ΧΩΡΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΛΑΝΔΙΑ

Σιωπή πληροφόρησης από την Ισλανδία. Γιατί;
Αν κάποιος πιστεύει οτι δεν υπάρχει λογοκρισία σήμερα, ας μου πεί πώς, ενώ έγινε γνωστό τι συνέβη στην Αίγυπτο, δεν γράφτηκε ποτέ τι συμβαίνει στην Ισλανδία:

  • Στην Ισλανδία ο λαός κατάφερε να παραιτηθεί η κυβέρνηση, εθνικοποίησε τις μεγαλύτερες τράπεζες, αποφάσισε να μην πληρώσει το χρέος που είχαν δημιουργήσει αυτές στην Μ. Βρετανία και την Ολλανδία λόγω της κακής οικονομικής πολιτικής τους και κατέληξε να δημιουργήσει ένα λαϊκό σώμα για την αναδιαμόρφωση του συντάγματος.

Και όλο αυτό με ειρηνικές διαδικασίες. Μια πραγματική επανάσταση κόντρα στην εξουσία που μας οδήγησε στην παρούσα κρίση.
 Εδώ, γιατί δεν μπορέσαμε να μάθουμε τίποτα γι' αυτά τα γεγονότα εδώ και δύο χρόνια;
 Τι θα γινόταν αν όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες έπαιρναν παράδειγμα;
Αυτή είναι εν συντομία η ιστορία:

  • 2008. Εθνικοποιείται η κύρια τράπεζα της χώρας. Καταρρέει το νόμισμα, σταματάει τη λειτουργία του το χρηματιστήριο. Η χώρα είναι σε πτώχευση.
  • 2009. Οι διαμαρτυρίες του κόσμου μπρος στην Βουλή καταφέρνουν και κηρύσσονται πρόωρες εκλογές και προκαλούν την παραίτηση του πρωθυπουργού και όλης της κυβέρνησης. Συνεχίζει η άθλια κατάσταση της οικονομίας της χώρας. Μέσω ενός νόμου προτείνεται να πληρωθεί το χρέος στην Μ.Βρετανία και την Ολλανδία, με την πληρωμή 3.500 εκ. ευρώ, που θα πληρώσουν όλες οι ισλανδικές οικογένειες μηνιαία για 15 χρόνια με 5,5% επιτόκιο.
  • 2010. Ο κόσμος βγαίνει στους δρόμους και ζητάει δημοψήφισμα για το νόμο. 

  1. Τον Γενάρη του 2010 ο πρόεδρος αρνείται να θέσει τον νόμο σε ισχύ και ανακοινώνει οτι θα υπάρξει αίτημα για λαϊκή ετυμηγορία.
  2. Τον Μάρτιο γίνεται το δημοψήφισμα και σαρώνει το ΟΧΙ στην πληρωμή με 93% των ψήφων.
  3. H κυβέρνηση αρχίζει δικαστική έρευνα για ευθύνες για την κρίση. Αρχίζουν οι συλλήψεις τραπεζιτών και υψηλόβαθμων στελεχών. Η Interpol εκδίδει διαταγή και όλοι οι εμπλεκόμενοι τραπεζίτες εγκαταλείπουν την χώρα.
  4. Στο πλαίσιο της κρίσης, εκλέγεται ένα σώμα από πολίτες για να συγγράψει το νέο Σύνταγμα. Εκλέγονται 25 πολίτες, χωρίς πολιτική εξάρτηση, από τους 522 που παρουσιάστηκαν ως υποψήφιοι. Η προϋπόθεση υποψηφιότητας ήταν να είναι ενήλικοι και να έχουν προταθεί από 30 άτομα.

Το σώμα αρχίζει την εργασία του τον Φεβρουάριο του 2011 και θα παρουσιάσει μια carta magna λαμβάνοντας υπ' όψιν τις ομόφωνες συστάσεις διαφορετικών συνελεύσεων που θα πραγματοποιούνται  σε όλη τη χώρα.
Θα πρέπει να επικυρωθεί από την υπάρχουσα βουλή και από την επόμενη αναθεωρητική που θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές.
 Aυτή είναι η σύντομη ιστορία της Ισλανδικής επανάστασης:

  • Παραίτηση ολόκληρης της κυβέρνησης, 
  • εθνικοποίηση της τράπεζας, 
  • δημοψήφισμα για τις κρίσιμες οικονομικές αποφάσεις, 
  • φυλάκιση των υπεύθυνων της κρίσης και 
  • ξαναγράψιμο του συντάγματος από τους πολίτες.

 Μίλησαν για όλ' αυτά τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ? Φυσικά ΟΧΙ!
Ο ισλανδικός λαός έδωσε ένα μάθημα δημοκρατίας σ' όλον τον κόσμο
http://katohika.blogspot.com/2011/07/blog-post_03.html
=======================
Βlogger: μια προσθήκη επίσης για την Ισλανδία...
.....

