Οικονομικό SOS εκπέμπει η Ισλανδία, ελπίζει σε ρωσική βοήθεια 4 δισ. ευρώ

 
Ρέικιαβικ
Στο χείλος «εθνικής χρεοκοπίας» η Ισλανδία και η Ρωσία φέρεται έτοιμη να ανταποκριθεί στο αίτημα του Ρέικιαβικ για χρηματοδότηση από το εξωτερικό, παρέχοντας δάνειο ύψους 4 δισ. ευρώ, σε μία κίνηση που εμπεριέχει και πολιτικά μηνύματα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Πληροφορίες θέλουν την ισλανδική κυβέρνηση να έχει ζητήσει υπό το βάρος της δεινής οικονομικής κατάστασης τη στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών και σκανδιναβικών χωρών. Η πρώτη «ένεση» ρευστότητας στην Ισλανδία φάνηκε ότι ήρθε από τη Ρωσία με τη χορήγηση τεσσάρων δισ. ευρώ με περίοδο τριετούς έως τετραετούς αποπληρωμής.
Η κεντρική τράπεζα της Ισλανδίας ανακοίνωσε πως η Ρωσία θα της χορηγήσει δάνειο 4 δισ. ευρώ. «Ο Ρώσος πρεσβευτής στην Ισλανδία Βίκτορ Ταταρίντσεφ ενημέρωσε σήμερα το πρωί τον πρόεδρο των κυβερνητών της κεντρικής τράπεζας της Ισλανδίας πως η Ρωσία θα χορηγήσει στην κεντρική τράπεζα ένα δάνειο ύψους 4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ο πρωθυπουργός Πούτιν επικύρωσε την απόφαση αυτή» ανέφερε η ισλανδική κεντρική τράπεζα σε ανακοίνωσή της.
Στη συνέχεια, όμως ο Ρώσος υφυπουργός Οικονομικών Ντμίτρι Πάνκιν είπε ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση για χορήγηση δανείου στην Ισλανδία καθώς επίσης και ότι δεν έχουν γίνει διαπραγματεύσεις γι΄αυτό το θέμα. «Δεν υπήρξε κανένα επίσημο διάβημα από την πλευρά της Ισλανδίας για τη χορήγηση μιας ρωσικής πίστωσης. Οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν αρχίσει και ουδεμία απόφαση προς αυτή την κατεύθυνση έχει ληφθεί» δήλωσε.
Μετά από τη δήλωση του Ρώσου υφυπουργού Οικονομικών, ο διοικητής της ισλανδικής κεντρικής τράπεζας είπε ότι η ανακοίνωση της ίδιας της τράπεζας για το ρωσικό δάνειο ήταν «υπερβολική» και ότι οι σχετικές διαπραγματεύσεις μόλις τώρα ξεκινούν.
«Οι διαπραγματεύσεις ξεκινούν» είπε στην τηλεόραση του Bloomberg. Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα είναι επιτυχείς και είμαστε εμείς υπεύθυνοι για τις διαστάσεις που πήρε το θέμα, προσέθεσε. Οποιαδήποτε βοήθεια από τη Ρωσία είναι καλοδεχούμενη, τόνισε.
Η κυβέρνηση προχώρησε στην κρατικοποίηση της Landsbanki, δεύτερης σε μέγεθος τράπεζας της χώρας, ενώ έδωσε δάνειο 500 εκατ. ευρώ στη μεγαλύτερη ισλανδική τράπεζα Kaupthing Bank. Είχε προηγηθεί τις προηγούμενες εβδομάδες η εθνικοποίηση άλλης μίας τράπεζας.
Παράλληλα, καθώς το εθνικό νόμισμα, η κορόνα, δέχθηκε ισχυρή κερδοσκοπική επίθεση, η κυβέρνηση «κλείδωσε» προσωρινά την ισοτιμία της με το ευρώ, στις 131 κορόνες/ευρώ. Νωρίτερα, είχε κατρακυλήσει έως τις 234,5 κορόνες/ευρώ.
Όπως είναι προφανές, η ισλανδική τράπεζα βιάστηκε να ανακοινώσει τη συμφωνία, σε μία προσπάθεια να περιορίσει την απότομη διολίσθηση του εθνικού νομίσματπς, ενώ τα διεθνή ΜΜΕ επικέντρωσαν τα σχόλια τους στον ρόλο που δείχνει να αναλαμβάνει η Ρωσία στη χώρα, μεσούσης της διεθνούς οικονομικής κρίσης.
Η Ισλανδία, των 319.000 κατοίκων,  παραμένει εκτός της ΕΕ και παρόλο που δεν διαθέτει Ένοπλες Δυνάμεις είναι μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Αμερικανικά στρατεύματα στάθμευαν αδιάλειπτα στο έδαφος της Ισλανδίας από την εποχή του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Παρόλο που αποχώρησαν το 2006, οι ΗΠΑ δεσμεύονται για την αμυντική υπεράσπιση της Ισλανδίας ως ΝΑΤΟϊκή σύμμαχο.
Ο Ισλανδός πρωθυπουργός Γκέιρ Χαάρντε δήλωσε τη Δευτέρα ότι η χώρα απειλείται με «εθνική χρεοκοπία» από τη χρηματοπιστωτική κρίση, καθώς εισήγαγε επείγουσα νομοθεσία για να δώσει στην κυβέρνηση ενισχυμένες εξουσίες επί του τραπεζικού τομέα.
Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, σε φανερά απαισιόδοξο τόνο, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αναλάβει τον έλεγχο όλων των τραπεζών της χώρας. «Το σύνολο του τραπεζικού συστήματος θα αλλάξει και θα περάσουμε νόμους για να το πράξουμε» δήλωσε.
«Πρόκειται για μια γιγαντιαία κρίση που αποτελεί μέρος μιας πιο ευρείας παγκόσμιας κρίσης» δήλωσε προειδοποιώντας ότι «πολλοί άνθρωποι θα χάσουν χρήματα» στη χώρα που τα τελευταία έτη βάσισε την ευημερία της στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
http://news.in.gr/world/article/?aid=945153

Σχόλια