Ο Παπαδήμος (ξανα)κατέστρεψε τα ασφαλιστικά ταμεία. Πρώτο χτύπημα το χρηματιστήριο, δεύτερο το PSI. Έτσι λήστεψαν τις αποταμιεύσεις του Ελληνικού λαού.


  • Βlogger: Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι  ότι:  αυτό που ζούμε είναι συνέχεια του  εγκλήματος του Χρηματιστηρίου, όπου μπήκαν οι βάσεις για την τωρινή καταστροφή. Έκτοτε η παρέα του Σημιτάκου στοιχειώνει την οικονομική ιστορία  του τόπου: Στουρνάρας, Παπαδήμος, Παπακωνσταντίνου είναι εκλεκτά παιδιά αυτού του συστήματος που ανέλαβαν εργολαβικά την διάλυση της χώρας.  Διαβάστε παρακάτω.

Εκλεκτό μέλος της συμμορίας Σημίτη. Τον επανέφεραν ως πρωθυπουργό της χώρας. Φόρτωσε τα “τοξικά” ομόλογα στα ασφαλιστικά ταμεία και έπειτα τα κούρεψε.
Μην τολμήσει κανείς να μιλήσει για “αδυναμία των ταμείων” και να ξαναθέσει το δίλημμα “πως θα πληρώσουμε συντάξεις”. ΕΣΕΙΣ ΤΑ ΦΑΓΑΤΕ.


…και ακόμα αναμένουμε την απάντηση του άλλου φίλου του Σημίτη, του κυρίου Στουρνάρα στην επερώτηση Παυλόπουλου για το πως ομόλογα που κρατούσαν ξένες τράπεζες βρέθηκαν σε χέρια ασφαλιστικών ταμείων, κρατικών τραπεζών, ΝΠΔΔ κλπ. Η προθεσμία εκπνέει σε λίγες ώρες και ακόμα απάντηση δεν έχει δοθεί.
Γιατί; Γιατί η απάντηση θα οδηγήσει με διαδικασίες εξπρές στην δικαιοσύνη μεγαλοτραπεζίτες, διοικητές ασφαλιστικών ταμείων, υπουργούς και πρώην πρωθυπουργούς.
Επίσης θα αναστείλει κάθε ενέργεια εκποίησης Ελληνικών τραπεζικών ιδρυμάτων αφού θα τεκμηριωθεί δόλια απαξίωση μέσω διοικητικών αποφάσεων.
Τότε οι διάφοροι Πανταλάκηδες και Παπαδόπουλοι θα προσπαθήσουν να αποδείξουν ότι ΕΛΑΒΑΝ ΕΝΤΟΛΕΣ. Αλλιώς θα αντιμετωπίσουν την κατηγορία της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος.
Εντολές από ποιόν;
Μα από τον μέγα μάγιστρο του τραπεζικού συστήματος και φυσικό προιστάμενο τους που παραμένει ακόμα στην θέση του. Προφανώς μέχρι να δει αίμα στους δρόμους…
πηγή

