Blogger: Aπολαύστε τις φτηνές δικαιολογίες του. (Επιστρέψτε μετά εδώ: Yπάρχει κάποιος εισαγγελέας για τον Αρλεκίνο της πολιτικής;)
-------------------------------
Για οκτώ ολόκληρους μήνες κράτησε ο υπουργός Οικονομικών του Γιώργου Παπανδρέου τη «λίστα Λαγκάρντ» ή «λίστα Φαλσιανί», χωρίς να γίνουν επί της ουσίας έλεγχοι, όπως προκύπτει από την κατάθεσή του στην Επιτροπή Διαφάνειας της Βουλής. Ακόμα χειρότερα; Ο ίδιος είπε ότι δεν ξέρει που είναι το πρωτότυπο της «λίστας» και ότι ο ίδιος έχει μόνον το αντίγραφο. Κάτι, που αυξάνει τις υποψίες των οικονομικών εισαγγελέων ότι η λίστα που έλαβαν, είναι πολύ πιθανώς «πειραγμένη».
Ειδικότερα, όπως ο ίδιος ο κ.Παπακωνσταντίνου είπε, πήρε τη λίστα από τη Γαλλία, τον Οκτώβριο του 2010. Στη συνέχεια έδωσε μόνον 20 ονόματα από τη λίστα στον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ, κ.Καπελέρη, προκειμένου να ερευνηθεί το «φορολογικό προφίλ» των συγκεκριμένων προσώπων. Κατόπιν, σχεδόν τέσσερις μήνες αργότερα, έκανε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών για το θέμα της λίστας, δίχως όμως, στη συνέχεια να υπάρξει κάποιο πρακτικό βήμα ή έστω να κληθούν ατύπως πρόσωπα της λίστας για «διαπραγματεύσεις» με την ελληνική κυβέρνηση. Πέντε μήνες μετά, όταν αποχωρούσε από τη θέση του υπουργού Οικονομικών, είπε ο ίδιος ότι παρέδωσε τη λίστα στον επόμενο επικεφαλής του ΣΔΟΕ, πρώην εισαγγελέα, Ι.Διώτη. Ως γνωστόν, ενώ οι υπόλοιπες χώρες που πήραν αντίστοιχες λίστες Φαλσιανί (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία κ.λ.π.) διαπραγματεύτηκαν στο παρασκήνιο με τους μεγαλοκαταθέτες στην ελβετική Τράπεζα HSBC, που φοροδιέφευγαν, με αποτέλεσμα να αναγκαστούν να έλθουν σε συμφωνία με τις κυβερνήσεις τους, και έτσι να μπουν στα δημόσια ταμεία των χωρών τους πολλά δίς. ευρώ, στην Ελλάδα, ο κ.Παπακωνσταντίνου ουδέν έπραξε επί οκτώ μήνες.
Τι ακόμα ενδιαφέρον προέκυψε από την κατάθεσή του; Ότι ενήμερος για το θέμα ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου, ότι στη λίστα περιλαμβάνονταν οι κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών έως και το 2006-2007, και όχι της δεκαετίας του 1990, όπως διέρρεαν προ εβδομάδων στελέχη του ΠΑΣΟΚ, και τέλος ότι τη λίστα την έψαξε στην Ευρώπη η ΕΥΠ, αλλά δεν την πήρε η Υπηρεσία, όπως ισχυρίστηκε στη Βουλή ο κ.Διώτης. Εστάλη, μέσω διπλωματικής οδού από το υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας στο ελληνικό.
Ιδού όμως, πως προσπάθησε να δικαιολογήσει ο κ.Παπακωνσταντίνου το γιατί δεν έδωσε όλη τη λίστα στο ΣΔΟΕ, αλλά μόνον 20 ονόματα: «Γιατί δεν έδωσα όλα τα στοιχεία στον ΕΓ του ΣΔΟΕ κ. Καπελλέρη; Γιατί μέχρι τότε δεν είχα δει αποτελέσματα από τα στοιχεία του Λιχτενστάινμ (.σ.σ μεγαλοκαταθέτες, φοροδιαφεύγοντες) που τους είχαν παραδοθεί πολύ νωρίτερα, οι δε προβληματισμοί που διατυπώνονταν μου έδιναν την αίσθηση ότι υπήρχε μία «δυσκολία» στην διερεύνηση τέτοιων υποθέσεων από τις Υπηρεσίες και περίμενα τα πρώτα αποτελέσματα που άλλωστε ήταν και για τα μεγαλύτερα υπόλοιπα».
Για το πώς εδόθησαν τα ονόματα στην Ελλάδα, είπε: «Στις αρχές καλοκαιριού του 2010 πληροφορήθηκα από τον τότε Διοικητή της ΕΥΠ ότι σε συνομιλία με τον Γάλλο ομόλογό του έγινε αναφορά στην κατοχή από τις Γαλλικές Αρχές στοιχείων καταθετών σε Ελβετική τράπεζα, ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγονται και Έλληνες. Οι Γαλλικές Αρχές θα ήταν διατεθειμένες να μας στείλουν το μέρος της πληροφορίας που αναφέρεται σε Έλληνες πολίτες, κατόπιν συνεννόησης μεταξύ των αρμοδίων Υπουργείων. Σε συνάντηση που είχα με την Γαλλίδα Υπουργό σε Eurogroup της ζήτησα να μας σταλούν αυτές οι πληροφορίες, το οποίο και αποδέχθηκε αφού μου επισήμανε το ευαίσθητο της πληροφορίας.
»Έδωσα εντολή στον κ. Πλασκοβίτη, ΓΓ Υπουργείου ΟΙκονομικών, να αναζητήσει τα στοιχεία αυτά από τον ομόλογό του. Κατόπιν συνεννόησης, τον Οκτώβριο του 2010, παραδόθηκε δια της διπλωματικής οδού στο Υπ. Οικονομικών CD χωρίς διακριτικά με συνοδευτικό σημείωμα υπογεγραμμένο από Γάλλο Αξιωματούχο το οποίο ζητούσε την διαχείριση των στοιχείων με μυστικότητα. Σε αυτό υπήρχαν περί τα 2000 αρχεία τύπου Excel (φύλλο επεξεργασίας). Σε κάθε αρχείο περιλαμβάνονταν πληροφορίες για ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο: ονοματεπώνυμο, στοιχεία δικαιούχου, καταθέσεις για την χρονική περίοδο (μέχρι το 2006 ή 2007) στη οποία τα στοιχεία αυτά περιήλθαν στις Γαλλικές αρχές.
»Από τα περίπου 2000 αρχεία, σε πάνω από τα μισά δεν υπήρχαν αποτυπωμένες καταθέσεις τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Τα υπόλοιπα αρχεία είχαν ένα σύνολο καταθέσεων που υπερέβαιναν ελαφρά τα δύο δις δολλάρια (περί τα 1,5 δις ευρώ). Αξιοσημείωτο ήταν πως ορισμένα ονόματα είχαν πολύ μεγάλες καταθέσεις, όπως για παράδειγμα ένα γυναικείο όνομα με καταθέσεις άνω των 500 εκ. δολλαρίων.
»Λίγο αργότερα κάλεσα στο γραφείο μου τον Ειδικό Γραμματέα του ΣΔΟΕ κ. Γ. Καπελέρη και τον ενημέρωσα ότι είχαν περιέλθει στα χέρια μας από ξένη χώρα στοιχεία για Έλληνες καταθέτες σε Ελβετική τράπεζα. Του έδωσα περί τα 20 ονόματα και του ζήτησα να διερευνήσει το οικονομικό τους προφίλ και κατά πόσον δικαιολογούσαν παρόμοιες καταθέσεις. Τα ονόματα αυτά αφορούσαν τις μεγάλου ύψους καταθέσεις, και το σύνολο των σχετικών καταθέσεων αφορούσε περίπου στο μισό του κατά προσέγγιση υπολογιζόμενου συνόλου.
»Ο κ. Καπελέρης διεξήγαγε σχετική έρευνα και στη συνέχεια με ενημέρωσε λίγο αργότερα ότι από τα πρώτα στοιχεία που είχε συλλέξει προέκυπτε ότι παρόμοιου ύψους καταθέσεις δεν μπορούσαν να δικαιολογηθούν από το οικονομικό προφίλ (δηλώσεις εισοδήματος, ακίνητα, κλπ.) των συγκεκριμένων ατόμων.
»Στις 25 Ιανουαρίου 2011 συγκάλεσα σύσκεψη με θέμα τις καταθέσεις Ελλήνων στο εξωτερικό, με συμμετοχή του ΓΓ Υπ. Οικονομικών κ. Πλασκοβίτη, του Ειδικού Γραμματέα ΣΔΟΕ κ. Καπελέρη, του παρέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, και της διευθύντριας του γραφείου μου.
»Στη σύσκεψη συζητήθηκε η σωστή χρήση ευαίσθητων στοιχείων. Ο Νομικός Σύμβουλος ήταν κατηγορηματικός ότι ενώ οι πληροφορίες από μόνες τους δεν δικαιολογούσαν το δικαίωμα των Ελληνικών Αρχών να ζητήσουν δικαστική συνδρομή από τις Ελβετικές Αρχές ούτε μπορούσαν από μόνες τους να αποτελέσουν τη βάση για καταλογισμό φόρου ή για βεβαίωση φορολογικής παράβασης, μπορούσαν και έπρεπε να αποτελέσουν βάση φορολογικού ελέγχου (δηλώσεις, περιουσιακά στοιχεία, εμβάσματα στο εξωτερικό) με ταυτόχρονη διαφύλαξη του απορρήτου της πληροφορίας.
»Τον Μάρτιο του 2011 ο κ. Καπελέρης αντικατέστησε τον μέχρι τότε ΓΓ Φορολογίας κ. Γεωργακόπουλο, και τον Μάιο επελέγη ως Ειδικός Γραμματέας του ΣΔΟΕ ο τ. εισαγγελέας κ. Διώτης. Τον Ιούνιο του 2011 σε συνεργασία με τον κ. Διώτη συζητήσαμε τα στοιχεία που είχαμε λάβει από τη Γαλλία σχετικά με καταθέσεις Ελλήνων σε Ελβετική τράπεζα. Του απέστειλα τα πλήρη στοιχεία, ώστε να συνεχιστεί πλέον ο έλεγχος για όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα. Με τον τρόπο αυτό μετά την μετακίνηση μου με τον ανασχηματισμό τα στοιχεία παρέμειναν στην αρμόδια υπηρεσία
»Παρέδωσα συνεπώς όλα τα ηλεκτρονικά στοιχεία στον νέο Ειδικό Γραμματέα του ΣΔΟΕ για να συνεχιστεί η έρευνα και ο έλεγχος στο πλαίσιο της επιχειρησιακής αυτονομίας που έχει το ΣΔΟΕ και πρέπει να διαφυλάττει απέναντι σε κάθε πολιτική ηγεσία. Να θυμίσω ότι την περίοδο εκείνη είχε ήδη οριστεί και ο Οικονομικός Εισαγγελέας στον οποίο θα μπορούσε να απευθυνθεί το ΣΔΟΕ για βοήθεια αν υπήρχε οποιοδήποτε κώλυμα στις έρευνές του
Τέλος, ο κ.Παπακωνσταντίνου αναφερόμενος σε έρευνες για πολιτικά πρόσωπα είπε: «Ουδέποτε όσο ήμουν Υπουργός Οικονομικών δεν μου αναφέρθηκε ή παρουσιάστηκε λίστα με πολιτικά πρόσωπα. Οι όποιες έρευνες για πολιτικά πρόσωπα γινόντουσαν από το ΣΔΟΕ ήταν αποτέλεσμα εισαγγελικής παραγγελίας και άρα δεν είχε εικόνα ο Υπουργός».
Όσον αφορά τη λίστα αυτή καθεαυτή, είπε: «Δεν ανέχομαι να υπάρχει η ιστορία περί αλλοίωσης της λίστας. Έγινε αντίγραφο του ηλεκτρονικού αρχείου που ήρθε από τη Γαλλία σε μορφή CD. Ζήτησα να γίνει αντίγραφο σε μορφή usb γιατί είναι πιο ασφαλές. Στον κ. Διώτη έδωσα αυτό το usb. Το αρχικό υλικό μαζί με τη συνοδευτική επιστολή το έδωσα για φύλαξη εμπιστευτική στο γραφείο μου και δεν ξέρω πού είναι. Λυπάμαι αλλά δεν ξέρω που είναι. Να ζητήσουμε να ξανασταλεί από την Γαλλία η λίστα για να σταματήσει η σπέκουλα».
Σε υλοποίηση της διάταξης δημιουργήθηκαν κλιμάκια ελέγχου φορολογούμενων μεγάλου πλούτου που και μόλις πριν από λίγες ημέρες διαλύθηκαν με απόφαση του αρμόδιου Υφυπουργού χωρίς να ολοκληρώσουν το έργο τους και παρότι οι έλεγχοι που τους είχαν ανατεθεί ήταν μνημονιακή δέσμευση.
Τον Απρίλιο 2010, προκειμένου να αποφύγουμε ενστάσεις που μπορεί να προβάλλονταν αναφορικά με τις δυνατότητες ελέγχου παρόμοιων στοιχείων, θεσπίσαμε διατάξεις (ν. 3842) για την αποτελεσματική λειτουργία του ΣΔΟΕ με την συγκρότηση ειδικού τμήματος «ανάκτησης περιουσιακών στοιχείων και κεφαλαίων που προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες».
Με τον ίδιο νόμο επιβλήθηκε ειδικός ετήσιος φόρος 15% στην αξία των ακινήτων των offshore, με σκοπό την αποκάλυψη των φυσικών προσώπων, που μέσω των εταιρειών «απέκρυπταν» φορολογική ύλη. Αυτό έσπρωξε πολλούς να μεταβιβάσουν τα ακίνητα από offshore σε φυσικά πρόσωπα και έτσι αποκαλύφθηκαν πολύ μεγάλες και γνωστές υποθέσεις φοροδιαφυγής και διακίνησης μαύρου χρήματος.
Μόλις ειδοποιήθηκα για την αρχική ημερομηνία ακρόασης επικοινώνησα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής και από το εξωτερικό όπου βρισκόμουν τον ενημέρωσα ότι είχα ήδη από διμήνου προγραμματισμένες διαλέξεις σε δύο Πανεπιστήμια των ΗΠΑ και οι οποίες ήταν αδύνατο να αναβληθούν. Έστειλα και σχετική επιστολή.
πηγή
==================================
Τα ψέμματα Παπακωνσταντίνου μέρος δεύτερο: Η Ζωή Κωνσταντοπούλου και η απίστευτη δικαιολογία του τ. ΥΠΟΙΚ για τις ψευδείς απαντήσεις στο κοινοβούλιο.
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου έβγαλε μία αποκάλυψη που δείχνει ακριβώς τον χαρακτήρα των ανθρώπων που κατέστρεψαν την χώρα. Διαβάστε το μέχρι τέλους γιατί αποκαλύπτει τρεις κοινοβουλευτικές παραποιήσεις της αλήθειας από τον Παπακωνσταντίνου και το εξής αμίμητο:
ΓΠ: Δεν το πρωτοκόλλησα το έγγραφο όταν έλαβα την λίστα
ΖΚ: Αφού είχατε λάβει την λίστα τότε γιατί είπατε ψέμματα σε δύο ερωτήσεις στην βουλή;
ΓΠ: Γιατί δεν είχα πρωτοκολλήσει το έγγραφο (!!)
Τα πρακτικά άνευ σχολιασμού:
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Ξεκινώ επισημαίνοντας ότι θα ήταν πολύ πιο χρήσιμο, κ. Παπακωνσταντίνου, να απαντάτε στις ερωτήσεις που τίθενται μια-μια, γιατί έτσι ίσως παίρναμε και κάποιες απαντήσεις. Το λέω γιατί σάς έγινε κατ’ επανάληψη μια πολύ συγκεκριμένη ερώτηση, παρενέβην και εγώ για να την απαντήσετε και ακόμη δεν την έχετε απαντήσει. Σας τη θέτω λοιπόν, ξανά και παρακαλώ να την απαντήσετε συγκεκριμένα. Είπατε ότι κρατήσατε εσείς το CD που ήρθε με διπλωματικό σάκο από τη Γαλλία και είπατε ότι δημιουργήσατε αντίγραφο του CD αυτού, το οποίο παραδώσατε στον κ. Διώτη. Σας υπεβλήθη η ερώτηση από τον κ. Παυλόπουλο τουλάχιστον δύο φορές και από εμένα παρεμβαίνοντας άλλη μία και σας υποβάλλω την ερώτηση για τέταρτη φορά. Σε ποιον παραδώσετε αυτό το CD για φύλαξη, όπως λέτε, εμπιστευτική; Ποιο είναι το φυσικό πρόσωπο; Σε ποιον άνθρωπο εγχειρήσατε αυτό το CD;
Το ίδιο ισχύει με την τύχη του εγγράφου με τον οποίο σας απεστάλη αυτό το CD. Πού βρίσκεται και σε ποιον το παραδώσατε. Συντάχθηκε οποιοδήποτε πρωτόκολλο παράδοσης παραλαβής; Μέχρι σήμερα που φτάνουμε τέλη Οκτωβρίου του 2012, αναζητήσατε αυτό το πρωτότυπο; Διότι, έρχεστε σήμερα και μας λέτε, αφού επισημάνατε ότι παραδώσατε USB στικάκι, ότι το CD πράγματι δε το παρέδωσα, το κράτησα. Κάνετε λοιπόν αυτή την αποκάλυψη και έχετε τρεις φορές αρνηθεί να πείτε σε ποιον το παραδώσατε και εννοείται ότι αν δεν μας πείτε σε ποιον το παραδώσατε, είναι αναπόδραστο το συμπέρασμα ότι το
κρατήσατε εσείς. Και αυτό νομίζω ότι ξέρετε πώς λέγεται, έχει συγκεκριμένο νομικό χαρακτηρισμό. Το ίδιο ισχύει και για το έγγραφο που συνόδευε το CD.
