Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιο...



-----------------------------------------------------------------------------------
Πίσω από τον  εκνευρισμό   και  την οργή του Παπανδρέου για τις δηλώσεις Π. Ρουμελιώτη κρύβεται το γεγονός ότι το πρόγραμμα σχεδιάστηκε από την κυβέρνηση Παπανδρέου, εφαρμόστηκε με ακρίβεια και ήταν ένα πρόγραμμα καταστροφής της χώρας άνευ προηγουμένου.
Γνωρίζουμε ακόμη ότι κ Παπανδρέου συνεργάστηκε στενά κι εξ αρχής  με τον Στρος Καν για αυτό το πρόγραμμα και αμφότεροι το πανηγύρισαν όταν το έθεσαν σε εφαρμογή.  Μάλιστα ο Παπανδρέου το ονόμασε διάσωση και ο Στρος Καν στην επίσκεψη του στην Αθήνα  το ονόμασε “φάρμακο” παρόλο που γνώριζε πως θα αποτύχει.
Ο κ Ρουμελιώτης με την μαρτυρία του- αναλυτικά εδώ -ουσιαστικά προκαλεί τον εισαγγελέα να επέμβει καθώς πιστοποιεί ότι υπάρχουν ευθύνες για την ασύλληπτη καταστροφή  της χώρας. Ευθύνες που βρίσκονται πέρα από το πως φτάσαμε στο μνημόνιο και αφορούν  τον κακό σχεδιασμό, την πολιτική κάλυψη και  την εκτέλεση.  Υπάρχουν μετρήσιμες ζημιές και κολάσιμες πράξεις ή παραλήψεις κάπου μεταξύ  του  τριγώνου της τότε -και των μετέπειτα κυβερνήσεων- του κ Ρουμελιώτη  και του ΔΣ του ΔΝΤ.
Στο εσωτερικό συμβαίνει το εξής: Το ότι Ελλάδα δεν είχε καμία πραγματική δυνατότητα να επιλύσει την κρίση της καθιστά ύποπτους τους Έλληνες πολιτικούς που δεν το αντιλήφθηκαν εγκαίρως ως όφειλαν εκ των καθηκόντων τους.  Βεβαίως το θέμα έχει επισημανθεί από πάρα πολλούς εδικούς.  Είτε ήταν  άγνοια και αμέλεια  είτε ήταν στόχευση υπάρχει ευθύνη και πρέπει να αναζητηθεί στο επίπεδο των αξιωματούχων της  τότε εποχής.
Σε σχέση με το  εξωτερικό με βάση την μαρτυρία Ρουμελιώτη εγείρονται θέματα αποζημιώσεων καθώς με διεθνείς αποφάσεις της Ευρώπης και του ΔΝΤ η χώρα μας εγκλωβίστηκε σε μια θανάσιμη παγίδα  την οποία ακόμη πληρώνει.
Σήμερα ο κ  Παπανδρέου  βλέποντας το Μπαλάκι  των ευθυνών προσπαθεί να το πετάξει στον κ. Ρουμελιωτη τον οποίον εγκαλεί γιατί δεν ενημέρωσε την Ελληνική κυβέρνηση ως όφειλε. Ουσιαστικά δηλαδή τον εγκαλεί δηλαδή για παράβαση καθήκοντος και αυτός ο εκνευρισμός κρύβει πολλά:
ο κ Παπανδρέου θα πει σε συνεργάτες του:
«Παρακολουθούμε έναν ποταμό μνήμης που ρέει σε κάθε δημόσια τοποθέτηση του κ. Ρουμελιώτη, ωστόσο επειδή ήταν εκπρόσωπος της χώρας στο ΔΝΤ και η εκεί παρουσία του αφορά το μέλλον της χώρας καλό θα ήταν «να αναλογιστούμε όλοι γιατί δεν ενημέρωσε-ως όφειλε- κανέναν από την ελληνική κυβέρνηση» για την άποψή του ότι το πρόγραμμα δεν μπορεί να πετύχει».