---------------
Κάποτε μιλούσαμε για το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου που οδήγησε σε βίαιη ανακατανομή του εισοδήματος, που χάθηκαν εκατομμύρια ευρώ και που οι φταίχτες είναι ακόμη ελεύθεροι κι ωραίοι.
Όμως, υπάρχουν ακόμη μεγαλύτερα σκάνδαλα που μέσα στη δίνη της κρίσης περνούν απαρατήρητα. Ωστόσο, τα στοιχεία που έδωσε στη Βουλή ο Γ. Στουρνάρας είναι συγκλονιστικά και θα πρέπει να σταθούμε για να καταλάβουμε τι έχει συμβεί.
Οι Έλληνες πολίτες που καθημερινά χάνουν εκατομμύρια ευρώ από περικοπές και φόρους, είδαν να γίνονται καπνός μέσα σε λίγους μήνες άλλα 12 δις ευρώ. Πρόκειται για τα χρήματα από τις εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία τα οποία εν μια νυκτί κουρεύτηκαν και από τα 18,7 δις ευρώ που υπήρχαν το Μάρτιο, έμειναν κάτι… ψιλά ύψους 6 δις ευρώ τα οποία δε φτάνουν ούτε για τα βασικά των ταμείων.
Είναι ίσως το μεγαλύτερο οικονομικό έγκλημα που έχει γίνει στην Ελλάδα καθώς τα ασφαλιστικά ταμεία, το τελευταίο αποκούμπι όλων των Ελλήνων, δεν υπάρχουν πια. Έχουν καταρρεύσει με μια και μόνο απόφαση, αυτή του κουρέματος χωρίς ανακεφαλαιοποίηση, όπως γίνεται επιλεκτικά για τις τράπεζες και δη τις ιδιωτικές.
Ταμεία άλλοτε κραταιά, πολλά εκ των οποίων δεν στηρίζονταν σε κρατικό χρήμα, βρίσκονται σε αδιέξοδο αδυνατώντας να πληρώσουν ακόμη και συντάξεις ενώ έχουν κόψει τα πάντα από την υγειονομική και φαρμακευτική περίθαλψη.
Τα Ταμεία αυτά, πολλές φορές χωρίς να ερωτηθούν, άλλες με τη διακριτική… ενοχή των διορισμένων διοικήσεων, είχαν στο χαρτοφυλάκιό τους δις ευρώ σε τοξικά ομόλογα που κουρεύτηκαν στο όνομα της μείωσης του ελληνικού χρέους. Μιλάμε ότι το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων επί ΝΔ είναι παρονυχίδα μπροστά σ’ αυτή τη λεηλασία που έχει συντελεστεί.
Και τώρα τι θα κάνουν οι Έλληνες; Που θα ακουμπήσουν για την ασφάλισή τους; Για τα φάρμακα και τα νοσοκομεία τους και το κυριότερα για τη σύνταξή τους, αν φτάσουν ποτέ να την πάρουν; Γιατί θα πρέπει να χάσουν το εφάπαξ τους, αν και το πλήρωναν κάθε μήνα οι περισσότεροι από αυτούς;
Είναι, ίσως, η μεγαλύτερη απώλεια για την Ελλάδα, να μην έχει ταμεία να στηρίξουν τους έτσι κι αλλιώς πένητες Έλληνες. Γι’ αυτό το έγκλημα θα δώσει ποτέ λόγο κανείς;
Έμειναν… ψίχουλα
Συγκεκριμένα, με βάση τα επίσημα δεδομένα, όπως αυτά περιγράφονται σε επίσημο έγγραφο της ΤτΕ, τα ασφαλιστικά ταμεία είχαν συνολικά 18,7 δισ. ευρώ στο Κοινό Κεφάλαιο της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία -με βάση το νόμο- τα είχε τοποθετημένα σε ΟΕΔ.
Μετά το «κούρεμα» της 12ης Μαρτίου 2012, η ονομαστική αξία τους, δηλαδή το ποσό το οποίο μπορούν οι ασφαλιστικοί φορείς να εισπράξουν μετά τη λήξη τους (κάποια ομόλογα λήγουν μετά το 2020 και τα περισσότερα μετά το ’30), μειώθηκε φτάνοντας στα 10 δισ. ευρώ. Με την ολοκλήρωση και του δεύτερου «κουρέματος» (της 11ης Απριλίου 2012) που αφορούσε στα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου υπό αλλοδαπό Δίκαιο, η ονομαστική αξία του ενεργητικού του Κοινού Κεφαλαίου υπέστη μια περαιτέρω μείωση 1,2 δισ. ευρώ (επιμερίστηκε στους φορείς ανάλογα με τα μερίδιά τους) φτάνοντας στα 8,8 δισ. ευρώ.
Μάλιστα, εάν σήμερα, υποθετικά, οι κάτοχοι αυτών των ΟΕΔ, δηλαδή τα Ταμεία, ρευστοποιήσουν αυτούς τους τίτλους, τότε (με βάση την αποτίμηση της 31ης Ιουλίου του 2012, σύμφωνα με την ΤτΕ) το εισπραττόμενο ποσό δεν θα ξεπεράσει τα 4,74 δισ. ευρώ.
«Βουτιά»
Ανάλογη περικοπή έχει υποστεί και η αξία των ΟΕΔ, στα οποία είχαν επενδύσει με δική τους πρωτοβουλία οι διοικήσεις των Ταμείων κατά το παρελθόν (θεματοφύλακας και αυτών των τίτλων, σύμφωνα με τη νομοθεσία, ήταν και είναι η ΤτΕ). Η ονομαστική αξία αυτών των ομολόγων πριν από το «κούρεμα» ήταν 6,3 δισ. ευρώ. Μετά το PSI έφτασε στα 2,91 δισ. ευρώ και εφόσον οι κάτοχοι τους, τα Ταμεία, τα «έσπαγαν» σήμερα δεν θα εισέπρατταν περισσότερα από 1,2 δισ. ευρώ.
Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με την ΤτΕ, η τρέχουσα αξία των ΟΕΔ τα οποία ανήκουν στα Ταμεία, στην παρούσα οικονομική συγκυρία, «υπολείπεται ουσιωδώς της ονομαστικής τους αξίας».
ΑΡΙΘΜΟΙ
27.589 ευρώ από 47.640 ευρώ είναι πλέον η ονομαστική αξία των ομολόγων του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Αυτοαπασχολουμένων (ΕΤΑΑ) που ανήκουν στο Κοινό Κεφάλαιο της ΤτΕ
13.075 από 22.577 ευρώ είναι η ονομαστική αξία των τίτλων του ΟΑΕΔ που ανήκουν στο Κοινό Κεφάλαιο της ΤτΕ
46,1 εκατ. ευρώ από 79,7 εκατ. ευρώ είναι η ονομαστική αξία των «κουρεμένων» τίτλων του ΜΤΠΥ που ανήκουν στο Κοινό Κεφάλαιο της ΤτΕ
654,9 εκατ. ευρώ είναι μετά το «κούρεμα» η ονομαστική αξία των ΟΕΔ του ΙΚΑ (από 1,4 δισ. ευρώ)
274,6 εκατ. ευρώ θα εισπράξει, το ΙΚΑ αν «σπάσει» τα ομόλογα αυτά σήμερα
176,4 εκατ. ευρώ ήταν η τρέχουσα αξία των ομολόγων του ΟΓΑ για τον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης στις 31 Ιουλίου 2012
3,5 εκατ. ευρώ μόλις… ήταν η αξία των ομολόγων του ΕΤΕΑΜ στις 31 Ιουλίου.
πηγή
===========================
ΕΤΣΙ ΛΗΣΤΕΨΑΝ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ: ΤΑ 18,7 δις αποθεματικών έγιναν 4,2 δις σε λίγους μήνες. Ε τώρα, ναι. “Πως θα πληρωθούν οι συντάξεις”;


