Εδωσαν λάθος συνταγή για Ελλάδα

Δεν φταίει το χρέος, αλλά η ιδιομορφία της οικονομίας μας!
«ΤΟ πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι τόσο το δημόσιο χρέος και το έλλειμμά της, αλλά κυρίως οι διαρθρωτικές αδυναμίες που παρουσιάζει η οικονομία». Με την παραδοχή αυτή ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην τρόικα, Πολ Τόμσεν, αναγνώρισε εμμέσως πλην σαφώς ότι η θεραπεία-σοκ που εφαρμόζεται στην ελληνική οικονομία μετά την υπογραφή του Μνημονίου δεν είναι η ενδεικνυόμενη...
πηγή--->>>
Blogger:  έγραφε κ Κ. Βεργόπουλος στα ΕΠΙΚΑΙΡΑ 01/07 -07/07/10: " Ασφαλώς το ελληνικό οικονομικό πρόβλημα είναι εξύ, όμως σε καμιά περίπτωση δεν είναι οξύτερο από εκείνο τον 9 άλλων χωρών - μελών της Ευρωζώνης επί συνόλου 16. Κριτήριο για την κατάταξη είναι το συνολικό εξωτερικό χρέος ως ποσοστό του εθνικού εισοδήματος, όπως επίσης το συνολικό εξωτερικό χρέος ως ποσοστό κατά κεφαλή κατοίκοι.. Εκτιμάται ότι στα τέλη του 1009, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, 
  • το συνολικό χρέος κατά κεφαλήν κατοίκου ανερχόταν σε στη χώρα μας σε 49.525 δολάρια. ενώ στα υπόλοιπα μέλη της Ευρωζώνης: 
    • Γερμανία: 63.493
    • Γαλλία: 80.209
    • Ολλανδία: 226.503
    • Ισπανία: 52.588
    • Ιρλανδία: 515.671
    • Λουξεμβούργο:4.028.283
    • Βέλγιο:126.188
    • Αυστρία: 97.411
    • Φιλανδία: 68.160  Το χρέος για χώρες εκτός Ευρωζώνης:
    • Βρετανία: 147.060
    • Ελβετία: 182.899
    • Σουηδία: 72.594
    • Δανία: 110.216
    • Νορβγία: 113.174, ενώ είναι ελάχιστο σε άλλες περιοχές του πλανήτη.
Από το σύνολο αυτών των χωρών, μόνο μίας ο πρωθυπουργός εδήλωσε ότι η "χώρα μου βρίσκεται στην εντατική", με αποτέλεσμα να στοχοποιηθεί από τους κερδοσκόπους. (Blogger: Οδηγίες χειρισμού και τρικ εξαπάτησης)
Δεύτερον, το ζήτημα του χρέους όχι μόνο διογκώθηκε και χρησιμοποιείται ακόμη προσχηματικά, αλλά και τα μέτρα που επ' ενόματί του λαμβανονται είτε παραμένουν απλώς αποδομητικά και δεν έχουν καμιά σχέση με το πρόβλημα είτε αποδεικνύονται τελείως ατελέσφορα, εφόσον γίνεται όλο και ευρύτερα γνωστό ότι το ελληνικό χρέος θα συνεχίσει να αυξάνεται και η αποπληρωμή του να αποβαίνει όλο και περισσότερο προβληματική, παρά πάσα εκ του εξωτερικού στήριξη.
Οι περικοπές μισθων, συντάξεων καιο δημοσίων δαπανών θα μπορούσαν να κατανοηθούν λόγω έκτακτων συνθηκών. Όμως εκτός από αυτές λαμβάνονται μέτρα θεσμικά που κατεδαφίζουν το σύστημα διαχείρισης των κοινωνικών και ειδεικότερα εργασιακών σχέσεων, που δεν έχουν καμιά σχέση με την εξοικονόμηση πόρων για την αποπληρωμή του χρέους, αλλά προδίδουν εντεργατικό νεοφιλελεύθερο πνεύμα.....

    Blogger: Μεταγεννέστερες εγγραφέ:
  • Το Μνημόνιο είχε άλλους στόχους (ΔΕΛΑΣΤΙΚ 20/9/2010)
  • Οι δανειστές μας δεν θέλουν να εξοφλήσουμε το χρέος!


