείο Ανάπτυξης, υπόψη του κ. Χατζηδάκη, επιστολή με αριθμό πρωτοκόλλου 2645 με την οποία τον ενημέρωνα και του κατέθεσα έγγραφα σχετικά με το θάψιμο της υπόθεσης ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ IRON TENCO από τα ίδια πρόσωπα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Την ίδια ημέρα παρέδωσα την ίδια επιστολή και στον υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Σκορδά με αριθμό πρωτοκόλλου 5332.

Το 2006 ο πρόεδρος και η διευθύντρια της Επιτροπής Ανταγωνισμού λαμβάνουν ενημέρωση από την ΓΔΑ για σοβαρές ενδείξεις καρτέλ στην Χαλυβουργία (εμπλεκόμενες και οι τρεις μεγάλες Χαλυβουργίες), δέχονται αίτημα για άμεση δράση με επιτόπου έρευνα και συλλογή στοιχείων και όμως δεν πράττουν οτιδήποτε. Αντίθετα σε επόμενο χρόνο δηλώνουν ότι ουδέποτε έλαβαν γνώση στοιχείων από τους καταγγέλλοντες και ότι όλα περί καρτέλ ήταν στην φαντασία αυτών.

ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΑ κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΚΑΝΑΤΕ ΤΑΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ

ΥΠΟΘΕΣΗ PROCTER AND GAMBLE

Τον Ιούλιο του 2013 ανακοινώθηκε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού ότι «συνελήφθη» η πολυεθνική PROCTER AND GAMBLE για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά της παιδικής πάνας. Όλα καλά θα πείτε, ας πανηγυρίσουμε που «συλλάβαμε» την πολυεθνική.

Όμως το διάστημα που παρανομούσε η πολυεθνική, σύμφωνα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ήταν από το 2003-2011. Δηλαδή ξεκίνησε το 2003 και την συλλάβανε το 2013 για να τιμωρηθεί το 2014 και να πληρώσει το πρόστιμο το 2016!!!

Και αναρωτιέμαι, σε μια αγορά που η PROCTER AND GAMBLE με τις πάνες PAMPERS έχει μερίδιο 80%, τόσο δύσκολο ήταν να το διαπιστώσουν πιο έγκαιρα? Φυσικά και όχι.

ΕΣΕΙΣ ΚΑΝΑΤΕ ΤΑΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ

ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΟΤΟΠΟΥΛΑ

Το καλοκαίρι του 2012 η Επιτροπή Ανταγωνισμού ανακοίνωσε την «σύλληψη» του καρτέλ του κοτόπουλου που δρούσε στην Ελλάδα επί 16 χρόνια!!!

ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΗΣ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑΣ

      Η καταγγελία κατά της ΑΘΗΝΑΪΚΗΣ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑΣ για την αγορά της Μπύρας θα κλείσει σχεδόν 13 χρόνια στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ έχει μερίδιο αγοράς 80% και όλη η αγορά ξέρει ότι κάνει κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της με διάφορες μεθόδους.

Πριν λίγες εβδομάδες ανακοινώθηκε η κατηγορία εναντίον της για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης επί σχεδόν μια δεκαετία.

ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ για ποιο λόγο τόσα χρόνια η Επιτροπή Ανταγωνισμού που ήθελε τόσο πολύ να τσακίσει το καρτέλ της μπύρας δεν ελάμβανε ασφαλιστικά μέτρα? Κάλλιστα, ανά πάσα στιγμή, χωρίς να ρωτήσει κανέναν, είχε δικαίωμα να λάβει ασφαλιστικά μέτρα ΑΦΟΥ είχε ενδείξεις ότι υπάρχει πρόβλημα στην αγορά.

Γιατί δεν έλαβαν ασφαλιστικά μέτρα οι τρεις προηγούμενοι πρόεδροι? Γιατί δεν ζήτησαν ασφαλιστικά μέτρα όλοι οι Υπουργοί Ανάπτυξης που πέρασαν αυτά τα χρόνια και είχαν το δικαίωμα να τα ζητήσουν? Να τονίσω ότι μόνο ο Υπουργός ή η ίδια η Επιτροπή Ανταγωνισμού μπορούν να λάβουν ασφαλιστικά μέτρα. Ουδείς άλλος μπορεί να τα ζητήσει.

ΑΛΛΑ ΚΑΝΑΤΕ ΤΑΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΣΟΥΝ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΣΤΗΝ ΜΠΥΡΑ

ΥΠΟΘΕΣΗ CHIPITA

Η CHIPITA έχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά των κρουασάν.

