Επερχόμενο ΣΟΚ στην βιομηχανία


Αυτό το blog όπως δείχνει και το όνομά του κεντρικό θέμα του έχει την Ελληνική παραγωγή.
Έχουμε κάνει πολλές αναφορές για την μειωμένη ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής οικονομίας με πολλές αναφορές στο αυξημένο κόστος της Ελληνικής παραγωγής , εξ αιτίας παραγόντων που δεν εξαρτώνται από το εργατικό κόστος .  Ενδεικτικά αναφέρω το κόστος της γραφειοκρατίας , την διαφθορά , το μεταφορικό κόστος ( ασύλληπτα ακριβά διόδια , κόστος καυσίμων  κλπ ) , το ενεργειακό κόστος .

Από προσωπική άποψη λόγω επαγγελματικής ενασχόλησης με την κλωστουφαντουργία σας βεβαιώ άρτιες μονάδες είναι μακράν ακριβότερες λόγω τις υψηλής τιμής του αερίου (πολύ υψηλότερης της τιμής της Τουρκίας) και της ηλεκτρικής ενέργειας .
Σήμερα διάβασα για το κόστος του Ρώσικου αερίου στην Ελλάδα  είναι υψηλότερο 30% από ό,τι στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Εκτός αυτού το κόστος του αερίου είναι στις ΗΠΑ κάτω από το μισό από ότι στην Ευρώπη . Αυτό δηλαδή σημαίνει ότι στις ΗΠΑ το αέριο πωλείται 75 % φτηνότερα από ότι στην Ελλάδα.
Στο Capital.gr σε άρθρο του ο  κος Μαυρίδης αναφέρει ότι εξήντα ελληνικές βιομηχανίες ετοιμάζονται να παραδώσουν τα κλειδιά τους στον κ. Σαμαρά.
“Περισσότερες από 60 μεγάλες ελληνικές ενεργοβόρες επιχειρήσεις πληρώνουν το ρεύμα σε πολύ αυξημένες τιμές σε σχέση με τους Ευρωπαίους ανταγωνιστές τους, γεγονός που τους οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο κλείσιμο. Το αίτημά τους ήταν απλό: Να πληρώνουν το ρεύμα με ευρωπαϊκά τιμολόγια. Τους είδε ο κ. Σαμαράς, αποδέχτηκε το δίκαιο του αιτήματος και υποσχέθηκε να γίνουν τα απαραίτητα βήματα. Και τι έγινε; Η Βουλή ετοιμάζεται να συζητήσει σχετικό νομοσχέδιο, με το οποίο λύνονται διάφορα άλλα θέματα. Όχι, όμως, και αυτό για το οποίο ξεκίνησε να γίνεται όλη η σχετική συζήτηση!
Με άλλα λόγια το θέμα «κλείνει» με καθολική ήττα των ενεργοβόρων βιομηχανιών. Τι θα επακολουθήσει; Ένα μπαράζ από λουκέτα, οδηγώντας άμεσα στην ανεργία περισσότερους από 20.000 εργαζομένους και έμμεσα στην απώλεια άλλων 200.000 θέσεων εργασίας. Πολύ απλά διότι σε διαφορετική περίπτωση οι εταιρείες αυτές θα δουλεύουν με ζημιά. Είναι παρανοϊκό. Ωστόσο συμβαίνει. Ετοιμαζόμαστε να προσθέσουμε άλλους 220.000 ανέργους στον ήδη μεγάλο κατάλογο των απόκληρων της ελληνικής χρεοκοπίας.
Γιατί συμβαίνει αυτό; Διότι το κράτος βρίσκεται σε δύσκολη θέση με την ΔΕΗ και προτιμά να  την επιδοτήσει με αυτό τον τρόπο, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις. Ίσως επειδή το θέμα της ΔΕΗ κρίνεται περισσότερο άμεσο. Κάνουν λάθος. Σε λίγες μέρες θα διαπιστώσουν ότι πιο άμεσο ήταν το θέμα των βιομηχανιών”
Λοιπόν τα ψέματα τέλος . Ήρθε η ώρα να γράψετε στα παλιά σας τα παπούτσια την Τροίκα και τα τσιράκια των εμπόρων ενέργειας  , σαφώς όμως και τα λουλούδια τους συνδικαλιστές της ΔΕΗ . Με τζάμπα τον λιγνίτη το κόστος ενέργειας στην βιομηχανία έπρεπε να είναι το ανταγωνιστικότερο στην Ευρώπη. Όμως πώς θα πήγαινε τα ταξιδάκια της η νομενκλατούρα της ΔΕΗ και πώς θα επιδοτούταν οι σωματειακές τους εκλογές με 500 εκατομμύρια αν δεν τα χρέωναν στην τιμή της κιλοβατώρας ;
Η ανταγωνιστικότητα εξαρτάται δραματικά από ενεργειακό κόστος .Ο χρόνος και τα περιθώρια είναι ανύπαρχτα . Καλά είναι να γίνουμε γκαρσόνια της Ευρώπης ,  της Ρωσίας και της Κίνας αλλά αυτό θα παράγει maximum το 20% του ΑΕΠ.
Είμαστε εν αναμονή ξένων επενδύσεων και κουραφέξαλα .Οι μέλλοντες επενδυτές είναι ανόητοι κουφοί και τυφλοί ; Γιατί να επενδύσουν όταν θα υποστούν αυτά που υφίστανται οι υπάρχουσες παραγωγικές μονάδες και κλείσουν μαζικά ;
O κος Μαυρίδης στο άρθρο του αναφέρει  : “Η πληροφορία που σας δίνουμε σήμερα είναι απόλυτα διασταυρωμένη. Θα αναφέρουν την πρόθεσή τους σε επιστολή προς τον πρωθυπουργό. Κι είναι απόλυτα λογικό να συμβεί, όπως και ό,τι θα ακολουθήσει και με τις υπόλοιπες μεγάλες βιομηχανίες. Ακούμε ότι στις επόμενες ημέρες θα τεθούν σε διαθεσιμότητα εκατοντάδες εργαζόμενοι σε μονάδες της Β. Ελλάδας. Αυτό που έρχεται δεν έχει προηγούμενο και θα είναι η τελευταία πράξη για την ελληνική βιομηχανία.”
Ο φώς στο τούνελ της εξόδου θα φανεί από την βιομηχανία και την βιοτεχνία , αλλιώς όπως λέει και το γνωστό ανέκδοτο , το φώς δεν είναι της εξόδου αλλά  το τρένο που έρχεται καταπάνω μας .
Επομένως πρωθυπουργέ έχετε δύο επιλογές ή να τραβήξετε χειρόφρενο στο τρένο στέλνοντας στον αγύριστο τα προαναφερθέντα λουλούδια  ή να γκαζώσετε το τραίνο με συνοδηγούς τον Φωτόπουλο και την Gazprom.
Πηγή

Σχόλια