…και ακόμα αναμένουμε την απάντηση στην ερώτηση για την πορεία αυτών τον ομολόγων. Εκεί θα γίνει κυριολεκτικά “Αποκάλυψη”.

Η κυβέρνηση Παπαδήμου τσάκισε κυριολεκτικά τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων. Το έκανε ψυχρά και με αδιαφορία για τις επιπτώσεις στους ασφαλισμένους. Από 18,7 δισ. ευρώ ονομαστική αξία ομολόγων, πριν από το PSI, έφτασαν στις 31 Ιουλίου να αποτιμώνται στην αγορά μόλις 4,7 δισ. ευρώ. Σήμερα, κατά τις πληροφορίες, η αξία των αποθεματικών έχει πέσει κάτω από τα 4,2 δισ. και έπεται συνέχεια.

Τα συγκλονιστικά στοιχεία κατατέθηκαν χθες στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ως απάντηση σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Μητρόπουλου, αναφορικά με το τι απέγιναν τα χρήματα των Ταμείων που βρίσκονταν σε λογαριασμό της Τραπέζης της Ελλάδος (Κοινό Κεφάλαιο) και επενδύθηκαν υποχρεωτικά σε τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου.

Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν κυριολεκτικά… ματώσει ελέω PSI, χάνοντας σε απόλυτους αριθμούς τουλάχιστον 14 δισ. ευρώ, που αποτελούσαν εισφορές των ασφαλισμένων για να μπορούν να παίρνουν στο μέλλον σύνταξη.

Η περικοπή των ομολόγων των Ταμείων έγινε ως εξής: Αρχικά, το χαρτοφυλάκιο του Κοινού Κεφαλαίου, που διέθετε ομόλογα που είχαν ονομαστική αξία 18,7 δισ. ευρώ, υπέστη μείωση κατά 53,5%. Το «κούρεμα» αυτό των ελληνικών ομολόγων πραγματοποιήθηκε από τις 9 έως τις 12 Μαρτίου 2012 και ήταν η πρώτη φάση του PSI. Από αυτό προκύπτει ότι αυτόματα χάθηκαν περίπου 9,3 δισ. ευρώ. Εναν μήνα μετά και συγκεκριμένα στις 11 Απριλίου ολοκληρώθηκε και η δεύτερη φάση του PSI, που περιελάμβανε τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου που βρίσκονται υπό αλλοδαπό δίκαιο. Το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι οι απώλειες που υπέστη το Κοινό Κεφάλαιο ανέρχονται στα 1,2 δισ. ευρώ. Ολες οι προηγούμενες απώλειες είναι σε ονομαστικές τιμές, οι οποίες είναι κατά βάση εικονικές, καθώς υπάρχουν οι τιμές αγοράς στις οποίες πρέπει να αποτιμώνται τα ομόλογα.

Επίσης τα ασφαλιστικά ταμεία είχαν επενδύσει με δική τους πρωτοβουλία σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου κεφάλαια που δεν ήταν τοποθετημένα στον κοινό λογαριασμό της ΤτΕ.

