...καταγγελίες της Ζωής Γεωργαντά συνέχεια...(B)


«Μας έδωσαν 4 λεπτά για 30 ερωτήσεις»


«Αυτό που κατάλαβα είναι ότι δεν υπάρχει η βούληση να ερευνηθεί η υπόθεση των καταγγελιών σε βάθος και να βρεθεί η άκρη». Η Ζωή Γεωργαντά, μία ημέρα μετά την εξέτασή της από τη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, προβαίνει σε ακόμη μία καταγγελία: «Μας έδωσαν μόνο τέσσερα λεπτά και τριάντα ερωτήσεις...». (Blogger: άκου εδώ)

Η κ. Γεωργαντά, μιλώντας χθες στην «Ε», αναφέρθηκε και στις κατηγορίες που της απέδωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Α. Μακρυπίδης, κάνοντας λόγο για κλεψίτυπη διδακτορική διατριβή, αλλά και για παράτυπη είσπραξη δύο επιδομάτων από την ίδια. Η καθηγήτρια και πρώην μέλος του Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ, μία εβδομάδα μετά τις αποκαλύψεις της στην «Ε» για τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος του 2009 «σε συνεργασία με το ΔΝΤ και τη Eurostat», λέει ότι θα κάνει μήνυση και αγωγή στον Α. Μακρυπίδη για τα όσα ψευδώς είπε στην Επιτροπή της Βουλής. Πριν, όμως, από αυτό αναφέρθηκε στη διαδικασία.


  • «Μας υπαγόρευσαν συνολικά περίπου τριάντα ερωτήσεις. Εγώ κρατούσα σημειώσεις και διάλεξα μερικές που είχαν περισσότερη σχέση με τα στοιχεία του ελλείμματος και τη μεθοδολογία με την οποία αυτά επεξεργάστηκαν. Προσπάθησα να δώσω όσο το δυνατόν περισσότερο εμπεριστατωμένες απαντήσεις εντός του ορίου των τεσσάρων λεπτών που μου έδωσαν. Οταν χτύπησε το καμπανάκι, που σήμανε το τέλος του χρόνου μου, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ άρχισαν να μου λένε ότι δεν απάντησα σε εκείνο το θέμα, δεν απάντησα στο άλλο το θέμα και διάφορα άλλα. Το θέμα αυτό είναι τρομερά σοβαρό για να δώσεις απαντήσεις σε βάθος», λέει η ίδια.
Αυτό ήταν το πρώτο σημείο της διαδικασίας που δημιούργησε στην ίδια αρνητική εικόνα αναφορικά με το κατά πόσον η πρόθεση όλων των παριστάμενων βουλευτών ήταν αρχικώς να κατανοήσουν και στη συνέχεια να προχωρήσουν στη διαλεύκανση της δύσκολης, από τεχνική άποψη, ένταξης των ΔΕΚΟ στο συνολικό κόστος της «γενικής κυβέρνησης». Αυτού, δηλαδή, που οδήγησε, σύμφωνα με τις καταγγελίες τόσο της Ζ. Γεωργαντά (http://tinyurl.com/3cn947y) όσο και του Κ. Σκορδά (http://tinyurl.com/3bgjowz), στην τεχνητή διόγκωση του ελληνικού ελλείμματος σε συνεργασία με το ΔΝΤ και τη Eurostat, με σκοπό να παρθούν σκληρότερα μέτρα.
Το δεύτερο σημείο της διαδικασίας, όταν δημιουργήθηκε ένταση και άσχημο κλίμα, καταγράφτηκε όταν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Μακρυπίδης, απευθυνόμενος στην ίδια, τη ρώτησε αν επιβεβαίωνε στην επιτροπή την πληροφόρηση που ο ίδιος διέθετε και η οποία ανέφερε ότι η Ζ. Γεωργαντά είχε κατηγορηθεί πως κατέχει κλεψίτυπη διδακτορική διατριβή που είχε αντιγραφεί από έκθεση του ΟΗΕ για το ίδιο θέμα. Αλλη κατηγορία, από τον ίδιο βουλευτή, ήταν ότι την περίοδο που ήταν λέκτορας εισέπραττε το ίδιο επίδομα από δύο διαφορετικές πηγές. Τι λέει η ίδια γι' αυτές;