Επιπλέον, θέλω να σας ρωτήσω, είπατε ότι επρόκειτο για ένα CD που είχε δύο χιλιάδες ηλεκτρονικά αρχεία. Δύο χιλιάδες αρχεία είπατε, γνωρίζουμε όλοι τι θα πει δύο χιλιάδες αρχεία, δύο χιλιάδες φορές πρέπει να ανοίξεις το κάθε αρχείο. Και σας ρωτώ, τα εκτυπώσατε τα αρχεία αυτά ποτέ; Και με δεδομένο ότι ο κ. Διώτης, τον οποίον ρώτησα συγκεκριμένα εάν επρόκειτο για ένα αρχείο ή για πολλά, μου είπε ότι παρέλαβε ένα αρχείο, ανοίγοντας το, είπε το στικάκι είχε ένα ηλεκτρονικό αρχείο. Παρακαλώ να τοποθετηθείτε, τι παραδώσατε ως αντίγραφο; Ένα ηλεκτρονικό αρχείο στο οποίο συμπτύξατε όλα τα δύο χιλιάδες αρχεία που είχε το CD ή δύο χιλιάδες αρχεία ή λιγότερα ή περισσότερα, εσείς θα μας πείτε παρακαλώ.
Επίσης, θα ήθελα να σας ρωτήσω και να απαντήσετε αυτά τα αρχεία τι πληροφορίες περιείχαν επακριβώς. Δείχνετε να έχετε πολύ καλή μνήμη, εγώ νομιμοποιούμαι να υποθέτω ότι έχετε και αντίγραφο, άρα θα σας παρακαλέσω να μας πείτε ακριβώς ποιες είναι οι πληροφορίες που περιείχαν αυτά τα αρχεία.
Η επόμενη ερώτηση που θα ήθελα να απαντήσετε είναι η εξής. Είπατε ότι εσείς πληροφορηθήκατε ότι περί το καλοκαίρι του 2010 για την ύπαρξη αυτής της λίστας, της λίστας Φαλτσιανή, γνωρίζετε πολύ καλά γιατί μας δείξατε ότι έχετε μελετήσει και παρακολουθήσει την ενώπιον της Επιτροπής διαδικασία και αναφερθήκατε και σε αναφορές που έγιναν μέσα σε αυτήν την Επιτροπή και από τον κ. Διώτη από τον κ .Βενιζέλο.
Γνωρίζετε λοιπόν πολύ καλά ότι υπήρξε ένα μείζον ζήτημα στο οποίο μάλιστα ανασκεύασε την κατάθεση του ο κ.Βενιζέλος και αυτό το μείζον ζήτημα έχει να κάνει με το πότε περιήλθαν στο Υπουργείο Οικονομικών και στην ελληνική Κυβέρνηση, στην Κυβέρνηση Παπανδρέου, της οποίας ήσασταν ο κορυφαίος Υπουργός, δεν ήσασταν ένας Υπουργός που εύχεται να είχε μπορέσει να κάνει περισσότερα. Ήσασταν ο κορυφαίος Υπουργός, ήσασταν ο Υπουργός που είχε απευθείας αλληλογραφία με τον κ. Όλι Ρεν για το ζήτημα του ελλείμματος, αλληλογραφία η οποία περιέχεται στη δικογραφία της ΕΛΣΤΑΤ και είστε και ο Υπουργός ο οποίος επεφύλαξε στον εαυτό του την μονοκαθεδρία και την πρωτοκαθεδρία να υπογράψετε μόνος σας το μνημόνιο και απλώς να ενημερώσετε την Βουλή.
Με δεδομένο λοιπόν ότι είστε ο κυρίαρχος, ο κορυφαίος Υπουργός της Κυβέρνησης Παπανδρέου και με δεδομένο ότι ο Απρίλιος του 2010 είναι πάρα πολύ σημαντικό χρονικό σημείο στην ιστορία υπαγωγής της χώρας μας στο μνημόνιο. Σας ρωτώ ευθέως, ισχύει ή δεν ισχύει αυτό το οποίο δήλωσε εν αρχή ο κ. Βενιζέλος και εν συνεχεία το ανασκεύασε πότε; Όταν του ήρθε σημείωμα έξω από αυτή την αίθουσα.
Ισχύει ή δεν ισχύει ότι έχει η ελληνική Κυβέρνηση τη λίστα αυτή, από τον Απρίλιο του 2010; Εάν δεν ισχύει, θα ήθελα σας παρακαλώ να εξηγήσετε, διότι ξέρετε όταν παρέρχεται ο χρόνος ο καθένας μπορεί να λέει ότι θέλει, αλλά σημασία δεν έχει τι λέει κανείς, σημασία έχει τι κάνει και κυρίως πώς αντιπαρατίθεται με τα πραγματικά περιστατικά, όπως προκύπτουν.
Αν λοιπόν κ. Παπακωνσταντίνου, δεν ισχύει αυτό και ισχύει αυτό που μας λέτε σήμερα, ότι μάθατε για τη λίστα αυτή τον Ιούνιο, αν καλά κατάλαβα, του 2010, αρχές καλοκαιριού, δεν ξέρω αν αυτό εννοείτε, θα εξηγήσετε τι εννοείτε. Θέλω σας παρακαλώ να εξηγήσετε, ποια ήταν η αντίδρασή σας. Την 1η Απριλίου του 2010 η κατοχή αυτού το CD, αλλά ακόμη κ. Παπακωνσταντίνου και η επιλογή είκοσι ονομάτων από αυτό το CD δημοσιεύεται στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Ποντίκι» με τίτλο Ελβετικό «CD καίει φοροφυγάδες» και από κάτω σχόλιο «το αγοράζει η κυβέρνηση αντί 7,5 εκατομμυρίων ευρώ». Περιέχει λέει 2.650 ονόματα Ελλήνων που έβγαλαν 13 δις ευρώ μαύρα στις τράπεζες της Ελβετίας και πώς έφθασε η Κυβέρνηση στον πληροφοριοδότη μυστήριο. Θα αναμένω τις απαντήσεις σας ως προς αυτά τα σημεία για να επανέλθω.
Επίσης, από τον Ιούλιο του 2010 γίνεται δεύτερη αναφορά στο έντυπο «Αποκαλύψεις», όπου φέρεστε να μπλοκάρετε εσείς προσωπικά την αγορά αυτού του CD. Αυτά τα θέτω υπόψη σας, γιατί περιμένω στην απάντηση σας να τοποθετηθείτε απ’ αυτών. Είπατε στην ενώπιον της Επιτροπής σήμερα κατάθεση σας ότι το παραλάβατε τελικώς μέσα από διπλωματικό σάκο αυτό το CD στα τέλη είπατε του 2010, τον Οκτώβριο του 2010, δεν είναι νομίζω ξεκάθαρο πότε ακριβώς λέτε ότι το παραλάβατε.
Διαβάζω από το έντυπο που έχει προφανώς από το γραφείο σας διανεμηθεί στο Internet και είναι η τοποθέτησή σας. Κατόπιν συνεννόησης λέτε τον Οκτώβριο του 2010, τον Οκτώβριο γράφει εδώ αυτό το έγγραφο και αυτό είπατε, παραδόθηκε δια της διπλωματικής οδού στο Υπουργείο Οικονομικών CD χωρίς διακριτικά κ.τ.λ. κ.τ.λ.. Από τον Οκτώβριο του 2010, θα ήθελα να απαντήσετε συγκεκριμένα ποιες ήταν οι ενέργειες που κάνατε ως Υπουργός Οικονομικών, έχοντας παραλάβει αυτό το στοιχείο το οποίο αισθάνθηκα ότι θελήσατε λίγο να το υποβαθμίσετε αναδρομικά. Για αυτό το στοιχείο ζητήσατε λέτε τη συνδρομή της Γαλλίδας ομολόγου σας και γι’ αυτό το στοιχείο ελήφθη μέριμνα να έρθει με διπλωματικό σάκο.
Δεν είναι λοιπόν του «πεταμού» αυτό το στοιχείο, είναι κάτι για το οποίο μπήκατε σε ιδιαίτερο κόπο και το ζητούμενο είναι αν ο λόγος για το οποίο μπήκατε σε κόπο είναι θεσμικός ή εξωθεσμικός, γιατί από όλα αυτά τα στοιχεία προκύπτει ότι ήταν εξωθεσμικός και παραθεσμικός ο ρόλος και η λειτουργία σας εν σχέση με αυτό το στοιχείο. Και επίσης, εν σχέση με αυτό το αρχείο την ίδια ώρα που περικόπτονταν μήνα με τον μήνα από τα εισοδήματα των Ελλήνων πολιτών με δικές σας εισηγήσεις, ποσά τα οποία κανείς δεν μπορούσε να αντέξει και δεν μπορεί σήμερα να αντέξει.
Ποιες ήταν λοιπόν οι συγκεκριμένες συναντήσεις σας και οι συγκεκριμένες οδηγίες στις οποίες δώσατε στους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες και συγκεκριμένα ποια οδηγία δώσατε στον κ. Πλασκοβίτη, Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου σας κατά το χρόνο εκείνο. Ποια οδηγία δώσατε στον κ. Καπελέρη, επικεφαλή του ΣΔΟΕ κατά το χρόνο εκείνο, ποια οδηγία δώσατε ή ποια γνώμη αναζητήσατε από τον κ. Μπάνο, Νομικό Σύμβουλο του Κράτους τον οποίο όπως μας ενημέρωσε ο κ. Καπελέρης αξιοποιούσατε ως Νομικό Σύμβουλο του Υπουργείου Οικονομικών. Ποιες είναι λοιπόν οι εντολές σας οι υπηρεσιακές γι’ αυτό το στοιχείο.
Επίσης, είπατε ότι για πρώτη φορά καλέσατε τον κ. Καπελέρη, ο ίδιος έχει μιλήσει για τέλη του 2010 με αρχές του 2011 και εσείς αναφέρετε ότι ζητήσατε μια συνολική εικόνα των στοιχείων από τα περίπου δύο χιλιάδες αρχεία, όπου σε πάνω από τα μισά δεν υπήρχαν αποτυπωμένες καταθέσεις τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
Τα υπόλοιπα αρχεία είχαν ένα σύνολο καταθέσεων που υπερέβαιναν ελαφρά τα δύο δισεκατομμύρια δολάρια και επισημαίνεται ως αξιοσημείωτο και ένα γυναικείο όνομα και θα σας παρακαλέσω να μας το πείτε, με καταθέσεις άνω των 500 εκατομμυρίων δολαρίων. Αυτήν την αξιολόγηση, κύριε Παπακωνσταντίνου, ποιος την έκανε, εσείς προσωπικά; Ή την αναθέσατε σε την κάποιον υπηρεσιακό παράγοντα και ποιόν; Εδώ, λέτε, ότι ζητήσατε να έχετε μία συνολική εικόνα των στοιχείων αυτών. Παρακαλώ πολύ να πείτε στην Επιτροπή, σε ποιόν ζητήσατε, τι ακριβός και τι σας παρέδωσε.
Επίσης, σας παρακαλώ να πείτε, αν αυτά που ζητήσατε και αυτά που σας παραδόθηκαν έχουν οπουδήποτε καταχωρηθεί στα αρχεία του Υπουργείου Οικονομικών και στα πρωτόκολλα του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο όπως γνωρίζετε, αλλά πρέπει να το γνωρίζουν και οι πολίτες που μας παρακολουθούν, διατηρεί και εμπιστευτικό πρωτόκολλο, διατηρεί και απόρρητο πρωτόκολλο. Επομένως στην ρητορική ερώτηση την οποία απευθύνατε, για το που να πρωτοκολλούσα και τι, η απάντηση είναι, να πρωτοκολλούσατε σε όποιο πρωτόκολλο κρίνεται εσείς ότι ήταν το δέον και σε όποιο απ’ αυτά που τηρούνται, να καταχωρούσατε την συνοδευτική επιστολή και συνημμένο το CD, όπως κάνουν όλες οι υπηρεσίες και σας παρακαλώ πολύ, προκαταβολικά, να μην μου απαντήσετε ότι το CD δεν μπορεί να πάρει σφραγίδα επάνω, γιατί γνωρίζετε πολύ καλά ότι μπορεί να μπει σε έναν φάκελο και ο φάκελος αυτός να σφραγιστεί και αυτή είναι η πρακτική η διοικητική όλων των διοικητικών υπηρεσιών και όχι μόνον στην χώρα μας σε όλο τον κόσμο. Εξάλλου, επίσης, όπως μου επισημαίνει και ο συνάδελφος, κ. Κοντονής, μπορείτε και να εκτυπωθεί και βεβαίως να καταχωρηθεί το εκτυπωμένο αρχείο.
Επίσης, είπατε ότι στις αρχές του 2011 πραγματοποιήσατε συνάντηση με την Ελβετίδα ομόλογό σας στο Νταβός και αυτή η συνάντηση είχε ως αντικείμενο την σύναψη διμερούς συμφωνίας και αυτή για την οποία ο κ. Βενιζέλος έλεγε πέρυσι τέτοια εποχή ότι από ημέρα σε ημέρα υπογράφεται διμερούς συμφωνία για την άρση του τραπεζικού απορρήτου και την φορολόγηση κυρίως ελληνικών καταθέσεων στο εξωτερικό.
Μια και σήμερα είσαστε εδώ θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής, γιατί στην ερώτηση δεν έχετε απαντήσει. Στις 14/2 του 2011, πρωτοκολλήθηκε η υπ. αριθμών 11174 ερώτηση του βουλευτή του ΛΑ.Ο.Σ. Κυριάκου Βελόπουλου, ο οποίος σας ερωτά συγκεκριμένα το εξής: Συμφώνος με πληροφορίες που δημοσιεύονται στον ξένο οικονομικό τύπο, αναφέρεται ότι στελέχη των δύο μεγάλων τραπεζικών κολοσσών UBS και HSBC συνάντησε ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών στο Νταβός της Ελβετίας στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου. Σας ερωτά εάν ανταποκρίνονται τα δημοσιευόμενα στοιχεία και οι πληροφορίες και ποιά ανταπόκριση υπήρξε από τα στελέχη των δύο μεγάλων τραπεζών. Δεν έχετε απαντήσει σε αυτή την ερώτηση. Μας λέτε όμως ότι πήγατε στο Νταβός και συναντηθήκατε με την Ελβετή ομόλογός σας. Σας ερωτώ, λοιπόν, και εγώ, και παρακαλώ να μου απαντήσετε. Αληθεύει; Συναντήσατε και τα στελέχη της UBS και HSBC στην Ελβετία κατά την μετάβασή σας στο Νταβός τον Ιανουάριο του 2011;. Και εάν ναι, ποιο ήταν το περιεχόμενο αυτής της συνάντησης, διότι εκεί δεν πήγατε ούτε ως ιδιώτης ούτε με κάποια άλλη ιδιότητα παρά με την ιδιότητά σας ως Υπουργού των Οικονομικών της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Αναφέρατε, επίσης, στο γραφεία σας και δεν προσδιορίζεται το χρονικό σημείο, καλέσατε λέτε λίγο αργότερα, κάλεσα στο γραφείο μου τον Ειδικό Γραμματέα του ΣΔΟΕ τον κ. Γιάννη Καπελέρη και τον ενημέρωσα ότι είχαν περιέλθει στα χέρια μας από ξένη χώρα στοιχεία για έλληνες καταθέτες σε ελβετική τράπεζα, του έδωσα περί τα 20 ονόματα και του ζήτησα να διερευνηθεί το οικονομικό τους προφίλ και κατά πόσο δικαιολογούσαν παρόμοιες καταθέσεις. Σας ρωτώ, αυτό που του δώσατε πρωτοκολλήθηκε πουθενά; Διαβιβάστηκε επισήμως; Διότι μας το αναφέρεται στην Επιτροπή αυτή ως επίσημη εντολή έρευνας. Ο κ. Καπελέρης, ανέφερε το εντελώς αντίθετο ό,τι αντιλήφθη από τον τρόπο και το περιεχόμενο της μεταξύ σας συζητήσεως και από την χέρι με χέρι παράδοση ό,τι ατύπως του παραδίδετε για να κάνει για λογαριασμό σας αυτήν την έρευνα και με τον ίδιο τρόπο, ατύπως είπε, σας παρέδωσε το αποτέλεσμα της έρευνας αυτής, το οποίο επίσης δεν έχει καταχωρηθεί πουθενά. Μια και σας το παρέδωσε όμως, σας ρωτώ, το έχετε στην κατοχή σας σήμερα; Και μπορείτε να μας το καταθέσετε; Υπολαμβάνω ότι δεν το έχετε μέχρι σήμερα πρωτοκολλήσει πουθενά.