Διερωτήθηκε μάλιστα ο ΓΑΠ βαραίνοντας την κατηγορία «γιατί ο κ. Ρουμελιώτης δεν έθεσε το ζήτημα στο διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου για να εισπράξει κάποια υπεύθυνη απάντηση και επίσης γιατί ο πρώην εκπρόσωπός μας στο ΔΝΤ δεν παραιτήθηκε γνωρίζοντας ότι το πρόγραμμα θα οδηγούσε σε αποτυχία».
Με αιχμηρό τρόπο, ο πρώην πρωθυπουργός εκτιμά ότι «η μνήμη του κ. Ρουμελιώτη επανήλθε όταν αποχώρησε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και εντάχθηκε στον ιδιωτικό τομέα».
«Ο καθένας μπορεί να βγάζει το ψωμί του με τον τρόπο που επιθυμεί αλλά όλοι βγάζουμε τα συμπεράσματά μας» φέρεται να λέει ο πρώην πρωθυπουργός.
«Καλό θα είναι ο κ.. Ρουμελιώτης να γνωρίζει ότι κανείς δεν μπορεί να παίζει με τα συμφέροντα της χώρας και του ελληνικού λαού ισοπεδώνοντας στον διεθνή Τύπο σημαντικά μεταρρυθμιστικά βήματα που έκανε η χώρα την τελευταία περίοδο και τις μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού, γιατί αυτή η ισοπέδωση παρότι δεν αποδίδει την αλήθεια υπονομεύει την διαπραγματευτική θέση της χώρας και δίνει επιχειρήματα σε όσους θεωρούν ότι χρειάζονται σκληρότερα μέτρα είτε σε όσους δεν θέλουν την Ελλάδα στο ευρώ» είναι η «διαρροή» που κάνουν συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ Ρουμελιώτης έχει   δηλώσει στους ΝΥΤ: Το ΔΝΤ γνώριζε ότι το πρόγραμμα θα αποτύχει Γνωρίζαμε από την αρχή πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα ήταν αδύνατο να εφαρμοσθεί, καθώς δεν υπήρξε πουθενά ένα επιτυχές παράδειγμα, λόγω και του γεγονότος της συμμετοχής της Ελλάδας στο ευρώ, που δεν της επιτρέπει την υποτίμηση του νομίσματός της για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας».
Το ότι γνώριζαν και έμπλεξαν την χώρα σε αυτό είναι πλέον θέμα της δικαιοσύνης.
Μπροστά στην τραγωδία τα στόματα πήραν να ανοίγουν και όλα πλέον είναι γνωστά.
=============================
blogger: και άλλα παρακάτω:
...
«Πόλεμος» ΓΑΠ-Ρουμελιώτη για το Μνημόνιο

(Ανανεωμένο) Σε απίστευτο πόλεμο για το ποιος ευθύνεται για το πρόγραμμα του ΔΝΤ που έφερε την κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας, εξελίσσεται η κόντρα του Γ. Παπανδρέου με τον πρώην εκπρόσωπο στο ΔΝΤ, Π. Ρουμελιώτη.


