Χαρίζουμε πετρέλαια, ενοικιάζουμε φυσικό αέριο


Γράφει η Κουκίδα
Δύο πολύ ενδιαφέρουσες ειδήσεις δημοσίευσε το defencenet.gr, με διάστημα μερικών ημερών και νομίζω αξίζουν την προσοχή μας. Καταδεικνύουν το παζάρι πίσω από το μαζικό ξεπούλημα των κρατικών περιουσιακών στοιχείων και πόρων. Κοψοχρονιά δεν αγοράζουν μόνο οι ξένοι αλλά και οι εγχώριοι «μεγάλοι» . Ευκαιρίες υπάρχουν πολλές για όσους έχουν λεφτά. Εάν ισχύει και η είδηση ότι ορίζεται οσονούπω η ελληνική ΑΟΖ, με ταυτόχρονη εκχώρηση των δικαιωμάτων εξόρυξης φυσικού αερίου στους αμερικανούς,  τότε πολλά θα γίνουν κάτω από την μύτη μας όταν εμείς θα προσπαθούμε να καταλάβουμε πόσο θα μας στηρίξουν τα νέα σωτήρια μέτρα του Παπακωνσταντίνου..
Λέει το πρώτο δημοσίευμα :

  • « Colpo grosso από τον όμιλο Λάτση στο τομέα της έρευνας υδρογονανθράκων, μια κούρσα που μόλις ξεκίνησε, καθώς όπως αναφέρουν ασφαλείς πηγές από το ΥΠΕΚΑ, ο όμιλος εντελώς αθόρυβα ανέλαβε τον έλεγχο των ΕΛΠΕ με «υπόγειες» αγορές μετοχών, αλλά το κυριότερο να ελέγξει το σύνολο του πλούσιου αρχείου ερευνών πετρελαίου και φυσικού αερίου μισού αιώνα!
Τα αρχεία ερευνών υδρογονανθράκων-φυσικού αερίου είναι αποτέλεσμα των ερευνών της εποχής που το ελληνικό Δημόσιο είτε ήταν αποκλειστικός μέτοχος, είτε μεγαλομέτοχος στον όμιλο και οι ιδιώτες μειοψηφία και θεωρείται ότι είναι «χρυσάφι» στα χέρια ιδιωτών αποφασισμένων να τα αξιοποιήσουν, αφού δείχνουν με πολύ μεγάλη ακρίβεια που υπάρχουν περιοχές με υψηλή πιθανότητα αξιοποιήσιμων κοιτασμάτων.
Αυτή την στιγμή το δημόσιο κατέχει το 35,5% που έχει στο μετοχικό κεφάλαιο των Ελληνικών Πετρελαίων, αλλά πλέον ο όμιλος ελέγχεται από τον όμιλο Λάτση που κατάφερε να αυξήσει την συμμετοχή του σε ποσοστό 40,9% μέσω της Paneuropean Oil & Industrial Holdings.
Η ΡΟ&ΙΗ αγοράζοντας μεθοδικά για περισσότερο από 8-10 μήνες χωρίς να έχει γίνει γνωστό στην αγορά κατάφερε να θέσει υπό τον έλεγχό της τα ΕΛΠΕ και τώρα να ελέγχει και την πώληση του ποσοστού του δημοσίου, πρακτικά, αφού χωρίς να είναι της αρεσκείας του ομίλου κανείς δεν θα τολμούσε να αγοράσει το ποσοστό του δημοσίου.»
Λίγες μέρες νωρίτερα η ιστοσελίδα δημοσίευσε το πιο κάτω κείμενο :

  • «Ένα ολόκληρο γεωστρατηγικό-οικονομικό παίγνιο στο οποίο είναι σαφές ότι οι ΗΠΑ έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο - θετικό αυτή την φορά για την Ελλάδα - κρύβεται πίσω από το νέο νομοσχέδιο που προβλέπει την σύσταση του κρατικού φορέα υδρογονανθράκων και την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για τις έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου, με το οποία θεσμοθετείται πλέον επίσημα η έννοια της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης!
  • Ολόκληρο το καθεστώς αδειοδότησης του νέου νόμου θα βασίζεται στην έννοια του καθορισμού της ΑΟΖ, η οποία πλέον για πρώτη φορά θα αποκτήσει τα χαρακτηριστικά νόμου για το ελληνικό κράτος. Εδώ βέβαια υπάρχει μια σειρά ερωτηματικών, όπως ποια είναι τα όρια της ελληνικής ΑΟΖ μέσα στα οποία θα δίνονται οι άδειες για την έρευνα και αξιοποίηση των κοιτασμάτων.
Φαίνεται ότι στο σημείο αυτό θα παιχθεί το παιχνίδι, αφού βάσει των όσων διεθνώς ισχύουν η ελληνική ΑΟΖ με την ύπαρξη της Μεγίστης συναντά την ΑΟΖ της Κύπρου. Γι'αυτό δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, πλην των αντιρρήσεων βεβαίως της Άγκυρας.

