"Η συνωμοσία της Γκόλντμαν Ζακς"

"Η συνωμοσία της Γκόλντμαν Ζακς", είναι ο τίτλος του τελευταίου βιβλίου του Κινέζου δημοσιογράφου Λι Ντέλιν, που κάνει μεγάλες πωλήσεις αυτή την εποχή - σύμφωνα με τον εκδότη του έχει υπερβεί τα 100.000 αντίτυπα, δύο μόλις μήνες μετά από την έκδοσή του στα κινεζικά, τον Ιούνιο... Δεν είναι το πρώτο βιβλίο που γράφει ο Λι Ντέλιν για την εταιρεία: "Πώς η Γκόλντμαν Ζακς κατακτά τον κόσμο" ήταν ο τίτλος του προηγούμενου έργου του, με το οποίο τα έβαζε με τον γίγαντα της Γουόλ Στριτ με τις σκοτεινές και αμφισβητούμενες μεθόδους.
  • Αφού παρακίνησε την Ελλάδα να κρύψει το χρέος της και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην κατάρρευση του Ντουμπάι, "αυτή η αυτοκρατορία της σκιάς, που δεν δείχνει έλεος, συνεχίζει άγρια την τέλεια καταλήστευση", σημειώνει ο Λι Ντέλιν, που παρατηρεί ότι ό,τι έχει προηγηθεί δεν είναι παρά η αρχή, καθώς ο τελικός στόχος δεν είναι άλλος από την Κίνα! Στην τελευταία πάντως έχουν πολλαπλασιαστεί τον τελευταίο καιρό τα βιβλία που υποτίθεται ότι βρίθουν αποκαλύψεων σχετικά με το παρασκήνιο του αμερικανικού ηγεμονισμού. Έτσι το τελευταίο του βιβλίο βρίσκεται σήμερα στις προθήκες των βιβλιοπωλείων δίπλα - δίπλα με άλλα, όπως "Ποιος ελέγχει πραγματικά τον πλανήτη" ή "Συνεργασία, η ίδρυση της Γκόλντμαν Ζακς".
Το νέο βιβλίο του Λι Ντέλιν προσφέρει οικονομικά πλέον επιχειρήματα στους κινεζικούς εθνικιστικούς κύκλους, που μέχρι τώρα έστρεφαν τα πυρά τους στο πολιτικό σκέλος των αμερικανο-κινεζικών σχέσεων. Με την κινεζική οικονομία να περνά πλέον παγκοσμίως στη δεύτερη θέση, η Γκόλντμαν Ζακς, που εκλαμβάνεται (και όχι άδικα) ως η εμβληματική εταιρεία του αμερικανικού καπιταλισμού, αποτελεί τον ιδανικό στόχο των επικρίσεων του κινεζικού Τύπου. Για παράδειγμα, ήταν χαρακτηριστικό ένα άρθρο της Καθημερινής της Νεολαίας της Κίνας που κατηγορούσε την εταιρεία ότι "ρουφάει τον χρυσό και ό,τι καταπίνει" τη χώρα.
Το βιβλίο του Κινέζου δημοσιογράφου θυμίζει ένα περιστατικό, που χρονολογείται από το 2008, όταν η Γκόλντμαν Ζακς είχε προκαλέσει τη δυσφορία 68 δημόσιων επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένης της αεροπορικής εταιρείας China Eastern, γιατί είχαν χάσει 11,4 δισ. γιουάν (1,3 δισ. ευρώ) αφού είχαν επενδύσει σε αύξηση των τιμών του πετρελαίου, ύστερα από σχετικές συμβουλές της τράπεζας. Λεπτομέρεια: το βαρέλι στα τέλη του 2008 κινείτο γύρω στα 30 δολάρια...
Παρόλα αυτή την αρνητική δημοσιότητα, η Γκόλντμαν Ζακς συνεχίζει να κάνει προσοδοφόρες μπίζνες στην Κίνα. Για παράδειγμα, ήταν ένας από τους βασικούς συντονιστές στο χρηματιστήριο της Αγροτικής Τράπεζας της Κίνας, στα μέσα Ιουλίου, που έσπασε ρεκόρ...
http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=564297

Σχόλια