«Συνήγορος» των εφοριακών με τις βίλες ο Καπελέρης

---------------------------
    Μεταγεννέστερη εγγραφή (15/1/2012)

    Εδωσαν και προαγωγή στους εφοριακούς με τις βίλες

    Στην Εισαγγελία και νέα υπόθεση με 14 οικονομικούς επιθεωρητές και ελεγκτές που έσβηναν τεράστια πρόστιμα

    Εδωσαν και προαγωγή στους εφοριακούς με τις βίλες
    Διαστάσεις... χιονοστιβάδας αποκτά η δικαστική έρευνα, που διενεργεί ο εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος Γρηγόρης Πεπόνης, για την ομάδα νυν και πρώην εφοριακών.Σύμφωνα με το ΦΕΚ που αποκαλύπτει σήμερα το «Εθνος της Κυριακής», οι τρεις από τους επτά εφοριακούς που ελέγχονται και έχουν δικαστικές εκκρεμότητες εδώ και μια δεκαετία επιβραβεύτηκαν... από την υπηρεσία τους με προαγωγή σε εφορίες - «κλειδιά» αναλαμβάνοντας διευθυντικές θέσεις μόλις πριν από έναν μήνα! Παράλληλα, σύμφωνα με δικαστικές πηγές, διευρύνεται ακόμη περισσότερο η υπόθεση, καθώς αναζητείται σχέση της υπόθεσης των επτά εφοριακών με άλλη μεγάλη παρόμοια, για την οποία διενεργείται ήδη ανάκριση, καθώς έχει ολοκληρωθεί το πρώτο στάδιο της έρευνας και έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος.
    Κατηγορούμενοι είναι πρώην γενικός επιθεωρητής του υπουργείου Οικονομικών (επί κυβερνήσεως ΝΔ), καθώς και δεκατρείς οικονομικοί επιθεωρητές και ελεγκτές, που φέρονται ως κύκλωμα που διενεργούσε παράνομους επανελέγχους σε δήμους, κοινότητες αλλά και επιχειρήσεις, σβήνοντας πρόστιμα που είχαν επιβληθεί για τεράστιες οφειλές προς το Δημόσιο από φοροδιαφυγή και εικονικά τιμολόγια. Στόχος του οικονομικού εισαγγελέα είναι να διερευνήσει εάν οι δύο ομάδες λειτουργούσαν ενδεχομένως ως συγκοινωνούντα δοχεία, καθώς υπάρχουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες συνδετικός κρίκος φέρεται άλλος εφοριακός, εμπλεκόμενος σε άλλη δίκη, για πλημμέλημα. Το ζητούμενο της εισαγγελικής έρευνας είναι να αποκαλυφθούν όλα τα πλοκάμια της διαπλοκής και της διαφθοράς στον συγκεκριμένο χώρο και να διαπιστωθεί εάν περιουσιακά στοιχεία ιλιγγιώδους αξίας, που φέρονται να κατέχουν ορισμένοι εφοριακοί μέσω offshore εταιρειών και συγγενικών τους προσώπων, είναι προϊόν του εργασιακού τους μόχθου ή αποτέλεσμα χρηματισμού τους.
    Και... προαγωγή σε διευθυντικές καρέκλες και μάλιστα σε εφορίες-«φιλέτα» πήραν πριν από έναν μήνα από το υπουργείο Οικονομικών οι τρεις από τους επτά εφοριακούς, οι οποίοι έχουν μπει στο στόχαστρο του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη, που διενεργεί έρευνα, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ο πλούτος που φέρεται να τους ανήκει αποκτήθηκε νόμιμα ή είναι προιόν διαφθοράς και χρηματισμού από υποθέσεις που χειρίστηκαν ως ελεγκτές!
