Τι εννοούσε ο ποιητής;




ΚΑΜΙΑ ΦΟΡΑ το τζετ λαγκ - δηλαδή η φυσική κόπωση και το αίσθημα αποπροσανατολισμού που δημιουργεί η αλλαγή ώρας - παίζει παιχνίδια. Παρότι έμπειρος ταξιδευτής, μπορεί να το 'παθε ο Γιώργος Παπανδρέου πηγαίνοντας στη Νότια Αφρική για τη Σύνοδο περί κλιματικής αλλαγής που έγινε στο Ντέρμπαν. Και καμιά φορά θέλει κανείς να θυμάται πράγματα αλλιώς απ' ό,τι έγιναν - ιδίως αν η εξέλιξη ήταν δυσάρεστη. Κάτι που ισχύει για τη διετία 2009-2011.
ΑΝ ΤΑ ΛΕΩ όλα αυτά, είναι γιατί ο Παπανδρέου έδωσε συνέντευξη στη δημοσιογράφο Εϊμι Γκούντμαν για το φόρουμ «Democracy Now». Κάποια στιγμή η Γκούντμαν τον ρωτάει για την τράπεζα Γκόλντμαν Σακς που έπαιξε διάφορα παιχνίδια στην κρίση. Και τον ρωτάει ειδικά αν η Γκόλντμαν είχε κάποιο ρόλο σε όσα συνέβησαν στην Ελλάδα. Ιδού τι απάντησε ο Γιώργος:
  • «Ναι, φυσικά, αρκετές τράπεζες, όπως η Γκόλντμαν Σακς, έχουν παίξει έναν κρίσιμο ρόλο στην παγκόσμια οικονομική κρίση. Είμαστε ακόμη σε φάση έρευνας του ρόλου της Γκόλντμαν Σακς. Στην Ελλάδα συστάθηκε μια κοινοβουλευτική επιτροπή και ελπίζουμε ότι σύντομα θα έχουμε τα αποτελέσματα...». (blogger: Πότε συστάθηκε η επιτροπή και δεν το ξέρουμε; Αυτό κι' αν είναι ψεύδος....)
Τα πάντα και τίποτε
ΑΣΦΑΛΩΣ η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. Ποια όμως είναι η επιτροπή της Βουλής που ερευνά την Γκόλντμαν Σακς; Ουδείς γνωρίζει την ύπαρξή της. Ούτε στο ΠΑΣΟΚ ούτε στο προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ούτε στο οικονομικό επιτελείο. Υπήρξαν όντως κάποιες πρωτοβουλίες κοινοβουλευτικού χαρακτήρα για τη διερεύνηση της κρίσης. Επί υπουργίας Παπακωνσταντίνου στο Οικονομικών έγινε ένα ρεσάλτο για σύσταση επιτροπής που να ερευνήσει τα οικονομικά στοιχεία σε βάθος δεκαετίας - αλλά υπογραφές δεν μαζεύονταν εύκολα και, τελικά, η πρωτοβουλία κρύωσε. Μετά μάθαμε ότι μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων θα πλαισίωνε την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, με στόχο τη διερεύνηση της εξέλιξης του χρέους. Κι αυτή όμως είναι αμφίβολο αν έχει λειτουργήσει, καθώς ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου έφυγε πέρσι τον Ιούνιο από τη Θεσμών για το Δικαιοσύνης και μετά έγινε ο γνωστός χαμός με την ΕΛΣΤΑΤ.
πηγή (ΤΑ ΝΕΑ 12/12/2011) 
αλλά και εδώ (ακούστε τον Καζάκη και τον Κακλαμάνο....)

Σχόλια