TO ΕΥΡΩ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΝΟΤΟ!


OI ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΙ ΤΟΥ "NOTRE EUROPE" ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΥΝ ΛΑΘΟΣ ΚΙΝΗΣΗ ΤΟ ΕΥΡΩ!
Μια ευρωζώνη χωρίς τις ισχυρές οικονομίες οραματίζονται πέντε ευρωπαίοι οικονομολόγοι, σύμφωνα με πρόταση που παρουσίασαν την Παρασκευή στη διάρκεια εκδήλωσης της δεξαμενής σκέψης «Notre Europe».


Σύμφωνα με το σχέδιό τους, η αποχώρηση εύρωστων οικονομιών από το ευρώ θα δώσει στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση μια ευκαιρία να βγουν από την ύφεση και να επιστρέψουν στην ανάπτυξη.
Οι ισχυρές χώρες θα επιστρέψουν στα εθνικά τους νομίσματα ή θα υιοθετήσουν ένα κοινό νόμισμα που θα ανταποκρινόταν καλύτερα στις οικονομίες τους.
Όπως τονίζουν το ενιαίο νόμισμα ήταν μια λάθος κίνηση και προτείνουν την «ευθανασία» του ευρώ, ως τρόπο διεξόδου από τη σημερινή κρίση. Ο Άλφερντ Στέινχιρ ένας εκ των οικονομολόγων που προτείνουν μια νέα ευρωζώνη ανέφερε πως η νομισματική ένωση ήταν αυτή που προκάλεσε την κρίση και πλέον δεν μπορεί να θεωρείται ιδανική, τη στιγμή που η ανεργία, κυρίως των νέων, έχει εκτιναχθεί σε επίπεδα ρεκόρ.

  • Ο Χανς Ολάφ Χένκελ, καθηγητής στη Γερμανία, υποστηρίζει από την πλευρά του ότι το ευρώ αποτελεί κοινωνική καταδίκη για τον ευρωπαϊκό Νότο και οικονομική αποτυχία, καθώς δεν μπόρεσε να επιτύχει τους κοινωνικούς του στόχους. «Είναι ώρα να το παραδεχθούμε», λέει χαρακτηριστικά.

Πηγή

Σχόλια