  • Η Ελλάδα θυμίζει όλο και περισσότερο …Lehman

     Κάτι που θυμόμαστε έντονα από τα πρώτα στάδια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης ήταν η σπουδή των CEO των διαφόρων αμερικάνικων τραπεζών να βγαίνουν στην τηλεόραση και να επαναλαμβάνουν το ίδιο μοτίβο: «Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με την κεφαλαιακή μας βάση». Στη συνέχεια αυτό αποδείχτηκε ψέμα και είναι σαφές πια ότι οι περισσότερες αμερικανικές τράπεζες δεν έχουν επαρκή κεφάλαια.
    Σήμερα ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου κάνει ανάλογες δηλώσεις: «Δεν πρόκειται να υπάρξει αναδιάρθρωση. Αν η Ελλάδα προχωρούσε σε αναδιάρθρωση του χρέους της, θα υπήρχαν πολύ ευρύτερες επιπτώσεις για την Ευρωζώνη. Ο κόσμος δεν μπορεί να αντιληφθεί το κόστος μιας αναδιάρθρωσης για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη: το κόστος για τους πολίτες της, το κόστος για την πρόσβαση της χώρας στις αγορές. Αν η Ελλάδα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση πώς στην ευχή θα συνεχίσει να επενδύει ο κόσμος στις άλλες οικονομίες της ευρωπαϊκής περιφέρειας; Θα επρόκειτο για θεμελιώδες ρήγμα στην ενότητα της Ευρωζώνης».

    Με άλλα λόγια, «δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με την κεφαλαιακή μας βάση». Όλα λοιπόν  ωραία και καλά, αλλά οι πράξεις μιλάνε δυνατότερα από τα λόγια. Και η αλήθεια είναι ότι η λιτότητα δεν αποδίδει στην Ελλάδα. Οι Έλληνες και οι Ευρωπαίοι δεν κατάφεραν να αντιληφθούν το βασικό πρόβλημα που ελληνικού σχεδίου λιτότητας: δεν μπορείς να σώσεις τον ιδιωτικό τομέα και τον δημόσιο τομέα την ίδια στιγμή. Είναι σα να προσδοκάς ότι θα στείλεις περισσότερο αίμα στην καρδιά κόβοντας τα δύο χέρια. Το πράγμα δεν δουλεύει έτσι. Αν κόψεις τα δύο χέρια, επιδεινώνεις το πρόβλημα της καρδιάς. Αργά αλλά σταθερά χάνεις στο τέλος όλο σου το αίμα.

    Το ότι τα χρηματοδοτικά προβλήματα της Ελλάδας επιμένουν, είναι πασιφανές. Η χώρα εξακολουθεί να βασίζεται για χρηματοδότηση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η χρηματοδότηση της ΕΚΤ σήμερα αντιπροσωπεύει το 20% των συνολικών στοιχείων ενεργητικού του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Και όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά το σύνολο της ευρωπαϊκής περιφέρειας βασίζεται όλο και περισσότερο στην ‘ευγένεια των ξένων’.


    Βέβαια όλα αυτά δεν είναι παρά πολιτική, για όσον καιρό ακόμη οι Έλληνες πολιτικοί ελπίζουν σε κάποιο οικονομικό θαύμα – που δεν πρόκειται να έρθει – και η ΕΚΤ προσπαθεί να επεξεργαστεί ένα σχέδιο που θα επιλύσει τα διαρθρωτικά προβλήματα του συστήματος του ευρώ. Οι αγορές – όπως αποτυπώνονται στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων και τα CDS – δεν είναι και τόσο αισιόδοξες ότι η Ελλάδα «δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα με την κεφαλαιακή της βάση». Δίχως μείζονες μεταρρυθμίσεις της ΟΝΕ ή ένα οικονομικό θαύμα, το τέλος του παιχνιδιού για την Ελλάδα θα είναι οικτρό. Αυτές οι χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας μοιάζουν τόσο πολύ με τις περισσότερες αμερικανικές τράπεζες που ήταν στο χείλος της καταστροφής το 2007 και το 2008.

Σχόλια