  • «Πρόκειται για λάσπη. Η διδακτορική μου διατριβή ουδεμία σχέση είχε με αυτά που είπε ο βουλευτής, ούτε για "υπεργολαβίες σε υπανάπτυκτες χώρες" ούτε τίποτα τέτοιο. Οσον αφορά τα επιδόματα, επρόκειτο για τη γνωστή ΑΤΑ, που το 1986, για ένα μικρό διάστημα, την εισέπραττα και από το Πανεπιστήμιο και από το ΚΕΠΕ - Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών. Υπηρεσιακά έπρεπα να γίνει επιλογή, και όταν έγινε, τα χρήματα επεστράφησαν στη δεύτερη, γιατί επέλεξα να πληρώνομαι από το Πανεπιστήμιο.
Για όλα αυτά θα κάνω μήνυση και αγωγή στον κ. Μακρυπίδη, αλλά θα ενημερώσω και το Πανεπιστήμιο του Λιντς, από όπου έλαβα το διδακτορικό μου τίτλο, για τα όσα λέει ένας Ελληνας βουλευτής. Βέβαια, κανείς από τους παρευρισκόμενους βουλευτές δεν απάντησε όταν ρώτησα γιατί όλα αυτά που λένε σήμερα δεν τα έψαχναν όταν με διόριζαν».
http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=312081
======================================

Σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών το κόλπο με το έλλειμμα;


«Ο τρόπος που συνυπολογίστηκε ο ΟΣΕ ήταν τέτοιος ώστε μειώθηκε το ΑΕΠ και αυξήθηκε το έλλειμμα»
Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για τα… green statistics και το ρόλο της Eurostat στην αναθεώρηση του ελλείμματος της χώρας μας. Η καθηγήτρια και μέλος του συμβουλίου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής Ζωή Γεωργαντά προχώρησε σε νέα καταγγελία-βόμβα αναφορικά με τον συνυπολογισμό του ΟΣΕ στο έλλειμμα, ενώ ο ραδιοφωνικός σταθμός «Ράδιο 9» έφερε χθες στη δημοσιότητα έγγραφα της Eurostat που δείχνουν πόσο στενή ήταν η καθοδήγηση της ευρωπαϊκής υπηρεσίας προς τον πρόεδρο της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Ανδρέα Γεωργίουγια την αναθεώρηση του ελλείμματος.

Επιπλέον, επιβεβαιώνουν πως το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών ήταν ενήμερο για όλη αυτή τη διαδικασία -σε αντίθεση με όσα είχε υποστηρίξει ο κ. Γεωργίου την περασμένη Τρίτη στη Βουλή- και ότι η Στατιστική Αρχή επέδειξε ιδιαίτερη προθυμία και σπουδή να εντάξει τις ΔΕΚΟ στο έλλειμμα.

Καταγγελία – βόμβα
Η κ. Γεωργαντά κατήγγειλε χθες ότι «ο τρόπος που συνυπολογίστηκε ο ΟΣΕ στα στοιχεία για το αναθεωρημένο έλλειμμα του επίμαχου έτους 2009 ήταν τέτοιος ώστε μειώθηκε το ΑΕΠ και αυξήθηκε το έλλειμμα»! Όπως είπε στον «Ε.Τ.», «ο ΟΣΕ προστέθηκε χωρίς να εξεταστούν οι δαπάνες, το παθητικό του, με τις επιστημονικές διαδικασίες που θα έπρεπε, με αποτέλεσμα να αυξηθεί το έλλειμμα. Σαν να μην έφθανε αυτό όμως, στελέχη της ΕΛ.ΣΤΑΤ. με ενημέρωσαν ότι το ενεργητικό του Οργανισμού, που συμπεριελήφθη στο ΑΕΠ της χώρας, ήταν σε τιμές του 1970, ενώ οι δαπάνες του σε τρέχουσες τιμές. Αν το ενεργητικό του ΟΣΕ είχε υπολογιστεί βάσει των τιμών του 2009, τότε θα αυξανόταν το ΑΕΠ και θα περιοριζόταν το έλλειμμα».
Το γεγονός ότι η αναθεώρηση των δημοσιονομικών στοιχείων της περιόδου 2001-2009 οφειλόταν στα «αμαρτωλά» swaps της Goldman Sachs επί κυβερνήσεως Σημίτη και ότι η αναθεώρηση αυτή έγινε από την ΕΛ.ΣΤΑΤ. ακολουθώντας πλήρως τις υποδείξεις της Eurostat, εν πλήρει γνώσει του υπουργείου Οικονομικών, αποδεικνύουν τα δύο έγγραφα που αποκάλυψε χθες το «Ράδιο 9».

