Κινεζική σοφία
Ίσως ο πρωθυπουργός αναζητώντας από σήμερα στο Πεκίνο τους επενδυτές να έχει ακούσει τη φράση του αρχαίου Κινέζου σοφού (Παν Τσάο) σύμφωνα με την οποία «αν δεν μπεις στην φωλιά της τίγρης, δεν θα πιάσεις τα μικρά της». Ενδεχομένως ο Αντώνης Σαμαράς να νιώθει ως κυνηγός (επενδυτών) στη φωλιά της τίγρης. Ωστόσο—κατά μια άλλη εκδοχή--- μπορεί νε είναι ήδη πιασμένος στην παγίδα των «κυνηγών» Κινέζων επενδυτών…
Η θέση του Αντώνη Σαμαρά περιγράφεται από την κατάσταση της χώρας. Ο πρωθυπουργός μιας χώρας ρημαγμένης, χρεοκοπημένης, και διψασμένης για δανεικά όπως η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι ο κυνηγός, αλλά το θήραμα. Τα λόγια των αρχαίων Κινέζων σοφών -- πρώτων διδασκάλων της στρατηγικής στην ανθρωπότητα-- θα μπορούσαν ίσως να βοηθήσουν τον πρωθυπουργό να κατανοήσει πως και γιατί η χώρα έφτασε στη σημερινή της κατάσταση :
- «Να διαφθείρεις τα ήθη του εχθρού με ύπουλα δώρα».
- «Να υποδαυλίζεις δολοπλοκίες και απάτες».
- «Χρησιμοποίησε κάθε πανούργο τέχνασμα για να προκαλείς τον εκφυλισμό των ανθρώπων και την σπατάλη του θησαυρού του εχθρού».
- «Στείλε προδότες στην χώρα του εχθρού, ώστε να εκμηδενίσεις την κυβερνητική πολιτική».
- Τα πιο πάνω αποφθέγματα- οδηγίες διατυπωμένα δυο- τρεις αιώνες προ Χριστού, περιγράφουν επ ακριβώς τι ακριβώς συνέβη στην (ισχυρή) Ελλάδα, οδηγώντας τη βήμα- βήμα στη χρεοκοπία.
Κάποιες άλλες Κινεζικές σοφές κουβέντες θα του ήταν ενδεχομένως χρησιμότερες από τις επενδύσεις που ψάχνει ο πρωθυπουργός:
«Δεν υπάρχει περίπτωση χώρας που να ωφελήθηκε από έναν παρατεταμένο πόλεμο». (και η Ελλάδα βρίσκεται ήδη στον τρίτο χρόνο του σκληρού οικονομικού πολέμου που τη διαλύει)
- « Ο έμπειρος στρατηγός δεν κάνει δεύτερη στρατολογία». (και ο πρωθυπουργός έχει ήδη επιστρατέψει κάθε ομάδα εργαζομένων—ναυτεργάτες, φορτηγατζήδες, ΟΤΑ, καθηγητές, μετρό-- που τολμά να απεργήσει)
Υ.Γ. Θα μπορούσαμε να στοιχηματίσουμε ότι οι «τολμηροί» Κινέζοι έχουν ήδη ξεμοναχιάσει τα «μικρά» της «ξεδοντιασμένης ελληνικής τίγρης. Αν θα τα πιάσουν, αυτό δεν εξαρτάται από την ακινητοποιημένη τίγρη, αλλά από τους υπόλοιπους ανταγωνιστές κυνηγούς οι οποίοι και αυτοί κόβουν βόλτες στη στην ελληνική «επενδυτική» σπηλιά. πηγή
Σχόλια