‘ll fá kúlur okkar **μτφ από Ισλανδικά: θα πάρετε τα αρχίδια μας


στο τέλος του δρόμου των διαπραγματεύσεων.
borga ekki -(δεν πληρώνουμε)
Αρνούνται να πληρώσουν οι Ισλανδοί
“Όχι” για δεύτερη φορά ψήφισαν οι Ισλανδοί, αρνούμενοι να πληρώσουν το λογαριασμό για τα δάνεια που είχε λάβει η χώρα τους το 2008. Η κυβέρνηση φοβάται το πολιτικό και οικονομικό χάος που έπεται της απόφασης
Οι Ισλανδοί είπαν ένα ηχηρό “όχι” για δεύτερη φορά σε ό,τι αφορά την αποπληρωμή των δανείων που είχε λάβει η χώρα τους από την Ολλανδία και τη Βρετανία για να αντιμετωπίσει την κατάρρευση του τραπεζικού της συστήματος το 2008.
“Έκαναν τη χειρότερη επιλογή. Η ψηφοφορία χώρισε τη χώρα στα δύο”, επισήμανε η πρωθυπουργός της χώρας Johana Sigurdadottir, υπογραμμίζοντας ότι κατέστη σαφές πως επικράτησε το “όχι”.
Με καταμετρημένες 85.000 ψήφους, από τα επίσημα στοιχεία προκύπτει ότι το 58% των ψηφοφόρων διαφωνεί με την επιστροφή των χρημάτων, ενώ το 42% συμφωνεί. Υπενθυμίζεται πως για το ίδιο θέμα είχε ξαναγίνει δημοψήφισμα το Μάρτιο του 2010, οπότε οι Ισλανδοί είχαν ψηφίσει και πάλι “όχι”.
Η Johana Sigurdadottir, που είχε προβλέψει ότι μία αρνητική ψηφοφορία θα μπορούσε να προκαλέσει οικονομική αβεβαιότητα για τουλάχιστον ένα με δύο χρόνια, δεν ανέφερε εάν η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να παραιτηθεί. “Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποτρέψουμε το πολιτικό και οικονομικό χάος που θα προκύψει από το αποτέλεσμα”, σημείωσε.
“Ξέρω ότι αυτό θα μας βλάψει σε διεθνές επίπεδο, αλλά αξίζει να πάρουμε θέση”, σημείωσε ο 28χρονος Thorgerdun Asgeirsdottir, ο οποίος ψήφισε όχι.
Εμφανώς απογοητευμένος από την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα, ο υπουργός Οικονομικών Steingrimur Sigfusson ανέφερε πως έχουν φτάσει
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Ισλανδοί κλήθηκαν στο δημοψήφισμα να ψηφίσουν για το αν αποδέχονται το νόμο της κυβέρνησης για την καταβολή 5,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων ως αποζημίωση προς τους περίπου 340 χιλιάδες Ολλανδούς και Βρετανούς πελάτες της τράπεζας Icesave, που κατέρρευσε υπό το βάρος της διεθνούς οικονομικής κρίσης.
Η νέα συμφωνία προσέφερε λιγότερο επαχθείς όρους αποπληρωμής, αφού σύμφωνα με τους όρους της, ο τόκος θα ήταν 3,3% ενώ η περίοδος αποπληρωμής θα ήταν από το 2016 έως το 2046. Σύμφωνα με τις προηγούμενες προτάσεις, τα χρήματα έπρεπε να επιστραφούν με τόκο 5,5% μεταξύ 2016 και 2024.
πηγή: news247
http://kato-kefali.blogspot.com/2011/04/ll-fa-kulur-okkar.html 
πηγή 
=========================

Οι Βίκινγκ είπαν πάλι «Οχι»

Εκδηλος ήταν ο εκνευρισμός των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» του Λονδίνου στο χθεσινό φύλλο τους με τους Ισλανδούς. Οκτάστηλος ο τίτλος του στο σχετικό ρεπορτάζ: «Ο πρόεδρος της Ισλανδίας χαιρετίζει την προκλητική στάση του έθνους»!