Επίσης, είπατε ότι δεν δώσατε ποτέ στον κ. Καπελέρη, την πλήρη λίστα των στοιχείων. Η ερώτηση που θέλω να σας απευθύνω και παρακαλώ να απαντήσετε, είναι γιατί; Επιπλέον, η ερώτηση που θα ήθελα να απαντήσετε, είναι, τι κάνατε εσείς με τις πληροφορίες που σας παρέδωσε ο κ. Καπελέρης; Διότι, σας ακούσαμε να εξανίστασαι και να λέτε ότι δεν είναι δουλειά του Υπουργό αυτό ή το άλλο, αλλά είναι σαφές ότι μπήκατε στον κόπο να κάνετε δουλειές που σαφώς δεν ήταν δικές σας. Άρα, σας παρακαλώ πολύ να πείτε στην Επιτροπή, τι κάνατε με αυτά τα στοιχεία.
Επίσης σας παρακαλώ πολύ, να πείτε στην Επιτροπή, γιατί κατά τους ισχυρισμούς σας μέχρι τον Ιούνιο του 2011, δηλαδή μέχρι τον χρόνο αποχώρησης σας από το Υπουργείο – αντικατάσταση σας στο Υπουργείο Οικονομικών, δεν έχετε θέσει τις αρμόδιες αρχές που είναι το ΣΔΟΕ, είναι η Αρχή για το ξέπλυμα, είναι η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, είναι η Εισαγγελική Αρχή, γιατί δεν έχετε διαβιβάσει αυτό το στοιχείο για ποιο λόγο το κρατάτε; Σύμφωνα από όσα μας λέτε από τον Οκτώβριο μέχρι τον Ιούνιο μεσολαβούν 8 πλήρης μήνες και κατά τους οποίους θα ήθελα να μου πείτε ακριβώς το τι κάνετε με αυτό το αρχείο και με αυτή την πληροφορία.
Επειδή, άκουσα και αξιολόγησα και εγώ κάποιους υπαινιγμούς, για το ποια ήταν έμπιστα μέλη του ΣΔΔΟΕ και ποιοι δεν ήταν έμπιστα μέλη του ΣΔΟΕ, να ξεκαθαρίσουμε το εξής: Ο κύριος Καπελέρης ήταν επιλογή της Κυβέρνησης Παπανδρέου και ο κυρίος Καπελέρης δεν αντικαταστάθηκε διότι τον κρίνατε ανεπαρκή αλλά προήχθη και έγινε Γενικός Γραμματέας επί φορολογικών υποθέσεων. Ο κύριος Διώτης, επίσης, υπήρξε δική σας επιλογή και κατά την παράδοση παραλαβή στο ΣΔΟΕ διατυπώσατε ελεγείες και για τον κ. Καπελέρη και για τον κ. Διώτη. Αφού είπατε- και ήταν στις 6/5/2011, ξεκίνησα λέγοντας ότι η φοροδιαφυγή είναι μία από τις μεγαλύτερες μορφές κοινωνικής αδικίας και ότι αυτή η Κυβέρνηση έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι θα κάνει ότι μπορεί για να μειώσει και να εξαλείψει το φαινόμενο αυτό, αφού θέσατε αυτό στον πρόλογο, εν συνεχεία πλέξατε το εγκώμιο και των δύο, δηλαδή του κ. Καπελέρη και Διώτη. Ο Γιάννης Καπελέρης, λέτε, υπήρξε και είναι στενός συνεργάτης. Δικός σας, κ. Παπακωνσταντίνου. Δούλεψε όσο λίγοι για να στηρίξει το ΣΔΟΕ, να το πάρει από μια κατάσταση που νομίζω ότι αδικούσε το ίδιο το σώμα και τα στελέχη του και να αναδείξει τις δυνατότητές του. Το έκανε με σοβαρότητα, με ευθύνη, με προσοχή και πάντα με την τιμιότητα και την ακεραιότητα που τον διακρίνει, με την ντομπροσύνη που τον διακρίνει. Εσείς, τα είπατε όλα αυτά, στις 6 Μαΐου του 2011. Θέλω να τον ευχαριστήσω για αυτό και είμαι σίγουρος ότι στην νέα του θέση ως Γενικός Γραμματέας Φορολογικών και Τελωνιακών θεμάτων, θα συνεχίσει να έχει πολύ στενή σχέση με εσάς, αλλά και θα παίξει έναν πολύ μεγάλο – απευθύνεστε στον κ. Διώτη – ρόλο στην αναμόρφωση όλου του φορολογικού συστήματος της χώρας. Γιάννη, σε ευχαριστούμε πολύ, και θα πρέπει να σκεφτείς το τι θα κάνεις μπροστά.
Και για τον κύριο Διώτη η τοποθέτησή σας είναι ανάλογη. «Τον Γιάννη Καπελέρη διαδέχεται ένας άνθρωπος, ο οποίος νομίζω δεν χρειάζεται πάρα πολλές συστάσεις. Ο Γιάννης Διώτης είναι γνωστός στο πανελλήνιο, είναι γνωστός ως ο εισαγγελικός λειτουργός που δούλεψε, όσο λίγοι άλλοι, για να μπορέσουμε να ελέγξουμε το φαινόμενο της τρομοκρατίας στη χώρα μας. Έχει πίσω του μια λαμπρή σταδιοδρομία, ως εισαγγελικός λειτουργός. Έχει δείξει την ακεραιότητά του, το πείσμα του, τον αναλυτικό τρόπο, με τον οποίο προσέγγισε τα πράγματα, την εχεμύθειά του και το γεγονός ότι είναι πάνω απ’ όλα ένας δημόσιος λειτουργός, που ξέρει τι σημαίνει δημόσιο συμφέρον σ’ αυτήν την χώρα και το υπηρετεί απαρέγκλιτα πέρα από οποιεσδήποτε διαχωριστικές γραμμές, με μόνο γνώμονα το συμφέρον των Ελλήνων πολιτών. Αυτήν την εμπειρία, αυτή τη διάθεση προσφοράς θα φέρει στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.». Αυτά είπατε στις 6 Μαΐου του 2011 για τον κύριο Καπελέρη και τον κύριο Διώτη. Δεν πλέξαμε εμείς το εγκώμιο ούτε του κυρίου Καπελέρη ούτε του κυρίου Διώτη. Πρέπει να δώσετε εξηγήσεις, διότι στις 6 Μαΐου του 2011 εσείς έχετε επιλέξει, όπως μας λέτε, να μην δώσετε στον κύριο Καπελέρη ολόκληρη τη λίστα και εσείς, επίσης, έχετε επιλέξει να μην απευθύνετε και να μην παραδώσετε στον κύριο Διώτη ολόκληρο το ηλεκτρονικό αρχείο παρά μόνο ενάμισι μήνα μετά την ανάληψη καθηκόντων του, κατά τον χρόνο κατά τον οποίο αποχωρείτε από το Υπουργείο. Επειδή αναφέρεστε σε διάφορες αρετές, μεταξύ των οποίων η εχεμύθεια, η αποτελεσματικότητα, το πόσο στενός συνεργάτης σας είναι ο κύριος Καπελέρης, θα ήθελα να μας δώσετε μια εξήγηση για το πώς ο κύριος Καπελέρης, στον οποίο λέτε ότι περιορίσατε την εντολή σε είκοσι πρόσωπα, προάγεται σε Γενικό Γραμματέα Φορολογικών Υποθέσεων και Τελωνειακών Θεμάτων. Πώς επιλέγεται ο κύριος Διώτης; Ποια εχεμύθεια, ακριβώς, αναμένατε από τον κύριο Διώτη; Μιας και προσκαλείτε τον κύριο Καπελέρη να συνεργαστεί με τον κύριο Διώτη επί των θεμάτων κοινής αρμοδιότητας, στα οποία υπάγεται και εντάσσεται η λίστα Λαγκάρντ, πώς και δεν έγινε μια σύσκεψη με όλους αυτούς; Πώς και δεν έγινε μια ανασκόπηση και μια παρακολούθηση του τι γίνεται επισήμως με αυτό το στοιχείο; Διότι αυτό το οποίο προκύπτει, κύριε Παπακωνσταντίνου, είναι ότι επιφυλάξατε άλλου είδους διαχείριση. Δεν έτυχε, πέτυχε. Άλλου είδους διαχείριση επιφυλάξατε σε αυτό το στοιχείο και άλλου είδους, προφανώς, αποτελέσματα αναμένατε, διότι θεσμικά και υπηρεσιακά δεν υπήρξε μισή ενέργεια, την οποία να μας έχετε αναφέρει μέχρι στιγμής, εκτός αν μας αναφέρετε, απαντώντας, εν συνεχεία κάτι άλλο.
Επίσης, θα ήθελα να σας ρωτήσω και κάτι ακόμα. Με δεδομένο ότι όπως λέτε, κύριε Παπακωνσταντίνου, εσείς θεωρείτε αυτονόητο ότι το Σ.Δ.Ο.Ε. ενεργεί και ότι δεν χρειάζεται εντολή. Αυτό το οποίο μας έδειξαν ότι θεωρούν αυτονόητο ο κύριος Διώτης και ο κύριος Καπελέρης είναι ότι ήταν σε συνεννόηση μαζί σας και ότι η εντολή ήταν μάλλον «Μην πειράζετε. Μη εγγίζετε.». Σας ρωτώ, λοιπόν, ευθέως το εξής: Υπήρξε ή δεν υπήρξε αυτή η σύσκεψη, την οποία ανέφερε ο κύριος Καπελέρης σε αυτή την Επιτροπή; Είπε ότι έλαβε χώρα τον Ιανουάριο του 2011. Ο Ιανουάριος του 2011 συμπίπτει με τη μετάβασή σας στο Νταβός. Η άποψη η οποία επικράτησε, προφανώς παρόντος του Υπουργού, ήταν και δική σας άποψη, διότι αυτοί που μας λέτε ότι συμμετείχαν ήσασταν εσείς, ο κύριος Μπάνος, νομικός σύμβουλος του κράτους, ο κύριος Πλασκοβίτης, ο κύριος Καπελέρης και η διευθύντριά σας, της οποίας το όνομα σας παρακαλώ πολύ να μας αναφέρετε. Επικράτησε ή όχι η αντίληψη ότι αυτό είναι στοιχείο που δεν μπορεί να αξιοποιηθεί; Αν επικράτησε, σας παρακαλώ να μας πείτε τίνος εισήγηση ήταν και πού καταχωρίσθηκε αυτή η αντίληψη.
Επίσης, με δεδομένο ότι αναφέρατε πως θεωρούσατε αυτονόητο ότι ενεργούν οι υπηρεσίες και με δεδομένο, επίσης, ότι ο κοινοβουλευτικός έλεγχος δεν γίνεται για να εξαπατά ο Υπουργός τους Βουλευτές, δεν γίνεται για να αποκρύπτει ο Υπουργός από τους Βουλευτές και από τον ελληνικό λαό τι πραγματικά συμβαίνει και κυρίως, δεν γίνεται για να παραπλανάται το Κοινοβούλιο και η κοινή γνώμη εν σχέση με τα πραγματικά τεκταινόμενα. Θα ήθελα, λοιπόν, να σας ρωτήσω και σας παρακαλώ να δώσετε μια συγκεκριμένη και ρητή απάντηση. Γιατί και τον Μάιο του 2011, απαντώντας σε ερώτηση Βουλευτών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. συγκεκριμένα του κυρίου Λαφαζάνη και της κυρίας Αμμανατίδου, είπατε ότι το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος δεν κατέχει κατάλογο που προέρχεται από οποιαδήποτε εξωτερική πηγή και περιέχει στοιχεία με Έλληνες φορολογούμενους που μετέφεραν κεφάλαια από ημεδαπές τράπεζες σε τράπεζες του εξωτερικού; Η συγκεκριμένη απάντησή σας πρωτοκολλείται, όλως τυχαίως, στις 6 Μαΐου του 2011. Η τελευταία είναι και η ημερομηνία παράδοσης – παραλαβής στο Σ.Δ.Ο.Ε. του κυρίου Διώτη. Γιατί, λοιπόν, απαντάτε ψευδώς; Και γιατί επαναλαμβάνετε την ίδια απάντηση σε ερώτηση, την οποία κατέθεσαν έντεκα Βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ., οι κύριοι Κατρίνης, Αμοιρίδης, Γερανίδης, Γικόνογλου, Καρτάλης, Καρύδης, Κουκουλόπουλος, Κωνσταντινόπουλος, Λιντζέρης, Μαργέλης και Παπουτσής; Αυτοί δεν σας ρωτούσαν αν κατέχει το Σ.Δ.Ο.Ε. κάποια τέτοια λίστα, αλλά σας ρωτούσαν τα εξής: Αν προτίθεστε να διατάξετε έρευνα για τη διαρροή κεφαλαίων; Τι σκοπεύετε να πράξετε για να ενισχύσετε τη συνεργασία με τις ελβετικές και τις κυπριακές τράπεζες, ώστε να διευκολυνθεί η συνεργασία και να εξασφαλισθεί η απρόσκοπτη ροή στοιχείων; Αν θα επεκταθεί αναδρομικά ο έλεγχος και σε προηγούμενα οικονομικά έτη. Ποιο εκτιμάτε ότι θα είναι σε γενικές γραμμές το προσδοκώμενο όφελος; Αυτά σας ρωτούσαν και εσείς αισθανθήκατε την ανάγκη να απαντήσετε στις 6 Ιουνίου του 2011, για δεύτερη φορά ψευδώς, το εξής: «Το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος δεν κατέχει κατάσταση με τους Έλληνες φορολογουμένους, φυσικά και νομικά πρόσωπα, που διατηρούν καταθέσεις ή που μετέφεραν κεφάλαια σε τραπεζικά ιδρύματα του εξωτερικού και ειδικότερα στην Ελβετία.». Γιατί διατυπώσατε μια ψευδή παράσταση σε ένα έγγραφο του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο υπογράψατε, ως Υπουργός, απαντώντας σε Βουλευτές και μάλιστα του κόμματός σας, οι οποίοι δεν σας ρωτούσαν καν αυτό;
Επίσης, θα ήθελα να σας ρωτήσω και κάτι ακόμη, διότι δεν αναφερθήκατε καθόλου σε αυτό το στοιχείο και είναι απορίας άξιο. Για όλες αυτές τις συνεννοήσεις και όλη αυτή την εκ μέρους σας διαχείριση ο Πρωθυπουργός, ο κύριος Παπανδρέου, ήταν ενήμερος ή όχι; Αν ναι, σας παρακαλώ να πείτε στην Επιτροπή πόθεν ενημερώθηκε και ποιο ήταν το περιεχόμενο της συνεννόησής του με εσάς. Αν όχι, σας παρακαλώ να μας πείτε για ποιο λόγο.
Επίσης, θα ήθελα να σας ρωτήσω, γιατί ούτε σε αυτό αναφερθήκατε. Παραδώσατε το Υπουργείο και παρέλαβε ο κύριος Βενιζέλος. Ο κύριος Βενιζέλος είναι Αντιπρόεδρος στην Κυβέρνηση, στην οποία εσείς παραμένετε Υπουργός σε άλλο Υπουργείο. Με τον κύριο Βενιζέλο συνεννοηθήκατε για αυτό το ζήτημα, για αυτή την εκκρεμότητα; Θα σας πω, εν συνεχεία, ότι στη δημοσιότητα επανέρχεται η λίστα Φαλτσιάνι από τον Απρίλιο του 2010 μέχρι τον Οκτώβριο του 2012 και πριν αρχίσετε να δείχνετε ο ένας τον άλλον, όλοι ποιούσατε την νήσσαν. Σας ρωτώ, λοιπόν: Με τον κύριο Βενιζέλο τότε, το 2011, συνεννοηθήκατε γι’ αυτό το αρχείο; Ναι, όχι, γιατί; Τον ενημερώσατε; Είναι εκείνος που αναλαμβάνει μετά από εσάς και εξακολουθεί να είναι Αντιπρόεδρος στην Κυβέρνηση, στην οποία είστε Υπουργός.