Κι αυτό είναι μόνο η αρχή καθώς, όπως όλα δείχνουν, οι άνθρωποι που διαχειρίστηκαν επί 2,5 χρόνια τις τύχες της Ελλάδας δεν μπορούν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων αλλά και ούτε να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Τώρα που η κατάσταση έχει γίνει δυσκολότερη θα συνεχίσουν να φυγομαχούν και να βάζουν το κεφάλι στην άμμο, επιχειρώντας έτσι να βγάλουν από πάνω τους το άγος της εθνικής καταστροφής.
Μετά τον Γ. Παπανδρέου, ο οποίος με διαρροές απάντησε με σκληρή γλώσσα στο Π. Ρουμελιώτη, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο τελευταίος περνά στην αντεπίθεση. Σύμφωνα με ρεπορτάζ που έχουν τα Επίκαιρα, ο κ. Ρουμελιώτης ζητά εμμέσως από τον πρώην πρωθυπουργό να πει αν γνώριζε τις απόψεις του τότε επικεφαλής του Δ.Ν.Τ., Ντομινίκ Στρος Καν, σχετικά με τις προβληματικές πτυχές του οικονομικού προγράμματος που εκπονήθηκε για την Ελλάδα.
Και αναφέρει ότι ο κ. Γιώργος Παπανδρέου θα πρέπει να διευκρινίσει:
1)  Γιατί δεν επιδίωξε την άμεση αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους όπως του υποδείκνυε ο Ντομινίκ Στρος Καν.
2)  Γιατί αποδέχτηκε τόσο υψηλό επιτόκιο δανεισμού από την Ευρωζώνη.
3)  Γιατί συμφώνησε σε τόσο μικρή χρονική περίοδο δημοσιονομικής προσαρμογής.
«Για όλα αυτά είχε ενημερωθεί από τον Ντομινίκ Στρος Καν και από εμένα», φέρεται να υποστηρίζει ο πρώην εκπρόσωπος στο ΔΝΤ.
Η σύγκρουση του πρώην πρωθυπουργού με έναν παρ’ ολίγον πρωθυπουργό, ευνοούμενο της οικογενειας Παπανδρέου, δείχνει ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να ανοίξουν οι ντουλάπες και να βγουν οι σκελετοί. Διότι αν αυτά που υποστηρίζει ο κ. Ρουμελιώτης είναι αληθινά τότε έχουμε να κάνουμε με μείζον θέμα. Αν δηλαδή ο κ. Παπανδρέου είχε ενημερωθεί από τον Στρος Καν για το τι έπρεπε να κάνει και τελικά αυτός προτίμησε την οδό που όλοι γνωρίζουμε που μας οδήγησε, τότε το θέμα φτάνει στα όρια της εθνικής προδοσίας. Και αυτό δεν είναι βαριά κουβέντα για τον πρώην πρωθυπουργό.
Το έχουμε ξαναγράψει από το antinews. Η σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το πώς φτάσαμε στα Μνημόνια και ποιες ήταν οι λάθος κινήσεις του κυβερνήτη και των «μούτσων» είνι η μλονη λύση για να μην υπάρχουν σκιές.
Και θα πρέπει και ο κ. Βενιζέλος να αποδεχθεί αυτή την πρόταση και να μην καλύπτει ένα –πιθανό- εθνικό έγκλημα.
Αν πάλι, ο κ. Ρουμελιώτης λέει ψέμματα και είναι ο αποκλειστικός υπεύθυνος για το δρόμο που πήραν οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να λογοδοτήσει. Αλλωστε, πληρώνονταν πολύ καλά προκειμένου να κάνει τη δουλειά του τοποτηρητή στην Ουάσιγκτον και να προστατεύει το εθνικό συμφέρον.
Για την ιστορία, σύμφωνα με πληροφορίες που έχει το Σκάι από τις ΗΠΑ, το ΔΝΤ «αδειάζει» τον κ. Ρουμελιώτη λέγοντας ότι δεν είχε αντίρρηση ποτέ για το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής που έφτιαξε το ΔΝΤ. Όπως ανέφεραν εκπρόσωποι του Ταμείου «ο τότε εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ στήριξε από την αρχή και με ενεργό τρόπο στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τις ελληνικές αρχές τις πολιτικές στο πεδίο της δημοσιονομικής προσαρμογής που εισηγήθηκε το ΔΝΤ και δεσμεύτηκε να εφαρμόσει η Ελλάδα, τόσο κατά τη διάρκεια του πρώτου όσο και του δεύτερου προγράμματος στήριξης της χώρας».
------------------------------------------

