Στο κυνήγι των 600 δισ.

Πρόσβαση σε λογαριασμούς Ελλήνων στην Ελβετία προσπαθεί να αποκτήσει η κυβέρνηση. Διαπραγματεύσεις σε υψηλό επίπεδο, καθώς στις ελβετικές τράπεζες έχουν κατατεθεί 600 δισεκατομμύρια ευρώ. Μεγάλο μέρος του ποσού είναι αδήλωτο. Πώς θα τιμωρηθούν οι φοροφυγάδες
Την ανταλλαγή πληροφοριών για τον εντοπισμό Ελλήνων φοροφυγάδων, φέρεται να διαπραγματεύονται οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Ελβετίας.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και η πρόεδρος της Ελβετικής Ομοσπονδίας Micheline Calmy-Rey, καθώς και οι υπουργοί Οικονομικών των δύο χωρών, συμφώνησαν να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις, με σκοπό την ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών με στόχο Έλληνες φοροφυγάδες.
Ο στόχος είναι μεγάλος, καθώς όπως αναφέρει το περιοδικό, Έλληνες έχουν καταθέσει περίπου 600 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ελβετία, δηλαδή τρεις φορές περισσότερα απ' όσα στην Ελλάδα!
Το περιοδικό αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι πεπεισμένη ότι μεγάλο μέρος αυτού του ποσού δεν δηλώθηκε ποτέ στην εφορία.
Η επονομαζόμενη μεγάλη υπηρεσιακή βοήθεια για φορολογικές υποθέσεις, που υπάρχει και σε άλλα κράτη του ΟΑΣΕ, θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ μετά την κύρωση σχετικής συμφωνίας των δύο Κοινοβουλίων, το νωρίτερο στις αρχές του 2012.
"Οι φορολογικοί παραβάτες θα πρέπει τότε, μεταξύ άλλων, να περιμένουν ότι θα πληρώσουν εκ των υστέρων το φόρο του 10% για τα κέρδη από τους τόκους 10 ετών, καθώς και πρόστιμα", σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Επιβεβαίωση από την κυβέρνηση
O κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, ερωτηθείς σχετικά, τόνισε ότι υπάρχει η πολιτική βούληση και ότι γίνεται προσπάθεια να υπάρξει συνεργασία με την Ελβετία και σε τεχνικό επίπεδο (όπου υπάρχουν τεχνικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν) "ώστε να μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε λογαριασμούς Ελλήνων που έβγαλαν τα χρήματά τους στην Ελβετία χωρίς να φορολογηθούν".
Ο κ. Πεταλωτής είπε ότι κατά την παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου στο Νταβός υπήρξε συνάντησή του με την πρόεδρο της Ελβετίας και ότι γίνονται και συζητήσεις του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου με την ομόλογό του.
http://news247.gr/oikonomia/forologia/antallagh_plhroforiwn_elladas-elvetias_gia_forofygades.772855.html 
=============

«Υπερβολικό» το δημοσίευμα του Spiegel

Από 100 μέχρι 150 δισ. ευρώ υπολογίζει τις καταθέσεις των Ελλήνων σε ελβετικές τράπεζες ο γεν. γραμ. του ΥΠΟΙΚ, Δημήτρης Γεωργακόπουλος, αμφισβητώντας το Spiegel που μιλά για 600 δισ. ευρώ. Στοιχεία της ΤτΕ μιλούν μόλις για 40 δισ. ευρώ στο εξωτερικό

