Οι Σουηδοί θα επιβιώσουν εκεί έξω!

Το 87.6 % σε ερωτηματολόγιο 1,000 δήλωσε πως θέλει να κρατήσει την κορώνα και μόλις ένα 9,7% δήλωσε πως επιθυμεί την υιοθετήσει του ευρώ όπως ανακοίνωσε το Ιντσιτουτο Skop που διεξήγαγε την έρευνα για την οποία γίνεται λόγος εδώ.
Η εμπιστοσύνη στο ευρώ και ευρω-ενθουσιασμός ποτέ δεν ήταν τόσο χαμηλά στην Σουηδία  όσο εμφανίστηκε στην έρευνα του  Νοεμβρίου από το Skop. Η έρευνα έλαβε χώρα  μεταξύ 20 και 28 Νοεμβρίου 2012

Η εμπιστοσύνη στο ευρώ βαίνει καθοδικά εδώ και δυο χρόνια δήλωσε ο αναλυτης του Skop Oerjan Hultaaker said,  τονίζοντας ότι το ερώτημα είναι πλέων αν η συμμετοχή στο ευρώ καθίσταται απίθανη  ως  πολιτικό  project  στην Σουηδία για πάντα.
Η Σουηδία απέρριψε με δημοψήφισμα το 2003 την συμμετοχή στο ευρώ ενώ έιναι μέλος της ΕΕ απο το 1995 διατηρώντας όπως και η Δανία και η Αγγλία μια επιλεκτική σχέση με την Ευρώπη υιοθετώντας όσα συμφέρουν την χώρα τους.
Οι Σουηδοί έτσι απολαμβάνουν το πιο βαθύ κοινωνικό κράτος στην Ευρώπη με έναν στους τρεις Σουηδούς να απασχολούνται στο Δημόσιο ενω λόγο του κλίματος είναι αναγκασμένοι να εισάγουν ακόμη και τρόφιμα.
Η Σουηδία κατέκτησε την εμπιστοσύνη των αγορών οδηγώντας πολλούς να δοξάζουν το περίφημο «σουηδικό μοντέλο». Προ μηνών, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανέδειξε τη σκανδιναβική χώρα ως το πλέον χαρακτηριστικό δείγμα κράτους που χρησιμοποίησε βέλτιστες πρακτικές για να πετύχει τη δημοσιονομική εξισορρόπηση.

Σήμερα η Σουηδία έχει δημοσιονομικό πλεόνασμα ύψους 0,3% του ΑΕΠ και δημόσιο χρέος στο 38,4% του ΑΕΠ, δηλαδή από πλευράς κρατικού προϋπολογισμού είναι απόλυτα αυτάρκης και υγιής. Η σουηδική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό περίπου 3,9% το 2011 και εφέτος αναμένεται να αναπτυχθεί κατά μόλις 0,7% του ΑΕΠ.
πηγή

Σχόλια