=================================




Την άμεση αντίδραση του πρώην εκπροσώπου της χώρας στο ΔΝΤ, Παναγιώτη Ρουμελιώτη, προκάλεσαν σημερινές αναφορές του πρώην πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου. Ο κ. Ρουμελιώτης, απαντά εμμέσως στον πρώην πρωθυπουργό, θέτοντάς του μια σειρά ερωτημάτων. 
Στη γραπτή δήλωση που εξέδωσε ο κ. Ρουμελιώτης ζητά να ερωτηθεί ο κ. Παπανδρέου αν γνώριζε τις απόψεις του Ντομινίκ Στρος Καν, τότε επικεφαλής του Ταμείου, «σχετικά με τις προβληματικές πτυχές του προγράμματος που εκπονήθηκε από την Ελλάδα».
Ταυτόχρονα, ζητά από τον πρώην πρωθυπουργό να διευκρινίσει: « 1) Γιατί δεν επιδίωξε την άμεση αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους όπως του υποδείκνυε ο Ντομινίκ Στρος Καν, 2) Γιατί αποδέχτηκε τόσο υψηλό επιτόκιο δανεισμού από την Ευρωζώνη, και 3) Γιατί συμφώνησε σε τόσο μικρή χρονική περίοδο δημοσιονομικής προσαρμογής».
Ο κ. Ρουμελιώτης υποστηρίζει ότι ο ίδιος ενημέρωσε τον κ. Παπανδρέου για τα τρία αυτά θέματα, ενώ επιφυλάσσεται να δώσει στη δημοσιότητα και άλλα στοιχεία.
Η έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των δύο ανδρών ξεκίνησε πριν μέρες, όταν ο κ. Ρουμελιώτης, με δηλώσεις του στους New York Times, υποστήριζε ότι το ΔΝΤ γνώριζε εξαρχής ότι «το ελληνικό πρόγραμμα δεν βγαίνει».
Η δήλωση αυτή προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος μιλώντας σε συνεργάτες του, έλεγε πως θα έπρεπε όλοι να αναλογιστούμε γιατί ο πρώην εκπρόσωπος της χώρας στο ΔΝΤ, «δεν ενημέρωσε-ως όφειλε- κανέναν από την ελληνική κυβέρνηση» για την άποψή του ότι το πρόγραμμα δεν μπορεί να πετύχει».
«Η μνήμη του κ. Ρουμελιώτη επανήλθε όταν αποχώρησε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και εντάχθηκε στον ιδιωτικό τομέα», ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός, τονίζοντας, παράλληλα, πως «ο καθένας μπορεί να βγάζει το ψωμί του με τον τρόπο που επιθυμεί αλλά όλοι βγάζουμε τα συμπεράσματά μας» .
«Καλό θα είναι ο κ.. Ρουμελιώτης να γνωρίζει ότι κανείς δεν μπορεί να παίζει με τα συμφέροντα της χώρας και του ελληνικού λαού ισοπεδώνοντας στον διεθνή Τύπο σημαντικά μεταρρυθμιστικά βήματα που έκανε η χώρα την τελευταία διετία», κατέληγε.
Πέρα από την οργισμένη αντίδραση του Γιώργου Παπανδρέου, οι δηλώσεις Ρουμελιώτη, ότι το ΔΝΤ γνώριζε ότι το ελληνικό πρόγραμμα «δεν βγαίνει» προκάλεσε και τη σαφή αποδοκιμασία από πλευράς του Ταμείου, του οποίου στέλεχος, σημείωσε, μιλώντας σε ανταποκριτή του Σκάι στην Ουάσινγκτον πως «ο κ. Ρουμελιώτης στήριξε από την αρχή και με ενεργό τρόπο στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τις ελληνικές αρχές τις πολιτικές στο πεδίο της δημοσιονομικής προσαρμογής που εισηγήθηκε το ΔΝΤ και δεσμεύτηκε να εφαρμόσει η Ελλάδα, τόσο κατά τη διάρκεια του πρώτου όσο και του δεύτερου προγράμματος στήριξης της χώρας, όπως αυτά εγκρίθηκαν από τα Δ.Σ. του Ταμείου».



Σχόλια