• ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΕΠΕ: ΜΕ ΙΛΙΓΓΙΩΔΗΣ ΡΥΘΜΟΥΣ ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΠΛΗΡΟΥΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ!
  • ΘΕΑΜΑΤΙΚΗ ΑΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΜΕΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΚ ΠΕΡΙΤΡΟΠΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ !
  • ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ: ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ!

Αποκαλυπτικά δεδομένα για την εργασιακή πραγματικότητα σε καιρό Μνημονίου φέρνουν στο φως τα απολογιστικά στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας. Συγκεκριμένα, κατά το πρώτο 9μηνο του 2011, 42.488 συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης μετατράπηκαν σε συμβάσεις είτε μερικής είτε εκ περιτροπής εργασίας. Πρόκειται ουσιαστικά για διπλασιασμό (ποσοστιαία αύξηση 102,46%) της μερικής απασχόλησης στην Ελλάδα, τετραπλασιασμό (αύξηση 307,44%) της εκ περιτροπής απασχόλησης κατόπιν συμφωνίας με τον εργαζόμενο και αύξηση 1.192,39% (!!!) για την εκ περιτροπής απασχόληση με μονομερή απόφαση του εργοδότη – όλα σε σχέση με τα αντίστοιχα στοιχεία του 2010.

  • Όσον αφορά τις συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης, η Ελλάδα βιώνει μια διαρκή μείωση: από το 79% το 2009 και το 66,9% το 2010, η πλήρης απασχόληση έχει συρρικνωθεί πλέον στο 58,92% επί του συνόλου των νέων συμβάσεων μέχρι το Σεπτέμβρη του 2011. Ταυτόχρονα, η μερική απασχόληση «τραβάει την ανηφόρα»: από 16,7% το 2009, σε 26,1% το 2010 και σε 32,52% το πρώτο 9μηνο του 2011 επί του συνόλου των νέων συμβάσεων, ομοίως, η εκ περιτροπής εργασία γνωρίζει επίσης θεαματική άνοδο (4,3% το 2009, 6,9% το 2010, 8,56% το Ιανουάριο-Σεπτέμβριο του 2011).

Συνοπτικά, τα στοιχεία του ΣΕΤΕ δείχνουν μείωση 2,62% στον αριθμό των επιχειρήσεων που προχώρησαν σε οποιασδήποτε μορφής προσλήψεις, μείωση των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης κατά 20,93%, με παράλληλη αύξηση των συμβάσεων μερικής απασχόλησης και εκ περιτροπής απασχόλησης, κατά 3,96% και 12,17% αντίστοιχα.

  • Γίνεται απολύτως σαφές ότι, με μία στις 3 προσλήψεις (οι οποίες έτσι κι αλλιώς είναι εξαιρετικά μειωμένες) να είναι μερικής απασχόλησης, η ολοκληρωτική μετατροπή του εργασιακού χάρτη σε πεδίο ελαστικών εργασιακών σχέσεων ημιαπασχόλησης και εκ περιτροπής απασχόλησης είναι σε πλήρη εξέλιξη. Με τη συνολική μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων να εκτιμάται στο 50% περίπου, η βαθύτερη ύφεση της αγοράς και οι περαιτέρω περικοπές σε θέσεις εργασίας είναι λογικό επακόλουθο των «μνημονιακών» πολιτικών.

«ΣΤΡΑΤΙΕΣ» ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΚΟΠΛΗΡΩΜΕΝΩΝ

  • Οι έλεγχοι του ΣΕΤΕ σε διάφορες επιχειρήσεις κατέγραψαν ένα ποσοστό 29,17% επί του δείγματος των εργαζομένων (12.823) που δουλεύουν ανασφάλιστοι. Επιπλέον, από τους 14.681 αλλοδαπούς εργαζόμενους, 5.623 (38,30%) εργάζονται χωρίς ασφάλιση σε χώρους που διενεργήθηκαν έλεγχοι. Αξίζει να σημειωθεί φυσικά ότι από τους ελέγχους του ΣΕΤΕ υπάρχει σίγουρα ένα επίσης μεγάλο ποσοστό «μαύρης εργασίας» που συνήθως οι εργοδότες φροντίζουν να «αποκρύπτουν» από αντίστοιχους ελέγχους.

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ: ΒΑΘΥΤΕΡΗ ΥΦΕΣΗ – ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ

Την ίδια στιγμή, η κοινωνία αναμένει να γνωρίσει ακόμα σκληρότερα το πρόσωπο της δανειακής σύμβασης. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της ALCO για λογαριασμό του ΕΒΕΑ, το 53% των πολιτών εκφράζει με βεβαιότητα ότι η νέα δανειακή σύμβαση θα επιφέρει ακόμα μεγαλύτερη ύφεση, ενώ μόλις το 18% πιστεύει ότι θα οδηγήσει σε ανάκαμψη. Ενδεικτικά, μόλις το 28% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ βλέπει θετικά τις πρόσφατες πολιτικές της κυβέρνησης, ενώ το 41% τις θεωρεί δυσμενείς και το 31% κρατά ουδέτερη στάση.  Τέλος, το 64% των πολιτών (33% των γυναικών και 33% των ανδρών) εκφράζουν αβεβαιότητα για τη δουλειά τους, θεωρώντας ότι θα την χάσουν μέσα στο 2012, ως αποτέλεσμα των σκληρών, ταξικών μνημονιακών μέτρων.

Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011.
Πηγή

  • Βlogger: 
  • Μετά τα παραπάνω σκεφτείτε την  έλλειψη πόρων των ταμείων, μέχρις ότου οι συντάξεις μειωθούν τόσο ώστε να καλύπτονται από τις ...ανύπαρκτες εισφορές. Το σπιράλ της καθόδου θα καταλήξει με σιγουριά  στον  μηδενισμό των συντάξεων. Φυσικά δεν μιλάμε για τις οικονομίες των ταμείων που έχουν ...εξαερωθεί ούτε για το γεγονός ότι το κράτος - με βάση τον εφαρμοστικό νόμο δεν έχει δικαίωμα να χρηματοδοτεί τα ασφαλιστικά ταμεία! (Μην ξεχνάτε ότι το κράτος με τις ιδιοτικοποιήσεις και την απίσχνασή του συνολικά - δεν θα διαθέτει πόρους παρά μονο για δίνει στους δανειστές...)

Σχόλια