ΚΑΖΑΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΟΙΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ




Η εγγραφή επαναλαμβάνεται, αλλά όπως γνωρίζετε η "επανάληψη είναι μήτηρ της μαθήσεως". Συμπληρωματικά: 
Διαβάζοντας σε διάφορα blogs θέσεις - επιθέσεις εναντίον του Καζάκη, νομίζω ότι έχω την υποχρέωση να πάρω θέση: (Δεν τον γνωρίζω προσωπικά, ούτε μου ζητήθηκε από κανένα, για να εξηγούμαστε. Γράφω επειδή πρέπει να παίρνουμε θέση σε καιρούς υπέρθερμους σαν τους σημερινούς: Προσωπικά του  πιστώνω τα εξής:
  1. Από τους πρώτους, απ' όσο γνωρίζω, που γραπτώς με άρθρα του έβγαλε την μάσκα του μνημονίου και αποκάλυψε το πραγματικό πρόσωπο του μνημονίου και του ΔΝΤ.
  2. Όταν το σύνολο σχεδόν των πληρωμένων οικονομικών συντακτών σε όλο σχεδόν το φάσμα του τύπου "έψαχνε και αναδείκνυε τα θετικά του μνημονίου" ο ίδιος έκανε τις προβλέψεις για το που οδηγούμαστε ...και έπεσε μέσα (άρα δεν μας έλεγε ψέματα, άρα γνωρίζει και μας τα λέει).
  3. Ξόδεψε τεράστια προσωπική ενέργεια για να κάνει όλες αυτές τις ομιλίες ανά την Ελλάδα και να γίνει το πνευματικό αποκούμπι όλων μας που ψάχναμε επιχειρήματα να κατανοήσουμε αυτό που συμβαίνει. 
  4. Με άλλα λόγια του οφείλουμε την όποια πνευματική μας  εγρήγορση, αφού προσέφερε τεράστιο όγκο πληροφορίας για το χρέος, για την χώρα.
  5. Προσωπικά  του οφείλω την "πνευματική μου αποκατάσταση" αφού για μια δεκαπενταετία αρνήθηκα  πεισματικά να δεχθώ ότι ο Σημίτης και η παρέα του ήταν ο χρυσός αιώνας της νεώτερης Ελληνικής δημοκρατίας και οικονομίας, όπως είχαν φιλοτεχνήσει τα πληρωμένα παπαγαλάκια του, κόντρα σε στενό και ευρύτερο περίγυρο που επέμενε να βλέπει τον μεγάλο ηγέτη. Ήρθε ο Καζάκης και με στοιχεία έδωσε υπόσταση στις αντιρρήσεις μου. 
  6. Ο Καζάκης μας αφηγήθηκε μια συνοπτική κατανοητή ιστορία του Ελληνικού χρέους, της Ελληνικής Οικονομίας - κάτι που πριν απ' αυτόν κανείς δεν το έκανε τόσο απλά και κατανοητά (η τουλάχιστον κανείς - αν υπήρξε κάποιος δεν έδειξε τη σχέση χρέους και ανεξαρτησίας)
  7. Τέλος επέβαλε από πολύ νωρίς στη δημόσια συζήτηση θέματα όπως "επιστροφή στη δραχμή" που όλοι οι υπόλοιποι τα άφηναν για τους ειδικούς (αυτούς που μας έφεραν εδώ..)
  8. Τολμάει να λέει "αυτό δεν το ξέρω", μια στάση  πραγματικά επιστημονική.
  9. Έτσι κι' αλλιώς του οφείλουμε πολλά, έστω κι' αν μερικές φορές μας γίνεται ενοχλητικός, αφού μας θυμίζει κάτι που είχαμε ξεχάσει: Να συμμετέχουμε ενεργά και να μην αφήνουμε τη μοίρα μας σε άλλους. 
  10. Τέλος αυτό που προσπαθεί να κάνει ο Καζάκης πράγματι απαιτεί τεράστια ενέργεια και χρόνο, αφού αυτή τη φορά δεν καλούμαστε να μπούμε σε ένα οικοδόμημα που κάποιοι έχουν φτιάξει καιρόν πριν για μας, αλλά καλούμαστε να συμμετάσχουμε στη δημιουργία ενός οικοδομήματος που εκ των πραγμάτων δεν είναι καθόλου εύκολο, αν λάβει δε κανείς υπ όψιν του ότι αυτό το οικοδόμημα θα είναι για καιρό υπό κατασκευή προκαλεί και σχετικό άγχος στους συμμετέχοντες, αφού πράγματι θα ήταν καλό από την αρχή να υπήρχε μια στέγη!! 
  11. Για όσους  δεν έχουν ζήσει στην ύπαιθρο, χωρίς στέγη, πράγματι η πρόταση είναι οδυνηρή και ανέφικτη. Για όλους τους υπόλοιπους ας το δούμε σαν ένα ταξίδι χρέους - προσκυνήματος - σε όσους έχουν θυσιάσει το εγώ τους και αφέθηκαν να βυθισθούν στο υπερεγώ του συνόλου - κοινωνίας έξω από την οποία έτσι κι' αλλιώς δεν μπορούμε να υπάρξουμε.
Καλές γιορτές σ' όλους σας
ΥΓ. Προσοχή!
Όλα τα οικοδομήματα  έχουν υποστεί ανήκεστο βλάβη εξ' αιτίας της κρίσης, γι' αυτό καλόν είναι όσοι νομίζουν ότι ζουν σε οικοδομήματα σταθερά, που και που ας κάνουν κανένα έλεγχο στις κολώνες και να μην βλέπουν μόνο τη σκεπή, που απλά μπορεί να είναι μια κουρελού! Φρονώ ότι είναι πιο έξυπνο να ζει κανείς στην ύπαιθρο -  αν το αντέχει φυσικά - και να συμμετέχει στη δημιουργία ενός νέου οικοδομήματος, από το να βιώνει το κλίμα της ασφάλειας ζώντας μέσα σ' ένα ερείπιο!!! (Προσωπικά  βλέπω πολλούς αχυρώνες  και πολλούς μπερντέδες να καμώνονται τα μέγαρα....) 

Σχόλια