Ο κύριος Βενιζέλος είπε ότι τηλεφωνηθήκατε, εν όψει της νέας τροπής που πήρε η κατάσταση και της δημοσιότητας που δόθηκε στον χειρισμό – στην κακοδιαχείριση εγώ λέω – της λίστας Φαλτσιάνι. Σας παρακαλώ να μας πείτε, γιατί δεν το αναφέρατε σε αυτή την Επιτροπή, ποιο ήταν το περιεχόμενο της συνομιλίας σας, δηλαδή τι σας είπε ο κύριος Βενιζέλος και τι του είπατε εσείς. Διότι το λογικό, από τον τρόπο με τον οποίο τοποθετείσθε ο ένας και άλλος, δεν είναι αυτή η προσπάθεια που παρατηρούμε να εναρμονιστούν οι καταθέσεις σας. Το λογικό είναι ο ένας τουλάχιστον από τους δύο, αν δεν έχει συμμετοχή, να είναι έξαλλος με τον άλλον. Αυτό λέει η λογική. Εδώ παρατηρούμε ότι υπάρχει μια διάθεση ο ένας μεν να δείξει τον άλλον, αλλά και να μην το κάνει πολύ ευθέως. Πολύ συγκεκριμένα, λοιπόν, σας ρωτώ: Τι είπατε, αφού τηλεφωνηθήκατε;
Ακόμη, σας ρωτώ, διότι ο κ .Βενιζέλος μας είπε, ότι τηλεφωνήθηκε, επίσης, ενόψει της δημοσιοποίησης του θέματος εκ νέου, με τους κ.κ. Μπίκα και Διώτη. Σας παρακαλώ, λοιπόν, να πείτε στην Επιτροπή, αν είχατε τηλεφωνική επικοινωνία με οποιοδήποτε άλλο από τα πρόσωπα αυτά, δηλαδή, τον κ. Διώτη, τον κ. Καπελέρη, τον κ. Πλασκοβίτη, τον κ. Μπίκα, τον κ. Μπάνο και αν ναι ποιο ήταν το περιεχόμενο της συνομιλίας.
Είπατε μετ’ επιτάσεως και μετ’ εμφάσεως ότι το πρωτότυπο είναι στη Γαλλία. Δεν μπορείτε να ξέρετε, που είναι το πρωτότυπο. Εκείνο που εσείς έχετε ως πρωτότυπο, είναι αυτό που σας εστάλη. Και ως προς αυτό σας ρωτώ ευθέως: Είπατε σε κανέναν, στον κ. Βενιζέλο, στον κ. Διώτη, στον κ. Καπελέρη, στον κ. Πλασκοβίτη, που είναι ένα πρόσωπο με συγκεκριμένο ρόλο, γιατί και με την ΕΛΣΤΑΤ έχει εμπλοκή και ετέθη, μάλιστα, και επικεφαλής της και στην Ελβετία βρέθηκε να διαπραγματεύεται και επ’ αυτού του σημείου να επιστρατεύεται, ότι «εγώ έχω κρατήσει το cd» ή «το έχω παραδώσει για εμπιστευτική φύλαξη», όπως μας λέτε και πότε το είπατε;
Επίσης, θα ήθελα να σας ρωτήσω, επειδή στην Κυβέρνηση Παπαδήμου, στην οποία συμμετείχατε, υποστηριζόσασταν και από τη Ν.Δ. και από το ΛΑ.Ο.Σ. και η Κυβέρνηση αυτή δεχόταν την στήριξη των Βουλευτών των Κόμματων αυτών, στις συναντήσεις που έγιναν γι’ αυτήν τη συνεργασία, ετέθη το θέμα; Γιατί παρακολουθούμε, πραγματικά, λάβρες τοποθετήσεις σε επίπεδο λεκτικό, όλων όσοι θέλετε, να πατάξετε την φοροδιαφυγή.
Πρέπει να σας ομολογήσω, ότι διαβάζοντας τις τοποθετήσεις σας, πραγματικά, κατεπλάγην και όχι, απλά, εξεπλάγην. «Η φοροδιαφυγή είναι έγκλημα κατά της χώρας, είναι μία από τις μεγαλύτερες κοινωνικές αδικίες», «μειώνει τα κρατικά έσοδα, άρα, δυσχεραίνει τη δυνατότητα του κράτους να δαπανά», «τροφοδοτεί τα ελλείμματα», «δημιουργεί μία κακή σχέση μεταξύ κράτους και πολίτη και βεβαίως, δεν δίνει τη δυνατότητα στην Πολιτεία, να μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές και έτσι να μειώσει και την φορολογική επιβάρυνση στους συνεπείς φορολογούμενους».
Τοποθετείστε ξανά και ξανά, ήδη, από τις Προγραμματικές δηλώσεις στις 18 Οκτωβρίου του 2009 κατά της φοροδιαφυγής και υπέρ της πάταξής της και ως γενική αρχή θέτετε, το «να αισθάνεται ο πολίτης ότι όλοι πληρώνουν ανάλογα με τις δυνατότητες τους και τα πραγματικά τους εισοδήματα και ότι τα χρήματα πιάνουν τόπο. Θα αγωνιστούμε για ένα πιο δίκαιο πλαίσιο, σύγχρονο και αποδοτικό σύστημα φορολογίας, με ριζικές αλλαγές στην φορολόγηση εισοδήματος, στην φορολόγηση της περιουσίας αλλά και των ελεγκτικών μηχανισμών».
Και όταν καταθέτατε το νομοσχέδιο, στο οποίο αναφερθήκατε, στις 18/03/2010, λέτε πάλι: «Με το νομοσχέδιο αυτό απαντάμε στο άδικο και στο παράλογο. Ικανοποιούμε το αίτημα χιλιάδων πολιτών, που μας κατέθεσαν προτάσεις μέσα από το διάλογο και οι οποίοι μας είπαν με κάθε τρόπο: «βαρέθηκα να πληρώνω μόνο εγώ. Θέλω να πληρώνω τους φόρους μου, αλλά μην με αφήνεις άλλο, να αισθάνομαι το κορόιδο του συστήματος».
Τι λέτε, όλοι αυτοί οι άνθρωποι έπαψαν να αισθάνονται κορόιδα του συστήματος, όταν αποκαλύπτεται αυτό το παρασκήνιο και προκύπτει ότι είχατε και εσείς και ο διάδοχός σας, ο κ. Βενιζέλος, επί δύο χρόνια και δύο μήνες αυτό το στοιχείο, για να φορολογήσετε καταθέσεις στην HSBC; Θελήσατε, επιπλέον, να υποβαθμίσατε το θέμα, λέγοντας ότι δεν είναι από τις μεγαλύτερες τράπεζες. Γνωρίζετε, αν έχει ελάχιστο όριο στις καταθέσεις η HSBC, όπως και η UBS; Είστε σε θέση, να διαβεβαιώνετε, ότι δεν θα προέκυπτε δημοσιονομικό όφελος και φορολογική ωφέλεια από την αναζήτηση αυτών των καταθέσεων; Και μας λέτε ότι δεν ήταν και κάτι σημαντικό αυτή η λίστα, και ότι είχαμε πιο σημαντικά πράγματα να κάνουμε;
Πάλι στην τοποθέτησή σας λέτε: «Γνωρίζουμε όλοι, ότι η μεγαλύτερη πηγή αδικίας στο φορολογικό σύστημα παραμένει η φοροδιαφυγή». Υπάρχει, κύριε Παπακωνσταντίνου, τεράστια απόσταση μεταξύ των τοποθετήσεων και διακηρύξεών σας και των έργων σας και, κυρίως, μεταξύ αυτού που καταγράφεται ως δημόσια δική σας θέση και αυτού που αποδομείται, για το πώς ενεργήσατε για ένα τόσο σημαντικό φορολογικό αρχείο.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Παπακωνσταντίνου.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (τέως Υπουργός Οικονομικών): Θα απαντήσω, παρότι μου είναι λίγο έως πολύ προφανές, ότι η κυρία Βουλευτής δεν ρωτάει για να πάρει απαντήσεις και λυπάμαι που το λέω. Το είδος των ερωτήσεων που θέτει, αλλά και ο τόνος των ερωτήσεων και το γεγονός ότι επανειλημμένα αναφέρεται σε «καταθέσεις» και τονίζει ότι «ανασκεύασε την κατάθεσή του», νομίζω, δείχνουν πολύ καθαρά, ότι θεωρεί πως βρίσκεται σε αίθουσα δικαστηρίου και σε διαδικασία προανακριτικής εξέτασης.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κατά περιεχόμενο δικαιούται να κάνει τις ερωτήσεις. Ο τόνος είναι ένα προσωπικό στοιχείο, που άλλους μας βρίσκει σύμφωνους και άλλους όχι, αλλά αυτό δεν έχει σημασία. Παρακαλώ, να μην προβείτε σε χαρακτηρισμούς και κρίσεις, γιατί θα προκαλέσουν ανταπάντηση.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΝΤΟΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, απλώς, να πούμε ότι η κατάθεση δεν είναι μαρτυρική κατάθεση. Είναι κατάθεση άποψης. Ζητάμε να μας καταθέσει την άποψή του.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Παπακωνσταντίνου, συνεχίστε.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (τέως Υπουργός Οικονομικών): Οι αξιολογικές κρίσεις είναι δικές μου, όπως δικές της είναι και της κυρίας Βουλευτού.
Θα ξεκινήσω από το τελευταίο που είπατε. Θα μου επιτρέψετε, να κάνω ένα γενικό χαρακτηρισμό και να δώσω μία απάντηση σε αυτά που λέτε, περί τεράστιας απόστασης μεταξύ λόγων και πράξεων. Μπορεί κανείς να μιλάει για την φοροδιαφυγή και μπορεί να κάνει και πράγματα κατά της φοροδιαφυγής. Εγώ δεν μιλώ μόνο. Έχω πίσω μου μία θητεία, ως Υπουργός Οικονομικών, δύο ετών περίπου, κατά τη διάρκεια της οποίας, όπως σας παρέθεσα στην εισαγωγική μου τοποθέτηση, προχώρησα σε μία σειρά από συγκεκριμένες νομοθετικές αλλαγές, αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των υπηρεσιών και σε μία σειρά από πρωτοβουλίες που πήραμε και με τις οποίες θεωρώ ότι αλλάξαμε το σύστημα και κάναμε ένα σημαντικό βήμα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Είπατε «κατεπλάγην». Και εγώ κατεπλάγην, κυρία Κωνσταντοπούλου, όταν είδα ότι το δικό σας Κόμμα δεν ψήφισε ούτε μία από αυτές τις ρυθμίσεις. Κι αναρωτιέμαι φωναχτά και απευθύνομαι σε όσους ακούνε αυτήν την ακρόαση: Πώς είναι δυνατόν, να θεωρεί κάποιος, ότι εσείς, πράγματι, έχετε διάθεση να βρείτε, τι έγινε για την φοροδιαφυγή, όταν το Κόμμα σας στην Βουλή καταψήφισε κάθε μία από τις πολύ συγκεκριμένες ρυθμίσεις για την πάταξή της.
Εδώ δεν είμαστε, για να κάνουμε μία γενική συζήτηση περί φοροδιαφυγής, και να δίνουμε στον κόσμο την αίσθηση, ότι υπήρχε ένας άλλος τρόπος, για να βγούμε από το τέλμα που ήμασταν, αρκεί να παίρναμε όλα τα λεφτά που είναι στο εξωτερικό, γιατί αυτό επιχειρείτε να κάνετε. Επιχειρείτε, δηλαδή, να δώσετε στον κόσμο την αίσθηση, ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση και οι συγκεκριμένοι άνθρωποι, που είναι μπροστά σας, δεν είχαν άλλο μέλημα, παρά να βρουν έναν τρόπο, για να καλύψουν κάποιους. Μάλιστα, είπατε, «δεν έτυχε, πέτυχε».
(Συνέχεια ομιλίας κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, τέως Υπουργός Οικονομικών)
Δηλαδή, μου αποδίδετε πρόθεση με πολύ συγκεκριμένο τρόπο ότι επιχείρησα να καλύψω κόσμο. Κυρία Κωνσταντόπουλου, θα ξεκινήσω από αυτό, ποτέ κανένας στην πολιτική μου διαδρομή όσο μικρή κι αν είναι δεν μου έκανε τέτοια κατηγορία. Πριν από δέκα χρόνια που μπήκα στην πολιτική ήμουν ένας επιτυχημένος επαγγελματίας εκτός πολιτικής. Σήμερα είμαι εκτός πολιτικής. Δεν είμαι Υπουργός, δεν είμαι βουλευτής στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, δεν συμμετέχω ενεργά. Σήμερα βρίσκομαι σε πολύ χειρότερη οικονομική κατάσταση από αυτή στην οποία βρέθηκα όταν μπήκα στην πολιτική. Δεν έχω καταθέσεις στην Ελβετία, δεν έχω off shore, δεν συμμετέχω σε off shore, δεν έχω καλύψει ποτέ κανέναν και δεν έχω καν καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες, έχω μόνο δάνεια. Δεν αποδέχομαι, λοιπόν, από κανέναν, απολύτως κανέναν παρόμοιες τέτοιες δηλώσεις και υπαινιγμούς.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Πείτε πού βγάλατε το CD και σε ποιον το δώσατε και αφήστε αυτούς τους χαρακτηρισμούς. Πείτε μας σε ποιόν έχετε παραδώσει το CD αφού δεν καλύπτετε κανέναν.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Δικαιούται να εμφανίζεται θιγμένος. Πρέπει να τον αφήσουμε να μας πει αυτά που θέλει.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Υπό την έννοια ότι ο καθένας δικαιούται να λέει ό,τι θέλει. Είπε ότι δεν καλύπτει. Να μας πει το πρόσωπο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (τέως Υπουργός Οικονομικών): Ρωτάτε, αν διαβεβαίωσα ότι δεν θα προέκυπτε δημοσιονομικό όφελος. Δεν είπα ποτέ κάτι τέτοιο. Μου λέτε ότι υποβαθμίζεται η λίστα. Δεν υποβαθμίζω απολύτως τίποτα, έκανα έναν απλό υπολογισμό και είπα ότι σε σχέση με άλλα στοιχεία η σημασία που δίδεται στα συγκεκριμένα στοιχεία από τη Γαλλία είναι υπερβολική. Αυτό το πιστεύω και εφόσον το πιστεύω, το λέω. Θεωρώ ότι υπάρχουν άλλες πολύ πιο σημαντικές πηγές και της …, τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τα οποία είναι νομίμως αποκτημένα και τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε απευθείας καταλογισμό 2,5 – 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, είναι απείρως πιο σημαντικά από τα συγκεκριμένα στοιχεία. 2,5 – 3 δισ. είναι αυτά που έχει πει το ίδιο το Υπουργείο Οικονομικών με βάση το γεγονός ότι από τα 22 δισ. που έχουν βγει έξω περίπου τα 6 δισ. θεωρούν ότι δεν μπορούν να δικαιολογηθούν και άρα με έναν υπολογισμό τα έβγαλαν αυτά.
Άρα, λοιπόν, η αίσθηση η οποία επιχειρείτε να δώσετε, ότι δηλαδή εγώ κατά κάποιο τρόπο προσπαθώ επειδή με βολεύει, επειδή έχω κάτι να κρύψω να υποβαθμίσω τα συγκεκριμένα στοιχεία είναι απολύτως λάθος και παραπλανητικά. 10 ευρώ να πάρει το ελληνικό δημόσιο, καλά θα είναι από οπουδήποτε, τα χρειάζεται γιατί όσα παίρνει από παρόμοιες καταστάσεις φοροδιαφυγής τόσο λιγότερο πρέπει να κάνει από άλλες περικοπές στις οποίες και εσείς αναφερθήκατε.
