Τι γράφει η Corriere della Sera για τον «σκανδιναβό τζέντλεμαν» Παπανδρέου και τις ουρές στα σισσίτια
«Τα καλοριφέρ δουλεύουν με μεγάλες διακοπές, στα συσσίτια δημιουργούνται ουρές, τα καταστήματα κλείνουν. Πώς επέτρεψε, η Ευρώπη, να βρεθεί, ένα της κομμάτι, σε αυτή την κατάσταση;», αναρωτιέται ο ανταποκριτής της εφημερίδας στην Αθήνα, Αντόνιο Φεράρι.
Άρθρο με τίτλο «Ο φόβος ότι μπορεί να καταλήξουμε σαν την Ελλάδα», δημοσιεύει σήμερα, στο πρωτοσέλιδο του εβδομαδιαίου ένθετού της «Σέτε», η γνωστή ιταλική εφημερίδα Κοριέρε Ντέλα Σέρα.
- «Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πότε θα τελειώσει αυτή η καταραμένη κρίση που κατακερματίζει ελπίδες και προοπτικές. Όταν η ανεργία των νέων πλησιάζει το 60%, και η γενική ανεργία είναι πάνω από διπλάσια απ' τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, πρέπει, πραγματικά, να τρέμεις τις εξελίξεις», αναφέρει η εφημερίδα του Μιλάνου.
- Η μεγαλύτερη, σε κυκλοφορία, ιταλική εφημερίδα, υπενθυμίζει, επίσης, ότι «πρόκειται για μια τρομακτική οικονομική κρίση, η οποία οφείλεται σε αστρονομικό δημόσιο χρέος, στη γενικευμένη διαφθορά, στη φοροδιαφυγή, στην προπαγάνδα των λαϊκιστών και σε αδιαφανείς συναλλαγές στις οποίες ενεπλάκησαν κυβερνήσεις και των δύο παρατάξεων».
- «Ο πρόλογος, όμως, της ελληνικής κατάρρευσης -εκτιμά ο Ιταλός δημοσιογράφος- γράφτηκε στην τελευταία φάση της κυβέρνησης του φιλελεύθερου- συντηρητικού Κώστα Καραμανλή».
Όσο για τον Γιώργο Παπανδρέου, ο Φεράρι γράφει ότι «θύμιζε έναν αποστασιοποιημένο Σκανδιναβό τζέντλεμαν» και προσθέτει ότι «μετά την εκλογή του, χωρίς να μπορεί κανείς να χτυπήσει τη γροθιά του πάνω στο διαπραγματευτικό τραπέζι, η Ελλάδα άρχισε να κυλά προς το βάραθρο».
- Όσο για τη «Χρυσή Αυγή», το ένθετο της Κοριέρε Ντέλα Σέρα υπογραμμίζει: «Πρόκειται για εξτρεμιστές- φιλοναζί που δέρνουν τους μετανάστες, μοιράζουν τρόφιμα μόνο σε όποιον μπορεί να αποδείξει ότι είναι 100% Έλληνας και οι οποίοι στηρίζονται και ψηφίζονται κυρίως από αστυνομικούς».
- Στο εννεασέλιδο αφιέρωμά της, η ιταλική εφημερίδα, αναφέρει ότι «σε σύγκριση με τους ανάλογους, ελληνικούς φόρους, ο Imu (ο φόρος ακίνητης περιουσίας που επιβάλλεται στην Ιταλία) αποτελεί ασήμαντη λεπτομέρεια» ενώ, για τον τομέα της εργασίας, διαπιστώνει ότι «μισθοί και συντάξεις δημοσίων υπαλλήλων περικόπηκαν κατά ποσοστό 30%. Στον, δε, ιδιωτικό τομέα, πολλοί άνθρωποι δουλεύουν μόνο με πενιχρές προκαταβολές, διότι, αν φύγουν, θα χάσουν κάθε ελπίδα για το μέλλον».
- «Χρειαζόμαστε απ' όλα. Τώρα, όμως, ήρθε η πιο δύσκολη στιγμή. Πρέπει να βρούμε τη δύναμη να αντέξουμε και να τραβήξουμε μπροστά», δηλώνει στον Ιταλό ανταποκριτή, ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός.
- «Στην Ελλάδα, τα ξένα κεφάλαια είναι λιγοστά. Αλλά το λιμάνι του Πειραιά κατέληξε σε κινέζικα χέρια, και ξανάρχισε, εν μέρει, να λειτουργεί. Στον Πειραιά, όμως, υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα: οι εφοπλιστές. Είναι πολλοί, πανίσχυροι, αλλά δεν πληρώνουν ούτε ένα ευρώ φόρους. Όταν πιέστηκαν από την εφορία, απείλησαν ότι θα πάνε στο εξωτερικό και θα βρουν σημαίες ευκαιρίας», πληροφορεί τους αναγνώστες της η εφημερίδα της ιταλικής συμπρωτεύουσας.
Ένα ταξίδι, αυτό του Οδυσσέα, «με δυσκολίες και κινδύνους, που μοιάζει τέλεια μεταφορά των όσων ζουν η Ελλάδα και πολλές άλλες χώρες. Άλλες εν γνώσει τους και άλλες όχι» καταλήγει το αφιέρωμα του ένθετου της «Κοριέρε», «Σέτε», στην καθημερινότητα της χώρας μας.
Πηγή:
Σχόλια