Η καταγγελία των χονδρεμπόρων ζαχαρωδών κατά της CHIPITA για παραβάσεις στην αγορά του κρουασάν έγινε το 2003.

Σύμφωνα με το περιεχόμενο της καταγγελίας υπήρχαν σοβαρότατες καταγγελίες για παραβάσεις της δεσπόζουσας θέσης της εταιρείας, ουδέποτε όμως εξετάστηκαν.

Ουδέποτε εξετάστηκε η καταγγελία έως τον Σεπτέμβριο του 2012, οπότε και εκλήθησαν οι χονδρέμποροι να δηλώσουν αν επιμένουν στην καταγγελία τους. Λεει στην επιστολή η Επιτροπή Ανταγωνισμού: «αναφορικά με την υπό το ανωτέρω σχετικό καταγγελία σας κατά της CHIPITA…με την οποία η Επιτροπή δεν κατέστη εφικτό για λόγους αντικειμενικούς να ασχοληθεί». Ποιοι είναι οι «αντικειμενικοί λόγοι» για τους οποίους δεν ασχολήθηκε η Επιτροπή με μια τόσο σοβαρή καταγγελία επί 9 χρόνια?

ΥΠΟΘΕΣΗ COLGATE

Η υπόθεση COLGATE εξετάζεται στην Επιτροπή Ανταγωνισμού από το έτος 2004. Διαπιστώθηκαν σοβαρότατες παραβάσεις του Δικαίου του Ανταγωνισμού από την πολυεθνική εταιρεία και τα συνεργαζόμενα σούπερ μάρκετ. Εκδόθηκε εισήγηση το 2009, με βαριές κατηγορίες, και ξεκίνησε η διαδικασία εξέτασης με κατηγορούμενη την πολυεθνική και αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Η διαδικασία διακόπηκε γιατί διαπιστώθηκε ότι οι παραβάσεις αφορούσαν πολύ περισσότερα προϊόντα και όχι μόνο τα απορρυπαντικά. Με απλά λόγια η ενδεχόμενη παρανομία από την πολυεθνική και τα σούπερ μάρκετ ήταν πολύ μεγαλύτερη.

Με την απόφαση 453/2009 ανατέθηκε το 2009 στην ΓΔΑ να γίνει περαιτέρω έλεγχος. Έως σήμερα δεν έχει εκδοθεί καμία εισήγηση.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ

Ως δια μαγείας, αμέσως μετά την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών που καταδίκασε την Επιτροπή Ανταγωνισμού σε αποζημίωση στην εταιρεία Φλωράς, τα τηλέφωνα πήραν φωτιά και τα στελέχη της Επιτροπής Ανταγωνισμού, κάλεσαν σωρεία ανθρώπων που έκαναν καταγγελία κατά εμπόρων αυτοκινήτων και τους ζήτησαν «κατεπειγόντως» ότι νέο στοιχείο έχουν για να προχωρήσει η καταγγελία. Οι καταγγελίες είναι στο συρτάρι επί 4-8 χρόνια!!!

ΥΠΟΘΕΣΗ ΛΑΒΑ Α.Ε.

Η ΛΑΒΑ Α.Ε. είναι θυγατρική της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ, του γίγαντα των τσιμέντων. Η καταγγελία στην Επιτροπή Ανταγωνισμού έγινε το 1995 από την ΕΛΣΙΜΕΤ και τελικά εκδόθηκε απόφαση στις 3/3/2011!! Και μάλιστα με την απόφαση 517/2011 η Επιτροπή Ανταγωνισμού βρήκε τελείως ένοχη για παραβάσεις του δικαίου του Ανταγωνισμού την ΛΑΒΑ Α.Ε. αλλά δεν της καταλόγισε πρόστιμο «επειδή είχαν περάσει πολλά χρόνια από την παράβαση».

Επιτέλους αφήστε την κοροϊδία με την, λεγόμενη Έκθεση του ΟΟΣΑ, και κυνηγήστε τα καρτέλ, ξηλώστε τους άχρηστους για να πέσουν οι τιμές.

Με εκτίμηση για όλους και καμία εκτίμηση στα καρτέλ και στους προστάτες τους

Φλωράς Γιώργος

Μέλος του ΔΣ του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών

Πανεπιστημίου 59 Αθήνα

Τηλ. 2105232621

george.floras@floras.gr
=====
Πηγή

Σχόλια