«Δεν υπάρχουν τόσα χρήματα, είναι υπερβολή» τόνισε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου οικονομικών, Δημήτρης Γεωργακόπουλος, σχετικά με το δημοσίευμα του SPIEGEL, που θέλει τους Έλληνες καταθέτες να διαθέτουν 600 δισ. ευρώ.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Real είπε ότι «220 με 230 δισεκατομμύρια ευρώ είναι οι καταθέσεις των Ελλήνων εντός της χώρας ...  Δεν μπορώ να έχω σαφή τάξη μεγέθους, αλλά να είναι 100 με 150 δισ. ευρώ στις Ελβετικές τράπεζες».
Υπογράμμισε δε, πως τα χρήματα αυτά κατά την κατάθεση τους έχουν ελεγχθεί, οπότε θεωρητικά δεν είναι «μαύρα» ή έχουν «λευκανθεί».
Στη συνέχεια της συνέντευξηή του στο ραδιοφωνικό σταθμό, αναφέρθηκε και στους ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής.
«Γίνεται την τελευταία περίοδο μια τεράστια προσπάθεια για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Έχουν δεσμευτεί 600 σκάφη, τα 400 φαίνεται ότι ήταν επαγγελματικά, ενώ ήταν σκάφη αναψυχής και αυτή τη στιγμή εξετάζονται όλες μία - μία αυτές οι υποθέσεις για το αν πράγματι ήταν επαγγελματικά, εάν κάλυπταν τις προϋποθέσεις για να είναι επαγγελματικά και ήδη έχουμε εισπράξει 35 εκατ. ευρώ από αυτούς που δεν κάλυπταν τις προϋποθέσεις».
 Τα στοιχεία της ΤτΕ
Στα 40 δισ. ευρώ περίπου υπολογίζουν οι τραπεζίτες ότι ανέρχονται οι καταθέσεις Ελλήνων στο εξωτερικό.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το 2010 οι καταθέσεις στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 30 δισ. ευρώ περίπου. Από αυτό το ποσό, εκτιμάται ότι μόνο 15 δισ. ευρώ βρίσκονται στην Κύπρο και το εξωτερικό.
Από το υπόλοιπο ποσό, εκτιμάται ότι 7 με 8 δισ. ευρώ βρίσκονται στο εσωτερικό σε θυρίδες ή στα χέρια των ιδιωτών, λόγω της μεγάλης αβεβαιότητας που είχε δημιουργηθεί τους προηγούμενους μήνες στους καταθέτες.
Τα 7 δισ. ευρώ καταναλώθηκαν, καθώς τόσο επιχειρήσεις όσο και τα νοικοκυριά, είχαν αυξημένες ανάγκες λόγω της κρίσης.
Το μεγαλύτερο μέρος των ελληνικών καταθέσεων που έφυγαν από τη χώρα κατευθύνθηκαν στην Κύπρο και δευτερευόντως στην Ελβετία.
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11379&subid=2&pubid=53798950

============

Στο στόχαστρο λογαριασμοί φοροφυγάδων στην Ελβετία


Την πρόθεση της κυβέρνησης να εντοπίσει Ελληνες που έβγαλαν τα χρήματά τους στην Ελβετία χωρίς να φορολογηθούν εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.
Ερωτηθείς σχετικά, τόνισε ότι υπάρχει η πολιτική βούληση και ότι γίνεται προσπάθεια να υπάρξει συνεργασία με την Ελβετία και σε τεχνικό επίπεδο (όπου υπάρχουν τεχνικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν) «ώστε να μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε λογαριασμούς Ελλήνων που έβγαλαν τα χρήματά τους στην Ελβετία χωρίς να φορολογηθούν».
Όπως ανέφερε, κατά την παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στο Νταβός υπήρξε συνάντησή του με την πρόεδρο της Ελβετίας και ότι γίνονται και συζητήσεις του υπουργού Οικονομικών με την ομόλογό του.
Δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel ανέφερε πως η χώρα μας θα προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με την Ελβετία για ανταλλαγή πληροφοριών με στόχο την αντιμετώπιση Ελλήνων φοροφυγάδων.
Το Σπίγκελ αναφέρεται σε εκτιμήσεις ότι «οι Έλληνες έχουν καταθέσει περίπου 600 δισ. ευρώ στην Ελβετία, δηλαδή σχεδόν τρεις φορές περισσότερα χρήματα απ' όσα στην ίδια τη χώρα τους».
«Οι φορολογικοί παραβάτες θα πρέπει τότε, μεταξύ άλλων, να περιμένουν ότι θα πληρώσουν εκ των υστέρων το φόρο του 10% για τα κέρδη από τους τόκους 10 ετών, καθώς και πρόστιμα», γράφει το Σπίγκελ.
«Δεν υπάρχουν τόσα χρήματα είναι υπερβολή» τόνισε πάντως ο γενικός γραμματέας του υπουργείου οικονομικών Δ. Γεωργακόπουλος, σχολιάζοντας το ποσό των 600 δισ. ευρώ που αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό REAL συμπλήρωσε πως εντός της χώρας οι καταθέσεις είναι 220-230 δισεκατομμύρια. Δεν μπορώ να έχω σαφή τάξη μεγέθους αλλά να είναι 100 - 150 (στις Ελβετικές τράπεζες), πρόσθεσε. Σημείωσε ακόμη πως τα χρήματα αυτά κατά την κατάθεση τους έχουν ελεγχθεί, οπότε θεωρητικά δεν είναι μαύρα ή «έχουν λευκανθεί».
ΚΚΕ: Ληστεία από βιομήχανους, εφοπλιστές και τραπεζίτες
«Η αποκάλυψη του Spiegel δείχνει το μέγεθος της ληστείας που έχουν υποστεί οι μισθωτοί και οι αυτοαπασχολούμενοι από βιομήχανους, εφοπλιστές και τραπεζίτες, εφόσον το αστρονομικό ποσό των 600 δισ. είναι μόνο ένα μέρος του κλεμμένου πλούτου», σχολίασε με αφορμή το δημοσίευμα το Κομμουνιστικό Κόμμα.
Κάλεσε επίσης τους πολίτες να μην ανεχθούν άλλο «τον εμπαιγμό και τα ψεύτικα διλήμματα των κομμάτων που υπηρετούν την πλουτοκρατία».
 http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1931807
============

