Αυτή η κυβέρνηση πήρε στα χέρια της μια Ελλάδα που κατευθυνόταν σταθερά στα όρια ενός νέου τύπου «υπο-κράτους» αλλά, γνωρίζοντας άριστα την κατάστασή της αυτή πριν αναλάβει την εξουσία, κατάφερε μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο να «πείσει» τους Ελληνες ότι οι πιο φτωχοί από αυτούς οφείλουν να πληρώσουν για να «σωθεί» ο τόπος.
Κεντρικός παράγοντας σ' αυτή την κάθοδό μας προς την κόλαση είναι ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.
Θυμηθείτε ότι άφησε τη χώρα χωρίς καμία μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία ή σχετική λήψη περιοριστικών μέτρων από τον προπερασμένο Οκτώβριο μέχρι τον Ιανουάριο του 2010.
Και μερικά σημαντικά γεγονότα που αφορούν προσωπικά τον ίδιο τον κ. Παπακωνσταντίνου:- 1. Στη δήλωση του Eurogroup (28 Οκτωβρίου) για την ένταξη της Ιρλανδίας στον προσωρινό μηχανισμό στήριξης της οικονομίας της, υπάρχει στο τέλος φράση όπου καταγράφεται πως το συμβούλιο των υπουργών θα εξετάσει την ανάγκη παράτασης-επιμήκυνσης της αποπληρωμής του ελληνικού χρέους (110 δισ. ευρώ μέχρι το 2013 από τον ειδικό μηχανισμό διάσωσης της Ελλάδας). Ο κ. Παπακωνσταντίνου επέστρεψε θριαμβευτής από τις Βρυξέλλες με την επιμήκυνση, για να διαψευσθεί παταγωδώς την επομένη, διότι δεν είχε ακόμη αποφασιστεί τίποτε συγκεκριμένο για το ελληνικό χρέος.
- 2. Η Πολωνία, επικαλούμενη τη μεγάλη επιβάρυνση του προϋπολογισμού της από την αλλαγή του συνταξιοδοτικού συστήματός της, κατάφερε ν' αποσπάσει τη δέσμευση των εταίρων της ότι θα ληφθούν υπόψη στον υπολογισμό των ελλειμμάτων και του χρέους της αυτές οι δαπάνες.Ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν τόλμησε να πιέσει καν τους κοινοτικούς για να συμβεί κάτι ανάλογο με τα ελληνικά ελλείμματα και το χρέος, λόγω των υπερβολικών δαπανών της χώρας σε αμυντικούς εξοπλισμούς εξαιτίας της Τουρκίας. Τα συμπεράσματα, δικά σας.
- 3. Στην απόφαση του ευρωπαϊκού συμβουλίου κορυφής του Δεκεμβρίου για τη σύσταση ενός Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης των οικονομικά «αδύνατων» χωρών της Ενωσης, δεν υπάρχει καμία ρητή αναφορά για τη δυνατότητα πρόσβασης και της Ελλάδας σ' αυτόν το Μηχανισμό, διότι γι' αυτήν έχει συσταθεί ο γνωστός, προσωρινός μηχανισμός διάσωσης με τα 110 δισ. ευρώ. Η σιωπή του κειμένου της σχετικής απόφασης δεν συνιστά και σιωπηρή παραδοχή ότι αυτόματα θα είναι «μέσα» στο Μηχανισμό και η Ελλάδα. Μπορεί οι εταίροι μας να πουν στους Ελληνες ότι εσείς δεν είσαστε μέσα, διότι σας δώσαμε ήδη. Η αδυναμία διαπραγμάτευσης του κ. Παπακωνσταντίνου σε προηγούμενες, προπαρασκευαστικές, φάσεις αυτής της απόφασης έχει αφήσει την Ελλάδα εκτός μόνιμου Μηχανισμού. Αρα, το θέμα μένει ανοιχτό και προς... νέα διαπραγμάτευση. Τέλος,
- 4. Στο ίδιο συμβούλιο κορυφής, οι 27 κοινοτικοί ηγέτες ενέκριναν και μια έκθεση για την «Οικονομική Διακυβέρνηση» της Ενωσης, που συντάχθηκε υπό την προεδρία του προέδρου της Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κορυφής Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ από την ειδική Ομάδα Δράσης (Task Force), η οποία συνεδρίασε γι' αυτόν το σκοπό 13 φορές - εκ των οποίων τις έξι σε υπουργικό επίπεδο, με τη συμμετοχή και του κ. Παπακωνσταντίνου. Εκθεση της οποίας η σύνταξη αποφασίσθηκε ακριβώς με αφορμή την κρίση στην Ελλάδα. Και τούτο φαίνεται από το γεγονός ότι η χώρα μας είναι η μοναδική από τις 27 στην οποία γίνεται ειδική, ονομαστική αναφορά («Για ένα πιο στέρεο πλαίσιο διαχείρισης των κρίσεων»).
http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=239796
Σχόλια