Τηλεόραση- Εκδοτικά συγκροτήματα: Ω, τι ωραίο ψηφιακό πλιάτσικο!

Η μνημονιακή μονοφωνία που επιβλήθηκε με το λουκέτο στην ΕΡΤ προετοιμάζει και για τη νέα ψηφιακή εποχή της ενημέρωσης. Την πλήρη παράδοση, όχι μόνο της ελεγχόμενης πολιτικά και οικονομικά ενημέρωσης, αλλά και της κατοχής της υποδομής των ψηφιακών δικτύων για τη διάδοσή
της. Ο ρόλος που έπαιξε η Digea, πάροχος δικτύου, της οποίας ιδιοκτήτες είναι τα κυρίαρχα παραδοσιακά εκδοτικά συγκροτήματα των ΔΟΛ, Μπόμπολα, Βαρδινογιάννη (μέσω Mega και Star), Κυριακού (ΑΝΤ1, TV Μακεδονία), Αλαφούζου (ΣΚΑΪ) και Κοντομηνά (Alpha), στη μετάδοση του «πειρατικού» κυβερνητικού σήματος της ΝΕΡΙΤ για λίγες μέρες με τη συνδρομή του ΟΤΕ της Deutsche Telecom, είναι μόνο ένα δείγμα για όσα μπορεί να συμβούν στο μέλλον.Όπως αποκαλύπτεται, το λουκέτο στην ΕΡΤ, εκτός των άλλων, κρύβει σκοτεινά κίνητρα για την άλωση των πολύτιμων τηλεοπτικών συχνοτήτων από το μονοπώλιο της ενσωματωμένης ενημέρωσης. Στις 30 Ιουνίου αναμένεται η δημοσιοποίηση της δημοπρασίας για την παραχώρηση των αδειών στους παρόχους δικτύου επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης.
Χθες έληξε η διαβούλευση στο σχέδιο προκήρυξης της ΕΕΤΤ για τους όρους παραχώρησης των συχνοτήτων σε παρόχους δικτύου. Έως και το κλείσιμο της ΕΡΤ οι πάροχοι δικτύου που συμμετείχαν στο μεταβατικό στάδιο της ψηφιακής τηλεόρασης ήταν η δημόσια τηλεόραση, η οποία εκ του νόμου κατείχε 2,5 ψηφιακές συχνότητες (πλατφόρμες για τη μετάδοση των 4 καναλιών της συν της Βουλής TV, των 3 δορυφορικών και του ΡΙΚ), η Digea, ιδιοκτησίας ιδιωτικών καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας, η οποία κατείχε 2 ψηφιακές συχνότητες, και δύο ή τρεις ακόμη μικροί περιφερειακοί πάροχοι δικτύου ανά την Ελλάδα.
  • Η ΕΡΤ μετά το πραξικοπηματικό λουκέτο χάνει το δικαίωμά της στην κατοχή των πολύτιμων τηλεοπτικών συχνοτήτων στο ψηφιακό οικόπεδο του μέλλοντος. Το πλιάτσικο στην περιουσία δημοσίου και κοινού συμφέροντος για την αδέσμευτη ενημέρωσή του ολοκληρώνεται. Η κατάσταση, τηρούμενων των αναλογιών, παραπέμπει στο μεγάλο ξεπούλημα της ιδιωτικής τηλεόρασης το 1989 στα εκδοτικά συμφέροντα της εποχής, όταν σύσσωμο το πολιτικό σύστημα, χωρίς καμία απολύτως διαφωνία, με εξαίρεση τον Κωστή Στεφανόπουλο, παρέδωσε το τηλεοπτικό μέλλον της χώρας στους εκδότες. Με τα γνωστά αποτελέσματα 22 χρόνια μετά.
  • Η διαβούλευση της ΕΕΤΤ είναι κομμένη και ραμμένη προς όφελος της Digea. Εκτίμηση που έχουν τόσο η ΕΡΤ όσο και η συνδρομητική της Nova, που επισημαίνουν πως οι όροι της οδηγούν στη λειτουργία μονοπωλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είχαν καταγγελίες πως στη σύνταξη της εν λόγω διαβούλευσης μετείχε στέλεχος της ΕΕΤΤ και της Digea, οι οποίοι είχαν «διορθώσει» και τον ψηφιακό χάρτη συχνοτήτων, επειδή δεν βόλευε τους καναλάρχες της Digea!
  • Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν προχθές ερώτηση μιλώντας για «φωτογραφικό διαγωνισμό, με στόχο να αναλάβει το έργο η κοινοπραξία Digea». Τα σημεία που οδηγούν στην παράδοση των συχνοτήτων είναι: Δεν καθορίστηκε ο αριθμός των αδειών παρόχων περιεχομένου (κανάλια).
Προκρίνεται το μοντέλο παράδοσης και των 4 ψηφιακών συχνοτήτων σε έναν μόνο πάροχο δικτύου και στην απόδοση σε αυτόν και των περιφερειακών συχνοτήτων. Ορίζεται σφιχτό χρονοδιάγραμμα λειτουργίας δικτύου 3-6 μήνες κι έτσι αποκλείονται οι ενδιαφερόμενοι εκτός ελληνικής αγοράς, επιπλέον λαμβάνεται ως κριτήριο άδειας η εμπειρία στην επικοινωνία της ψηφιακής μετάβασης. Την οποία έχει μόνο η Digea! Πηγή

Σχόλια