    Εδωσαν και προαγωγή στους εφοριακούς με τις βίλες
    Οι τρεις εφοριακοί, οι οποίοι με απόφαση του υπουργού Οικονομικών προήχθησαν τον περασμένο μήνα σε διευθυντές εφοριών, όπως και οι άλλοι τέσσερις συνάδελφοί τους ?εκ των οποίων οι δύο έχουν συνταξιοδοτηθεί? κάθισαν την Παρασκευή για τρίτη φορά στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, κατηγορούμενοι για απιστία στην υπηρεσία, καθώς φέρονται ότι προκάλεσαν ζημιά στο Δημόσιο, που άγγιζε τα 28 εκατ. ευρώ.
    Η απόφαση του ΣΤ' Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου, η οποία είχε αναιρέσει την απαλλακτική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων και τους έστειλε, για την ίδια υπόθεση, στο εδώλιο για τρίτη φορά, είχε εκδοθεί έξι μήνες πριν από την προαγωγή τους, στις 21 Ιουνίου του 2011, ενώ είχε δημοσιευθεί στις 16 Σεπτεμβρίου του 2011.
    Εδωσαν και προαγωγή στους εφοριακούς με τις βίλες
    Καταπέλτης
    Το σκεπτικό, μάλιστα, των δικαστών του ΑΠ, που ζήτησαν την εκ νέου εκδίκαση της υπόθεσης, ήταν καταπέλτης, καθώς ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το προηγούμενο δικαστήριο δεν είχε στην απόφασή του ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία «?καθόσον δεν αιτιολογείται με σαφήνεια και χωρίς λογικά κενά και αντιφάσεις γιατί δεν πείσθηκε από τα αποδεικτικά μέσα, που αναφέρονται στα πρακτικά, για την ενοχή των κατηγορουμένων για την αποδιδόμενη σε αυτούς πράξη της απιστίας στην υπηρεσία...».
    Είναι, λοιπόν, απορίας άξιον και προκαλεί πολλά ερωτήματα πώς και γιατί? επιβραβεύτηκαν, ενώ υπήρχε η σοβαρή εκκρεμοδικία της κακουργηματικής απιστίας εναντίον τους, την οποία αποκλείεται να αγνοούσαν οι προϊστάμενοί τους...
    Σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο ΦΕΚ της 8ης Δεκεμβρίου 2011, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών τοποθετήθηκαν 97 εφοριακοί με βαθμό Α «σε θέσεις ευθύνης του Υπουργείου Οικονομικών».
    Μεταξύ των προαχθέντων εφοριακών περιλαμβάνονται και τα ονόματα τριών εκ των κατηγορουμένων, δύο από τους οποίους τοποθετήθηκαν ως διευθυντές σε εφορίες των νότιων και των βόρειων προαστίων, ενώ ο τρίτος ως υποδιευθυντής Ελέγχου στην Εφορία Αθηνών.
    Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι εφοριακοί «ελάττωσαν εν γνώσει τους κατά τον προσδιορισμό των φόρων την περιουσία του Δημοσίου και γις ωφέλεια της εταιρίας και κατ΄ επέκταση των μετόχων αυτής», περίπου κατά το ποσόν των 27.879.000 ευρώ.