Το περιεχόμενο των εγγράφων
Το πρώτο είναι μια δισέλιδη επιστολή του Γερμανού γενικού διευθυντή της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Βάλτερ Ραντερμάχερ προς τον κ. Γεωργίου, με ημερομηνία 25/8/2010, ενώ το δεύτερο έχει ημερομηνία 28/9/2010 και αποτελεί έκθεση των συμπερασμάτων που προέκυψαν από τηλεφωνική επικοινωνία Ραντερμάχερ-Γεωργίου οκτώ ημέρες νωρίτερα.
Όπως προκύπτει από αυτά:
1. Οι κυριότερες οδηγίες της Eurostat για την αναθεώρηση του ελλείμματος, συνεπεία των swaps του 2001, όχι απλώς ήταν γνωστές, αλλά και είχαν γίνει αποδεκτές από το υπουργείο Οικονομικών: «Η Eurostat έστειλε την τελική ανάλυσή της για την επίπτωση του swap της Goldman Sachs στα στατιστικά για τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος (EDP), τον Αύγουστο του 2010. Ο κ. Γεωργίου ήταν σε επικοινωνία με την ηγεσία του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, για να της μεταφέρει τις αντιλήψεις του κ. Ραντερμάχερ για τα ζητήματα των swaps», αναφέρει η έκθεση, ενώ στην επιστολή σημειώνεται: «Οι ελληνικές αρχές επιβεβαιώνουν την ανάλυση της Eurostat σχετικά με το swap του 2001 με την Goldman Sachs». Επιπλέον, η Eurostat είχε συμφωνηθεί να παρέχει στην ΕΛ.ΣΤΑΤ. τεχνική βοήθεια και για το σκοπό αυτό η ευρωπαϊκή υπηρεσία είχε στείλει προτάσεις στον αντιπρόσωπο της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Επιτροπή (EFC), Γιώργο Ζανιά.
2. Το ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών φαίνεται πως δεν προσπάθησε καν να επιχειρηματολογήσει υπέρ μιας διαφορετικής μεθοδολογίας για την αναθεώρηση των δημοσιονομικών στοιχείων, αφού στην κατακλείδα της επιστολής επισημαίνεται: «Συμπερασματικά, η Eurostat δεν βρήκε στην επιστολή των ελληνικών αρχών ουσιαστικά επιχειρήματα που θα μπορούσαν να την οδηγήσουν σε αναθεώρηση της άποψής της ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος πρέπει να διορθωθεί για το 2001, το 2005 και το 2008, συνεπεία του swap που υπεγράφη με την Goldman Sachs το 2001».
3. Ο πρόεδρος της ΕΛ.ΣΤΑΤ. συμφώνησε πλήρως με την αναθεώρηση των Εθνικών Λογαριασμών (που περιλαμβάνουν το ΑΕΠ, τις δαπάνες κ.λπ.): «Ηταν κοινή η αντίληψη ότι στο θέμα αυτό χρειάζεται δουλειά με κατάλληλο συντονισμό, προετοιμασία και επικοινωνιακή διαχείριση… Ο κ. Γεωργίου εξέφρασε την προσωπική του άποψη ότι ίσως θα ήταν σωστό να μην υπάρξει βιασύνη για αναθεώρηση, εξαιτίας των προσδοκιών εντός της χώρας, αλλά ούτε και εκ προοιμίου υπαναχώρηση».
4. Η ΕΛ.ΣΤΑΤ. βιάστηκε να εντάξει τις ΔΕΚΟ στον υπολογισμό του ελλείμματος της χώρας περισσότερο κι απ’ ό,τι ήθελε η Eurostat! «Στόχος της ΕΛ.ΣΤΑΤ. είναι να καταλήξει σύντομα σε ένα συμπέρασμα σχετικά με την ταξινόμηση των μεγάλων δημόσιων επιχειρήσεων, αλλά εκκρεμεί η επίλυση ορισμένων ζητημάτων (ιδιαίτερα για τον ΟΑΣΑ και την ΕΡΤ)», επισημαίνεται στην έκθεση.
5. Ο κ. Ραντερμάχερ χρησιμοποιούσε ύφος προϊσταμένου προς υφιστάμενο στην επικοινωνία του με την ελληνική πλευρά. «Παρατήρησα τη σημαντική καθυστέρηση που επέδειξαν οι ελληνικές αρχές προτού απαντήσουν στην επιστολή της Eurostat με ημερομηνία 11/6/2010 και περιμένω να μη σημειωθούν ανάλογες καθυστερήσεις στο μέλλον», διαβάζουμε στην επιστολή του.
6. Η Eurostat ενημερωνόταν αναλυτικά για ό,τι συνέβαινε στο Συμβούλιο της ΕΛ.ΣΤΑΤ. – ακόμα και για τις διαφωνίες μελών της με τον πρόεδρο.
Ελεύθερος Τύπος


======================

Έτσι αύξησαν το έλλειμμα και το χρέος… Έγγραφα φωτιά!

