Την μεθοδολογία που ακολούθησε ο πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο εκλεκτός του στην ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέας Γεωργίου «αδειάζει» ο πρώην επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ Χοακίν Αλμούνια ξεκαθαρίζοντας ότι «ο Κώδικας Ορθής Πρακτικής για τις ευρωπαϊκές στατιστικές δεν αποτελεί νομικά δεσμευτική πράξη».
Ειδικότερα, ο κ. Αλμούνια απαντώντας στα μέλη της εξεταστικής επιτροπής για το εάν και πόσο δεσμευτικές είναι οι κατευθυντήριες ευρωπαϊκές οδηγίες σύμφωνα με τις οποίες εντάσσονται στον υπολογισμό του ελλείμματος οι δαπάνες των ΔΕΚΟ σημείωσε ότι αυτές αποτελούν «πηγή έμπνευσης» και «δεν επηρεάζουν τους υπάρχοντες εθνικούς κανονισμούς».
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Γεωργίου χρησιμοποίησε τις συγκεκριμένες – μη δεσμευτικές – οδηγίες ως «ευαγγέλιο» με αποτέλεσμα να αυξήσει το έλλειμμα από 13,6% σε 15,8%.
- Όπως μάλιστα κατέθεσε το διευθυντικό στέλεχος της ΕΛΣΤΑΤ Νικόλαος Στρόμπλος στην εξεταστική επιτροπή η πρακτική που ακολούθησε ο κ. Γεωργίου ήταν «αντιδεοντολογική». Συγκεκριμένα, ο κ. Στρόμπλος – όπως αναφέρει – εξέφραζε ισχυρές ενστάσεις για την ένταξη των ΔΕΚΟ που θα ανέβαζαν το έλλειμμα κατά 2 μονάδες με αποτέλεσμα να του κάνουν δυσμενή μετάθεση σε υπηρεσία που συλλέγει ερωτηματολόγια από το Αιγαίο! (Blogger: βλέπε σχετικά εδώ)
Εξίσου αποκαλυπτικός όμως είναι και για το «ιδιαίτερο» ενδιαφέρον που έδειξε η Eurostat προκειμένου να αυξηθεί το έλλειμμα λέγοτας ότι «…αν ήταν να πάρει το μέρος κάποιου η Eurostat προφανώς δε θα ήταν το μέρος της Ελλάδας, θα ήταν το μέρος των δανειστών. Εγώ αυτό πιστεύω ακράδαντα. Εγώ δεν είπα ότι ντε και καλά το πήρε ή ότι αυτά που λέω είναι σωστά και να αποδεικνύεται τώρα ότι το πήρε. Αλλά λέω ότι αν είχε να επιλέξει είναι προφανές ότι θα έπαιρνε το μέρος των δανειστών».
"Φιλόδοξες οι εκτιμήσεις για την φοροδιαφυγή"
Πέραν τούτων πάντως, ο κ. Αλμούνια στις απαντήσεις του ασκεί αυστηρή κριτική και για τους χειρισμούς του υπουργού Οικονομικών επι ΝΔ Γιάννη Παπαθανασίου επισημαίνοντας ότι η ευρωπαϊκή επιτροπή Οικονομικών εξέδιδε και δημοσίευε πολύ πριν τον Οκτώβριο του 2009 προειδοποιήσεις σχετικά με τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας και την προβληματική κατάσταση των στατιστικών της και τις διαρθρωτικές ανάγκες. Τονίζει ότι η επιτροπή με σημείωμα της προς το Γιουρογκρουπ στις 2 Ιουλίου του 2009 επεσήμανε ότι η εκτέλεση του προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2009 απέκλινε σημαντικά από τους ετήσιους δημοσιονομικούς στόχους και ότι αν συνεχισθούν οι τάσεις αυτές ολο το έτος το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης θα υπερβεί το 10% του ΑΕΠ, πράγμα που έρχεται σε αντίθεση με τον επίσημο ετήσιο στόχο για έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης 5% του ΑΕΠ.
Επιπροσθέτως, σημειώνει ότι « η Ελλάδα διέκοψε τη δημοσίευση των μηνιαίων δεδομένων για την εκτέλεση του προϋπολογισμού το καλοκαίρι του 2009» ενώ προσθέτει για τον κ. Παπακωνσταντινου ότι αν και «αντελήφθη γρήγορα το μεγάλο ενδεχόμενο να μην επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι εως τα τέλη του έτους» προχώρησε σε «φιλόδοξες» εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα της φοροδιαφυγής.
http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=186148
Σχόλια