Ρωτάτε, εάν έγινε πρωτόκολλο παράδοσης – παραλαβής. Το απάντησα ήδη, το επαναλαμβάνω, όχι δεν έγινε. Δεν έγινε διότι η στάθμισα ότι το απόρρητο των στοιχείων ήταν τέτοιο που δεν επέτρεπε να κάνω οποιοδήποτε είδος πρωτόκολλο στο Υπουργείο.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Μόνο σας το σταθμίσατε ή σας συμβούλεψε κάποιος; Θα επανέλθω.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Νομίζετε. Όταν προεξοφλείτε ότι θα επανέλθετε που σημαίνει ότι θα μείνουν αναπάντητες ερωτήσεις, σημαίνει ότι εσείς έχετε σκοπό άλλον από αυτό που θέλουμε. Περιμένετε να δούμε τι απαντήσεις θα μας δώσει. Δεν είναι δείγμα καλοπιστίας αυτό που κάνετε.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Σίγουρα δεν έχω σκοπό τον αναπροσανατολισμό και ούτε διοχετεύω ρήσεις με προσβολές.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (τέως Υπουργός Οικονομικών): Κυρία Κωνσταντόπουλου, ήμουν Υπουργός Οικονομικών για σχεδόν δύο χρόνια και κλήθηκα να κάνω μια σειρά από σταθμίσεις και αποφάσεις τις οποίες σας εύχομαι ειλικρινά να μη χρειαστεί ποτέ να πάρετε.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν σας ανάγκασε κανείς.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Μπορείτε να μην κάνετε ερωτήσεις; Δεν κάνουμε διάλογο εδώ.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Εδώ έβαλε τη χώρα στο μνημόνιο και αυτή τη στιγμή θα λέμε ότι πρέπει να δείξουμε και κατανόηση γιατί δεν ήθελε ποτέ να το κάνει. Μπήκε μια ολόκληρη χώρα στο άρμα της τρόικα και εδώ θα λέμε ότι «κρίμα δεν ήθελα ποτέ». Προστάτευστε τον όπως και τον κ. Βενιζέλο, κ. Νεράντζη. Για να καταλαβαίνουν όλοι το τι γίνεται.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (τέως Υπουργός Οικονομικών): Άρα, λοιπόν, παρελήφθη ένα CD, έγινε ένα αντίγραφο για λόγους ασφαλείας, το πρωτότυπο μαζί με το συνοδευτικό έγγραφο παραδόθηκαν για αρχειοθέτηση, δηλαδή ζήτησα από το γραφείο μου να το φυλάξουν κάπου εμπιστευτικά χωρίς να εγγραφεί σε οποιοδήποτε πρωτόκολλο.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Σας ρώτησα σε ποιον άνθρωπο;
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Με την εντολή του προεδρείου μην απαντάτε σε διευκρινιστικές ερωτήσεις. Να δούμε τι θα γίνει.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Καταγράφεται ότι ο κ. Νεράντζης δεν θέλει να καταγραφεί σε ποιον είναι αυτή τη στιγμή σήμερα το CD. Εσείς συντηρείτε τη συσκότιση, συντηρήστε την και άλλο για να καταλάβουν όλοι ότι γίνεται.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (τέως Υπουργός Οικονομικών): Ρωτήσατε, εάν εκτυπώθηκαν 2000 αρχεία. Η απάντηση είναι όχι. Είπατε ότι ο κ. Διώτης αναφέρθηκε σε ένα ηλεκτρονικό αρχείο. Δόθηκε ένα stick στο οποίο υπήρχαν δύο χιλιάδες ηλεκτρονικά αρχεία.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Είπε ότι υπήρχε ένα ηλεκτρονικό αρχείο. Εσείς λέτε 2000.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (τέως Υπουργός Οικονομικών): Ρωτήσατε, τι πληροφορίες έχουν τα αρχεία. Απάντησα ότι έχουν πληροφορίες για το φυσικό ή νομικό πρόσωπο, για το υπόλοιπο των καταθέσεων το οποίο θυμίζω το οποίο σταματούσε κάποια στιγμή όταν τα έκλεψε αυτά ο Φαλτσιανί που ήταν το 2006 – 2007, δεν ξέρω πότε.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Όχι το 1995, λοιπόν;
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (τέως Υπουργός Οικονομικών): Μιλήσατε για την υπόθεση καλοκαίρι 2010 και κατά πόσον ανασκεύασε την κατάθεσή του ο κ. Βενιζέλος. Νομίζω ότι κ. Βενιζέλος ήταν σαφής στην αρχή της τοποθέτησής του είπε και μάλιστα αρκετές φορές ότι τα στοιχεία είχαν έρθει την άνοιξη του 2010, στη συνέχεια διόρθωσε τον εαυτό του λέγοντας ότι οι αρχικές συνεννοήσεις έγιναν ποτέ, αλλά ότι έχει ακούσει εμένα να λέω ότι τα στοιχεία ήρθαν αργότερα. Εγώ θα ήθελα να επαναλάβω αυτό το οποίο είπα και το πρωί, ότι παρελήφθησαν τον Οκτώβριο το είπα και το επαναλαμβάνω.
Ξεπερνώ ότι επιφύλαξα στον εαυτό μου την πρωτοκαθεδρία της υπογραφής του μνημονίου. Θα γνωρίζετε, ίσως, ότι σε όλες τις χώρες..
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Εμείς δεν μπορούμε να το ξεπεράσουμε. Εσείς ξεπεράστε το. Αλλά ξέρετε δεν είναι μόνο δικό σας θέμα.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (τέως Υπουργός Οικονομικών): Κυρία Κωνσταντοπούλου, οπωσδήποτε θέλετε να μετατρέψετε αυτή τη συζήτηση σε ένα κατηγορητήριο. Είναι επιλογή σας, αυτοί που παρακολουθούν θα το κρίνουν και όπως είναι και η επιλογή δική μου να σας πω ότι σε όλες τις χώρες οι οποίες υπογράφουν παρόμοια στοιχεία γιατί υποθέτω ότι για παράδειγμα ο Πρόεδρος Χριστόφιας δεν είναι προδότης, ούτε είναι ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας προδότης, ούτε είναι ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας που θα υπογράψει μνημόνιο προδότης, ούτε είναι ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας προδότες. Σε όλες αυτές τις χώρες υπάρχει μια πάγια τακτική ότι ο Υπουργός Οικονομικών υπογράφει το μνημόνιο.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Αυτοί που εγκαινιάσατε εσείς.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (τέως Υπουργός Οικονομικών): Είναι χαριτωμένο το γεγονός ότι με διακόπτεται συνέχεια, αλλά δεν νομίζω ότι προσφέρει κάτι. Η προσπάθεια την οποία κάνετε να συνδέσετε με τις ερωτήσεις σας τη λίστα από τον Απρίλιο 2011, άρα λέτε την είχατε πριν από μνημόνιο, λες και σημαίνει κάτι αυτό. Επειδή την είχαμε, λέει πριν το μνημόνιο, δεν την είχαμε πριν το μνημόνιο. Η λίστα αυτή ήρθε, όπως είπα, τα στοιχεία αυτά είδαν τον Οκτώβριο του 2010. Να μην επαναλάβω τον εαυτό μου τρεις φορές.
Αναφερθήκατε σε ένα δημοσίευμα για CD με φοροφυγάδες το οποίο αγοράζει η Κυβέρνηση με 7,5 εκατομμύρια ευρώ και έχει 2650 ονόματα. Όλα αυτά είναι μυθεύματα, όπως τα περισσότερα από τα δημοσιεύματα τα οποία έχουν γραφεί για τα ζητήματα αυτά. Αναφερθήκατε σε άλλο δημοσίευμα στις εφημερίδες «Αποκαλύψεις», ίσως το γεγονός ότι αυτή η εφημερίδα δεν υπάρχει πλέον κάτι και να σημαίνει, το οποίο λέει ότι ο Παπακωνσταντίνου μπλόκαρε την αγορά CD, δεν ισχύει διότι ποτέ δεν υπήρξε μια σοβαρή πρόταση.
Αναφέρθηκα στο γεγονός ότι πλησίασε κάποιος τον τέως Γενικό Γραμματέα κ. Γεωργακόπουλο για να τον ρωτήσει, εάν θέλαμε να αγοράσουμε κάποια στοιχεία. Ο κ. Γεωργακόπουλος εν τέλει, αφού το διερεύνησε λίγο, επανήλθε λέγοντας ότι δεν θεωρεί ότι αυτά είναι σοβαρά. Εκείνη την εποχή είχαμε, ήδη, ξεκινήσει τη συζήτηση με τη Γαλλική Κυβέρνηση.
Ζητήσατε να μάθετε για τις ενέργειές μου από τον Οκτώβριο του 2010. Σας τις ανέφερα και εάν θέλετε τις ξαναλέω με μεγάλη χαρά. Αφότου παρελήφθησαν τα στοιχεία, τα 20 ονόματα με τις μεγαλύτερες καταθέσεις δόθηκαν στον κ. Καπελέρη.
Στον κ. Καπελέρη είπα κάτι πολύ συγκεκριμένο. Του είπα «θέλω να δεις αν αυτά τα οποία μας έχουν έρθει από ξένη χώρα μπορούν να ευσταθούν και αν κάνοντας μια πρώτη έρευνα, μπορούν να δικαιολογούν παρόμοιες καταθέσεις». Αυτό του ζήτησα.
Είναι προφανές ότι δεν πρόκειται εδώ και να θυμόμουν – που δεν θυμάμαι – να σας πω ποιο είναι το γυναικείο όνομα. Αυτό δεν έχετε παρά να το ρωτήσετε επίσημα από τις Αρχές που έχουν στα στοιχεία αυτά στη διάθεσή τους. Δεν θα κάνουμε τώρα εδώ παιχνίδι με ονόματα. Με συγχωρείτε πάρα πολύ.
Μιλήσατε για παραθεσμικό τρόπο. Αυτό είναι κάτι που εγώ δεν αποδέχομαι. Θα σας επαναλάβω ότι ο εκάστοτε Υπουργός Οικονομικών όταν βρίσκεται σε αυτό το σημείο – και είναι ένα πρωτόγνωρο σημείο για τη χώρα γενικά, αλλά και σε σχέση με παρόμοια στοιχεία ειδικά, γιατί δεν έχει τύχει στη χώρα μας πολλές φορές στο παρελθόν να μας έχουν έρθει τέτοια στοιχεία – κάνει μια στάθμιση. Η δική μου στάθμιση ήταν η εξής: Έχουμε κάποια στοιχεία που μας έχουν δοθεί από την Γαλλική Κυβέρνηση με τη ρητή αναφορά ότι πρόκειται για απόρρητα.
Έχω μια διαπραγμάτευση που ξεκινάει από την Ελβετία. Ηταν πρόθεσή μας να ξεκινήσει, είχαν γίνει προπαρασκευαστικά τηλεφωνήματα και επικυρώθηκε η έναρξή της με τη δική μου συνάντηση με την Ελβετίδα Υπουργό Οικονομικών. Γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι μια δημόσια ανακοίνωση ή μια διαρροή των στοιχείων αυτών στον Τύπο μπορεί να δυναμιτίσει τα πάντα. Άρα, λοιπόν, δίνω τα 20 ονόματα για έρευνα και στη συνέχεια προχωρώντας για έλεγχο.
Ρωτήσατε πότε είδα τον κ. Καπελέρη. Η απάντηση είναι κάποια στιγμή τον Νοέμβριο. Ο κ. Καπελέρης λέει το τέλος του 2010 ενώ εγώ θυμάμαι ότι ήταν κάποια στιγμή τον Νοέμβριο.
Ρωτήσατε για το Νταβός και τι έγινε με τη Συμφωνία. Εμείς το ξεκινήσαμε αυτό, αλλά τώρα δεν γνωρίζω πού βρίσκεται η Συμφωνία. Εγώ κάθε φορά που άκουγα κάποιον να λέει ότι «όπου να ναι υπογράφουμε», κρατούσα μικρό καλάθι. Γνωρίζω πολύ καλά ότι οι Συμφωνίες αυτές παίρνουν πάρα πολύ καιρό και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι κατά, κάτι που σημαίνει ότι σε μας που έχουμε ένα πλαίσιο δανειοδότησης είναι λίγο πιο δύσκολο από ό,τι σε μια χώρα όπως η Γερμανία ή το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά ελπίζω να ολοκληρωθεί.
Ρωτήσατε με ποιον συναντηθήκαμε στο Νταβός μαζί με τον Πρωθυπουργό. Στο Νταβός με τον Πρωθυπουργό συναντηθήκαμε με τους επικεφαλείς των μεγαλυτέρων διεθνών τραπεζών. Οι συναντήσεις αυτές, βεβαίως, δεν έγιναν για προσωπικούς λόγους, γιατί δεν πήγαμε εκεί ως άτομα, αλλά ως Πρωθυπουργός της Ελλάδος και Υπουργός Οικονομικών. Είναι χρέος, λοιπόν, του Πρωθυπουργού της Ελλάδος και του Υπουργού Οικονομικών να συναντηθεί με όλους όσους έχουν ένα σημαντικό και ενεργό ρόλο στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα για να εξηγήσει τις θέσεις της Ελλάδας, να εξηγήσει τι κάνουμε, πότε το κάνουμε και γιατί δεν πρέπει η Ελλάδα να αποκλειστεί από τις αγορές.
Αυτά ήταν τα αντικείμενα της συζήτησης που κάναμε με όλους αυτούς και δεν ήταν ένα και δύο, αλλά ήταν πολλά. Να σας θυμίσω ότι επικεφαλής της UBS, στην οποία συγκεκριμένα αναφερθήκατε, είναι ο τέως Πρόεδρος της Ελβετίας. Συναντηθήκαμε, βεβαίως, και με τον τέως Πρόεδρο της Ελβετίας.
Κυρία Κωνσταντοπούλου, σας διαβεβαιώ ότι δεν εξυφάναμε ένα απίστευτο σενάριο για το πώς θα κρύψουμε το γεγονός, ότι υπάρχουν Έλληνες καταθέτες στο εξωτερικό και θα ζητήσουμε κατά κάποιον τρόπο στοιχεία από τις Γαλλικές Αρχές, τα οποία μετά θα εξαφανίσουμε. Η λογική έχει και ένα όριο, διότι εσείς επικαλείσθε στην πράξη ότι ζήτησα τα στοιχεία. Δε νομίζω κανένας να μη δέχεται, πλέον, ότι τα στοιχεία ήρθαν στην Ελλάδα επειδή εγώ τα ζήτησα. Ζήτησα τα στοιχεία για να τα εξαφανίσω. Αυτό μου λέτε στην πράξη.
Άρα, λοιπόν, να σας επιβεβαιώσω ότι έγιναν συναντήσεις με εκπροσώπους του χρηματοπιστωτικού κατεστημένου του κόσμου, γιατί αυτό είναι το Νταβός, αυτός είναι ο ρόλος του και γι αυτό πηγαίνει κανένας εκεί.
Ρωτήσατε εάν πρωτοκολλήθηκε αυτό που έδωσα στον κ. Καπελέρη. Η απάντηση είναι, όχι. Έδωσα 20 ονόματα με τις μεγάλες καταθέσεις.
Ήταν επίσημη εντολή έρευνας. Ήταν εντολή διερεύνησης, η οποία οδηγεί και σε έλεγχο. Έτσι συμβαίνουν αυτά τα πράγματα.
Όταν έρχεται μια ανώνυμη καταγγελία στο ΣΔΟΕ ότι «ο τάδε έχει καταθέσεις 500.000 ευρώ που δεν μπορεί να δικαιολογήσει», αυτό ξεκινάει μια διερεύνηση. Η έρευνα αυτή δεν έγινε για λογαριασμό μου προφανώς, αλλά για να δούμε κατά πόσον τα στοιχεία που είχαμε ήταν σοβαρά και πώς θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη διασταύρωση, στη διακρίβωση και στη συνέχεια στο να μπορέσουμε να πάρουμε χρήματα, όσον αφορά στη φοροδιαφυγή. Αυτός ήταν ο σκοπός.
Ο κ. Καπελέρης όταν ήρθε να με δει μου έδωσε κάποιες εκτυπωμένες σελίδες, που έδειχναν νούμερα των φορολογικών δηλώσεων των τελευταίων ετών και τα ακίνητα για να μου πει ότι «είναι προφανές, κύριε Υπουργέ, από την έρευνα που έχω κάνει υπάρχει μια απόσταση ανάμεσα σε αυτό το φορολογικό προφίλ που βλέπω και στις καταθέσεις». Σελίδες τις οποίες στη συνέχεια δεν κράτησα. Δεν θυμάμαι εάν ήταν για τα 20 ονόματα ή για ένα υποσύνολο των ονομάτων αυτών.
Γιατί δεν δώσατε στον κ. Καπελέρη την πλήρη λίστα και τι κάνατε με τις πληροφορίες Καπελέρη; Επαναλαμβάνω ότι δεν έδωσα στον κ. Καπελέρη τα πλήρη στοιχεία, διότι δεν ήθελα να διαρρεύσουν. Ο κ. Καπελέρης έκανε πολύ καλή δουλειά ως Γενικός Γραμματέας του ΣΔΟΕ. Αύξησε τις βεβαιώσεις, την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων και τους ελέγχους. Όλα αυτά έχουν αποτυπωθεί στο επιχειρησιακό πρόγραμμα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, το οποίο έχει έναν απολογισμό του τι έγινε τον πρώτο χρόνο. Άφησε πίσω του μια συγκεκριμένη δουλειά και τα εύσημα ήταν επ΄ αυτού.