Στο μεταξύ, η Ισλανδία που ο λαός της αποφάσισε διά δημοψηφίσματος ότι δεν πληρώνει ούτε ένα δολάριο από τα... 85 δισεκατομμύρια που χρωστούν στο εξωτερικό οι Ισλανδοί απατεώνες τραπεζίτες που χρεοκόπησαν, όπως και η Ουγγαρία που έδιωξε το ΔΝΤ και γράφει στα παλιά της τα παπούτσια τις υποδείξεις της ΕΕ, πάνε μια χαρά!
Στην κατηγορία των "σκουπιδιών" κρατούν για λόγους εκδίκησης οι οίκοι αξιολόγησης τα κρατικά ομόλογα της Ισλανδίας. "Θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο χρόνια για να αναβαθμιστούν τα ισλανδικά ομόλογα από την κατηγορία των σκουπιδιών" απεφάνθη βαρύγδουπα τον Μάιο ο οίκος Fitch. 
  • Οι Ισλανδοί αδιαφόρησαν για τη γνωμάτευσή του και τον Ιούνιο, λίγες μέρες μετά, βγήκαν στις αγορές να δανειστούν 1 δισεκατομμύριο δολάρια - μεγάλο ποσό για τα μεγέθη της ισλανδικής οικονομίας. Τα πενταετή ισλανδικά ομόλογα εξαφανίστηκαν εν ριπή οφθαλμού και μάλιστα με ιδιαιτέρως χαμηλό επιτόκιο για την περίπτωσή τους, μόλις 5% - για την ακρίβεια 4,99% για προφανείς ψυχολογικούς λόγους. Χάριν συγκρίσεως, οι γύπες της κερδοσκοπίας για να πιέζουν τη χώρα μας αγοράζουν τα πενταετή ελληνικά ομόλογα με επιτόκια που στη δευτερογενή αγορά των απατεώνων φτάνουν μέχρι και... 25%!!!
  • Οσο για την οικονομική ανάπτυξη της Ισλανδίας, όπως ανακοίνωσε ο ΟΟΣΑ θα υπερβεί σε ρυθμούς αύξησης τον μέσο όρο των χωρών της Ευρωζώνης τόσο το 2011 όσο και το 2012!

Στην Ουγγαρία πάλι, όπου ο δεξιός πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν έδιωξε το ΔΝΤ, η κυβέρνηση συνέχισε να παίρνει μέτρα που προκαλούν αποπληξία στις Βρυξέλλες. 
  1. Πρώτον, επανεθνικοποίησε ντε φάκτο τα ιδιωτικά συνταξιοδοτικά ταμεία.
  2. Δεύτερον, πέρασε στο νέο Σύνταγμα διάταξη περί αναλογικού φορολογικού 
    1. συντελεστή εισοδήματος.
  3. Τρίτον, πέρασε συνταγματική διάταξη που ορίζει ρητά ότι το εθνικό νόμισμα της Ουγγαρίας είναι το φιορίνι - πράγμα που σημαίνει ότι αν κάποια επόμενη κυβέρνηση θελήσει να βάλει τη χώρα στην Ευρωζώνη θα πρέπει να αποσπάσει πλειοψηφία άνω των... δύο τρίτων (!) στη Βουλή για να αντικαταστήσει το φιορίνι με το ευρώ.


Β. ΟΡΜΠΑΝ
"Οι Ούγγροι δεν δέχονται εντολές"
Εμπρηστικός ήταν ο λόγος του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν κατά την εθνική επέτειο της χώρας. Παρομοίασε τις Βρυξέλλες και την ΕΕ με τη Βιέννη της εποχής των Αψβούργων και τη Μόσχα επί Σοβιετικής Ενωσης, λέγοντας ότι οι Ούγγροι ποτέ δεν δέχτηκαν τις προσταγές καμιάς από τις δύο πρωτεύουσες. "Δεν πιστεύω στην ΕΕ, πιστεύω στην Ουγγαρία" διακήρυξε ο Ορμπαν ενώπιον του Κοινοβουλίου στη Βουδαπέστη. "Από το εξωτερικό συνεχίζουν να μας έρχονται επικρίσεις και οργισμένες επιθέσεις για το νέο Σύνταγμά μας και για την οικονομική πολιτική μας. Πρέπει να τους πούμε χωρίς να ανοιγοκλείσουμε τα βλέφαρά μας ότι δεν είναι δική τους υπόθεση. Είναι υπόθεση των Ούγγρων!" δήλωσε ο Ορμπαν στις 31 Μαΐου φέτος.

Σχόλια