Ιδού ο καπνός, ιδού και η φωτιά…


του Ν.Γ. Δρόσου
Δημοσιεύθηκε: 07:50 - 07/10/11

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Έδωσε υφυπουργός Οικονομικών κατάλογο με 3.800 φυσικά πρόσωπα, «μεγαλοοφειλέτες» της εφορίας, στην τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου και στον πρωθυπουργό και τον απομάκρυναν από τη θέση του;

Μπορεί το ελληνικό δημόσιο να εισπράξει περίπου 4 δισ. ευρώ, ενώ τα ταμεία του είναι άδεια, ήτοι ποσό που αντιστοιχεί στο ήμισυ της περιβόητης 6ης δόσης και δεν το πράττει επειδή επιθυμεί να προστατεύσει «κάποιους»;

Φιλονικούν δημόσια, ενώπιον συναδέλφων τους της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών με τον πρώην υφυπουργό του ίδιου υπουργείου αναφορικά με την πάταξη της φοροδιαφυγής, της υπ’ αριθμόν ένα πηγής κοινωνικής αδικίας στον τόπο, και η συζήτησή τους περιορίζεται στο «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε»;

Από όποια πλευρά και εάν προσεγγίσει κανείς την ανοιχτή κόντρα που ξέσπασε χθες μεταξύ του κ.Ευάγγελου Βενιζέλου και του κ. Δημήτρη Κουσελά, το συμπέρασμα στο οποίο μπορεί να καταλήξει είναι αποκαρδιωτικό σχετικά με το επίπεδο και την ποιότητα διακυβέρνησης της χώρας.

Εάν οι καταγγελίες του κ. Κουσελά ευσταθούν, ευλόγως προκύπτει ένα μείζον ζήτημα διαφάνειας, το οποίο, σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα, «ακουμπά» όχι μόνο τον πρώην υπουργό ΟικονομικώνΓ. Παπακωνσταντίνου αλλά και το Μέγαρο Μαξίμου.
Εάν δεν ευσταθούν, είναι προφανής η ανάγκη είτε ανάκλησής τους από τον καταγγέλλοντα, είτεαντιμετώπισης του ρόλου και της θέσης του στις τάξεις του κυβερνώντος κόμματος.

Ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για έναν βουλευτή της πλειοψηφίας και πρώην υφυπουργό, ο οποίος καταγγέλλει ότι έχασε τη θέση του στο υπουργείο Οικονομικών όταν παρουσίασε κατάλογο φυσικών προσώπων στον πολιτικό προϊστάμενό του και στον πρόεδρο της κυβέρνησης, λέγοντας ότι οι κύριοι αυτοί χρωστούν ποσά άνω του 1 εκατ. ευρώ έκαστος…

Κάποια στιγμή, δεν θα ήταν άσχημα, αν υπήρχε έστω και μία ρανίδα πολιτικής ευθιξίας σε αυτόν τον τόπο…

Εάν όντως είχε αυτόν τον κατάλογο στα χέρια του ο κ. Κουσελάς, γιατί θεώρησε σκόπιμο να τον θέσει υπόψη του πρωθυπουργού και δεν αναζήτησε μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου του αυτούς τους «μεγαλοοφειλέτες» του Δημοσίου, ώστε να εισπραχθούν τα δέοντα ποσά;

Αντίστοιχα, εάν πράγματι αυτός ο κατάλογος υφίσταται και είναι στη διάθεση του νυν υπουργού των Οικονομικών, γιατί δεν ακολουθούνται οι προσήκουσες διαδικασίες, παρά μόνο δίνονται στη δημοσιότητα κατάλογοι επιχειρήσεων-«φάντασμα», από τις οποίες είναι βέβαιο ότι δεν μπορούν να εισπραχθούν τα ποσά που τους καταλογίζονται;

Με μόνη εξαίρεση η δημόσια αντιπαράθεση που ξέσπασε χθες μεταξύ των δύο ανδρών να αφορά σε προσωπικούς λόγους ή σε τρίτα πρόσωπα, οι καταγγελίες που διατυπώθηκαν χθες από τον κ. Κουσελά αλλά και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίστηκαν από τον κ. Βενιζέλο αποπνέουν μια αίσθηση πανικού, υπό το φως της κατρακύλας που έχει πάρει η χώρα.

Αποπνέουν, επίσης, μια σαφή αίσθηση αδιαφάνειας, την οποία η κυβέρνηση οφείλει να άρει εφόσον επιθυμεί να σεβαστεί τη νοημοσύνη των πολιτών και των ίδιων των βουλευτών της.

Ας μην ξεχνάμε ότι όσο υποβαθμισμένος και εάν είναι σήμερα ο ρόλος του ελληνικούκοινοβουλίου, τελικά εκεί προστρέχει το κυβερνών κόμμα για να θεσμοθετήσει και άρα οφείλει να διαφυλάξει όποιο κύρος του απέμεινε.

Αντίστοιχα, εάν όντως υπάρχει ένας τέτοιος κατάλογος, οφείλει να προχωρήσει στις νόμιμες ενέργειες για την είσπραξη του παραπάνω ποσού, το οποίο ας μην ξεχνάμε ότι υπερβαίνει το ύψος της απόκλισης που εμφανίζεται στην επίτευξη των φετινών δημοσιονομικών στόχων, που στάθηκε αφορμή τόσο για την τελευταία φοροεπιδρομή όσο και για τις εξελίξεις σχετικά με το πιθανό, πλέον, κούρεμα του χρέους… 

Σχόλια