    Την υπόθεση είχε αποκαλύψει στη Δικαιοσύνη μία συνάδελφός τους -σήμερα συνταξιούχος- η οποία φέρεται ότι όχι μόνο αρνήθηκε να συνεργαστεί μαζί τους, αλλά τους είχε καταγγείλει γύρω στα τέλη του 2001, όταν ως ελέγκτρια φορολογικού εισοδήματος ανέλαβε τον έλεγχο μεγάλης εταιρείας.
    Πιέσεις
    Η καταγγέλλουσα, που υπέστη επί σειρά ετών πειθαρχικές και ποινικές διώξεις, για τις οποίες έχει απαλλαγεί, είχε καταλήξει αρχικά σε φόρους σε βάρος της ελεγχόμενης εταιρείας, ύψους περίπου 12,5 δισ. δραχμές (36 εκατ. ευρώ).
    Ωστόσο, σύμφωνα με όσα ισχυρίστηκε τότε, μετά από πιέσεις ορισμένων από τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση εφοριακούς, προχώρησε σε σχεδόν ολικές μειώσεις, τις οποίες όμως απέσυρε στο τέλος και έπραξε το καθήκον της, επιβάλλοντας τους αναλογούντες φόρους.
    ΧΕΡΙ ΧΕΡΙ ΟΙ 2 ΟΜΑΔΕΣ
    Στόχος του οικονομικού εισαγγελέα είναι να διερευνήσει εάν οι δύο ομάδες λειτουργούσαν ενδεχομένως ως συγκοινωνούντα δοχεία, καθώς υπάρχουν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες συνδετικός κρίκος φέρεται άλλος εφοριακός, εμπλεκόμενος σε άλλη δίκη, για πλημμέλημα.
    +2 μυστήρια στο δικαστήριο
    Σύντομη αλλά... θυελλώδης ήταν η διαδικασία στο Γ' Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων την περασμένη Παρασκευή, όπου κάθισαν στο εδώλιο κατηγορούμενοι για τρίτη φορά οι επτά νυν και πρώην εφοριακοί, για την υπόθεση της απιστίας στην υπηρεσία κατά την οποία η ζημιά που προκάλεσαν στο Δημόσιο αγγίζει τα 28 εκατομμύρια ευρώ.
    Η δίκη διακόπηκε για τις 23 Ιανουαρίου, καθώς δημιουργήθηκε θέμα με την εισαγγελέα της έδρας, η οποία ζήτησε την αυτοεξαίρεσή της επειδή ήταν η ίδια εισαγγελέας (!) και στην προηγούμενη δίκη των επτά κατηγορουμένων στο ίδιο δικαστήριο, το οποίο τους είχε απαλλάξει το 2010.
    Το εντυπωσιακό και περίεργο στην υπόθεση είναι ότι αυτό συνέβη όταν ακόμη και το ΣΤ' ποινικό τμήμα του ΑΠ, που αναίρεσε τη συγκεκριμένη απαλλακτική απόφαση και έστειλε ξανά στο εδώλιο τους κατηγορουμένους, στο διατακτικό της απόφασής του ανέφερε πως πρέπει να δικάσουν άλλοι δικαστές και όχι οι ίδιοι.
    Η εισαγγελέας 
    Επί λέξει: «Παραπέμπει την υπόθεση κατά το αναιρούμενο μέρος για νέα συζήτηση, κατά το μέρος αυτό, στο ίδιο Δικαστήριο, το οποίο θα συγκροτηθεί από δικαστές άλλους, εκτός εκείνων που δίκασαν προηγουμένως».
    Η εισαγγελέας της έδρας, η οποία έπρεπε να έχει υποβάλει εγγράφως την αίτηση αποχής της τις προηγούμενες ημέρες, ώστε στο μεταξύ να έχει συνεδριάσει το δικαστικό συμβούλιο και να έχει οριστεί άλλος εισαγγελέας, υποστήριξε στο δικαστήριο ότι δεν το έκανε επειδή πίστευε πως λόγω της αποχής των δικηγόρων δεν θα γινόταν η δίκη.
