Οι πραγματικές αποφάσεις για την Ελλάδα ελήφθησαν κάτω από το τραπέζι ...

  • Στην ουσία το δεύτερο πακέτο στήριξης προετοιμάζει την έξοδο από το ευρώ – Σε ένα μήνα αναμένονται οι μελέτες για τις επιπτώσεις της διάλυσης της ευρωζώνης
Έχει γίνει πλέον παράδοση στο ελληνικό ζήτημα οι πιο σημαντικές αποφάσεις να λαμβάνονται κάτω από το τραπέζι. Το δεύτερο πακέτο στήριξης και η δόση των 14,5 δισ. ευρώ έχουν αναδειχθεί ως τα κυριότερα σημεία που δείχνουν ότι η ελληνική κρίση έχει αρχίσει να παίρνει την κατιούσα, αλλά κανένας δεν πιστεύει ότι έχει συμβεί κάτι τέτοιο ενώ αναμένεται να υπάρξει κι άλλη πράξη στο «ελληνικό δράμα».
Αυτά αναφέρει σε νέα ανάλυση της η Daily Telegraph, η οποία παρακινεί τους επενδυτές να δουν πίσω από τους «τίτλους» των ευρωπαϊκών τεκταινόμενων, επισημαίνοντας ότι το τελευταίο πακέτο στήριξης κάνει την έξοδο της χώρας από το ευρώ ακόμη ευκολότερη.
Παρά το γεγονός ότι οι ιδιώτες πιστωτές αποδέχτηκαν μία μείωση στα ομόλογα που κατείχαν (ύψους 206 δις. ευρώ), κατά 74 ποσοστιαίες μονάδες, το χρέος της Ελλάδας το 2020 πάλι θα ξεπερνά το 120% του ΑΕΠ. Είναι αυτό που έγραψε πρόσφατα το think tank Open Europe: «καλύτερα ή χειρότερα από αυτό που είναι σήμερα η Ιταλία;. Μετά από μία δεκαετία προσαρμογής και λιτότητας και εκατοντάδες δις. ευρώ η Ελλάδα θα είναι στο ίδιο σημείο». Οι στόχοι που έχουν τεθεί για την Ελλάδα είναι πέρα για πέρα μη ρεαλιστικοί ενώ η λιτότητα σκοτώνει κάθε προσδοκία ανάπτυξης, αναφέρει η Telegraph.
Ήδη η ελληνική οικονομία περνά τον πέμπτο χρόνο ύφεσης με την ανεργία των νέων να είναι πάνω από το 50%. Επιπλέον η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να απολύσει άλλους 150.000 δημοσίους υπαλλήλους την επόμενη τριετία, ενώ οι κοινωνικές αντοχές είναι αμφίβολες.
Το μελάνι στις υπογραφές του δεύτερου πακέτου στήριξης είναι ακόμη νωπό, την ώρα που ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble, δηλώνει ότι ίσως να μην είναι η τελευταία φορά που η γερμανική Bundestag ψηφίζει πακέτο στήριξης της Ελλάδας. Το Open Europe θεωρεί ότι ένα τρίτο πακέτο στήριξης ή μία εξολοκλήρου χρεοκοπία της Ελλάδας μέσα στην επόμενη τριετία θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, πληρώνοντας το τίμημα ότι η Ελλάδα είναι στην Ευρωζώνη, και δεν μπορεί ούτε να τυπώσει χρήματα ούτε να υποτιμήσει το νόμισμα της.
Σύμφωνα με την Telegraph, αυτή τη στιγμή τρέχει ο διαγωνισμός για τις προτάσεις που θα είναι οι πιο επιτυχημένες και θα προβλέπουν την πιο ομαλή μετάβαση χώρας από την ευρωζώνη… εκτός ευρωζώνης. Τον επόμενο μήνα θα αρχίσουμε να βλέπουμε τις προτάσεις αυτές οι οποίες διαγωνίζονται για το βραβείο Wolfson Economic Prize των 250 χιλ. Στερλινών. Όλοι έχουν αρχίσει να μελετούν την ελληνική υπόθεση, αυτό είναι αναμφισβήτητο.