Άρα, λοιπόν, αυτό που έκανα, ήταν να μην δώσω τα πλήρη στοιχεία, αλλά να δώσω τα 20 ονόματα με τις μεγαλύτερες καταθέσεις, για να μην υπάρχει διαρροή.
Τι έκανα με τις πληροφορίες Καπελέρη; Του ζήτησα να συνεχιστεί η έρευνα και να γίνει έλεγχος. Αυτό το οποίο μου έδινε ήταν ένα πρώτο στοιχείο ενός προφίλ, το οποίο έπρεπε να χτιστεί. Για παράδειγμα, όταν μου έφερε την πληροφορία, δεν υπήρχε άνοιγμα καταθέσεων, δεν υπήρχε κοίταγμα για το αν έχουν γίνει εμβάσματα στο εξωτερικό, δεν υπήρχε πληροφορία για το αν υπάρχουν διασυνδεδεμένες επιχειρήσεις, δεν υπήρχε τίποτα. Αυτά είναι, λοιπόν, δουλειά του ΣΔΟΕ να την συνεχίσει να την κάνει.
(Συνέχεια της ομιλίας κ. Γεώργιου Παπακωνσταντίνου)
Γιατί λέτε, μέχρι τον Ιούνιο του 2011, δεν δώσαμε τα στοιχεία στον κ. Διώτη. Φοβούμαι ότι δεν έχετε δει τις ημερομηνίες σωστά. Ο κ. Διώτης ανέλαβε στις 6 Μαΐου. Από τις 6 Μαΐου μέχρι περίπου τις 10 Ιουνίου, που τον συνάντησα για τα συγκεκριμένα στοιχεία, είναι μια περίοδος 30 ημερών. Θέλετε να σας θυμίσω τί συνέβαινε στη χώρα εκείνες τις 30 ημέρες. Να σας θυμίσω ότι προσπαθούσαν να περάσουμε ένα μεσοπρόθεσμο από τη Βουλή. Ότι δεν ξέραμε, αν θα πάρουμε την επόμενη δόση. Ότι περνούσα τον μισό μου χρόνο στη Βουλή, σε Κοινοβουλευτικές Επιτροπές και τον υπόλοιπο χρόνο στο εξωτερικό, σε διαπραγμάτευση.
Παρόλα αυτά, είχαν γίνει ήδη δύο συσκέψεις, αλλά με μεγάλη σύνθεση, για όλα αυτά τα ζητήματα φοροδιαφυγής. Και υπέθεσα και εγώ ότι θα υπήρξε και μια παράδοση-παραλαβή συγκεκριμένων πραγμάτων από τον κ. Καπελέρη και στον κ. Διώτη. Και όταν, λοιπόν, είδα του κ. Διώτη περίπου τριάντα μέρες αφότου ανέλαβε, και τότε του είπα ότι υπάρχουν τα πλήρη ηλεκτρονικά στοιχεία. Εκεί είναι προφανές, ότι αυτό το οποίο του ζήτησα να κάνει -όπως ανέφερε και ο ίδιος- έλεγχο.
Ερωτάτε, γιατί δεν πήγαμε στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων πας αργότερα, όταν παραστεί ανάγκη στο πλαίσιο μιας έρευνας. Γιατί οι οκτώ πλήρεις μήνες; Νομίζω το απάντησα αυτό. Δεν θεωρώ ότι υπάρχουν έμπιστα μέλη του ΣΔΟΕ, και μη έμπιστα. Είναι γνωστό ότι το ΣΔΟΕ έχει προβλήματα και δυσλειτουργίας. Ούτε υπάρχει μια διαφορετική, αν θέλετε εμπιστοσύνη, την οποία είχα στον έναν Ειδικό Γραμματέα και τον άλλον. Η διαφορά των δύο Ειδικών Γραμματέων, ήταν ότι ο κ. Διώτης, έφερνε μαζί του έναν νομικό υπόβαθρο και μια πορεία, ώστε ο εισαγγελέας, το οποίο θεώρησα ότι θα τον διευκόλυνε, να χρησιμοποιήσει αυτά τα στοιχεία. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Μου διαβάσατε τις ελεγείες στην παράδοση-παραλαβή, για τον κ. Καπελέρη και τον κ. Διώτη. Καθεμία από αυτές τις εκφράσεις τις οποίες χρησιμοποιήσα, θα τις επαναλάμβανα και τώρα. Ο κ. Καπελέρης ήταν στενός συνεργάτης, όπως ήταν όλοι σε αυτό το επίπεδο. Δούλεψε, και έκανε δουλειά. Ίσως τα ξεχνάτε ή δεν θέλετε να τα θυμάστε. Αλλά υπήρξε για πρώτη φορά μια αλλαγή, στον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος έβλεπε το συγκεκριμένο σώμα. Υπήρξε μια αλλαγή, σε σχέση με ειδικές επαγγελματικές κατηγορίες, οι οποίες μέχρι τότε φοροδιέφευγαν κανονικότατα και σε κάποιες επιτέλους άρχισε να βάζει «χέρι». Υπήρχαν τα νυχτερινά κέντρα τα οποία αρχίσαμε να κλείνουμε. Οι δυσλειτουργίες του σώματος είναι γνώστες της πάσης. Για την ιστορία με τα νυχτερινά κέντρα, ο κ. Καπελέρης θυμάμαι να έρχεται και να μου λέει: ξέρεις Υπουργέ, ότι εγώ δεν μπορώ να εγγυηθώ ότι για πάνω από 10-20 ελεγκτές, δεν θα υπάρχει και ένα τηλέφωνο το βράδυ πριν πάμε, που θα δούμε αν θα κόψουν αποδείξεις. Δηλαδή, πρώτη φορά ανακαλύπτουμε ότι υπάρχουν παρόμοια προβλήματα στους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Αρά άλλος ένας λόγος, να είναι κανένας πολύ προσεκτικός. Αντίστοιχα η πορεία του κ. Διώτη ήταν απολύτως γνωστή, και δεν νομίζω να υπάρχει κανείς που να την αμφισβητεί.
Ρωτάτε αν υπήρξε ή όχι, η σύσκεψη 2011 που λέει ο κ. Καπελέρης. Το είπα, στην εισαγωγική τοποθέτησή. Έδωσα και συγκεκριμένη ημερομηνία, γιατί ανέτρεξα στα χαρτιά μου και την βρήκα. 25 Ιανουαρίου 2011. Και στη συγκεκριμένη αυτή σας είπα, και να το επαναλάβω, την άποψη του Νομικού Συμβούλου. Η άποψη του Νομικού Συμβούλου ήταν η εξής. Όχι δεν μπορείς με βάση στοιχεία τέτοιου είδους αναζητήσεις δικαστική συνδρομή. Όχι δεν μπορείς να κάνεις απευθείας καταλογισμό. Αλλά ναι, μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα στοιχεία αυτά, για να κάνεις έρευνα, ενδελεχή έλεγχο και να κτίσεις να προφίλ πραγματικό. Και με βάση αυτό το προφίλ, να δεις τι μπορείς να κάνεις μετά. Αυτό ήταν η εισήγηση την οποία αποδέχθηκα και με βάσει αυτό ζήτησα να προχωρήσουμε.
Μιλήσατε για τον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο και μιλήσατε για παραπλάνηση. Μάλιστα, είπατε, ότι απαντάτε ψευδώς. Να μου επιτρέψετε να σας πω, ότι δεν έχω απαντήσει ψευδώς στο Κοινοβουλευτικό Έλεγχο. Ακόμα και τον Ιούνιο του 2011, υποθέτω πως ξέρετε, οι απαντήσεις στον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο, δεν είναι απαντήσεις τις οποίες γεννά ο Υπουργός. Βασίζονται σε υπηρεσιακά χαρτιά. Σε ερώτηση του Ιουνίου του 2011, υπάρχε υπηρεσιακό χαρτί από το ΣΔΟΕ που έλεγε ότι εμείς δεν έχουμε καμία λίστα, και πράγματι το ΣΔΟΕ δεν είχε καμία τέτοια λίστα. Θα σας θυμίσω τις ημερομηνίες, γιατί επιλέγετε να τις ξεχνάτε. Τα στοιχεία αυτά τα έδωσα στον κ. Διώτη, μετά από τη συγκεκριμένη ημερομηνία. Άρα στη Βουλή ήμουν απολύτως ειλικρινής.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Έπρεπε να συμπληρώσετε ότι την κατέχω εγώ κ. Υπουργέ. Δεν το έχει το ΣΔΟΕ, αλλά το έχει ο Υπουργός.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΤΖΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Παρακαλώ συνεχίστε. Αφήστε τον να ολοκληρώσει.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Αντιλαμβάνομαι πάρα πολύ καλά ότι αυτό που θέλετε είναι «μπούγιο». Με συγχωρείτε για την έκφραση.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΤΖΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Άνευ χαρακτηρισμών κ. Παπακωνσταντίνου. Παρακαλώ ολοκληρώστε την απάντησή σας.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ρωτήσατε και κατά πόσο ήταν ενήμερος ο Πρωθυπουργός. Πάμε να βάλουμε τώρα και τον Παπανδρέου μέσα στο κάδρο. Λοιπόν, ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε από μένα, πριν γίνουν ενέργειες από την Ελβετία, ότι υπάρχει μια δυνατότητα να έχουμε κάποια στοιχεία. Μου είπε προχωρά. Τα στοιχεία αυτά ελήφθησαν, ενημερώθηκε ότι ελήφθησαν και μου είπε προχωρά με τις έρευνες. Ποτέ δεν έκανα οποιαδήποτε συζήτηση με τον Πρωθυπουργό, για οποιοδήποτε ονόματα. Δεν είναι αυτή η δουλειά ενός Υπουργού με τον Πρωθυπουργό της χώρας. Και λυπάμαι πολύ, αν κάποιος θεωρεί το αντίθετο, δεν λέω ότι το κάνετε εσείς, αλλά οποιοσδήποτε άλλος.
Ρωτήσετε για τη συνεννόηση με τον κ. Βενιζέλο. Είπα, απαντώντας και σε ερώτηση του κ. Παυλόπουλου, ότι αυτός ο οποίος είχε την υποχρέωση να ενημερώσει τον κ. Βενιζέλο και το έκανε, με μια πάροδο μερικών εβδομάδων, ήταν ο επιχειρησιακός, δηλαδή ήταν Γενικός Γραμματέας του ΣΔΟΕ. Άρα, λοιπόν, δεν υπήρξε ειδική ενημέρωση από εμένα στον κ. Βενιζέλο για το ζήτημα αυτό. Είχαμε μια πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία, στην οποία του επανέλαβα, αυτά τα οποία έχω πει και δημόσια. Τα οποία, αν δεν κάνω λάθος, είπε και ο κ. Βενιζέλος στην Επιτροπής σας.
Εγώ αυτές τις απαντήσεις έχω, από αυτά τα οποία έχω σημειώσει. Εάν υπάρχει κάτι το οποίο δεν έχω απαντήσει, παρότι έχω ερωτηθεί, ευχαρίστως να συμπληρώσω.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΤΖΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ευχαριστώ πολύ. Η κ. Κωνσταντοπούλου θεωρεί ότι έχουν μείνει αναπάντητα ερωτήματα.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Ναι κ. Πρόεδρε. Και απλώς επισημαίνω ότι στους δύο προηγούμενους που επανήλθαν, δεν κάνατε αυτή την ερώτηση, επανήλθαν με νέες ερωτήσεις.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΤΖΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Έχω χρέος να το κάνω, διότι ήταν τόσο συστηματικός ο ακροόμενος, που ούτως ώστε θα διερωτάται κανείς, υπάρχουν άλλες; Αφού λοιπόν έχετε το δικαίωμα, κάντε τις.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Αντιλαμβάνεται το σύμπαν τι συμβαίνει.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΤΖΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ασφαλώς.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Σας ρώτησα κ. Παπακωνσταντίνου και σας ρωτώ για έβδομη φορά. Σε ποιον παραδώσατε το CD και το συνοδευτικό του έγγραφο. Η απάντηση τα παρέδωσε στο γραφείο μου, τα παρέδωσε για εμπιστευτική φύλαξη, τα παρέδωσε και δεν ξέρω πού είναι, δεν είναι απάντηση. Είναι πάρα πολύ συγκεκριμένη ερώτηση, σας την έχω κάνει ήδη έξι φορές και όχι μόνον εγώ. Σας την απευθύνω για έβδομη φορά. Ποιος λέτε, ότι κατέχει σήμερα αυτό το CD και το έγγραφο. Εδώ δεν είναι συζήτηση, γιατί απαντήσατε ότι εδώ είναι μια συζήτηση και εμείς θέλουμε να εκτρέψουμε τη συζήτηση. Εδώ δεν είναι συζήτηση. Εδώ είναι η Επιτροπή «Θεσμών και Διαφάνειας» και αποστολή έχει να ελέγξει, εάν οι θεσμοί λειτουργούν με διαφάνεια. Ποια είναι η λειτουργία των θεσμών. Και αυτό το οποίο εσείς αυτή τη στιγμή αποτυπώνεται, είναι η αδιαφάνεια στη λειτουργία και των υπουργών και των θεσμών.
Κρατήσατε το CD, δεν το παραδώσατε σε καμία υπηρεσία. Κρατήσατε το έγγραφο, δεν το παραδώσατε σε καμία υπηρεσία και λέτε δεν το έχω. Το παρέδωσα εμπιστευτικά για φύλαξη. Για έβδομη, για όγδοη φορά θα επανέλθω εάν δεν απάντησε. Σε πιο φυσικό πρόσωπο, το ονοματεπώνυμο εκείνου στο οποίο μας λέτε ότι παραδώσατε αυτό το CD.
Δεύτερον. Είπατε ότι δεν τα εκτυπώσατε τα 2000 αρχεία.
(Συνέχεια ομιλίας της κυρίας ΖΩΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ)
Παρακαλώ να πείτε με ποια μέθοδο διακρίνατε από 2.000 αρχεία, δηλαδή από 2.000 ηλεκτρονικούς καταλόγους με 2.000 καταστάσεις, τις είκοσι με τα μεγαλύτερα ποσά όπως λέτε. Διότι, εδώ πρέπει όλοι να διερωτηθούμε τί έχει γίνει, ποιος λέει την αλήθεια ή εάν υπάρχει έστω κι ένας που να λέει την αλήθεια. Διότι, υπάρχει, κύριε Παπακωνσταντίνου, το δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Ποντίκι» της 1ης Απριλίου του 2010, και το οποίο γράφτηκε σε πρωτοσέλιδο, δεν γράφτηκε στα ψιλά γράμματα, στο οποίο λέγεται ότι σας παραδόθηκε και δείγμα, ειδικότερα: «την υπόθεση, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες» –είστε Υπουργός εκείνη την ημερομηνία, δεν μπορεί να μην τα ξέρατε και να μην τα διαβάσατε και αναφέρεται σε εσάς, προσωπικά το δημοσίευμα- «την υπόθεση, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ύστερα από ενδοκυβερνητικές συνεννοήσεις και λοιπά, έγιναν οι απαραίτητες διασταυρώσεις για την ύπαρξη αυτών των στοιχείων. Ένα μικρό δείγμα, είκοσι ονομάτων, που δόθηκε στους Έλληνες διαπραγματευτές, ήταν αρκετό για να διαπιστώσουν, ύστερα από τις απαραίτητες εξακριβώσεις, μέσω του Υπουργείου Οικονομικών, ότι τα στοιχεία αυτά είναι έγκυρα. Οι πληροφορίες λένε ότι ακολούθησαν διαπραγματεύσεις κ.τ.λ.».