    Εντυπωσιακό είναι επίσης το γεγονός ότι ο ΔΣΑ χορήγησε άδεια στους συνηγόρους των κατηγορουμένων να παρασταθούν στο δικαστήριο -παρά την αποχή- ενώ κατά τη συνήθη πρακτική του χορηγεί άδειες σε συνηγόρους κρατουμένων και σε υποθέσεις που κινδυνεύουν με παραγραφή.
    ΜΑΙΡΗ ΜΠΕΝΕΑ
    Στο στόχαστρο αδελφό κύκλωμα
    Οι 14 εφοριακοί εναντίον των οποίων ασκήθηκε, προ 8μήνου, ποινική δίωξη και τους απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα, βαρύνονται με το αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης, από κοινού και κατά μόνας, και ηθικής αυτουργίας, καθώς την περίοδο 2003-2008, σύμφωνα με καταγγελίες, φέρεται να διενεργούσαν επανελέγχους σε φορείς και επιχειρήσεις που είχαν βεβαιωμένα πρόστιμα, με αποτέλεσμα είτε να μειώνονται τα ποσά είτε να εξαλείφονται.
    Ηδη το «Εθνος της Κυριακής» με σειρά δημοσιευμάτων την τελευταία 2ετία αποκάλυψε πολλά στοιχεία με σημαντικές πτυχές του μεγάλου αυτού σκανδάλου.
    Σε αναφορά-καταγγελία συγκεκριμένης επιθεωρήτριας, απαριθμούνται συγκεκριμένες παράνομες αποφάσεις επανελέγχου και αναφέρονται ονόματα εμπλεκόμενων επιθεωρητών-εφοριακών. Μάλιστα σε πολλές από αυτές, υπήρξαν οικονομικοί έφοροι που εξέφρασαν σοβαρές επιφυλάξεις, λέγοντας ότι «αυτό δεν μπορούμε να το κάνουμε, είναι παράνομο».
    Στις καταγγελίες περιγράφεται η παράνομη δράση τους και κυρίως του συντονιστή πρώην διευθυντή της Επιθεώρησης του υπουργείου Οικονομικών:
    «... Θέλουμε σήμερα να καταγγείλουμε τον Γενικό μας Διευθυντή (...) για διάπραξη κακουργηματικών πράξεων κατά την άσκηση των καθηκόντων του».
    - «Ο κ. (...), ως εκ της θέσεώς του, μου δίνει εντολές οι οποίες δεν στηρίζονται στην ισχύουσα Νομοθεσία, είναι καταχρηστικές και πρωτόγνωρες για την Οικονομική Επιθεώρηση.
    Σε άλλες καταγγελίες αναλύεται πώς διαστρεβλώνονταν από τα «μέλη της συμμορίας» τα στοιχεία μιας υπόθεσης με τέτοιον τρόπο, που ακόμη και γνώστες μπορούσαν να εξαπατηθούν. Ετσι επεδίωκαν η επανεξέταση να γίνει από τις λιγότερο εξειδικευμένες υπηρεσίες, φροντίζοντας να χαρακτηρίσουν την κολάσιμη πράξη που επέσυρε το πρόστιμο από «έλλειμμα» «θετική ζημία» και, καθώς τα όρια των δύο εννοιών δεν είναι ευδιάκριτα για τους μη ειδικούς, ικανοποιούνταν το αίτημα του επανελέγχου.
    Η ζημιά του Δημοσίου από το κύκλωμα των επιθεωρητών δεν προέρχεται μόνο από τους επανελέγχους, αλλά χρησιμοποιήθηκαν και άλλες μέθοδοι, όπως καθυστερήσεις ελέγχων, αποστολή εγγράφων σε αναρμόδιες υπηρεσίες και με τη χρονοτριβή εξαντλούνταν οι προθεσμίες, ενώ, όπως καταγγέλλουν επιθεωρητές, πλήθος ελέγχων με εντολή του διευθυντή δεν προχωρούσαν!
    Γ. ΚΡΗΤΙΚΟΣ
    --------------------------------------