Ακόμη πιο αποκαλυπτικός για τις αιτίες της οργής των Βρετανών ο υπότιτλος: «Ο (πρόεδρος) Γκρίμσον λέει ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στέλνει μήνυμα στις χώρες που έχουν χτυπηθεί από κρίση εξωτερικού χρέους»!
Φοβούνται δηλαδή οι Αγγλοι μήπως οι Ελληνες, οι Πορτογάλοι ή οι Ιρλανδοί μιμηθούν τους ανυπότακτους Ισλανδούς, οι οποίοι για δεύτερη φορά αρνήθηκαν κατηγορηματικά να επιτρέψουν στην ψοφοδεή κεντροαριστερή κυβέρνησή τους να βάλει τον ισλανδικό λαό να πληρώσει τα χρέη των απατεώνων Ισλανδών τραπεζιτών σε Βρετανούς και Ολλανδούς καταθέτες, ύψους 4 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η αλήθεια είναι ότι για δεύτερη φορά μέσα σε έναν χρόνο ο δεξιός Ισλανδός πρόεδρος Ολαφουρ Ράγκναρ Γκρίμσον εξευτέλισε την υπό την ηγεσία των σοσιαλιστών κυβέρνηση της Γιόουχανα Σίγκουρδαντόουτιρ. Δύο φορές η κεντροαριστερή πρωθυπουργός πέρασε από τη Βουλή συμφωνία υποταγής στους Αγγλοολλανδούς.
Δύο φορές ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αρνήθηκε να την υπογράψει και την παρέπεμψε σε δημοψήφισμα. Δύο φορές ο ισλανδικός λαός την απέρριψε με σαρωτική πλειοψηφία - την τελευταία, το Σάββατο, με 60% «όχι».
Είναι να απορεί κανείς πώς δεν έχει τη στοιχειώδη πολιτική ευθυξία η κεντροαριστερή κυβέρνηση να παραιτηθεί μετά την τόσο κραυγαλέα απόρριψή της από το εκλογικό σώμα για δεύτερη φορά στο κορυφαίο θέμα που απασχολεί τη χώρα.
Τα ίδια έκανε όμως και η προηγούμενη δεξιά κυβέρνηση της Ισλανδίας, η οποία τελικά εξεδιώχθη κακήν - κακώς στις αρχές του 2009, αποδεικνύοντας ότι οι Ισλανδοί πολιτικοί είναι απίστευτοι «καρεκλοκένταυροι» εκπληκτικής θρασύτητας και έλλειψης στοιχειώδους πολιτικού φιλότιμου.
Παρ' όλα αυτά, η κυβέρνηση της Σίγκουρδαντόουτιρ είναι οριστικά τελειωμένη πολιτικά, όσο και αν η πρωθυπουργός παραμένει γαντζωμένη στην εξουσία με νύχια και με δόντια.
Σύντομα η χώρα θα απαλλαγεί από αυτόν τον κυβερνητικό εσμό, που αποδείχθηκε ανίκανος να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του ισλανδικού λαού, ο οποίος έφερε την Κεντροαριστερά στην εξουσία ελπίζοντας ότι θα τον οδηγούσε στην έξοδο από την κρίση που προκάλεσε η κυβερνητική πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης της Δεξιάς, αλλά διαψεύστηκε οικτρά.
«Ο ισλανδικός λαός μίλησε καθαρά γι' αυτό το θέμα δύο φορές. Οι ηγέτες άλλων κρατών και διεθνών θεσμών οφείλουν να σεβαστούν αυτή την έκφραση της εθνικής βούλησης» δήλωσε στο διάγγελμά του μετά το δημοψήφισμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
«Τα δύο δημοψηφίσματα έδωσαν στη χώρα την εμπιστοσύνη που είχε χάσει μετά την καταβαράθρωση της οικονομίας της... Τα αποτελέσματά τους ενισχύουν ακόμη περισσότερο τη δημοκρατία» πρόσθεσε.
«Η καμπάνια του ''όχι'' μιλάει τόσο καθαρά στο κύριο χαρακτηριστικό της ισλανδικής εθνικής ταυτότητας, που είναι η άρνηση υποχώρησης σε ξένες πιέσεις.
Οποια κι αν είναι τα πλεονεκτήματα της συμφωνίας, ο λαός εστιάζει περισσότερο την προσοχή του στα ζητήματα αρχής» δηλώνει στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» ο Ισλανδός Εϊρίκουρ Μπέργμαν, πολιτικός επιστήμονας στο πανεπιστήμιο Μπίφροστ.
«Το καθοριστικό ζήτημα είναι πως η Ισλανδία είναι μια δημοκρατία και όχι ένα χρηματοπιστωτικό σύστημα» είχε δηλώσει στην ισπανική εφημερίδα «Ελ Παΐς» ο πρόεδρος Γκρίμσον λίγες μέρες πριν από το πρόσφατο δημοψήφισμα.
ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ
«Ή πληρώνετε ή δεν μπαίνετε στην ΕΕ!»
Απέτυχαν όλες οι προσπάθειες εκβιασμού των Ισλανδών πριν από το δημοψήφισμα. Τους απείλησαν με καταστροφή της οικονομίας τους, με διακοπή δανεισμού, με υποβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης. Μάταιος κόπος. Τώρα τους απειλούν με προσφυγή στα δικαστήρια και τους λένε ότι δεν πρόκειται να τους βάλουν στην ΕΕ, αν δεν δεχτούν να πληρώσει ο λαός τα χρέη των χρεοκοπημένων Ισλανδών τραπεζιτών σε Βρετανούς και Ολλανδούς καταθέτες. Πρόκειται για μάλλον αφελή απειλή γιατί ναι μεν η κεντροαριστερή κυβέρνηση έκανε το καλοκαίρι του 2009 αίτηση ένταξης στην ΕΕ, αλλά η πλειοψηφία των Ισλανδών είναι... κατά της ένταξης, η οποία και θα απορριφθεί αν ποτέ γίνει δημοψήφισμα!
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11826&subid=2&pubid=61596960
====================
Μετεγεννέστερη προσθήκη 13/4/2011


Οι Ισλανδοί...
... έδειξαν ότι µπορεί να γίνει. Για δεύτερη φορά µέσα σε δύο χρόνια αρνήθηκαν να πληρώσουν αυτοί τα χρέη πουτους φόρτωσαν στους ώµους οι κυβερνήσεις και οι τραπεζίτες τους.

