Επιφανειακές οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα λόγω ισχυρών διαπλεκομένων συμφερόντων.

Στον «επιφανειακό χαρακτήρα» των πρόσφατων μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, καθώς «τα  ισχυρά διαπλεκόμενα συμφέροντα στη χώρα εξακολουθούν να ανθούν στους τομείς της φορολογίας, των επιδοτήσεων και των κλειστών επαγγελμάτων», αναφέρεται ο Αριστείδης Χατζής, αναπληρωτής καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου.


Τα παραπάνω σημειώνονται σε άρθρο του στην ηλεκτρονική έκδοση της...
εφημερίδας WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «Greece’s Reforms Have Only Cracked the Surface».

  • Συγκεκριμένα, με αφορμή την τελευταία οικονομική έκθεση του ΟΑΣΕ για την Ελλάδα, στην οποία  επισημαίνεται η εντυπωσιακή πρόοδος της χώρας ως προς την περικοπή  δημοσιονομικών και εξωτερικών ανισορροπιών, αλλά και στην εφαρμογή δομικών μεταρρυθμίσεων, με την επισήμανση ωστόσο ότι πρέπει να ληφθούν περισσότερα  μέτρα, ο Χατζής υποστηρίζει ότι η βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος  στην Ελλάδα είναι σε μεγάλο βαθμό  εικονική, όπως απεικονίζεται σε άλλες παγκόσμιες εκθέσεις.
  • Μεταξύ άλλων, στην  τελευταία Έκθεση Παγκόσμιας Ανταγωνιστικότητας του Παγκόσμιου Οικονομικού  Φόρουμ, η Ελλάδα κατατάσσεται 140η (μεταξύ 148 χωρών) ως προς την  ορθή διαχείριση των κρατικών της δαπανών, 144η από πλευράς κρατικών  ρυθμίσεων, 138η ως προς την αποτελεσματικότητα του δικαστικού της  συστήματος, 142η ως προς τα αποτελέσματα της φορολογίας στα  επενδυτικά κίνητρα και 137η ως προς τα εργασιακά κίνητρα. Και οι  επιπτώσεις είναι εύκολο να εντοπιστούν επί του εδάφους, συνεχίζει ο Χατζής,  καθώς για παράδειγμα είναι αδύνατο να βρεις επάγγελμα στην Ελλάδα που δεν  προστατεύεται από τον ανταγωνισμό, παρά τις πολυάριθμες προσπάθειες για  φιλελευθεροποίηση των υπηρεσιών.

Η απάντηση στο συγκεκριμένο φαινόμενο είναι  αυτή του επικεφαλής της τρόϊκας στην Ελλάδα, Poul Thomsen, σε συνέντευξή  του στην εφημερίδα ‘Καθημερινή’: «Σε πολλά  επαγγέλματα δεν έχουν γίνει παρεμβάσεις και ακόμη και σ΄ αυτά που έχουν αρθεί,  συχνά  εμφανίζονται νέα  διοικητικά ή άλλα εμπόδια».

Άλλο ένα παράδειγμα του επιφανειακού χαρακτήρα των  πρόσφατων μεταρρυθμίσεων στη χώρα είναι οι συνεχιζόμενες απαγορεύσεις που  αφορούν στην πρόσβαση σε αρκετούς σημαντικούς τομείς της οικονομίας, απαγορεύσεις που όπως τονίζεται κατ΄ ουσίαν προστατεύουν τα καρτέλ,  παρεμποδίζοντας την ανταγωνιστικότητα και διατηρώντας τις τιμές πολλών αγαθών  για τους καταναλωτές αισθητά υψηλότερες απ΄ ότι στην πλειοψηφία των κρατών-μελών της ΕΕ.

Οι πρόσφατες προσπάθειες από δύο Υπουργούς  αποφασισμένους να φιλελευθεροποιήσουν κλειστές αγορές (όπως αυτές της  φαρμακοβιομηχανίας, των εκδόσεων και του φρέσκου γάλατος) συνάντησαν τη δριμεία  αντίδραση των καρτέλ και των υπερασπιστών τους στην πολιτική και τον Τύπο και  αυτή η αντίδραση είναι ενδεικτική της δύναμης που ασκούν τα διαπλεκόμενα  συμφέροντα στη χώρα, τονίζει ο Χατζής.

Παράλληλα, ο  αρθρογράφος χαρακτηρίζει ως εχθρούς των μεταρρυθμίσεων και προπύργια της  κακοδιαχείρισης και της διαφθοράς τα εργατικά συνδικάτα στο δημόσιο τομέα,  φέροντας ως παράδειγμα το ‘σκληροπυρηνικό’ σωματείο εργαζομένων  στη ΔΕΗ, το οποίο ανθίσταται στις  προσπάθειες να καταστεί η επιχείρηση ανταγωνιστικότερη, αντιδρώντας μεταξύ άλλων  και στα συνεχιζόμενα σχέδια της κυβέρνησης για πώληση μεριδίου της ΔΕΗ.

Το  αποτέλεσμα είναι η σκανδαλωδώς αναποτελεσματική λειτουργία της επιχείρησης και  οι υψηλές ενεργειακές τιμές: οι ελληνικές βιομηχανίες πληρώνουν κατά μέσο όρο  160% περισσότερο από τις αντίστοιχες γαλλικές, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε  τον περασμένο Ιούλιο στο διαδικτυακό capital.gr.

  • Τέλος, ο Χατζής επισημαίνει ότι οι  αντιδράσεις εκ μέρους των ιδιοτελών συμφερόντων στις μεταρρυθμίσεις για  φιλελευθεροποίηση της αγοράς είναι συνήθως ενδεδυμένες με εθνικιστικά σλόγκαν,  ψευδοεπιστημονικά επιχειρήματα, παλαιομοδίτικη απέχθεια για τις αγορές και τον  ανταγωνισμό, αλλά και μια ισχυρή δόση οικονομικής άγνοιας.

Σήμερα οι  περισσότεροι Έλληνες δεν συνειδητοποιούν τον τρόπο δημιουργίας του πλούτου και εξακολουθούν να πιστεύουν ότι είναι το αποτέλεσμα των κρατικών δαπανών, δανείων  και επιδοτήσεων, που μπορούν να διασφαλιστούν μέσω του προστατευτισμού και του  κανονιστικού συστήματος, καταλήγει ο  αρθρογράφος.

Πηγή:  mignatiou.com

Σχόλια