    zougla: Επιλογή Βενιζέλου ο Παπαχατζής



    Xειροπέδες στα "άσπρα κολάρα"

    Σύνοψη της υπόθεσης από το zougla.gr
    Προσωπική επιλογή του υπουργού Οικονομικών φέρεται να είναι ο Επιχειρησιακός Διευθυντής Ειδικών Υποθέσεων του ΣΔΟΕ Θεσσαλονίκης ο οποίος συνελήφθη την Τετάρτη ως μέλος...
    εγκληματικής οργάνωσης με τέσσερις πλοκάμους.

    Ο Χρήστος Παπαχατζής ήταν στο παρελθό
    ν συνδικαλιστής, επικεφαλής της ΠΑΣΚ εφοριακών από το 1995 έως και την εποχή Σημίτη και από τα τοπικά μεσαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην Βόρεια Ελλάδα. Τοποθετήθηκε στην νευραλγική αυτή θέση προσφάτως και μετά την ανάληψη καθηκόντων υπουργού Οικονομικών από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, όπως καταγγέλλουν πολύ καλά πληροφορημένοι πολιτικοί, δικαστικοί, φοροτεχνικοί και νομικοί κύκλοι της Θεσσαλονίκης.

    Γνωστός τοις πάσι ο Χρήστος Παπαχατζής είχε πρωταγωνιστήσει πριν από χρόνια σε μία χαρακτηριστική για την πολιτική του στάση αλλά και το ηθικό του διαμέτρημα υπόθεση σύλληψης ενός εφοριακού.

    Ο εφοριακός είχε συλληφθεί με σημαδεμένα χαρτονομίσματα αφού είχε προηγηθεί επί μακρόν εντοπισμός και παρακολούθηση του υπόπτου εφοριακού και ενδελεχής προετοιμασία των διωκτικών και εισαγγελικών αρχών της Θεσσαλονίκης προκειμένου να επιτευχθεί η σύλληψή του επ’ αυτοφώρω.

    Κατά την σύλληψη του εφοριακού εμφανίστηκε ένα άτομο το οποίο συστήθηκε ως «συνδικαλιστής» και δήλωσε πως θ
    α είναι μάρτυρας υπεράσπισης υπέρ του συλληφθέντος με σημαδεμένα χαρτονομίσματα εφοριακού.

    Ο εισαγγελέας ο οποίος ήταν παρών, έκπληκτος μπροστά στην θρασύτατη στάση του συνδικαλιστή κατά τη σύλληψη, του εξήγησε πως είναι μάταια η οποιαδήποτε εμπλοκή του λόγω των αποδεικτικών στοιχείων που είχαν οι Αρχές στην διάθεσή τους αλλά και ότι η υπόθεση είναι τόσο εξωφθάλμως ανήθικη, ώστε να προκαλεί εντύπωση η εμμονή του να αναμιχθεί. Ο «συνδικαλιστής» ήταν βεβαίως ο Χρήστος Παπαχατζής, όστις μετά από χρόνια «προήχθη» κατ’ επιλογή του υπουργού Οικονομικών σε Διευθυντή Επιχειρήσεων Ειδικών Υποθέσεων του ΣΔΟΕ.

    Τραπεζικό στέλεχος «υψηλών προδιαγραφών»

    Μεταξύ των συλληφθέντων φιγουράρει σε περίοπτη θέση και το πρώτο τη τάξει στέλεχος της «Τράπεζας Πειραιώς» στην Θεσσαλονίκη, κ. Θεοδώρου όπως αποκαλύπτουν δικαστικές πηγές της πόλης. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως και ο Γιώργος Φερέτης επί δεκαετίες στέλεχος της ΕΤ3 και επί μακρόν διευθυντικό στέλεχος της Δημόσιας Τηλεόρασης, αν και ενδεχομένως αντιθέτων πολιτικών απόψεων, συμπεριλαμβάνεται στο σύστημα «φίλων» του υπουργού Οικονομικών στην Θεσσαλονίκη.

    Αν κανείς ωστόσο παρατηρήσει εκ του σύνεγγυς την διάρθρωση της εγκληματικής οργάν
    ωσης, όπου συμμετέχουν εν ενεργεία αστυνομικοί (τρεις), απότακτος αστυνομικός, υπάλληλος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και συνεργάτης του προέδρου της ομάδας κ. Ζαγοράκη, ο οποίος εργαζόταν ως security και ονομάζεται Γιάννης Αθανασιάδης, τραπεζικοί υπάλληλοι, στελέχη τραπεζών καθώς και πασίγνωστος ιδιοκτήτης νυκτερινών κέντρων, ο οποίος και παρουσιάζεται ως αρχηγός της πολυπλόκαμης σπείρας, τότε κανείς είναι σε θέση να καταλήξει στο ασφαλές συμπέρασμα πως η εγκληματική αυτή οργάνωση καλύπτει όλες τις διαστάσεις του τοπικού «θεσμικού υποκόσμου».

    Ένας θεσμικός υπόκοσμος με κύρια δραστηριότητα την εκ του ασφαλούς τοκογλυφία με την στήριξη κρατικών θεσμών όπως ΣΔΟΕ και Αστυνομία καθώς και τραπεζικών ιδρυμάτων. Με λίγα λόγια «κράτος εν κράτει» όπως επισημαίνει ανώτερο στέλεχος της Δικαιοσύνης και γνώστης του νήματος διαπλοκής που συνδέει τα πρόσωπα που πρωταγωνιστούν σε αυτήν την υπόθεση καθώς και τις υπόγειες σχέσεις μεταξύ πολιτικής και θεσμικού υποκόσμου στην Θεσσαλονίκη.