Η εκφοβιστική...
... εκστρατεία της πρωθυπουργού της Ισλανδίας, που απειλούσε µε «οικονοµικό και πολιτικό χάος», δεν απέτρεψε την αρνητική ψήφο των Ισλανδών στο πρόσφατο δηµοψήφισµα. «Υστερα από όλα αυτά, δεν θα αργήσουµε να δούµε την οικονοµία της χώρας να γίνεται η πιο ανθηρή της Ευρώπης την προσεχή δεκαετία ενώ άλλες ευρωπαϊκές οικονοµίες θα αποτυγχάνουν η µία µετά την άλλη, εξαιτίας της ανικανότητας, της απροθυµίας και της δειλίας των ηγετών τους να υποχρεώσουν τους τραπεζίτες να αναλάβουν τις ζηµιές τους» γράφει ο οικονοµικός αναλυτής Τάιλερ Ντάρντεν. «Οσο για τις απειλές περί “αποµόνωσης” της Ισλανδίας, είµαστε βέβαιοι πως είναι απλώς ζήτηµα µηνών ώσπου να της ξαναχτυπήσο υν την πόρταφιλόδοξα κεφάλαια υψηλού ρίσκου καινα αρχίσουν να τηνξαναδανείζου ν».Να λοιπόν που ένα έθνοςµόλις 320.00

0 ψυχών σηκώνει τησηµαία της απελευθέρωσης από τιςσυµµορίες των τραπεζιτών, ενώοι πολίτεςάλλων πολύµεγαλύτερων χωρών περιορίζονται απλώς να παρατηρούν το κοντέρ του εθνικούχρέους ναπροσθέτει καθηµερινά δισεκατοµµύρια.

Τι ζήτησαν,...
... µε δυο λόγια,από τουςΙσλανδούς οι κυβερνήτες τους και οι τραπεζίτες τους πουπριν από λίγα χρόνια αποφάσισαν να κάνουν τη χώρα τους παγκόσµιο επενδυτικό κέντρο, προσφέροντας στους κερδοσκόπους αποδόσεις 50% παραπάνω από άλλες χώρες, ώσπου ναέρθει η κατάρρευση;Να ξεχάσουν πως η χώρα τουςήταν το2007 πρώτη στον κατάλογο των πιο προηγµένων χωρών που συντάσσει κάθε χρόνο ο ΟΗΕ µε βάση τον δείκτηανθρώπινηςανάπτυξης, πως οι κάτοικοί της ήταν από τους µακροβιότερους του πλανήτη µεπροσδόκιµο ζωής81,8 χρόνια και πως ζούσανσε µία από τις πιοανοιχτές και ανεκτικές κοινωνίες. Και να το πάρουν απόφασηπως στο εξής θα ζουν µε λιτότητα για να βουλώσουν τις «τρύπες» τους οι τραπεζίτες, πως το ένα τρίτο των Ισλανδών που έχασε στις τράπεζές τους το κοµπόδεµά του δεν θα το ξαναδεί ποτέ και πως οι νέοι που αναγκάστηκαν να πάρουν τουςδρόµουςτης ξενιτιάς δεν θα ξαναγυρίσουν ποτέ πίσω. Αντί να ξεχάσουν, αντί να το πάρουν απόφαση,οι Ισλανδοίπροτίµησαν να βγουν στους δρόµους και να διεκδικήσουν τον χαµένο τους παράδεισο, λέγοντας δύο φορές «όχι» στη λιτότητα καιστην υποδούλωση σε έναχρέος που δεν ήταν δικό τους.

Αν η κρίση...
... όµως µπορεί και απειλεί έτσι τους πολίτες της χώρας που, πριν από τηνκατάρρευση, είχε το τέταρτο υψηλότερο ατοµικό εισόδηµαστον κόσµο,αυτό σηµαίνει πως τα πράγµατα είναι πολύάσχηµα για τους πολύ φτωχότερους πολίτες άλλων χρεωµένων ευρωπαϊκών χωρών που ελπίζουν να γλιτώσουν από τα νύχια των αρπακτικών µε λιγότερες ζηµιές από όσες υπέστησαν οι Ισλανδοί, αν καθήσουν «φρόνιµα».  
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artid=4626478

Σχόλια