...περί της ποιότητας του πολιτικού προσωπικού...

Μικρή αγγελία...
... που δηµοσίευσειρλανδός πολίτης. «Πωλείται νησί: Δηµοκρατίατης Ιρλανδίας. Τιµή: 900 δισ. ευρώ. Εκταση: 74.000 τετραγωνικά χιλιόµετρα. Τιµή ανά τετραγωνικό χιλιόµετρο: 12,1 εκατ. ευρώ. Πληροφορίες: Μπράιαν Κόουεν, πρωθυπουργός της Ιρλανδίας».

Για τις πολιτικές ηγεσίες του δυτικού κόσµου έλεγε τις προάλλες ο ιστορικός Εµανουέλ Τοντ σε συνέντευξή του στην εφηµερίδα «Λιµπερασιόν»:

  • «Πρόκειται για ηγεσίες που δεν βρίσκονται στο ύψος των περιστάσεων, για ηγεσίες που είναι χρεοκοπηµένες, παραδοµένες σε παµπάλαιες οικονοµικές αρχές όπως οι “ελεύθερες συναλλαγές”, ανήµπορες να συναρθρώσουν ένα ευρωπαϊκό σχέδιο οικονοµικής προστασίας που θα βάλει ένα τέλος στην κοινωνική οπισθοδρόµηση. Και αυτό είναι σήµερα πια σε θέση να το δει ο λαός που δεν νιώθει καθόλου ευχαριστηµένος βλέποντας πως τα επόµενα τριάντα χρόνια θα ζήσει χειρότερα από ό,τι πρώτα, µολονότι θα µπορούσε να γίνει διαφορετικά».  
  • Αυτό ισχύει σήµερα ιδιαίτερα στις περιφερειακές ευρωπαϊκές χώρες της ευρωζώνης όπου τα αφόρητα χρέη τους τις υποχρεώνουν να εκχωρούν τονεθνικό πλούτο τους στους τραπεζίτες (όπως η Ιρλανδία που µε το πρόγραµµα «διάσωσης» ανέλαβε την επώδυνη υποχρέωση να µεταβιβάζει κάθε χρόνο σε αυτούς το 10% του εθνικού εισοδήµατος ως αποζηµίωση). Αυτό όµως δεν είναι πολιτικά βιώσιµο – δεν έχουµε ξεχάσει ακόµη τη γερµανική εµπειρία από τις επαχθείς επανορθώσεις που η Γερµανία υποχρεώθηκε να καταβάλει µετά την ήττα της στον Α’ Παγκόσµιο Πόλεµο.

Η οικονοµική κατάσταση αυτών των χωρών δεν είναι βιώσιµη παρατηρεί ο Μπάρι Αϊχενγκριν, καθηγητής των οικονοµικών και πολιτικών επιστηµών στο Πανεπιστήµιο της Καλιφόρνιας (Μπέρκλεϊ).  
  • «Τις αναγκάζουν να µειώνουν τους µισθούς και τις δαπάνες µε εσωτερική υποτίµηση, δεδοµένου ότι δεν διαθέτουν δικό τους εθνικό νόµισµα» λέει ο καθηγητής. 

  • «Οσο πιο επιτυχηµένη είναι όµως αυτή η µείωση τόσο πιο δυσβάστακτο γίνεται το βάρος του χρέους. Ετσι, οι δηµόσιες δαπάνες κόβονται ακόµη πιο βαθιά. Οι φόροι ανεβαίνουν κι άλλο για να εξυπηρετούν το χρέος και τις τράπεζες. Κι αυτό επιβάλλει ακόµη µεγαλύτερη εσωτερική υποτίµηση, η οποία κάνει ακόµη πιο ασήκωτο το χρέος. Φαύλος κύκλος»
  • Ο µόνος τρόπος για να λειτουργήσει η εσωτερική υποτίµηση είναι να διαγραφεί τουλάχιστον ένα σηµαντικό µέρος τους χρέους, προσθέτει ο καθηγητής Αϊχενγκριν. Αυτό όµως είναι κάτι που οι πολιτικές ηγεσίες δεν θέλουν ούτε να το ακούσουν. Οπως έλεγε ο Ταλεϋράνδος για τους Βουρβόνους: «Δεν έµαθαν τίποτα, δεν ξέχασαν τίποτα»
  • Τρέµοντας µπροστά στις συνέπειες που θα είχε στα τραπεζικά τους συστήµατα η παραγραφή έστω και ενός µικρού µέρους των χρεών, διακινδυνεύουν µια γενικευµένη πολιτική και κοινωνική αναταραχή, καθώς δεν παύουν να φορτώνουν τις ήδη χρεωµένες χώρες µε ακόµη περισσότερα χρέη, λες και αυτές που δεν ήταν σε θέση να ξεπληρώσουν ούτε τα λίγα θα γίνει ευκολότερο να ξεπληρώσουν τα πολλά. Τα χρέη...
... των µικρών χωρών βρίσκονται στα χέρια των µεγάλων. Θα µπορούσαν να διαπραγµατευτούν όλες µαζί µια παραγραφή. Θα µπορούσαν. Αν δεν υπήρχε σήµερα µια απελπιστική έλλειψη πολιτικών ηγεσιών.
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artid=4609067 
==========

  • -Υπάρχει ελικοδρόμιο στο Καστρί;

    =========

    Mεταγεννέστερη εγγραφή
    ... Σε όλες τις δηµοκρατίες παρατηρείται σήµερα µια τάση ευτελισµού του «πολιτικού προσωπικού», πουπαραδίδει όλους τους πολιτικούς στη χλεύη ως αργυρώνητους, ανίκανους και ανέντιµους. Αυτός ο γενικός ευτελισµός είχε εκφραστεί και από τον Ουίλιαµ Μπάροους: «Πού είναι το ιππικό, το διαστηµόπλοιο, η οµάδα διάσωσης; Εχουµε εγκαταλειφθεί σε αυτόν τον πλανήτη να κυβερνιόµαστε από ψευταράδες µε µέτρια νοηµοσύνη. ∆ίχως ίχνος λογικής. ∆ίχως την παραµικρή καλή πρόθεση. Αχρηστοι ψευταράδες». Μάλιστα, ο συγγραφέας Γκορ Βιντάλ δεν έβλεπε καµιά προοπτική για λίγη ποιότητα: «Η πολιτική είναι ένα πολύ ενδιαφέρον παιγνίδι για ανθρώπους που δεν έχουν κανέναταλέντο, που δενέχουν τίποτα να πουν και που προωθούν ανέξοδα τα δικάτους συµφέροντα. Η πολιτική είναι για δραστήριες µετριότητες. Και ευτυχώς, υπάρχει ανεξάντλητη προσφορά από τέτοιες». Οµως, όπως παρατηρεί ο ιρλανδός καθηγητής τηςπεριβαλλοντικής πολιτικής Φρανκ Κόβενρι, η αλήθεια είναι πως, όπως σε κάθε άλλο χώρο της ζωής, έτσι και στην πολιτική οι αρετές και τα πάθηείναι κατανεµηµένα πάνωκάτω µε τον ίδιο τρόπο: ένας µικρός αριθµός πραγµατικά µισητών ανθρώπων, ένας µεγάλος αριθµός βολεψάκηδων και ένας µικρός αριθµός εξαιρετικών ταλέντων...
    πηγή

Σχόλια