Ο Αντρίκος Παπανδρέου στο επίκεντρο έρευνας για τα CDS!


Της Ζέζας Ζήκου
Νέα τροπή παίρνει η υπόθεση των CDS (ασφάλιστρα κινδύνου) μετά την παραγγελία του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη για τη διενέργεια συμπληρωματικής έρευνας με στόχο να διερευνηθούν πλήρως οι καταγγελίες για ύπαρξη εσωτερικής πληροφόρησης αλλά και ο ρόλος του Αντρίκου Παπανδρέου, αδελφού του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου!
Η διερεύνηση της συγκεκριμένης υπόθεσης, που απασχόλησε τη Δικαιοσύνη επί μακρόν, βρισκόταν στο στάδιο κατά το οποίο εκκρεμούσε η απόφαση του κ. Πεπόνη για το αν θα πρέπει ή όχι η σχετική δικογραφία να τεθεί στο αρχείο. Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Α. Κορέας που χειρίστηκε την προκαταρκτική εξέταση έχει καταθέσει πόρισμα ζητώντας να τεθεί μέρος της υπόθεσης στο αρχείο και συγκεκριμένα το σκέλος εκείνο που αφορά τις καταγγελίες περί ενδεχόμενης εμπλοκής του Αντρίκου Παπανδρέου σε κερδοσκοπικά παιχνίδια σε βάρος της Ελλάδας. Τελικώς ο κ. Πεπόνης ζήτησε να διαταχθεί περαιτέρω έρευνα. Υπενθυμίζεται ότι τεράστιος θόρυβος δημιουργήθηκε από τις καταγγελίες του κ. Πεπόνη για παρεμβάσεις στο έργο του που αφορούσαν και την υπόθεση των CDS (Credit Default Swaps).

Eιδικότερα ο κ. Πεπόνης ζητεί να διερευνηθεί:
– Ποια ήταν η θέση του Αντρίκου Παπανδρέου στη διεθνή εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων Unigestion την περίοδο 2009-2010. Αυτό θα γίνει μέσω αιτήματος δικαστικής συνδρομής στην Ελβετία.
– Αν η εν λόγω εταιρεία προμηθεύτηκε CDS επί του ελληνικού χρέους.
– Αν ο αδελφός του πρώην πρωθυπουργού είχε δικαίωμα υπογραφής.
– Αν πουλήθηκαν CDS από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στην εν λόγω εταιρεία.
– Αν η αγορά και η προμήθεια συνδέονται με τυχόν εσωτερική πληροφόρηση που μπορεί να είχε η εταιρεία.
Τα στοιχεία που θα δοθούν στη χώρα μας, μέσω της δικαστικής συνδρομής στην Ελβετία, θα διαβιβαστούν στο ΣΔΟΕ και σε οικονομικούς πραγματογνώμονες, προκειμένου να γίνει η αποτίμησή τους.
Απλώς να υπενθυμίσω ότι όσα από τα henge funds έπαιξαν στα CDS την πτώχευση της Ελλάδας, δεν υπολόγισαν τη φράου Μέρκελ και το πειραματόζωο που λέγεται ΕΛΛΑΣ.
Η μετατροπή της «εθελοντικής» συμμετοχής σε «αναγκαστικά εθελοντική» στο PSI (δηλαδή το διαβόητο «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων), μέσω της εισαγωγής και πιθανής ενεργοποίησης των Ρητρών Συλλογικής Δράσης (CACs) στην ελληνική νομοθεσία, έδειξε ότι το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες είχαν αποφασίσει να πάρουν όλα τα ρίσκα της πυροδότησης των CDS προκειμένου να κλείσουν το κεφάλαιο Ελλάδα.
Αλλά, ευτυχώς, η ISDA έκρινε ότι δεν υπήρξε πιστωτικό γεγονός, που θα πυροδοτούσε την ενεργοποίηση των CDS στα ελληνικά ομόλογα. Με συνέπεια, οι κάτοχοι των CDS να μην εισπράξουν χρήματα από τα ασφάλιστρα κινδύνου κατά της χρεοκοπίας της Ελλάδας, συνολικού ύψους σχεδόν 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία είχαν αγοράσει.
Δεν θα μπορούσε, άλλωστε, η ISDA να καταλήξει σε μια απόφαση που θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου κατά των συμφερόντων των τραπεζών-μελών της και να πυροδοτήσει την έντονη αντίδραση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Η ISDA είναι ο διεθνής φορέας, με έδρα το Σίτι του Λονδίνου, που αποφασίζει εάν θα ενεργοποιηθούν τα CDS ή όχι. Αρκεί να ληφθεί υπ’ όψιν ότι η σχετική απόφαση σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρέος ελήφθη από την επιτροπή της ISDA στην οποία μετέχουν 15 κολοσσοί του χρήματος: Bank of America Merrill Lynch, Barclays, Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs, JPMorgan Chase Bank, Morgan Stanley, UBS, BNP Paribas, Societe Generale, Citadel Investment Group, D.E. Shaw Group, BlueMountain Capital, Elliott Management Corporation και PIMCO!
---------------------------------------
Mεταγεννέστερη εγγραφή.
Ο Γιώργος «δουλεύει» για την Deutsche Bank?

Σχόλια