(Πολύ καλή δουλειά κάνουν τα παιδιά στο radio9.gr)

Δύο έγγραφα φωτιά, που καταδεικνύουν με τον πλέον σαφή τρόπο το πως γινόντουσαν οι συνεννοήσεις μεταξύ του Προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, του Γενικού Διευθυντή Walter Radermacher και φυσικά του Υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου για την αλλαγή της μεθόδου υπολογισμού του ελλείμματος και του χρέους της Ελλάδας για το 2009....
Όταν ρωτήθηκε από τους βουλευτές ο κ. Γεωργίου για το αν συμμετείχε στη διαδικασία και ο κ. Παπακωνσταντίνου, εκείνος δεν απάντησε….

.

Έγγραφο – ντοκουμέντο 1
Πρόκειται για επιστολή του κυρίου Radermacher προς τον Ανδρέα Γεωργίου στις 25 Αυγούστου 2010 (3 μήνες πριν ανακοινωθεί το 15,4 του ελλείμματος για το 2009).
Διαβάστε την πρώτη παράγραφο (κάντε κλικ στα έγγραφα)
-
-
Μετάφραση:
«Αγαπητέ κύριε Γεωργίου
Σας ευχαριστώ για την προώθηση της επιστολής του Υπουργείου Οικονομικών της Ελληνικής Δημοκρατίας που περιλαμβάνει σχόλια για την απαραίτητη διόρθωση του Ελληνικού κρατικού χρέους λόγω των συμβάσεων ανταλλαγής με την Goldman Sacks από το 2001 και μετά.
Παρατήρησα μια σημαντική καθυστέρηση από την πλευρά των Ελληνικών Αρχών να απαντήσουν στην επιστολή της Eurostat της 11ης Ιουνίου του 2010, και θα περίμενα μια τέτοιου είδους καθυστέρηση να μην συμβεί στο μέλλον».
Έγγραφο – ντοκουμέντο 2
Πρόκειται για την επίσημη σύνοψη των όσων συζήτησαν Radermacher και Γεωργίου σε τηλεφωνική τους συνομιλία το Σεπτέμβριο του 2010.

Συγκεκριμένα, στις 20 Σεπτεμβρίου του 2010 επικοινωνούν τηλεφωνικά ο κ. Radermacher και ο κ. Γεωργίου. Διαβάζοντας κανείς την επίσημη καταγραφή της Eurostat, καταλαβαίνει ότι… «αντικειμενικός στόχος της ΕΛΣΤΑΤ είναι να καταλήξουν σε ένα συμπέρασμα γρήγορα αναφορικά με την αναταξινόμηση των μεγάλων δημόσιων οργανισμών…».
Τα μέλη του Δ.Σ της ΕΛΣΤΑΤ ζητούσαν μια μελέτη που να δικαιολογεί την ένταξη των εν λόγω οργανισμών στον υπολογισμό του ελλείμματος αλλά τέτοια μελέτη δεν έγινε ποτέ. Γιατί ο στόχος της ελληνικής στατιστικής υπηρεσίας ήταν να γίνει γρήγορα…
Φυσικά και από αυτό το έγγραφο αποδεικνύεται η ευθεία εμπλοκή του Υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου στη διαδικασία που ακολούθησε για πρώτη φορά η ΕΛΣΤΑΤ προκειμένου να υπολογίσει το έλλειμμα και το χρέος της χώρας. Συγκεκριμένα στη δεύτερη παράγραφο του κειμένου αναφέρεται:


«Η Eurostat έστειλε την τελική της ανάλυση για την επίδραση του swap στα στατιστικά στην Ελλάδα τον Αύγουστο του 2010. Ο κ. Γεωργίου ήταν σε επικοινωνία με την ηγεσία του ελληνικού Υπουργείου Οικονομικών για να μεταφέρει τις συνεννοήσεις στα θέματα των swaps τα οποία μεταφέρθηκαν από τον κ. Ράντερμάκερ στον κ. Γεωργίου όπως αντικατοπτρίζονταν στην έκθεση της μεταξύ τους συνομιλίας της 13ης Σεπτεμβρίου 2010».
(κάντε κλικ στα έγγραφα)
-
-


Μία μέρα μετά την κατάθεσή της στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η Ζωή Γεωργαντά, μέλος του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ φιλοξενήθηκε στο στούντιο του Ράδιο 9 στην «ΕΚΠΟΜΠΗ ΑΕ».
.
Δείτε όλα τα σχετικά έγγραφα και ακούστε τι είπε η κα Γεωργαντά εδώ http://www.radio9.gr

Σχόλια