    Ποιος είναι ο αρχηγός
    Πηγές της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης διοχετεύουν την πληροφορία πως αρχηγός της σπείρας με τα τέσσερα πλοκάμια είναι ο Μάρκος Καραμπέρης, γνωστός ιδιοκτήτης νυχτερινών κέντρων στη Θεσσαλονίκη. Ο ίδιος είχε εμπλακεί στην υπόθεση Κουκοβίνου-Βατοπεδίου και ήταν υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης του νομού Ημαθίας με το ψηφοδέλτιο του Κυριάκου Βελόπουλου. Συνελήφθη επίσης, ο Δημήτρης Λαμπάκης, συνεργάτης του Καραμπέρη.

    Και νέες συλλήψεις
    Σύμφωνα με πληροφορίες από την Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, μεταξύ των 52 συλληφθέντων είναι και ένα στέλεχος της Πανελληνίας Τράπεζας καθώς και ένας πρώην ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ, σερβικής καταγωγής, ο Μίλαν Τζούρτζεβιτς, για τον οποίο υπάρχουν εκτιμήσεις ότι προσήχθη στην Ασφάλεια για κατάθεση και όχι ως ύποπτος, αλλά παρόλα αυτά και μέσα στη σύγχυση που επικρατεί, θα πρέπει να διατηρηθούν όλες οι δυνατές επιφυλάξεις. Επισημαίνεται ότι η σύλληψη ή η προσαγωγή για κατάθεση του Μίλαν Τζούρτζεβιτς έχει ήδη αναστατώσει τους ποδοσφαιρικούς κύκλους της Θεσσαλονίκης αλλά και την οικογένειά του.

    Η δικογραφία

    Η δικογραφία που σχηματίζεται εις βάρος των συλληφθέντων αφορά στις κατά περίπτωση κατηγορίες της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της τοκογλυφίας και εκβίασης κατ΄ επάγγελμα και κατ΄ εξακολούθηση, της απάτης και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα κατ΄ επάγγελμα. Επιπλέον, η δικογραφία περιλαμβάνει άλλους δύο αστυνομικούς, που κατηγορούνται για παθητική δωροδοκία και παράβαση καθήκοντος.

    Εδώ ο Μάρκος Καραμπέρης με τον Κυριάκο Βελόπουλο κατά την περίοδο των αυτοδιοικητικών εκλογών
    Εδώ ο Μάρκος Καραμπέρης με τον Κυριάκο Βελόπουλο κατά την περίοδο των αυτοδιοικητικών εκλογών
    Σημειώνεται ότι, στο πλαίσιο των πολύμηνων ερευνών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, διαπιστώθηκε η σύνθεση των μελών, που αποτελούσαν τις τέσσερις εγκληματικές οργανώσεις, διευκρινίστηκαν οι ρόλοι και η ιεραρχική τους σχέση, εξακριβώθηκε ο τρόπος - μέθοδος δράσης τους ( modus operandi), προσδιορίστηκε ο αριθμός των ατόμων που δανείστηκαν διάφορα χρηματικά ποσά με τοκογλυφικούς όρους, εξακριβώθηκαν ιδιώτες και καταστήματα - επιχειρήσεις, οι ιδιοκτήτες των οποίων εκβιάζονταν, προσδιορίστηκε ο τρόπος νομιμοποίησης των παράνομων εσόδων («ξέπλυμα μαύρου χρήματος»).