  
NA ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Ο ΠΛΟΥΤΟΣ ΤΟΥ  ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΘΕ ΛΟΓΗΣ «ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ» ΜΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΠΤΩΧΕΥΜΕΝΗΣ ΧΩΡΑΣ!
ΕΙΚΟΝΙΚΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΓΙΑ ΣΤΑΚΤΗ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΕΞΑΓΓΕΛΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ!
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του περιοδικού Der Spiegel, το ύψος των καταθέσεων των ελλήνων πολιτών στην Ελβετία, φτάνει στο αστρονομικό ύψος των € 600 δις! Το ποσό αυτό είναι σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερο από το ύψος των καταθέσεων των ιδιωτών σε ελληνικές τράπεζες (~€210 δις) αλλά και από το ίδιο το ελληνικό ΑΕΠ για το 2010 (~€230 δις)!!!

Από τη μεριά τους τραπεζικές πηγές αλλά και πηγές από το Υπουργείο Οικονομικών, (πχ ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο Real) κατεβάζουν το ύψος του σχετικού ποσού σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα. Ακόμα όμως και αν οι σχετικές καταθέσεις ανέρχονται στα € 300 δις, δηλαδή στο μισό, και πάλι μιλάμε για έναν πακτωλό πλούτο, μεγάλο μέρος του οποίου και αδήλωτο στην εφορία είναι και «σκοτεινή» προέλευση μπορεί να έχει.
Και φυσικά τα σχετικά ποσά αφορούν μόνο την Ελβετία. Όμως είναι κοινό μυστικό πως πάρα πολλοί έλληνες διαθέτουν «φουσκωμένους» καταθετικούς λογαριασμούς τόσο σε άλλες χώρες της ΕΕ (Κύπρος, Ηνωμένο Βασίλειο κλπ) όσο και σε φορολογικούς παραδείσους!

Σύμφωνα με το Spiegel, η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται, δήθεν, να προβεί σε συμφωνία με την ελβετική κυβέρνηση με σκοπό να προωθήσουν τις «διαπραγματεύσεις με σκοπό την ανταλλαγή πληροφοριών στον φορολογικό τομέα». Μάλιστα το ρεπορτάζ υποστηρίζει πως στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου συναντήθηκε με την πρόεδρο της Ελβετίας Μισελίν Καλμί-Ρέι, παρουσία των υπουργών Οικονομικών των δύο χωρών, Γ.Παπακωνσταντίνου και Έβελιν Βίντμερ-Σλουμπφ.

Το ρεπορτάζ υποστηρίζει πως όσοι εμφανιστούν να έχουν φοροδιαφύγει απειλούνται με πρόστιμα, καθώς και με πρόσθετο φόρο ύψους 10% για τα κέρδη από τους τόκους μιας δεκαετίας. Από εκεί και πέρα, σύμφωνα πάντα με το Spiegel, σε ετήσια βάση το ελληνικό Δημόσιο θα εισπράττει φόρο επί των τόκων των συγκεκριμένων καταθέσεων και τέλος οι ελβετικές τράπεζες με τη συμφωνία θα εξασφαλίζουν την ανωνυμία των πελατών τους.

Εάν, η τελική συμφωνία...προχωρήσει τότε από το...2012, το νωρίτερο(...), θα συσταθεί μια κοινή επιτροπή φορολογικού ελέγχου μεταξύ Ελλάδας και Ελβετίας, στα πρότυπα άλλων διμερών συμφωνιών μεταξύ χωρών του ΟΑΣΑ.

Σε όποιον γνωρίζει την ελληνική πολιτική πραγματικότητα, γίνεται εύλογο, πως οι όποιες σχετικές σκέψεις,- που τώρα γίνονται φωναχτά για τα μάτια του κόσμου, μάλλον θα παραπεμφθούν στις ελληνικές καλένδες! Είναι κοινό μυστικό πως επί δεκαετίες εύποροι έλληνες, είτε για να φοροδιαφύγουν είτε για να κρύψουν «βρώμικο χρήμα» έβγαζαν και βγάζουν ακόμα τα λεφτά «έξω». Την ίδια στιγμή, οι δυνάμεις αυτές στήριζαν και στηρίζουν με νύχια και με δόντια το πολιτικό σύστημα που διασφαλίζει την ύπαρξη και την «ευημερία» τους!