Ο Miles Saltiel, αναλυτής του Adam Smith Institute ο οποίος θα υποβάλει μελέτη, έχει ήδη αναφέρει ότι θα υπάρξει ένα meeting της τελευταίας στιγμής όπου θα συμμετέχουν περίπου 12 άτομα. Ανάμεσα σε αυτά θα είναι ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Mario Draghi, η γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel και όποιος θα ηγείται τότε της γαλλικής δημοκρατίας. Πιθανόν να είναι και κάποιος από τους αξιωματούχους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Η συνάντηση θα γίνει Παρασκευή βράδυ μετά το κλείσιμο των αγορών, ή ακόμη και Σάββατο πρωί. Όλα θα γίνονται παράλληλα. Η Ελλάδα θα ανακοινώσει την απόφαση της κηρύσσοντας διήμερη τραπεζική αργία, όπως έγινε στην Αργεντινή το 2002, και θα συγκληθεί έκτακτη συνεδρίαση στην ελληνική βουλή, ώστε να ψηφιστούν άμεσα οι νέοι νόμοι που απαιτούνται για την έξοδο.
Η επόμενη κίνηση είναι να μπουν σε λειτουργία οι μηχανές τυπώματος του νέου χρήματος και η ενεργοποίηση των απαραίτητων αρμοδιοτήτων για την Κεντρική Τράπεζα της χώρας. Η ισοτιμία που θα υπάρξει άμεσα είναι 1 προς 1, για την ευκολία της μετατροπής, αλλά αυτή η αναλογία δεν θα σταθεροποιηθεί καθώς η νέα δραχμή θα καταρρεύσει. Η PricewaterhouseCoopers μάλιστα εκτιμά ότι η υποτίμηση θα είναι κατά 50%.
Όλες οι καταθέσεις και τα δάνεια των Ελλήνων θα μετατραπούν σε δραχμές, κάτι όμως που δεν θα γίνει για τις καταθέσεις και τα χρέη της Ελλάδας προς το εξωτερικό. Ωστόσο, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο η Ελλάδα να μετατρέψει και τα ομόλογα της που διέπονται υπό ελληνικό δίκαιο σε δραχμές.
Σύμφωνα με την PricewaterhouseCoopers ο πληθωρισμός στην Ελλάδα θα φτάσει το 30% το πρώτο τρίμηνο της εξόδου και περίπου 10% το πρώτο χρόνο. Επιπλέον, η ύφεση θα είναι μεγαλύτερη του 10% το πρώτο χρόνο.
Μετά την έξοδο η Ελλάδα θα έχει να αντιμετωπίσει δύο τεράστιες προκλήσεις. Την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (και ίσως την κρατικοποίηση) και την χρηματοδότηση των ελλειμμάτων. Μπορεί να έχουν διατεθεί 30 δις. ευρώ για τις ελληνικές τράπεζες, αλλά σε περίπτωση που βγει η χώρα από την ευρωζώνη θα χρειαστούν ακόμη περισσότερα. Επιπλέον, η χρηματοδότηση των ελλειμμάτων θα είναι ακόμη δυσκολότερη, αφού η χώρα είναι αποκλεισμένη από τις αγορές. Η Αργεντινή ήδη βρίσκεται εκτός αγορών και έχουν περάσει 10 χρόνια από τη χρεοκοπία της.

Μετάδοση της κρίσης
  • Σύμφωνα με τον αναλυτή Richard McGuire, της Rabobank, η ελληνική έξοδος από το ευρώ θα έχει ψυχολογικές συνέπειες στις αγορές, ιδίως στην περιφέρεια της ευρωζώνης. 
  • Όλοι θα γνωρίζουν ότι υπάρχουν δύο δρόμοι: 
  • ή συνεχίζει κάποιος στην ευρωζώνη 
  • ή φεύγει. 
  • Θα μπορούν η ΕΚΤ και οι πολιτικοί να αποτρέψουν τις εξόδους, όταν μάλιστα επιβάλλονται τόσο σκληρά μέτρα;
πηγή

Σχόλια