    Η δράση του κυκλώματος

    Όπως προκύπτει από την έρευνα, μέλη της μιας εγκληματικής οργάνωσης απαιτούσαν εκβιαστικά χρήματα, για παροχή «προστασίας», από μεγάλο αριθμό ιδιοκτητών καταστημάτων σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, αποκομίζοντας παράνομα μεγάλα χρηματικά ποσά.
    Επιπλέον, και οι τέσσερις εγκληματικές οργανώσεις δραστηριοποιούνταν σε υποθέσεις τοκογλυφίας, καθώς απαιτούσαν εκβιαστικά την καταβολή παράνομων τόκων, από ιδιώτες, στους οποίους παρείχαν διάφορα χρηματικά ποσά, ως δάνεια με υπέρμετρους τοκογλυφικούς όρους, ενώ ενέχονται και σε μεγάλο αριθμό υποθέσεων απάτης. Σύμφωνα με πληροφορίες της zougla.gr, οι αστυνομικοί που κατηγορούνται έδιναν πληροφορίες στο κύκλωμα για τους προγραμματισμένους ελέγχους της αστυνομίας έναντι χρημάτων.

    Τα χρηματικά ποσά, που αποκόμιζαν από τις εγκληματικές τους δραστηριότητες, τα νομιμοποιούσαν παράνομα, μέσω κερδισμένων δελτίων του ΟΠΑΠ που εξασφάλιζαν, έναντι χρηματικής αμοιβής.

    Η αστυνομική επιχείρηση της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης συνεχίζεται, με έρευνες σε σπίτια, διαμερίσματα και άλλους χώρους σε περιοχές της Θεσσαλονίκης, της Χαλκιδικής και των Σερρών. Επίσης, συνεχίζονται και οι προσαγωγές ατόμων, προκειμένου να διερευνηθεί η συμμετοχή τους στις δραστηριότητες των εγκληματικών οργανώσεων.

    Η επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας

    Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη αστυνομική επιχείρηση της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης για την εξάρθρωση (4) εγκληματικών οργανώσεων, που ενέχονται σε πολυάριθμες υποθέσεις εκβιάσεων, τοκογλυφίας, απάτης και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

    Στους (47) είναι οι μέχρι τώρα συλληφθέντες με την αυτόφωρη διαδικασία, ενώ περιλαμβάνονται ανώτερο στέλεχος του Σ.Δ.Ο.Ε Θεσσαλονίκης, εφοριακός υπάλληλος, τραπεζικά στελέχη, δικηγόροι καθώς και δημοσιογράφος και αστυνομικός.

    Στη δικογραφία περιλαμβάνονται και (2) ακόμη αστυνομικοί, που κατηγορούνται για παθητική δωροδοκία και παράβαση καθήκοντος. Υπολογίζεται ότι από την παράνομη δραστηριότητα των εγκληματικών οργανώσεων το Ελληνικό Δημόσιο έχει στερηθεί έσοδα δεκάδων εκατομμυρίων €.
    Ειδικότερα, όπως προκύπτει από την έρευνα, μέλη της μιας εγκληματικής οργάνωσης απαιτούσαν εκβιαστικά χρήματα, για παροχή «προστασίας», από μεγάλο αριθμό ιδιοκτητών καταστημάτων σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, αποκομίζοντας παράνομα μεγάλα χρηματικά ποσά.

    Επιπλέον, και οι τέσσερις (4) εγκληματικές οργανώσεις δραστηριοποιούνταν σε υποθέσεις τοκογλυφίας, καθώς απαιτούσαν εκβιαστικά την καταβολή παράνομων τόκων, από ιδιώτες, στους οποίους παρείχαν διάφορα χρηματικά ποσά, ως δάνεια με υπέρμετρους τοκογλυφικούς όρους, ενώ ενέχονται και σε μεγάλο αριθμό υποθέσεων απάτης.

    Τα χρηματικά ποσά, που αποκόμιζαν από τις εγκληματικές τους δραστηριότητες, τα νομιμοποιούσαν παράνομα, μέσω κερδισμένων δελτίων του ΟΠΑΠ που εξασφάλιζαν, έναντι χρηματικής αμοιβής. .

    Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2012, 10:20

    1 σχόλια:



    Σωτήριος Καλαμίτσης είπε...
    Τα πάντα υποψιαζόμαστε, αλλά δεν μπορούμε να αποδείξουμε, εξ ου και δεν τολμάμε να καταγγειλουμε τα λαμόγια. Για νδω τώρα, θα προσέλθει ως μάρτυς υπεράσπισης ο κ. Καπελέρης;

    Σχόλια