Από τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών, οι απώλειες που υπέστησαν αυτά τα κεφάλαια ανέρχονται στο ποσό των 3,4 δισ. ευρώ περίπου. Αποτέλεσμα αυτής της «ληστείας» των αποθεματικών είναι η τρέχουσα αξία των ομολόγων που έχουν στη διάθεσή τους τα ασφαλιστικά ταμεία να είναι πενιχρή. Ειδικότερα, στις 31 Ιουλίου υπολογίστηκε ότι η τρέχουσα αξία των ελληνικών ομολόγων δεν υπερβαίνει τα 4,7 δισ. ευρώ, ενώ σήμερα η εκτίμηση παραγόντων της αγοράς είναι ότι έχει σημειωθεί περαιτέρω μείωση της αξίας τους, φτάνοντας στα επίπεδα των 4,2 δισ. ευρώ.

Συνεπώς, από τα 18,7 δισ. ευρώ που ήταν τα αποθεματικά των ταμείων στις αρχές Μαρτίου μέσα σε λιγότερο από έξι μήνες έχουν κάνει φτερά σχεδόν το 75% των χρημάτων των Ελλήνων ασφαλισμένων. Μάλιστα, το υπουργείο Οικονομικών παραδέχεται ότι λόγω κρίσης «οι τιμές διαπραγμάτευσης των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου υπολείπονται ουσιωδώς της ονομαστικής αξίας τους». Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι τα ομόλογα που αυτήν τη στιγμή έχουν στην κατοχή τους τα Ασφαλιστικά Ταμεία, εάν θελήσουν να τα ρευστοποιήσουν, είναι «αέρας κοπανιστός», αφού αποτιμώνται πολύ πιο κάτω από την ονομαστική τους αξία.

Το… καρφί του Στουρνάρα στις διοικήσεις των οργανισμών

Βέβαια, ο υπουργός Οικονομικών στην παράθεση των στοιχείων αυτών δεν παραλείπει να ρίξει ευθείες βολές και κατά των διοικήσεων των ασφαλιστικών ταμείων. Ο κ. Στουρνάρας τονίζει ότι οι διοικήσεις όφειλαν να γνωρίζουν επ’ ακριβώς το τι εμπεριέχει το χαρτοφυλάκιό τους, είτε αυτό αφορούσε τα αποθεματικά που ήταν στο Κοινό Κεφάλαιο της ΤτΕ είτε δικές τους αυτόνομες επενδύσεις. Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει την υποχρέωση να χορηγεί στους ασφαλιστικούς φορείς την αποτίμηση του χαρτοφυλακίου τους σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου στο τέλος κάθε μήνα. Βασική προϋπόθεση είναι να έχουν υποβάλει σχετικό αίτημα οι ασφαλιστικοί φορείς που επιθυμούσαν πιο άμεση ενημέρωση.

Συνολικά, οι απώλειες αποθεματικών αφορούν 208 ταμεία και φορείς ασφάλισης. Οι υψηλότερες καταγράφονται στο Ταμείο Μηχανικών Εργοληπτών του Δημοσίου (1,1 δισ. ευρώ). Τεράστιο «φέσι» έχουν υποστεί επίσης ο κλάδος επικούρισης των εργαζομένων στα εμπορικά καταστήματα (455.000.000 ευρώ), το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ – 376.000.000 ευρώ), το Ταμείο των Δημοσιογράφων (342.000.000 ευρώ), το Ταμείο των Νομικών (320.000.000 ευρώ).

Τα 10 Ταμεία με τις μεγαλύτερες απώλειες λόγω PSI
1) ΕΤΑΑ (Ταμείο Μηχανικών Εργοληπτών του Δημοσίου): 1,1 δισ. ευρώ.
2) ΤΕΑΙΤ (Υπάλληλοι Εμπορικών Καταστημάτων): 455.000.000 ευρώ.
3) ΤΕΑΔΥ (Επικουρικό Δημοσίων Υπαλλήλων): 376.000.000 ευρώ.
4) ΕΤΑΠ ΜΜΕ (Προσωπικό εφημερίδων Αθήνας): 342.000.000 ευρώ.
5) ΕΤΑΑ (Ταμείο Νομικών): 320.000.000 ευρώ.
6) ΤΕΑΙΤ (Επικουρικό Ασφαλιστών): 296.000.000 ευρώ.
7) ΟΠΑΔ (Περίθαλψη Ασφαλισμένων Δημοσίου): 288.000.000 ευρώ.
8) ΤΕΑΔΥ (Τομέας επικουρικής ασφάλισης): 239.000.000 ευρώ.
9) ΕΤΑΤ (Ενιαίος Φορέας Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων): 214.000.000 ευρώ.
10) ΤΑΥΤΕΚΩ (Τομέας Ασθένειας Τραπεζοϋπαλλήλων Πίστεως, Γενικής): 190.000.000 ευρώ.

Βασίλης Αγγελόπουλος – Δημοκρατία
πηγή


Σχόλια