Σημαντικά μαθήματα εξόδου από οικονομικές κρίσεις είναι σε θέση να παραδώσει η Ισλανδία, η χώρα που ανταμείφθηκε με «απρόσμενα» ισχυρή ανάκαμψη, έχοντας προηγουμένως αντισταθεί σθεναρά στις «ορθόδοξες» συνταγές διάσωσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Ο έπαινος, παραδόξως, ανήκει στο ίδιο το ΔΝΤ, το οποίο εκδιώχθηκε βιαίως από τη χώρα μετά το δημοψήφισμα του 2010. Η επικεφαλής του κλιμακίου του στην Ισλανδία Ντάρια Ζαχάροβα εξήρε σε συνέντευξή της τα «σημαντικά επιτεύγματα» του Ρέικιαβικ και τόνισε ότι οι προοπτικές του θεωρούνται από το Ταμείο «πολύ θετικές, ιδίως για το τρέχον και το ερχόμενο έτος, καθώς μας φαίνεται πως η ανάπτυξη έχει ευρεία βάση».
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η δέσμευση της Ισλανδίας στο πρόγραμμά της, η απόφαση να επιβαρύνει τους πιστωτές των τραπεζών και όχι τους φορολογούμενους από τα τεράστια χρέη που οδήγησαν στην κατάρρευση των ιδρυμάτων το 2008 και η διατήρηση του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας, που προστάτευσε τους ανέργους από τη φτώχεια, απέτρεψε την κατάρρευση της χώρας. Επιπλέον, η απόφαση να αποτρέψει κερδοσκοπικές επιθέσεις περιορίζοντας τις κινήσεις κεφαλαίων προστάτευσε την ίδια από τις εκροές κεφαλαίων και της επέτρεψε να εστιάσει στη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.
Οπως τόνισε η κ. Ζαχάροβα, «δεδομένου του βάθους της κρίσης στα τέλη του 2008, η ανάκαμψη της Ισλανδίας υπήρξε εντυπωσιακή». Η ίδια παραδέχθηκε, βεβαίως, ότι «το κάθε πρόγραμμα είναι διαφορετικό και αφορά διαφορετική κατάσταση, επομένως δεν μπορούμε να τα συγκρίνουμε απευθείας». Η Ισλανδία, τρίτη πλουσιότερη χώρα στον κόσμο το 2005, βυθίστηκε στην 20ή θέση το 2010. Μόλις πέρυσι ολοκλήρωσε το πρόγραμμα 33 μηνών και φέτος αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 2,4%, έναντι συρρίκνωσης κατά 0,3% στην οικονομία της Ευρωζώνης.
πηγή
Σχόλια