Οι κατοχοι offshore δεν πρέπει να έχουν πολιτικά δικαιώματα!

Οι κατοχοι offshore δεν πρέπει να έχουν πολιτικά δικαιώματα!




Βασικό στοιχείο της ιδιότητας του πολίτη είναι η συμμετοχή στα βάρη και τιςυποχρεώσεις της κοινότητας εκ της οποίας πηγάζει το δικαίωμα ψήφου και  το δικαίωμα του εκλέγεσθαι.
Με μια απλή ερμηνεία του Συντάγματος(άρθρο 4 παρ 5) οι κατοχοι offshore δεν πρέπει να έχουν πολιτικά δικαιώματα καθώς τα αμπεμπόλησαν αυτοδικαίως μη μετέχοντας “σύμφωνα με τις δυνάμεις τους” στα βάρη της κοινότητας.
Δεν μπορεί αυτοί οι πολίτες να είναι ίσοι με τους φορολογούμενους και πολύπερισσότερο να αποτελούν τον “αφρό” ή τους αρίστους  τα πρότυπα της κάθε κοινωνίας. Δεν μπορεί να είναι όλοι αυτοί “τζάμπα” πολίτες.
Η εποχή αλλάζει και τα σύγχρονα – μικρά σε μέγεθος οικονομικής δραστηριότητας- κράτη είναι “κράτη φορολογουμένων” καθώς αυτοί με την φορολογία τους τα λειτουργούν. Σταδιακά η φοροδοτική ικανότητα και προθυμία πρέπει να συνδεθεί με τα δικαιώματα του πολίτη. Η απροθυμία φορολόγησης να οδηγεί σε στέρηση δικαιωμάτων και η πράξη αυτή να είναι ατιμωτική.
Κι όλα αυτά διότι αυτή την στιγμή πάνω από 21 τρισ. δολάρια είναι  κρυμμένα σε φορολογικούς παραδείσους. Σίγουρα όλα αυτά δεν είναι μόνο χρήματα  πολιτών αλλά και εταιρειών πλην όμως όλα καταλήγουν σε φυσικά πρόσωπα.
Μια παγκόσμια οικονομική ελίτ είχε κρύψει τουλάχιστον 21 τρισεκατομμύρια δολάρια σε μυστικούς φορολογικούς παραδείσους έως τα τέλη του 2010, αναφέρει μεγάλη παγκόσμια έρευνα.
 Το οικονομικό αυτό μέγεθος είναι ίσο με το μέγεθος της αμερικανικής και της ιαπωνικής οικονομίας σε συνδυασμό.
 Η έρευνα ζητήθηκε από το Παγκόσμιο Γραφείο Φορολογικής Δικαιοσύνης και συντάχθηκε από τον οικονομολόγο Τζέιμς Χένρι. Σύμφωνα με αυτήν, τα 21 τρισ. δολάρια ενδέχεται να είναι ένα «συντηρητικό» νούμερο και το πραγματικό ποσό ενδέχεται να ξεπερνά τα 32 τρισ. δολάρια.
Η μελέτη αναφέρει ότι οι πλουσιότεροι κάτοικοι 139 χωρών συγκέντρωσαν 7,3 έως 9,3 τρισ. δολάρια «μη καταγεγραμμένου offshore πλούτου» έως το 2010. Πρόκειται για μια «τεράστια μαύρη τρύπα στην παγκόσμια οικονομία» δήλωσε ο Τζ.Χένρι.
Ο Χένρι χρησιμοποίησε στοιχεία από το ΔΝΤ, την Παγκόσμια Τράπεζα, την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών και τις εθνικές κυβερνήσεις.
Η έρευνα έρχεται σε μια περίοδο όπου αυξάνεται η ανησυχία για τη φοροδιαφυγή.
«Τα διαφυγόντα φορολογικά έσοδα που αφήνουν να εννοηθούν οι υπολογισμοί μας είναι τεράστια. Είναι αρκετά μεγάλα ώστε να κάνουν μια σημαντική διαφορά στα οικονομικά πολλών χωρών» αναφέρει ο Τζ. Χένρι.
«Από την άλλη πλευρά, η έρευνα αυτή αποτελεί ένα καλό νέο. Ο κόσμος μόλις εντόπισε έναν τεράστιο σωρό οικονομικού πλούτου που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην λύση των πιο πιεστικών παγκόσμιων προβλημάτων μας» τόνισε.

Σχόλια