Είναι λοιπόν μάλλον αφελές να πιστεύει κανείς πως οποιαδήποτε νεοφιλελεύθερη ελληνική κυβέρνηση θα τα βάλει με τα πλέον ισχυρά στηρίγματά της! Άλλωστε όπως δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας (07/02) στο «Βήμα» εκπρόσωπος του ελβετικού υπουργείου Oικονομικών, επίσημες διαπραγματεύσεις, πρόσθεσε, δεν έχουν συμφωνηθεί ακόμα...
Παράλληλα το μεσημέρι της Τρίτης, κατευθυνόμενα δημοσιεύματα του φιλοκυβερνητικού ηλεκτρονικού τύπου, ανέβαζαν το ύψος των καταθέσεων των ελλήνων πολιτών σε τράπεζες του εξωτερικού στα € 40 δις. Σύμφωνα με τους "υπολογισμούς" αυτούς, € 15 δις  (δηλαδή  το 40%) εξ΄ αυτών βγήκαν από τη χώρα μόνο το 2010! Φυσικά μια τέτοια "εκτίμηση" είναι φως φανάρι πως στόχο έχει να παραπλανήσει καθώς είναι γνωστό πως η εξαγωγή κεφαλαίων στο εξωτερικό αποτελεί πάγια, και όχι καινοφανή λόγω της κρίσης, τακτική των εύπορων στρωμάτων της χώρας. 
Και από ότι φαίνεται τα σχετικά δημοσιεύματα προεξοφλούν ήδη τη ρηχότητα και τον προσχηματικό χαρακτήρα των όποιων φορολογικών ελέγχων θα δινεργηθούν...
===========

Από πού βρέθηκαν 600 δις ΕΥΡΩ Ελλήνων στην Ελβετία;

Εμβρόντητος ο ελληνικός λαός πληροφορήθηκε μόλις χθες από το περιοδικό Spiegel (εδώ), γιατί από τα ελληνικά ΜΜΕ μην περιμένετε τίποτα, ότι οι Έλληνες (όχι προφανώς οι μισθοσυντήρητοι, αλλά η άρχουσα τάξη της χώρας), έχουν καταθέσεις στην Ελβετία περί τα 600 δις ΕΥΡΩ. Ναι καλά διαβάσατε. Περί τα 600 δις ΕΥΡΩ, σχεδόν διπλάσια από το χρέος της χώρας, για το οποίο κινδυνεύουμε να πτωχεύσουμε και επίσημα και για το οποίο έχουμε χάσει την εθνική μας κυριαρχία. Και αυτά τα χρήματα είναι μόνο στην Ελβετία. Βάλτε με το νου σας τι χρήματα είναι κατατεθειμένα σε....
άλλες χώρες (π.χ. Κύπρος, Αγγλία, ΗΠΑ κ.λ.π.).

Εδώ είναι να τρελαίνεται κανείς. Δηλαδή, με το ίδιο το ελληνικό χρήμα, οι λεγόμενες αγορές δανείζουν την ίδια τη χώρα μας με εξωφρενικά επιτόκια.

Αναρωτιόμαστε: Αν αυτό το χρήμα ήταν μέσα στην ελληνική επικράτεια και επενδυόταν εδώ, δεν θα ζούσαμε όλοι πλούσια; Γιατί θα πρέπει να εξαθλιωθούμε όλοι μας προκειμένου ο ελληνικός πλούτος να πλουτίζει την κάθε Ελβετία;;

Επιπλέον αναρωτιόμαστε: Όλα αυτά τα χρήματα από πού βρέθηκαν; Είναι από την υπεραξία της εργασίας του Έλληνα; Είναι από κρατικές προμήθειες; Είναι μήπως από διάφορες αδιαφανείς διαδικασίες; Έχει μήπως φορολογηθεί αυτό το χρήμα; Μπορεί άραγε να δικαιολογηθεί το «πόθεν έσχες» αυτού του χρήματος;;

Δεν ξέρουμε τι θα κάνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που δεν νομίζουμε να κάνει κάτι, αλλά ορίστε κ. Παπανδρέου «λεφτά υπάρχουν». Το καλύτερο που έχεις να κάνεις τουλάχιστον, είναι να βρεις τρόπους και κίνητρα επαναπατρισμού αυτού του χρήματος.
Πάντως ο τρόπος με τον οποίο προσπαθείς, δηλαδή μειώνοντας τους μισθούς, δεν είναι ο ενδεδειγμένος, ούτε συγκινεί τους μεγαλοκαταθέτες, αφού μπορούν να βγάζουν περισσότερα μόνο από τους τόκους.

Σχόλια