Tvxs, 17.2.11
Στην αδυναμία της ελληνικής κυβέρνησης να διαχειριστεί την «αλαζονεία» των εκπροσώπων της τρόικας, που θυμίζει αυτή «των διοικητών της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας», επικεντρώνεται το δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας Wall Street Journal, το οποίο αναφέρεται στα σχέδια για «ξεπούλημα» δημόσιας περιουσίας.
- Όπως εξηγεί η εφημερίδα, η Τριμερής Επιτροπή –που αποκαλείται «χαϊδευτικά» τρόικα- αποκάλυψε «καθαρά και ξάστερα» αυτό που υποτίθεται ότι ήταν «συμφωνία κυρίων» μεταξύ αυτών, του υπουργού οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου και του «πολιτικό του προστάτη», Γιώργου Παπανδρέου.
«Το πρόβλημα ήταν ότι τα ΜΜΕ πήραν το μονοπάτι του πολέμου, προκαλώντας εθνικό πυρετό για το γεγονός ότι τα καλύτερα μέρη της χώρας θα πωληθούν για ψίχουλα», εκτιμά η Wall Street Journal, που αναφέρει πως τα επιχειρήματα αυτά δεν απέχουν και πολύ από την πραγματικότητα.
«Υπάρχει γόνιμο έδαφος για δυσαρέσκεια, όπως αποκαλύπτει και η πρόσφατη δημοσκόπηση, που εμφανίζει το 60% των ερωτηθέντων ενηλίκων να πιστεύει ότι η τρόϊκα κυβερνά στην πραγματικότητα τη χώρα» συμπληρώνει η εφημερίδα.
- Παράλληλα, το δημοσίευμα τονίζει ότι τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα για τους δύο Έλληνες πολιτικούς, μιας και τα υπόλοιπα μέλη του υπουργικού συμβουλίου βρίσκονταν «στο σκοτάδι για αυτή την συμφωνία της πίσω πόρτας», ενώ αρκετοί από αυτούς έθεσαν θέμα παραβίασης της εθνικής κυριαρχίας από τους δανειστές.
Όπως σημειώνει η WSJ, η ελληνική κυβέρνηση άργησε 10 ολόκληρες ώρες να αντιδράσει στις αποκαλύψεις της τρόικας, τις οποίες χαρακτήρισε απαράδεκτες, και μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιώργου Πεταλωτή, «προσποιήθηκε ότι υπάρχει ένα μεγάλο ρήγμα στις σχέσεις της με την τρόϊκα, την οποία κατηγόρησε ότι αναμείχθηκε στα εσωτερικά της χώρας».
Στην προσπάθειά του να ηρεμήσει την κοινή γνώμη, ο πρωθυπουργός εξέφρασε δημόσια τα παράπονά του προς την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, μιας και –εάν πιστέψει κανείς την τελευταία κυβερνητική εκδοχή της Δευτέρας- το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων ήταν ήταν εξ αρχής δική του ιδέα.
«Υπάρχουν ελάχιστες αμφιβολίες ότι η τρόϊκα επέβαλε αυτούς τους -απολύτως μη ρεαλιστικούς- στόχους, συν μία ακόμη δόση αβάσταχτου φαρμάκου λιτότητας, για να λάβει η Ελλάδα την τέταρτη δόση των 15 δις ευρώ», εκτιμά το δημοσίευμα της εφημερίδας. Επίσης, αναφέρει ότι ακόμα στην περίπτωση που η Ελλάδα συλλέξει «από θαύμα» τα 50 δις, αυτά θα είναι «μια σταγόνα στον ωκεανό του αστρονομικού ελληνικού χρέους των 330,1 δις ευρώ».
Τέλος, η WSJ εκτιμά ότι οι ιδιωτικοποιήσεις θα οδηγήσουν στην κατάρρευση της λαϊκής υποστήριξης προς την κυβέρνηση, αφού «κανείς δεν έχει εξηγήσει στις μάζες ότι θα προσελκύσουν επενδύσεις, ανάπτυξη και απελπιστικά αναγκαίες θέσεις εργασίας».
Σχόλια