Ιδιωτική εκπαίδευση και χρέη...

Ο Ρασκόλνικοφ...
... του Ντοστογιέφσκι είναι ένας νεαρός φοιτητής της Αγίας Πετρούπολης που ζει μέσα στην απόλυτη φτώχεια. Δεν έχει να πληρώσει ούτε το νοίκι για τη σοφίτα του, τρώει σπάνια και όταν πέφτει στο κρεβάτι βάζει έναν μπόγο με παλιά ρούχα για προσκεφάλι. Η φτώχεια τού σκοτίζει το μυαλό. Και μια μέρα σκοτώνει μια γριά τοκογλύφο με ένα τσεκούρι.
Τα ιδιωτικά...
... εκπαιδευτικά ιδρύματα των ΗΠΑ κάνουν αυτές τις μέρες την πάπια. Γιατί το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε στοιχεία για 8.000 κολέγια και πανεπιστήμια της χώρας, που δείχνουν ότι σε όσα από αυτά είναι ιδιωτικά οι φοιτητές τους είναι καταχρεωμένοι δύο φορές παραπάνω από τους φοιτητές των δημόσιων. Εδώ και μήνες, το Κογκρέσο εξετάζει τρόπους για να βάλει χαλινάρι στην κερδοσκοπική ιδιωτική εκπαίδευση. Σκέφτεται να προχωρήσει σε αναστολή της αναγνώρισης ή σε διακοπή της κρατικής χρηματοδότησης στα εκπαιδευτικά ιδρύματα που φορτώνουν τους φοιτητές τους με χρέη τα οποία είναι αδύνατον να ξεπληρώσουν. Οπως γράφει η αμερικανίδα δημοσιογράφος Τζουλιάν Χινγκ, τα κερδοσκοπικά ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα έχουν ετήσια έσοδα 3,2 δισ. δολάρια από τις κρατικές υποτροφίες που χορηγούνται στους φοιτητές των χαμηλών εισοδηματικών τάξεων. Οι φοιτητές αυτών των ιδρυμάτων είναι οι πιο εξαρτημένοι από την κρατική ενίσχυση, είναι οι πιο χρεωμένοι και είναι αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο από τους άλλους φοιτητές να βρεθούν σε αδυναμία να ξεπληρώσουν τα χρέη τους. Για παράδειγμα, στο Πανεπιστήμιο του Φοίνιξ (Αριζόνα), που είναι ο μεγαλύτερος παίκτης στη βιομηχανία της ιδιωτικής εκπαίδευσης, εκκρεμούν φοιτητικά δάνεια ύψους 5 δισ. δολαρίων. Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, μόλις το 44% των φοιτητών αυτού του πανεπιστημίου θα μπορέσουν να τα αποπληρώσουν. Πρόσφατη έρευνα της κεντρικής κυβέρνησης, γράφει η Τζουλιάν Χινγκ, διαπίστωσε πως «τα κερδοσκοπικά εκπαιδευτικά ιδρύματα εμπλέκονται σε απάτες προκειμένου να προσελκύσουν φοιτητές και πως τους βοηθούν να παραποιήσουν τα στοιχεία που δείχνουν την οικονομική τους κατάσταση ώστε να αποσπάσουν κρατική υποτροφία».

Τα στοιχεία...
... του αμερικανικού υπουργείου Παιδείας δείχνουν ότι παντού, από τα ιδιωτικά πανεπιστήμια μέχρι τα δημόσια, η ανώτατη εκπαίδευση γίνεται ολοένα και πιο ακριβή για τους φοιτητές. Φυσικά, οι πλουσιότεροι από αυτούς δεν έχουν πρόβλημα. Στα πανεπιστήμια της αφρόκρεμας, οι φοιτητές τους μπορούν και πληρώνουν τα δίδακτρα, αποφοιτώντας χωρίς να κουβαλούν στις πλάτες τους αβάσταχτα χρέη. Στο Πρίνστον, ας πούμε, οι φοιτητές που αποφοιτούν χρεωμένοι είναι μόλις το 22% του συνόλου, με μέσο χρέος 5.667 δολάρια. Δύο στους πέντε φοιτητές αυτού του ελιτίστικου πανεπιστημίου μπορούν και πληρώνουν τα δίδακτρα στο σύνολό τους (52.180

δολάρια το τρέχον ακαδημαϊκό έτος). Οι υπόλοιποι φοιτητές της Αμερικής ζουν με τη ζοφερή πραγματικότητα του συντριπτικού χρέους.

Από τις σπουδές...
... δωρεάν στις σπουδές με δανεικά, το βέβαιο είναι πως μπαίνουμε στα χωράφια του Ντοστογιέφσκι. Πόσους Ρασκόλνικοφ θα μπορούσε άραγε να αναδείξει η βιομηχανία της ιδιωτικής εκπαίδευσης; Και τίνος θα είναι τότε το έγκλημα και τίνος η τιμωρία;
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artid=4590799

Σχόλια