  • Αλλά εδώ υπάρχουν κάποιοι παράμετροι που όσο περνάει ο καιρός γίνονται πιο ευδιάκριτοι: Απόλυτα έγκυρες πηγές αναφέρουν στο defencenet.gr, ότι καθοριστικό ρόλο στην κατάρτιση του νομοσχεδίου, ας πούμε έδωσαν το know-how, έπαιξαν στελέχη αμερικανικών εταιρειών του είδους που επέμειναν να υπάρχει ο όρος Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη προκειμένου να υπάρχει η νομιμοποίηση εκείνη που θα επιτρέψει στις αμερικανικές εταιρείες να προχωρήσουν στην απρόσκοπτη έρευνα και εν συνεχεία στον εντοπισμό των κοιτασμάτων.
  • Τυπική διαδικασία, ήδη γνωρίζουν που ακριβώς υπάρχουν και με προσέγγιση 70% την ποσότητα που περιέχουν τα κοιτάσματα αυτά. Ουσιαστικά τα επόμενα δύο χρόνια θα δούμε στην Ανατολική Μεσόγειο εντός της ελληνικής ΑΟΖ αυτό που βλέπουμε τώρα με την κυπριακή: Αμερικανικές εταιρείες να παίρνουν άδειες ερευνών και εκμετάλλευσης, να εντοπίζουν κοιτάσματα φυσικού αερίου ή και πετρελαίου, την Άγκυρα να απειλεί με πόλεμο, όπως απειλεί και την Κύπρο και να «βρίσκεται απέναντι από τις ΗΠΑ» για άλλη μια φορά τα τελευταία χρόνια μετά το 2003.
  • Μπορεί το θέμα της εισαγωγής του όρου της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης να είναι το πλέον σημαντικό από πολιτικής άποψης, αλλά «ο διάβολος κρύβεται στα ψιλά γράμματα».
Έτσι στο νέο νόμο:

  • Οι θαλάσσιες εκτάσεις  που θα παραχωρηθούν ισοδυναμούν με το 1/6 περίπου της έκτασης της Ελλάδας και φτάνουν σε πρώτη φάση τα 20.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα (αντί 1.500 τ.χλμ.), ενώ οι χερσαίες διπλασιάζονται από τα 750 τ.χλμ. στα 1.500 τ.χλμ (στο 1,1% της χερσαίας έκτασης της Ελλάδας! Τα όρια αυτά δεν ισχύουν για την περίπτωση εκτέλεσης σεισμικών ή άλλων γεωφυσικών και γεωλογικών μεθόδων ερευνών μη αποκλειστικής χρήσης που είναι πολύ μεγαλύτερα.
  • Αυξάνεται επίσης κατά ένα χρόνο η περίοδος των ερευνών, που θα φτάνει πλέον μέχρι τα 7 χρόνια για τις έρευνες σε χερσαίες περιοχές και τα 8 χρόνια στις θαλάσσιες. Η άδεια αναζήτησης έχει ισχύ έως 18 μήνες, αλλά μπορεί να επεκταθεί. Στο στάδιο της εκμετάλλευσης, που ορίζεται σε 25 έτη, προβλέπεται η δυνατότητα παράτασης έως και δύο πενταετίες ώστε να επιτυγχάνεται η μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των εναπομεινάντων αποθεμάτων υδρογονανθράκων. Δηλαδή μέχρι 35 χρόνια οι ξένες εταιρείες θα έχουν το δικαίωμα να αντλούν τα ελληνικά αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου! Η φορολογική επιβάρυνση επί των καθαρών κερδών για τον ανάδοχο που θα επιλεγεί μειώνεται στο μισό (στο 20% από 40%), ενώ προβλέπεται και φόρος 5%, ο οποίος θα καταβάλλεται υπέρ της τοπικής αυτοδιοίκηση.
Θα ισχύσει το σύστημα της «ανοιχτής πόρτας» (open door). Οι περιοχές που εντάσσονται στο σύστημα «ανοιχτής πόρτας» είναι διαθέσιμες σε μόνιμη βάση και μπορούν, ανά πάσα στιγμή, να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης και χορήγησης άδειας για έρευνα και εκμετάλλευση.

Σχόλια