Ελλάδα: Φαινόμενο μπούμερανγκ


Του
Τζόζεφ Χαλέβι
Τα χρέη που δεν μπορούν να αποπληρωθούν δεν θα αποπληρωθούν ποτέ.

  • Στην Ελλάδα, με τη συνεργασία βουλευτών αντάξιων των comprador μιας λατινοαμερικανικής χώρας (ΣτΜ ντόπιος υπηρέτης των ξένων εταιρειών), επιβλήθηκε η χρεοκοπία και συνεπώς η αύξηση του ελλείμματος και του χρέους. 
Πριν από ένα χρόνο, όταν η Αθήνα δημοσίευσε το πρώτο πρόγραμμα λιτότητας που ορίστηκε στη Φρανκφούρτη και τις Βρυξέλες, ειπώθηκε ότι αυτό θα βελτίωνε τα πράγματα. Το σύνολο των μέτρων εφαρμόστηκε και η κατάσταση επιδεινώθηκε. Το ίδιο συνέβη και στην Ιρλανδία. Η αιτία είναι προφανής: οι περικοπές μειώνουν τα εισοδήματα, τα οποία μειώνουν τα έσοδα από τους φόρους, αυξάνοντας το δημόσιο χρέος. Επίσης, το δημόσιο χρέος αυξάνεται επειδή η οικονομία συρρικνώνεται αντί να μεγαλώνει, ενώ τα επιτόκια είναι θετικά και προσαυξημένα με τα ασφάλιστρα κινδύνου.

  • Στη συνέντευξη που έδωσε στη «Financial Times» στις 29 Μαΐου, ο Λορέντσο Μπίνι Σμάγκι ισχυριζόταν στενοκέφαλα ότι η Ελλάδα είναι αξιόχρεη, αρκεί να πουλήσει τις δραστηριότητες κεφαλαίου της. 
  • Όταν μελετούσα τα κείμενα της οικονομικής επιστήμης έμαθα ότι το ξεπούλημα δραστηριοτήτων κεφαλαίου είναι μια ενέργεια εκκαθάρισης και κλεισίματος της δραστηριότητας, όχι φερεγγυότητας για ανάκαμψη. Οι ιδιωτικοποιήσεις  που προβλέπονται από το σχέδιο προγράμματος που εγκρίθηκε στη δεύτερη ψηφοφορία των βουλευτών comprador του κοινοβουλίου της Αθήνας θα πραγματοποιηθούν σε τιμές εξευτελιστικές. 
  • Εκτός των άλλων, όπως συνέβη με τις ιδιωτικοποιήσεις στη Μεγάλη Βρετανία, θα υπάρχουν εγγυήσεις για τις προσόδους για έναν ορισμένο αριθμό ετών σε περίπτωση που τα έσοδα αποδειχτούν κατώτερα από τα ελάχιστα όρια. Επομένως ο δημόσιος προϋπολογισμός θα πρέπει να παρέχει αυτές τις προσόδους.

Οι εμπειρίες της Μεγάλης Βρετανίας, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας δείχνουν ότι πρόκειται για ένα φαύλο κύκλο.

  • Η Ελλάδα σε ελεύθερη πτώση δε θα μπορέσει να αντέξει μια τέτοια κατάσταση. 
  • Άρα  όλα συνηγορούν υπέρ της πρόβλεψης ότι η χώρα δε θα μπορέσει να αποφύγει την πτώχευση και τα συνεπαγόμενα φαινόμενα περαιτέρω μετάδοσης, κυρίως μέσω των credit default swaps. 

Η επιχείρηση σύνθλιψης της ελληνικής οικονομίας προσλήφθηκε για να δικαιολογήσει μια δημόσια βοήθεια, που παρουσιάστηκε ως διάσωση της Ελλάδας, προς τις γερμανικές και γαλλικές τράπεζες, οι οποίες, εκτός από το γεγονός ότι κατέχουν ελληνικό χρέος, βρίσκονται μέσα σε ένα χρηματοπιστωτικό χάος, το οποίο κρύβουν με κάθε τρόπο.

  • Η οικονομική Γκουέρνικα στην οποία υποβάλλεται η χώρα θα προκαλέσει ένα φαινόμενο μπούμερανγκ σ’ αυτούς που την καταστρέφουν.
πηγή

Σχόλια