Ενώ το υπερωκεάνειο βυθίζεται...

"...Σήμερα, διαπιστώνει ο Γάλλος κοινωνιολόγος Αλαίν Τουραίν, το πολιτικό συτημα είναι αυτιστικό και νεκρό, όπως και το σύνολο των κομματικών συνιστουσών του. 
Όμως σε αντίθεση με την στειρότητα  του πολιτικού προσωπικού όλων ανεξαιρέτως των αποχρώσεων, όσο χαμηλώτερα κατέρχεται κάποιος στη βάση της κοινωνίας, τόσο περισσότερη ζωντάνια συναντά σε αυτούς των οποίων η φωνή αγνοείται από τους επαγγελματίες της πολιτικής. 
Σιγή, αυτισμός, αμηχανία στο πολιτικό σύστημα, πανδαιμόνιο, εκρηκτικότητα, ευρηματικότητα,  δημιουργικότητα στην κοινωνική βάση. 
Ενώ το υπερωκεάνειο βυθίζεται, οι πολιτικοί παίζουν χαρτιά στο σαλόνι, προσπαθώντας έκαστος να εκμεταλευτεί τις χαρτοπαικτικές αδυναμίες του ατιπάλου.  Και οσάκις ο κοινωνικός απόηχος απειλεί να εισβάλει στο σαλόνι της πολτικής, τότε επιχειρείται αντιπερισπασμός, αποπροσανατολισμός μέσω σκανδαλογίας και ηθικολογίας, προτάσσοντας επουσιώδη πολιτικά και ιδεολογικά διακυβεύματα. ..."
.............................................................
...............................
στην χώρα μας, εφαρμόζεται σήμερα κατευθυνόμενο σενάριο, με μείζονες κοινωνικές και εθνικές συνέπειες, χωρίς την παραμικρή σχετική λαϊκή εντολή, το οποίο οδηγεί σε "εμφύλιο πόλεμο", σύμφωνα με το γερμανικό Ινστιτούτο ΙΦ.  Ο πρωθυπουργός ανησυχεί όχι για την ορθότητα των επιλογών του, αλλά για την "κατανόησή" τους από την κοινωνία. Το μνημόνιο προσάπτεται ως "ταφόπλακα" στην Δεξιά, ωστόσο αυτό δεν απαλλάσσει  κάθε ευθύνης όσους δεν μπόρεσαν να το αποτρέψουν και, ακόμα λιγώτερο, όσους φέρουν την μοιραία ευθύνη της υπογραφής του. Ο φόρος είναι αλληλεγγύη, όπως τονίζει με έμφαση ο Έλληνας πρωθυπουργός, αλλά με την προϋπόθεση ότι αυξάνονται και δεν περικόπτονται οι κοινωνικές δαπάνες. Αλληλεγγύη όχι μόνο στις θυσίες αλλά και στις  απολαβές. 
Οι δυνάμεις της προόδου και της ισονομίας συγκρούονται σήμερα με εκείνες της καθυστέρησης, όμως η σημερινή καθυστερημένη  εξειδίκευση των κοινωνικών ανισοτήτων από την αξιωματούχο του ΔΝΤ δεν συνιστά πρόοδο ούτε ισονομία, αλλά αντιδραστική και απροσχημάτιστη οπισθοδρόμηση στις σκοτεινότερες περιόδους της ιστορίας."
από το βιβλίο: ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ
(Κ. ΒΕΡΓΟΠΟΥΛΟΣ - ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΛΙΒΑΝΗ)

Σχόλια