Εδώ, λοιπόν, κύριε Παπακωνσταντίνου, υπάρχει ένα δημοσίευμα που λέει ότι αυτές οι διασταυρώσεις για τα 20 ονόματα, έχουν γίνει ένα χρόνο πριν από την ημερομηνία, την οποία αναφέρετε κι εσείς και ο κ. Καπελέρης. Αν η απάντησή σας είναι ότι δεν ισχύουν τα δημοσιεύματα και όλα αυτά τα δημοσιεύματα είναι ανακριβή, θα πρέπει να εξηγήσετε αυτήν την εντυπωσιακή σύμπτωση. Πρόλαβε, δηλαδή, και ήξερε η εφημερίδα «Το Ποντίκι» την 1η Απριλίου του 2010, επικαλούμενο ενδοκυβερνητικές πηγές και πληροφορίες, για αυτά τα είκοσι ονόματα, τα οποία διασταυρώνονται μέσω του Υπουργείου Οικονομικών ή δεν μας λέει την αλήθεια κανείς από όλους εσάς, οι οποίοι ήλθατε σε αυτήν την Επιτροπή; Ποιος ήταν ακριβώς ο σκοπός σας με τη χρήση αυτών των πληροφοριών; Διότι, σας είπα και πριν, σημασία δεν έχει τι λέει κανείς και μάλιστα τί λέει κανείς για τον εαυτό του, σημασία έχει τι κάνει. Είπατε ότι προσβληθήκατε διότι σας «απεδόθη δόλος και σκοπός». Σας ρωτώ, εφόσον είστε άδολος και άνευ καμίας σκοπιμότητας, που είναι σήμερα αυτό το cd; πού είναι; Σε ποιον άνθρωπο; Ποιος το έχει; Σε ποιον θα απευθυνθεί η Eπιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για να φέρει αυτό το στοιχείο και να τον ρωτήσει «πού είσαι άνθρωπέ μου, κύριε ή κυρία, που τόσο καιρό το έχεις στην κατοχή σου και δεν μας το λες και ήρθε ο κ. Παπακωνσταντίνου να μας το πει στην Επιτροπή στις 24 Οκτωβρίου του 2012»; Αν λοιπόν έτσι είναι και έχετε θιγεί, παρακαλώ να πείτε που δώσατε το συγκεκριμένο αρχείο, που ήρθε με διπλωματικό σάκο και δεν ήρθε ούτε για να το κρατήσετε εσείς στο συρτάρι σας, ούτε για να το κρατήσει ο κ. Βενιζέλος στο δικό του κιτάπι, ούτε για να το έχετε παραδώσει σε κάποιον «άγνωστο άνθρωπο», όπως μας λέτε σήμερα και να αγνοείται η τύχη ενός στοιχείου που ανήκει στο Ελληνικό Κράτος. Το Ελληνικό Κράτος υπάρχει για τους Έλληνες πολίτες, δεν υπάρχει για την ιδιωτική περιήγηση ή την ιδιωτική ιδιοποίηση κανενός αξιωματούχου, ο οποίος κρίνεται, έρχεται και παρέρχεται.
Επιπλέον, θα ήθελα να απαντήσετε, διότι δεν απαντήσατε: διαψεύδετε ευθέως τον κ. Διώτη, ο οποίος μίλησε για ένα ηλεκτρονικό αρχείο; Επίσης, σας ρώτησα, πολύ συγκεκριμένα, ποιες υπηρεσιακές ενέργειες κάνατε, αυτό σημαίνει τί εντολές δώσατε και η απάντηση που δώσατε στην Επιτροπή δεν είναι απάντηση σε αυτό. Είπατε: «είπα στον κ. Καπελέρη, δες και πες μου για να δούμε αν είναι γνήσιο το στοιχείο». Λέτε, δηλαδή, ότι είχατε αμφιβολίες περί της γνησιότητας. Σας έφερε, λέτε, o κ.Καπελέρης, στοιχεία οικονομικά, δηλαδή διακινήσετε μεταξύ σας τα οικονομικά στοιχεία και τα φορολογικά δεδομένα συγκεκριμένων είκοσι προσώπων, σας ρώτησα πού βρίσκετε σήμερα και είπατε «δεν γνωρίζω». Παρακαλώ να απαντήσετε για ποιο λόγο δεν γνωρίζετε. Τα παραδώσατε κι αυτά τα στοιχεία που σας έφερε ο κ. Καπελέρης για εμπιστευτική φύλαξη; Tα τοποθετήσετε κάπου και τα ξεχάσατε; Τι ακριβώς έγινε; Διότι οι απαντήσεις αυτές που δίνετε δεν απαντούν στην ουσία και στο επίκεντρο των ερωτημάτων, και σας διαβεβαιώνω ότι εγώ θέλω απαντήσεις στις ερωτήσεις μου και θα τις επαναλάβω όσες φορές χρειαστεί μέχρι να δώσετε κάποιες απαντήσεις, γιατί είναι πολύ συγκεκριμένα τα ερωτήματα.
Επίσης, θέλω να σας ρωτήσω το εξής το οποίο δεν απαντήσατε. Είπατε ότι ο λόγος για τον οποίο δεν δώσατε την πλήρη λίστα στον κ. Καπελέρη είναι γιατί, ενώ του έχετε εμπιστοσύνη και ισχύουν όλα όσα είπατε στις 6 Μαΐου του 2011, για το πόσο έμπιστος και στενός σας συνεργάτης είναι και πόσο καλά τα κατάφερε, και θελήσατε να μας θυμίσετε κιόλας μήπως έχουμε ξεχάσει το «τρομακτικό» έργο που έγινε σε επίπεδο είσπραξης φόρων, εγώ θα ήθελα, πραγματικά, να σας ρωτήσω τί απέδωσαν όλα αυτά τα οποία λέτε ότι κάνατε. Είπατε, λοιπόν, ότι δεν το δώσετε για να μη διαρρεύσει. Εδώ προκύπτει ότι κάνατε άτυπες συνεννοήσεις οι δύο σας, εσείς και ο κ. Καπελέρης. Από ποιον θα διέρρεε; Από ποιον θα γινόταν η διαρροή; Από ποιον θα διοχετευόταν; ή από εσάς ή από τον κ. Καπελέρη, αφού στον ίδιο είχατε εμπιστοσύνη και είναι ο στενός σας συνεργάτης, τον οποίο, ας μην το ξεχνάμε, προάγετε σε Γενικό Γραμματέα του Υπουργείο επί φορολογικών και τελωνειακών θεμάτων, δεν αντιλαμβάνομαι, και παρακαλώ να εξειδικεύεται την απάντησή σας, γιατί δεν του δώσατε την πλήρη λίστα και γιατί την κρατάτε εσείς, απρωτοκόλλητη, ακαταχώριστη στη μαύρη τρύπα του παραδοθέντος, με το διπλωματικό σάκο, επί τόσους μήνες. Είπατε, κ. Παπακωνσταντίνου, ότι «περίμενα να γίνει περαιτέρω έλεγχος, να προχωρήσει» και, μάλιστα, λέτε «μου είπε και ο Πρωθυπουργός προχώρα». Γιατί δεν προχωρήσετε; Γιατί δεν προχώρησε κανείς; Μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου του 2011, που παύει ο κ. Παπανδρέου να είναι Πρωθυπουργός, δεν προχώρησε κανείς σας.
Για ποιο λόγο ο κ. Καπελέρης κάνει μια εντελώς διαφορετική αφήγηση της συνάντησης που έγινε στο γραφείο σας; Ο ίδιος λέει ότι έγινε μια σκέψη να συσταθεί μια επιτροπή, η οποία θα ερευνούσε τη δυνατότητα χρησιμοποίησης αυτών των στοιχείων. Έγινε τέτοια συζήτηση; Συστήθηκε τέτοια επιτροπή ή όχι και γιατί; Είπατε ότι θυμάστε επακριβώς την ημερομηνία: 25 Ιανουαρίου 2011 στην οποία γίνεται η συνάντηση στο γραφείο σας, ανατρέξατε, λέτε, στις σημειώσεις σας. Σας παρακαλώ να πείτε, αφού έχετε αυτή τη δυνατότητα, στις ιδιωτικές σας, βέβαια, σημειώσεις γιατί, προφανώς, δεν είναι στα πρωτόκολλα του Υπουργείου, πότε έγιναν και οι συναντήσεις σας με τον κ.Καπελέρη, κατά την οποία του παραδώσατε τα 20 ονόματα, με τον κ. Πλασκοβίτη κατά την οποία λέτε ότι του αναθέσατε να κάνει τις απαραίτητες συνεννοήσεις, με τον κ. Διώτη, κατά την οποία λέτε ότι του παραδώσαμε τα στοιχεία και, επειδή, είπατε ότι δεν λέει ψέματα ο Υπουργός, δηλαδή εσείς, όταν απαντάτε δύο φορές, το Μάιο 2011 και τον Ιούλιο του 2011 ότι «το ΣΔΟΕ δεν έχει τις συγκεκριμένες η οποιαδήποτε συγκεκριμένη λίστα», λέτε δηλαδή την αλήθεια; Είπατε ότι την έχετε εσείς και την κρατάτε; Η πεποίθησή σας ποια είναι, διότι δεν μπορεί να μας λέτε από τη μια πλευρά ότι «εγώ περίμενα ότι γίνεται έλεγχος με βάση τα είκοσι πρόσωπα, τα είκοσι ονόματα που παρέδωσα» και από την άλλη απαντά ότι «το ΣΔΟΕ δεν τα κατέχει» και λέω αλήθεια και τις δύο φορές και αποκρύπτω, σε όλη αυτή τη διαδικασία, ότι κρατάω εγώ το πρωτότυπο αρχείο που μου παραδόθηκε και δεν το έχω καταχωρήσει πουθενά.
Συνέχεια ομιλίας κυρίας ΖΩΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
Είπατε με τον κ. Διώτη είχατε μια συνάντηση. Τώρα βλέπω ότι πολύ βολικά η συνάντηση αυτή μετατίθεται μετά τις 6 Ιουνίου του 2011. Σας διαβεβαιώνω ότι ξέρουμε πολύ καλά τι γινόταν στη χώρα και το Μάιο του 2011 και τον Ιούνιο του 2011. Επίσης, ξέρουμε πολύ καλά ότι αν είχατε την άνεση να κάνετε αυτές τις τοποθετήσεις στην παράδοση και παραλαβή του ΣΔΟΕ σε πανηγυρικές εκδηλώσεις, οπωσδήποτε θα έπρεπε να έχετε το χρόνο και την πρόνοια και την υπευθυνότητα να κάνετε τις απαραίτητες ενέργειες, ούτως ώστε αυτό το στοιχείο που ήρθε με διπλωματικό σάκο να μην χαθεί στη διαδρομή και να μην αγνοείται η τύχη του.
Είπατε ότι καλέσατε τον κ. Διώτη και του είπατε έχουμε αυτά τα στοιχεία. Τον κ. Διώτη, τον οποίο εξαίρετε στην τοποθέτησή σας πραγματικά για την εχεμύθεια του. Και ο ίδιος αυτό υπαινίχθηκε ότι εμπιστευτικά του τα παραδώσατε φοβούμενος να μην κακοπέσουν ή παραπέσουν. Αυτό εγώ κατάλαβα από αυτά που είπε ο κ. Διώτης και από τον τρόπο με τον οποίο τοποθετήθηκε για το πώς έγινε η παράδοση και θέλω να σας παρακαλέσω να πείτε στην Επιτροπή τι ισχύει τελικά. Ο κ. Διώτης είπε ότι του τα στείλατε με κάποιους άνδρες της ασφάλειας, μετά μίλησε για συνάντησή σας, μετά επανήλθε στο ότι αυτό το το έδωσαν οι υπηρεσίες ασφαλείας, του το στείλατε δηλαδή έτσι. Εσείς τώρα μας λέτε ότι τα παραδώσατε σε συνάντηση. Παρακαλώ πείτε στην Επιτροπή τι από τα δύο ισχύει.
Επίσης, είπατε ότι κάνατε τρεις -αν αναφέρω κάτι ανακριβές να με διορθώσετε- συναντήσεις με τον κ. Διώτη μέχρι να αντικατασταθείτε στο Υπουργείο Οικονομικών. Ο κ. Διώτης λέει ότι μία και μοναδική έως καμία ήταν η συνάντηση αυτή. Τη μία μας είπε ότι παραδόθηκαν μέσω της ασφάλειας και την άλλη μας είπε ότι παραδόθηκαν σε κατ΄ιδίαν συνάντησή σας. Εσείς λέτε ότι ήταν τρεις και ήταν και για την παρακολούθηση του τι γίνεται με αυτό το στοιχείο. Θα ήθελα να σας ρωτήσω, αν ισχύει η δική σας εκδοχή των πραγμάτων, τι απέδωσε αυτή η παρακολούθηση του τι γίνεται με αυτό το στοιχείο;
Είπατε επίσης ότι στον κ. Διώτη είχατε μια αυξημένη εμπιστοσύνη, διότι είχε την πορεία του ως εισαγγελέας και δεν είχατε κανένα λόγο να αμφιβάλλετε για το ότι θα πράξει το καθήκον του. Ο κ. Διώτης, σας υπενθυμίζω ότι τοποθετήθηκε ως Ειδικός Γραμματέας του ΣΔΟΕ, όχι ως Εισαγγελέας και επειδή πριν από λίγο αναφέρατε μεταξύ των επιτυχιών σας και των θετικών ενεργειών σας, τη θέσπιση του θεσμού του οικονομικού εισαγγελέως, δεν μπορώ παρά να διερωτηθώ. Δεν είχατε εμπιστοσύνης στους οικονομικούς εισαγγελείς; Δεν θέλατε να εμπλέξετε την Επιτροπή στην οποία αναφερθήκατε και στην οποία συμμετείχε και ο Οικονομικός Εισαγγελέας και ο Πρόεδρος της Αρχής για το ξέπλυμα; Γιατί επιλέξατε αυτή την οδό της άτυπης και πάλι παράδοσης προς τον κ. Διώτη, στον οποίο μας λέτε ότι είχατε, παρόλα αυτά, εμπιστοσύνη.
Απαντώντας είπατε ότι τον Ιανουάριο του 2011 συναντηθήκατε πράγματι με τους Προέδρους, με τους Διοικητές των μεγαλύτερων Τραπεζών. Σας ανέφερα συγκεκριμένα την ερώτηση που σας έκανε τότε σε τρέχοντα χρόνο ο κ. Βελόπουλος, το Φεβρουάριο του 2011. Σας ρωτάει: Αληθεύει ότι τους συναντήσατε; Τώρα μας αποκαλύψατε και ένα επιπλέον στοιχείο, ότι τους συναντήσατε μαζί με τον Πρωθυπουργό τον κ. Παπανδρέου. Σε αυτή λοιπόν τη συνάντηση στην οποία προφανώς συναντήσατε όπως μας λέτε – γιατί γι’ αυτό πηγαίνει κανείς στο Νταβός – και τον Πρόεδρο της USB και τον Πρόεδρο της HSBC ή τον Διοικητή των Τραπεζών αυτών. Τι συζητήσατε; Εσείς είχατε στα χέρια σας αυτό το στοιχείο, είχατε στα χέρια σας πληροφορίες συγκεκριμένες και έγκυρες και συγκεκριμένα ονόματα με καταθέσεις στη μία από αυτές τις δύο μεγάλες Τράπεζες και όχι μικρές. Το συζητήσατε; Ήταν αντικείμενο της συζήτησης σας; Και αν ήταν αντικείμενο της συζήτησής σας, πώς δικαιολογείτε την πορεία από το Γενάρη του 2011 και μετά, όπου δεν κάνετε τίποτε απολύτως για να εξασφαλιστεί για το ελληνικό δημόσιο -και εγώ δεν θα συμφωνήσω μαζί σας και 10 ευρώ να πάρει το ελληνικό δημόσιο καλά είναι, το ελληνικό δημόσιο κανείς δεν νομιμοποιείται να το έχει περιαγάγει στην κατάσταση του επαίτη που ζητάει και ζητιανεύει 10 ευρώ. Και επειδή αφειδής ήταν η διάθεση δυσθεώρητων κονδυλίων για άλλους σκοπούς, αλλά πολύ μα πάρα πολύ φειδωλή η αναζήτηση πόρων από τη φοροδιαφυγή και από τη φορολόγηση, που ήταν ο εξαγγελλόμενος υπ΄ αριθμόν ένας στόχος, σας ρωτώ: Πώς το δικαιολογείτε;
Επίσης, σας ρώτησα το εξής και δεν απαντήσατε. Είπατε ότι στον κ. Βενιζέλο δεν έδωσα καμία ενημέρωση. Η ερώτηση που σας έκανα ήταν και γιατί. Αυτή την απάντηση δεν την ακούσαμε. Για ποιο λόγο δεν ενημερώνετε τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και διάδοχο σας στη θέση του Υπουργού Οικονομικών, δηλαδή στο πιο κρίσιμο Υπουργείο; Και σας παρακαλώ να μην ξαναπείτε στην Επιτροπή αυτή, εγώ πήρα αποφάσεις που δεν θα ήθελα ποτέ να έχω πάρει. Δεν σας υποχρέωσε κάνεις να πάρετε αυτές τις καταστροφικές αποφάσεις. Αντίθετα, επειδή μνημονεύσατε τις αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης, εκεί όπου θέλατε να κάνετε τέτοια μνεία, γνωρίζετε ότι υπήρχε ορυμαγδός από αντιδράσεις ολόκληρης της κοινωνίας και στις αποφάσεις σας και στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησής σας. Γιατί λοιπόν σ’ αυτή την κυβέρνηση που εμφανίζετε να σώζει τη χώρα και στην οποία διαδέχεται εσάς ο κ. Βενιζέλος δεν ενημερώνετε λέτε τον κ. Βενιζέλο, ούτε εκείνος σας αναζητεί απ’ ό,τι καταλαβαίνω. Εκτός αν μου πείτε κάτι άλλο. Διότι και ο κ. Βενιζέλος είπε ότι όταν μου έδωσε ο κ. Διώτης τα στοιχεία αυτά που είχε πάρει από τον κ. Παπακωνσταντίνου, δεν αναζήτησα τον κ. Παπακωνσταντίνου. Ενόψει όμως της δημοσιότητας που εδόθη και των αποκαλύψεων τηλεφωνηθήκατε για να δείτε τι είπε ο ένας και τι ο άλλος και τι θα πείτε. Για την χώρα όταν ενεργείτε ως θεσμικοί παράγοντες και υπουργοί γιατί δεν συνεννοείστε ή μας λέτε ότι δεν συνεννοείστε; Και τελικά, κ. Παπακωνσταντίνου, η θέση σας είναι ότι υπήρξε μια παρεξήγηση, ότι λάθος καταλάβατε εσείς, λάθος κατάλαβε ο κ. Καπελέρης, λάθος ο κ. Διώτης , λάθος ο κ. Βενιζέλος και έτσι καταλήξαμε δυόμισι χρόνια μετά την παραλαβή αυτής της λίστας, σύμφωνα με τις αρχικές τοποθετήσεις του κ. Βενιζέλου και τα δημοσιεύματα, ή δύο χρόνια μετά την παραλαβή της λίστας αυτής σύμφωνα με τη δική σας τοποθέτηση του ισχυρισμό, να μην έχει γίνει τίποτα για την αναζήτηση φορολογικής ύλης σε σχέση με αυτές τις καταθέσεις;
Είπατε –και αυτό θα παρακαλέσω να το διευκρινίσετε- ότι πρόκειται για καταθέσεις οι οποίες ανάγονται σε χρόνο μέχρι και το χρόνο κατά τον οποίο ο κ. Φαλσιανί σταμάτησε να κάνει αυτή την καταγραφή στοιχείων. Είπατε νομίζω το 2006- 2007. Νομίζω – μπορείτε να με διαψεύσετε- ότι είναι το 2008, αλλά επειδή παράλληλα αναφέρατε για το έτος 1995 στο οποίο ανάγονται οι καταθέσεις αυτές, θα σας ρωτήσω το εξής. Σας απασχόλησε το γεγονός ότι για καταθέσεις που ανάγονται στη δεκαετία του 1990 συμπληρώνεται ο χρόνος παραγραφής των αξιώσεων του ελληνικού δημοσίου, η εικοσαετία; Και αν σας απασχόλησε ποιες ενέργειες κάνατε για την επίσπευση αυτής της υπόθεσης; Και αν δεν σας απασχόλησε, γιατί δεν σας απασχόλησε;
Σας ρώτησα σε σχέση με την διάδοχη κατάσταση και την κυβέρνηση Παπαδήμου. Δεν μου απαντήσατε εάν ετέθη αυτό στα υπουργικά συμβούλια και αν αναζητήθηκε η λίστα και αν παρακολουθήθηκε το τι έχει γίνει με αυτό το θέμα.
