Παραπέμπεται για την οικονομία

AFP, A.P., Reuters
ΡΕΪΚΙΑΒΙΚ. Σε ειδικό δικαστικό συμβούλιο παραπέμπεται ο πρώην πρωθυπουργός της Ισλανδίας, με την κατηγορία ότι επέδειξε εγκληματική αμέλεια στα καθήκοντά του, αφήνοντας τη χώρα να φτάσει στο χείλος της οικονομικής καταστροφής. Η σχετική απόφαση ελήφθη χθες από την ισλανδική Βουλή με ψήφους 33 υπέρ και 30 κατά, και θεωρείται πρωτοφανής τόσο για τη χώρα όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γκέιρ Χάαρντε είναι ο πρώτος πολιτικός ηγέτης του κόσμου που βρίσκεται αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη λόγω του ρόλου του στη χρηματοπιστωτική κρίση. Επιπλέον, είναι η πρώτη φορά από συστάσεως ισλανδικού κράτους που καλείται να συνεδριάσει το ειδικό δικαστικό συμβούλιο, το οποίο είναι υπεύθυνο για αδικήματα πολιτικών προσώπων.
Ο 59χρονος κ. Χάαρντε ήταν πρωθυπουργός και πρόεδρος του Κόμματος της Ανεξαρτησίας μέχρι τον Ιανουάριο του 2009, όταν και παραιτήθηκε για λόγους υγείας (πάσχει από καρκίνο) και αποσύρθηκε από την πολιτική σκηνή. Λίγους μήνες νωρίτερα, το ισλανδικό τραπεζικό σύστημα είχε καταρρεύσει, ουσιαστικά, εν μια νυκτί. Αφορμή στάθηκε η πρωτοφανής χρηματοπιστωτική κρίση και η έκθεση των τραπεζών της χώρας σε τοξικά παράγωγα, τα οποία είχαν επίσης σφραγίσει τη μοίρα της αμερικανικής τράπεζας Lehman Brothers.
Αποτέλεσμα της κατάρρευσης του συστήματος ήταν να χρεοκοπήσει και η Ισλανδία, αφού οι επισφάλειες των τραπεζών της ήταν πολλαπλάσιες του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, λόγω της επιθετικής επεκτατικής πολιτικής που εκείνες είχαν ακολουθήσει την προηγούμενη δεκαετία. Ετσι, η νησιωτική χώρα των 320.000 κατοίκων, η οποία είχε δει το ΑΕΠ της να εκτοξεύεται λόγω της προσέλκυσης κεφαλαίων από ολόκληρο τον κόσμο, έφτασε στο σημείο να δηλώσει αδυναμία πληρωμών. Η αξία του νομίσματός της καταβαραθρώθηκε, η ανεργία και ο πληθωρισμός έφτασαν στα ύψη και το «σκανδιναβικό θαύμα» έγινε εφιάλτης. Μάλιστα, η Βρετανία ενεργοποίησε τον αντιτρομοκρατικό νόμο για να ρευστοποιήσει ισλανδικά περιουσιακά στοιχεία στην επικράτειά της.
Οπως ήταν αναμενόμενο, η νέα κυβέρνηση των Σοσιαλδημοκρατών που εξελέγη στην Ισλανδία συνέστησε εξεταστική επιτροπή για το θέμα, η οποία απεφάνθη ότι ο κ. Χάαρντε επέτρεψε στις τράπεζες να επεκταθούν ανεξέλεγκτα, χωρίς να επιδείξει τη δέουσα προσοχή και εποπτεία.
Ανάλογες κατηγορίες διατυπώθηκαν και εναντίον του πρώην υπουργού Οικονομικών, ο οποίος όμως τελικά δεν παραπέμφθηκε σε δίκη. Επιρρίφθηκαν όμως πολιτικές ευθύνες για «βαριά αμέλεια» στην προηγούμενη Συντηρητική κυβέρνηση, ενώ, όπως είδαμε, στον πρώην πρωθυπουργό καταλογίστηκαν και ποινικές ευθύνες.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_1_29/09/2010_416733

Σχόλια