Ο Πεπόνης ψάχνει τη λίστα Λαγκάρντ που... έχασε το ΣΔΟΕ


Τη λίστα είχε δώσει το 2010 η τότε υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου κι εκείνος την είχε προωθήσει στο ΣΔΟΕ.
Μετά από δυο ολόκληρα χρόνια και ενώ από πλευράς ΣΔΟΕ δεν υπάρχει καμία εξέλιξη, έρχεται ο οικονομικός εισαγγελέας, Γρηγόρης Πεπόνης να παρέμβει στην υπόθεση.
Το μεσημέρι της Πέμπτης, ο κ. Πεπόνης παρήγγειλε να γίνει έρευνα για τη λίστα με τα ονόματα 2.000 Ελλήνων με καταθέσεις συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ στην τράπεζα της Ελβετίας, UBS.
Τη σχετική λίστα είχε δώσει το 2010 η Κριστίν Λαγκάρντ στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, όταν και οι δυο ήταν υπουργοί Οικονομικών. Με τη σειρά του, ο τότε υπουργός είχε διαβιβάσει τη λίστα στο ΣΔΟΕ με τα στοιχεία, αρχικά, των 20 προσώπων με τις μεγαλύτερες καταθέσεις για να ερευνηθεί αν πρόκειται για υπόθεση φοροδιαφυγής.
Όταν ο κ. Παπακωνσταντίνου έφυγε από το υπουργείο Οικονομικών, παρέδωσε στο ΣΔΟΕ ολόκληρη τη λίστα.
Το CD με τη λίστα είχε υποκλέψει υπάλληλος της ελβετικής τράπεζας και το είχε αγοράσει στη συνέχεια η γαλλική κυβέρνηση.
πηγή
επίσης σχετικά 
========================================


Στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ έχει μπει λίστα με τα ονόματα περίπου 400 Ελλήνων ιδιωτών που έχουν αγοράσει και πουλήσει ακίνητα στο Λονδίνο. Tην παρέδωσαν οι βρετανικές αρχές στην Ελλάδα
Στέφανος Νικήτας
news247 Σεπτέμβριος 28 2012 11:48
Λεπτομερή λίστα με περίπου 400 Έλληνες ιδιώτες που έχουν αγοράσει και πουλήσει ακίνητα στο Λονδίνο από το 2009 παρέδωσαν οι αρμόδιες βρετανικές αρχές στην Ελλάδα, κατόπιν αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης, σύμφωνα με ανταπόκριση του Landon Thomas από το Λονδίνο για τους New York Times.
Σύμφωνα με την εφημερίδα η λίστα φυλάσσεται καλά και δεν έχει δημοσιοποιηθεί.Σε αυτήν κατονομάζονται επιχειρηματίες, τραπεζίτες, μεγιστάνες της ναυτιλίας αλλά και αθλητές.
Σύμφωνα  με την εφημερίδα, η κτηματαγορά του Λονδίνου, αλλά και οι τράπεζες χωρών με απόρθητο τραπεζικό απόρρητο όπως η Σιγκαπούρη ή ακόμα και η Γεωργία  αποτελούν αγαπημένους προορισμούς των κεφαλαιών των πλούσιων Ελλήνων που θέλουν να προστατευτούν από τις αρχές και/ή το ενδεχομενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
Πάντως αν και στην Ελβετία είναι απρόθυμοι να αποκαλύψουν πληροφορίες σχετικά με τους Έλληνες πελάτες τους, αυτό δεν ισχύει για τη βρετανική κυβέρνηση.
Αξιωματούχοι στην Ελλάδα εξετάζουν τις αγορές ακινήτων και εκτιμούν ότι περίπου 250 Έλληνες επενδύσει περισσότερα από 100 εκατομμύρια λίρες σε ακριβές κατοικίες στο Λονδίνο το 2009 και το 2010.
"Οι Έλληνες έχουν πανικοβληθεί. Δεν ξέρουν τι να κάνουν τα χρήματά τους", δήλωσε στην αμερικανική εφημερίδα η Sandy Triantopoulou - von Croy της κτηματομεσιτικής EPPC στο Λονδίνο, που συνεργάζεται με πολλούς πελάτες από την Ελλάδα.
Οι New York Times αναφέρονται  στις περιπτώσεις των τραπεζιτών Λ. Λαυρεντιάδη της Proton και Θ. Παντελάκη της ΑΤΕ, οι οποίοι αναζήτησαν την ασφάλεια της αγοράς ακινήτων του Λονδίνου, ενώ επισημαίνουν ότι  η μεγάλη ζήτηση από Έλληνες, Κινέζους και Ρώσους Κροίσους έχει  συμβάλει στην παραμονή των τιμών των ακινήτων στα ακριβά προάστια της βρετανικής πρωτεύουσας στα ύψη.
Μόνο το 2011, οι αγορές ακινήτων στο Λονδίνο από ξένους άγγιξαν τα 5,2 δισ. λίρες!
Σύμφωνα με ειδικούς όμως, δεν είναι μόνο οι Έλληνες Κροίσοι αυτοί που αγοράζουν, αλλά και γιατροί, δικηγόροι, μεσαία τραπεζικά στελέχη, που ζητούν διαμερίσματα αξίας 300.000 - 500.000 λιρών.
"Αυτοί οι άνθρωποι έχουν χρήματα και είναι γνωστοί – όμως δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν έχουν παραβιάσει νόμους", δήλωσε ο Χάρης Θεοχάρης, στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.
Το ΣΔΟΕ ερευνά τη λίστα προκειμένου να διαπιστώσει εάν υπάρχουν επικαλύψεις μεταξύ αυτών που αγόρασαν τα λονδρέζικα ακίνητα και αυτών που έχουν ήδη ταυτοποιηθεί ότι είναι φοροφυγάδες.
-----------------------------
Μεγάλη πολιτική οικογένεια στην λίστα Φαλτσιάνι που έκρυψε ο Παπακωνσταντίνου. Ζητήστε την εδώ και τώρα από την Λανγκάρντ.

Σχόλια