(Συνέχεια ομιλίας κυρίας ΖΩΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ)
Σας ρώτησα, επίσης, αν έχετε επικοινωνήσει με οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο εν όψει της δημοσιοποίησης αυτών των στοιχείων. Σας ρώτησα για τον κ. Διώτη, για τον κ. Καπελέρη, για τον κ. Πλασκοβίτη, για τον Μπίκα και για τον κ. Μπάνο. Σας έκανα αυτήν τη συγκεκριμένη ερώτηση. Δε μου απαντήσετε για να ακούσει η Επιτροπή, όχι εγώ.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κυρία Κωνσταντόπουλου, συμπληρώνετε σε ενάμιση λεπτό, μια ώρα. Αυτή η αδυναμία να διατυπώσετε ερωτήσεις σε μια ώρα είναι άνω ποταμών. Τελειώστε επιτέλους.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Κάνω ερωτήσεις και δεν παίρνω απαντήσεις.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Αν θέλει απαντάει, αν δεν θέλει δεν απαντάει.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Ποιος σας είπε ότι αν θέλει απαντάει.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το σταθμίζουμε εμείς αυτό. Στα δικαιώματά του είναι και η μη απάντηση.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Όχι δεν είναι, κύριε Πρόεδρε. Διαβάστε τις διατάξεις.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Πώς δεν είναι τώρα; Παρακαλώ σε δύο λεπτά να έχετε ολοκληρώσει.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Τέλειωσα. Περιμένω να ακούσω τις απαντήσεις.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Παπακωνσταντίνου.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (Τέως Υπουργός Οικονομικών): Κύριε Πρόεδρε, θεωρώ ότι έχω απαντήσει στα περισσότερα ερωτήματα της κυρίας Κωνσταντοπούλου, αλλά αν θέλετε θα διατρέξω και θα απαντήσω σε κάποια. Ρωτάτε για έβδομη φορά «σε ποιον παραδώσατε» και δε σας άρεσε η απάντησή μου. Λυπάμαι, αυτή είναι η απάντησή μου.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Το όνομα κ. Παπακωνσταντίνου, σας ρώτησα. Σε ποιον άνθρωπο;
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (Τέως Υπουργός Οικονομικών): Σας απάντησα ότι έδωσα στο γραφείο μου και δε θα κάνουμε διάλογο.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν θα το ορίσετε εσείς. Πρέπει να πείτε σε ποιόν το παραδώσατε.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Απαντά εκείνος. Απαντήστε, κ. Παπακωνσταντίνου και κλείνει αυτή η ερώτηση.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (Τέως Υπουργός Οικονομικών): Με ρωτήσατε πώς από τα 2.000 αρχεία βλέπει κανείς τα μεγαλύτερα ποσά. Αυτό γίνεται ανοίγοντας και βλέποντας τα αρχεία για να δει κανείς τα ποσά. Μιλήσατε για το δημοσίευμα στο «Ποντίκι». Λυπάμαι πάρα πολύ αν θεωρείτε ότι αυτό το δημοσίευμα είναι η βάση μιας ολόκληρης επιχειρηματολογίας την οποία είχε το δημοσίευμα. Είναι απολύτως αναληθές. Ποιος είναι ο σκοπός μας για τη χρήση των πληροφοριών; Η ανακάλυψη των στοιχείων φοροδιαφυγής, είναι η απάντηση. Πού είναι τα στοιχεία; Τα πλήρη ηλεκτρονικά στοιχεία είναι στο ΣΔΟΕ, πλέον.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Το αντίγραφο είναι. Το πρωτότυπο που είχατε εσείς δε μας λέτε που είναι.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Αφήστε τον να δώσει την απάντηση που εκείνος νομίζει.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (Τέως Υπουργός Οικονομικών): Η απάντηση στο ερώτημα που κάνετε είναι ότι τα πλήρη ηλεκτρονικά στοιχεία είναι στο ΣΔΟΕ.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Να σας εμπιστευτούμε, δηλαδή, μας λέτε, ότι αυτό που παραδώσατε είναι ακριβές αντίγραφο αυτού που κατέχετε και δε μας λέτε πού βρίσκεται.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Παπακωνσταντίνου, προχωρήστε παρακάτω.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (Τέως Υπουργός Οικονομικών): Κυρία Κωνσταντοπούλου, αν νομίζετε ότι θεωρώ ότι μπορώ να σας πείσω με οτιδήποτε από αυτά που λέω, είσαστε πολύ γελασμένη.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Κάνω μια πολύ συγκεκριμένη ερώτηση. Σας ζητώ να απαντήσετε σε ποιον δώσατε το CD.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Παρακαλώ, αφήστε τον να απαντήσει όπως νομίζει εκείνος. Δε θα του υποδείξετε και αυτό. Αφήστε τον.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (Τέως Υπουργός Οικονομικών): Χαίρομαι ιδιαίτερα που η Ελληνική Κυβέρνηση έχει ζητήσει το πρωτότυπο από τις γαλλικές αρχές. Ρωτάτε αν διαψεύδω τον κ. Διώτη για ένα αρχείο. Ο κ. Διώτης δήλωσε ότι νομίζει ότι είναι ένα αρχείο. Εγώ είπα αυτό το οποίο είπα σε σχέση με τα στοιχεία τα οποία του έδωσα, δηλαδή πολλά αρχεία. Ποιες υπηρεσιακές ενέργειες κάνατε; Τις είπα, δε θα τις επαναλάβω. Τι απέδωσαν οι φοροεισπρακτικές ενέργειες Καπελέρη; Απέδωσαν πολλά χρήματα για το Ελληνικό Δημόσιο. Ποιος τα διέρρεε, ο κ. Καπελέρης; Όχι, αλλά όταν δίνεις σε κάποιον τα πλήρη ηλεκτρονικά στοιχεία για περίπου 2.000 άτομα, είναι προφανές ότι δεν μπορεί να τα χειριστεί μόνος του. Σε κάποιους θα τα δώσει να τα χειριστούν και άρα από αυτό μπορεί να υπάρξει διαρροή.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Για τον κ. Διώτη δεν υπήρχε το ίδιο πρόβλημα;
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (Τέως Υπουργός Οικονομικών): Γιατί δεν προχώρησε ο έλεγχος; Είναι ένα καλό ερώτημα. Πάντως, εγώ αυτό το οποίο επαναλαμβάνω και το έχω πει πάρα πολλές φορές και θα το ξαναπώ άλλη μια φορά, είναι ότι ζήτησα τα στοιχεία, έδωσα τα 20 πρώτα ονόματα και μετά το σύνολο των στοιχείων.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Τα ζητήσετε και τα κρατήσατε για τον εαυτό σας – αυτό προκύπτει – και μέχρι σήμερα δε μας λέτε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας πού είναι το CD.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (Τέως Υπουργός Οικονομικών): Όσο αφορά τη σκέψη για σύσταση επιτροπής, η σκέψη υπήρχε για μια σύσταση ενός ειδικού κλιμακίου, όπως αυτά γίνονται. Ένα ειδικό κλιμάκιο όμως, όπως το είπα ήδη και επαναλαμβάνω τώρα τον εαυτό μου, αφορά τη δημοσιοποίηση όλων των ονομάτων και του αντικείμενου του και στη «Διαύγεια». Άρα, οποιαδήποτε προσπάθεια τήρησης του απορρήτου σε σχέση με τις πληροφορίες αυτές πέφτει στο κενό. Όσο αφορά το γιατί δεν πήγα στον οικονομικό εισαγγελέα, αυτή είναι δουλειά της υπηρεσίας στο πλαίσιο των επιχειρησιακών της ενεργειών. Πότε συναντήθηκα με τον κ. Καπελέρη, με τον κ. Πλασκοβίτη, με τον κ.Διώτη, το έχω πει και θα το ξαναπώ. Με τον κ. Καπελέρη κάποια στιγμή γύρω στο Νοέμβριο, με τον κ. Πλασκοβίτη σχεδόν καθημερινά, καθότι ήταν Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου και με τον κ. Διώτη μετά τη απάντηση στη Βουλή. Επειδή ρωτήσατε πόσες φορές έχω δει τον κ. Διώτη, στις 24/5 ήταν η εκτελεστική γραμματεία του επιχειρησιακού προγράμματος κατά της φοροδιαφυγής, στην οποία συμμετείχε και στις 27/5 έγινε μια πιο μικρή σύσκεψη για την εισφοροδιαφυγή και τη φοροδιαφυγή, στην οποία συμμετείχε και ο κ. Διώτης και η τρίτη φορά που τον συνάντησα ήταν οι δύο μας και μιλήσαμε για το θέμα αυτό.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Στην εκτελεστική γραμματεία δεν θέλατε να του το παραδώσετε, δηλαδή;
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (Τέως Υπουργός Οικονομικών): Όσο αφορά την ερώτηση «το στείλατε στον κ. Διώτη με την ασφάλεια σας;», ναι, αφότου το συζητήσαμε και του εξήγησα περί τίνος επρόκειτο στη συνάντησή μας, στη συνέχεια το έστειλα με την ασφάλειά μου.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Γιατί δεν του το δώσατε;
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (Τέως Υπουργός Οικονομικών): Στον οικονομικό εισαγγελέα γιατί δεν πήγα, απάντησα. Μου κάνει τεράστια εντύπωση ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνεστε το Νταβός, ειλικρινά δηλαδή, με αυτήν τη συνομωσιολογική λογική. Αποκαλύψατε, είπατε προ ολίγου, ότι είδατε επικεφαλείς τραπεζών στο Νταβός. Αλήθεια, αποκαλύψαμε ότι πήγαμε στο Νταβός όχι για τουρισμό, αλλά για να κάνουμε τη δουλειά που κάνεις πηγαίνοντας στο Νταβός.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Είδαμε και τα αποτελέσματα εξάλλου της δουλειάς αυτής. Η χώρα, πραγματικά, είναι εκεί που πρέπει να είναι, όταν κάνουν τη δουλειά τους οι υπουργοί και πρωθυπουργοί.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (Τέως Υπουργός Οικονομικών): Γιατί όχι ενημέρωση στον κ. Βενιζέλο, απάντησα ότι η ενημέρωση στον Υπουργό Οικονομικών για τις τρέχουσες υποθέσεις επιχειρησιακού χαρακτήρα γίνεται από τους υπηρεσιακούς παράγοντες που έχουν τις προθέσεις αυτές. Καταρχάς, το έτος 1995 εγώ δε θυμάμαι να το έχω αναφέρει. Πιθανόν να το έχουν αναφέρει κάποιοι άλλοι.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν το επιβεβαιώνετε, λοιπόν;
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (Τέως Υπουργός Οικονομικών): Αλλά μου είναι απολύτως προφανές ότι, εφόσον μιλάμε για καταθέσεις περίπου μέχρι το 2007, αυτές οι καταθέσεις μπορεί να προέρχονται από την τελευταία εικοσαετία ή δεκαετία. Δεν το γνωρίζω αυτό. Δεν το γνωρίζει κανείς. Όχι, δεν ετέθη στο Υπουργικό Συμβούλιο Λουκά Παπαδήμου το ζήτημα αυτό. Ναι, επικοινώνησα με τον κ. Διώτη, τον κ. Καπελέρη και τον κ. Μπάνο, όπου τους είπα αυτά που σας έχω πει και εσάς και τίποτε παραπάνω.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Τώρα εννοείτε; Προσφάτως εννοείτε; Η ερώτησή μου είναι για τον πρόσφατο χρόνο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (Τέως Υπουργός Οικονομικών): Απάντησα στην ερώτησή σας.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Επικοινωνήσατε, λέτε.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (Τέως Υπουργός Οικονομικών): Από ό,τι βλέπετε οι απαντήσεις και οι θέσεις του ενός και του άλλου δε συμπίπτουν απολύτως. Άρα, η λογική ότι, κατά κάποιον τρόπο, είναι μια συναίνεση για να πούμε όλοι ακριβώς το ίδιο πράγμα είναι προφανές ότι δεν ισχύει. Τέλος, θα μου επιτρέψετε μια παρατήρηση.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Σας ρώτησα, όμως, τι είπατε με τον κ. Βενιζέλο, με τον κ. Διώτη, με τον κ. Καπελέρη, με τον κ. Μπίκα, με τον κ. Μπάνο και με τον κ . Πλασκοβίτη. Σας ρώτησα τι είπατε σε αυτές τις επικοινωνίες.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (Τέως Υπουργός Οικονομικών): Σας απάντησα.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν απαντήσατε.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (Τέως Υπουργός Οικονομικών): Δικαίωμά σας να το θεωρείτε αυτό.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Όχι, δεν είναι δικαίωμά μου να το θεωρώ. Δεν απαντήσατε.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (Τέως Υπουργός Οικονομικών): Κλείνω με τη φοβερή σας φράση «ουδείς σάς υποχρέωσε να πάρετε καταστροφικές αποφάσεις». Πράγματι, ουδείς μάς υποχρέωσε να μην καταρρεύσει η χώρα.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Εσείς μας υποχρεώσατε να υφιστάμεθα τις αποφάσεις σας.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (Τέως Υπουργός Οικονομικών): Όπως και ουδείς υποχρεώνει και τη σημερινή Κυβέρνηση να μην πάρει δύσκολες αποφάσεις, οι οποίες πονούν πάρα πολύ, αλλά θα το κάνει, διότι είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσει η χώρα να επιζεί.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Το ότι το λέτε εσείς, βεβαίως, είναι ένας λόγος παραπάνω να μην ψηφίσει κανείς τις αποφάσεις αυτές.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Αρβανίτης.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, διευκρινιστικά, επειδή αναφέρθηκε ο κ. Παπακωνσταντίνου σε αντιδράσεις τις οποίες συνάντησε στο Υπουργικό Συμβούλιο της Κυβέρνησης Παπανδρέου εν σχέση με την πάταξη της φοροδιαφυγής και το ανέφερε κατά την πρωτολογία του, θα ήθελα να διευκρινίσει ποιες ήταν αυτές οι αντιδράσεις και από πού προέρχονταν.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Θέλετε να απαντήσετε;
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (Τέως Υπουργός Οικονομικών): Δεν έχω να προσθέσω τίποτα.
Σχόλια